Η… φουριόζα, το «come-back», η αθόρυβη και η Λίβερπουλ - Οι 16 «μονομάχοι» του Champions League

Η φάση των ομίλων αποτελεί παρελθόν και το fosonline.gr ρίχνει τους… προβολείς στα 16 κλαμπ που προχωρούν στα νοκ άουτ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η… φουριόζα, το «come-back», η αθόρυβη και η Λίβερπουλ - Οι 16 «μονομάχοι» του Champions League

Το βράδυ της Τετάρτης (12/12) οι έξι αγωνιστικές της φάσης των ομίλων για τη σεζόν 2018-2019 του Champions League ολοκληρώθηκαν και οι 16 «μονομάχοι» που θα συμμετάσχουν στα πρώτα διπλά νοκ-άουτ του θεσμού πλέον οριστικοποιήθηκαν.

Τo fosonline.gr εξετάζει τις πορείες των κλαμπ που πέρασαν στους «16» της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, «ζυγίζοντας» τα υπέρ και τα κατά, αλλά και αποτιμώντας τη συνολική εικόνα που παρουσίασαν στα έξι παιχνίδια των ομίλων.

1ος ΟΜΙΛΟΣ

Η… φουριόζα Ντόρτμουντ

Η Μπορούσια Ντόρτμουντ και η Ατλέτικο Μαδρίτης ήταν εξαρχής τα μεγάλα φαβορί για τα δύο εισιτήρια που οδηγούσαν στην επόμενη φάση του Champions League, επιβεβαιώνοντας μέχρι… κεραίας τις προσδοκίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τα πρώτα τρία παιχνίδια, οι άλλες δύο ομάδες του 1ου ομίλου Μπριζ και Μονακό, είχαν από μόλις έναν πόντο, στη μεταξύ τους ισοπαλία στο Βέλγιο, την ώρα που η… φουριόζα Ντόρτμουντ είχε ξεκινήσει με «τρία στα τρία» και 8-0 τέρματα.

Μοναδική… παραφωνία η εκτός έδρας ήττα στη Μαδρίτη, ωστόσο με τη νίκη στο «Louis II» την τελευταία αγωνιστική (παίζοντας με τα… τρίτα) εξασφάλισε δικαίως και την πρωτιά στον όμιλο.

Με τη γνωστή «συνταγή» η Ατλέτικο

Μετά τις τρεις πρώτες αγωνιστικές -και ιδίως την «τεσσάρα» στο «Westfalenstadion» από την κύρια αντίπαλό της στον όμιλο-, η Ατλέτικο Μαδρίτης είχε ήδη δεχθεί 6 γκολ σε τρία παιχνίδια, αριθμός… απαράδεκτος για την ποδοσφαιρική φιλοσοφία του Ντιέγκο Σιμεόνε.

Στη συνέχεια, λοιπόν, οι «ροχιμπλάνκος» επέστρεψαν στη γνωστή «συνταγή» που τους έχει φέρει επιτυχίες όλα αυτά τα χρόνια, αυτή της «άμυνας-μπετόν», ολοκληρώνοντας την πορεία τους με δύο ακόμα νίκες και μία ισοπαλία χωρίς να δεχθούν ούτε ένα τέρμα στα τρία τελευταία ματς του ομίλου!

2ος ΟΜΙΛΟΣ

«Μπλαουγκράνα» στον… αυτόματο

Ούσα το απόλυτο φαβορί για την πρωτιά στον 2ο όμιλο, η Μπαρτσελόνα έκανε αυτό που άπαντες περίμεναν τερματίζοντας στο… ρετιρέ με διαφορά +6 από τη δεύτερη θέση και έχοντας εξασφαλίσει την πρόκριση μέσω της κορυφής από την 5η αγωνιστική.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι «μπλαουγκράνα» πορεύθηκαν για άλλη μια χρονιά στη φάση των ομίλων με τον… αυτόματο πιλότο, δεδομένου ότι τερματίζουν ανελλιπώς πρώτοι από τη σεζόν 2006-2007 κι έπειτα!

