Champions League: Πότε θα πιάσουν τόπο τα λεφτά της Παρί Σεν Ζερμέν

Η Παρί αντιμετωπίζει απόψε (11/2 22:00) την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Όλντ Τράφορντ και καλείται να κάνει το βήμα παραπάνω στη διοργάνωση ώστε να πιάσουν τόπο τα λεφτά που έχει σπαταλήσει τα τελευταία χρόνια.

Champions League: Πότε θα πιάσουν τόπο τα λεφτά της Παρί Σεν Ζερμέν

Από τη μέρα που ο Νασέρ Αλ Κελαϊφί αγόρασε τους Παριζιάνους, έθεσε ως στόχο να κάνει την ομάδα μία από τις κορυφαίες δυνάμεις του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η προεδρία του ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2011 και ξόδεψε συνολικά 115 εκατομμύρια σε μεταγραφές, φέρνοντας παίκτες όπως ο Μάξγουελ από την Μπαρτσελόνα, ο Άλεξ από την Τσέλσι, ο Τιάγκο Μότα από την Ίντερ και ο Χαβιέρ Παστόρε από την Παλέρμο, ενώ προσέλαβε και τον Κάρλο Αντσελότι στα μισά της σεζόν. Παρά τα εκατομμύρια που ξόδεψε, κατάφερε να χάσει το Πρωτάθλημα από την Μονπελιέ για τρεις βαθμούς, αλλά και να αποκλειστεί από το Γιουρόπα Λιγκ στη φάση των ομίλων, ως τρίτη πίσω από την Σάλτσμπουργκ και την Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Η ατυχία στο Τσάμπιονς Λιγκ

Την επόμενη σεζόν (2012-2013) αγωνιζόταν στο Τσάμπιονς Λιγκ, οπότε είχε την ευχέρεια να προσελκύσει ακόμα μεγαλύτερα ονόματα. Έκανε το «μπαμ» φέρνοντας το καλοκαίρι από την Μίλαν τους Τιάγκο Σίλβα και Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, τον Εζεκιέλ Λαβέτσι από τη Νάπολι και τον Μάρκο Βεράτι από την Πεσκάρα. Αυτή τη φορά κατέκτησε το Πρωτάθλημα με διαφορά 12 βαθμών από την δεύτερη Μαρσέιγ, ωστόσο στο Τσάμπιονς Λιγκ έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τη Μπαρτσελόνα λόγο του κανονισμού του εκτός έδρας γκολ (3-3 συνολικό σκορ).

Η κυριαρχία της εντός συνόρων συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, έχοντας κατακτήσει τα τέσσερα από τα πέντε τελευταία Πρωταθλήματα με μεγάλη άνεση και οδεύει και φέτος να το πάρει σβηστά. Στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ωστόσο ακόμα δεν έχει καταφέρει να κάνει το παραπάνω βήμα. Για τρεις διαδοχικές σεζόν (2014-2016) έφτασε μέχρι τα προημιτελικά.

Τη πρώτη φορά αποκλείστηκε από τη Τσέλσι, ξανά λόγο του κανονισμού του εκτός έδρας γκολ (3-3 συνολικό σκορ), τη δεύτερη από τη Μπαρτσελόνα, από τη οποία ηττήθηκε και στα δύο παιχνίδια της σειράς (5-1 συνολικό σκορ) και την τρίτη από την Μάντεστερ Σίτι (3-2 συνολικό σκορ). Τις προηγούμενες δύο χρονιές είχε τη ατυχία να πέσει στη φάση των 16 πάνω στα δύο ισπανικά μεγαθήρια, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης.

Κόντρα στους «μπλαουγκράνα», όταν παρά τη νίκη της Παρί στον πρώτο αγώνα με 4-0 κατάφερε να χάσει στον επαναληπτικό με 6-1, καθώς δέχθηκε δύο γκολ στις καθυστερήσεις. Κόντρα στην πολυνίκη του θεσμού, Ρεάλ έχασε και στους δύο αγώνες της σειράς (5-2 συνολικό σκορ), έχοντας έντονα παράπονα από τον διαιτητή της πρώτης αναμέτρησης, Τζιανλούκα Ρόσι.

Το πιο κρίσιμο τεστ

Φέτος ήρθε η ώρα να αποδείξει πως είναι μια υπολογίσιμη δύναμη και να μπει στο πάνθεον των Ευρωπαϊκών συλλόγων, κατακτώντας την κούπα με τα «μεγάλα αυτιά». Στη φάση των ομίλων τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της, έχοντας τη Νάπολι που την ζόρισε, αποσπώντας δύο ισοπαλίες στα μεταξύ τους παιχνίδια και τη περσινή φιναλίστ, Λίβερπουλ, έχοντας μία νίκη και μία ήττα που ήρθε στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης.

Τώρα καλείται να αφήσει εκτός διοργάνωσης την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ωστόσο δεν θα έχει εύκολο έργο για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η αγωνιστική άνοδος των «κόκκινων διαβόλων» από την μέρα που έκατσε ο Σόλσκιερ στον πάγκο τους. Ο Νορβηγός τεχνικός έχει 10 νίκες και μία ισοπαλία σε όλες τις διοργανώσεις και έχει ανεβάσει το ηθικό των παικτών του. Το ποδόσφαιρο που παίζουν θυμίζει εποχές Φέργκιουσον, ενώ επίσης κατάφερε να βγάλει τον παλιό καλό εαυτό του Πόγκμπα, ο οποίος μετράει 8 γκολ και 3 ασίστ στις τελευταίες 10 εμφανίσεις του.

Ο δεύτερος λόγος είναι οι απουσία των Καβάνι και Νεϊμάρ. Ο Τούχελ προετοίμαζε την Παρί το τελευταίο διάστημα για τον αγώνα με την Μάντσεστερ χωρίς τον Βραζιλιάνο αστέρα, δουλεύοντας στη προπόνηση σύστημα 4-4-2, με Εμπαπέ και Καβάνι στην επίθεση, Όμως ο τραυματισμός του Ουρουγουανού το Σάββατο (9/2) χάλασε όλα τα σχέδια του Γερμανού τεχνικού, ο οποίος άλλαξε όλα του τα πλάνα και αναμένεται να παραταχθεί με σχήμα 4-3-2-1 με τον Εμπαπέ φορ και τους Ντι Μαρία και Ντράξλερ στα άκρα.

Το σημερινό παιχνίδι είναι ένα κρίσιμο τεστ για τους Παριζιάνους, καθώς καλούνται να αποδείξουν πως έχουν μάθει τη διοργάνωση και έχουν αυτό που χρειάζεται για να φτάσουν μέχρι τον τελικό, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.