Αν, δε, θέλουμε να μιλήσουμε για αποκλεισμό της «Μπάρτσα» από τη φάση των ομίλων, θα πρέπει να πάμε πολύ πιο πίσω, στην αγωνιστική χρονιά 2000-2001, όταν τερμάτισε τρίτη πίσω από τη Μίλαν και τη… Λιντς Γιουνάιτεντ!

Το μεγάλο «come-back» της Τότεναμ

Η Τότεναμ ξεκίνησε το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ με όρεξη και φιλοδοξίες, ωστόσο μετά τις τρεις πρώτες αγωνιστικές όλα έδειχναν ότι όδευε με… φόρα προς την έξοδο. Με απολογισμό μόλις έναν πόντο, την ώρα που η Μπαρτσελόνα είχε 9 και η Ίντερ 6, οι Λονδρέζοι είχαν βρεθεί νωρίς-νωρίς στα… σχοινιά.

Όμως η αντίδραση που «έβγαλαν» στη συνέχεια ανταμείφθηκε, αφού με δύο νίκες επί των Ίντερ, Αϊντχόβεν στο «Γουέμπλεϊ» και τη δραματική ισοπαλία την Τρίτη (11/12) στο «Καμπ Νου»… έκλεψαν το δεύτερο εισιτήριο από την Ίντερ και δικαίωσαν τον Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, ο οποίος μετά τη σπουδαία πρόκριση δήλωνε: «Μετά την Αϊντχόβεν όλοι μιλούσαν για αδύνατη αποστολή, αλλά εδώ είμαστε!».

3ος ΟΜΙΛΟΣ

«Καρδιοχτύπησε» η Παρί

Αμέσως μετά την κλήρωση με Λίβερπουλ, Νάπολι και Ερυθρό Αστέρα, η συντριπτική πλειοψηφία των ποδοσφαιρόφιλων έσπευσε να χρίσει την Παρί Σεν Ζερμέν το μεγάλο φαβορί για την πρώτη θέση στον όμιλο. Οι «πρωτευουσιάνοι» επιβεβαίωσαν μεν τα προγνωστικά, ωστόσο μέχρι να το καταφέρουν… είδαν κι έπαθαν, αφού μετά το πέρας τεσσάρων αγωνιστικών είχαν όλους κι όλους 5 βαθμούς!

Έστω κι έτσι, όμως, η παρέα των Νεϊμάρ, Εμπαπέ και Καβάνι πήρε αυτό που ήθελε στα τελευταία δύο ματς με Λίβερπουλ και Ερυθρό Αστέρα. Μάλιστα, στο «Μαρακανά» του Βελιγραδίου η Παρί δεν κέρδισε απλώς τους «ερυθρόλευκους» της Σερβίας αλλά το έκανε και επιβλητικά, αποδεικνύοντας επί… τάπητος την ποιότητά της σε μια έδρα όπου σημειωτέον δεν κατάφεραν να νικήσουν Λίβερπουλ και Νάπολι…

«This is Anfield!»

Τι και αν η Λίβερπουλ δεν έβαλε ούτε έναν βαθμό στο… σακούλι της τις τρεις φορές που έπαιξε εκτός Αγγλίας; Το «μεγάλο όπλο» του «Anfield»… έφτανε και περίσσευε εν τέλει για τους «κόκκινους», οι οποίοι στο «σπίτι» τους κέρδισαν και τους τρεις άλλους «μονομάχους» του ομίλου.

Συμπεριλαμβανομένης, βεβαίως, και της νίκης επί της Νάπολι την ακροτελεύτια αγωνιστική, για να πάρουν έτσι την πρόκριση στους «16» στην ισοβαθμία με την ιταλική ομάδα. Δεν έχουν πείσει απόλυτα με τις εμφανίσεις τους, ωστόσο η δύναμη του Μερσεϊσάιντ προς το παρόν τους αρκεί…

4ος ΟΜΙΛΟΣ

Η αθόρυβη Πόρτο και
η «οικονομική» Σάλκε

Την ώρα που ομάδες με μεγαλύτερο ή έστω εξίσου μεγάλο «όνομα» στην Ευρώπη, όπως οι Ίντερ, Νάπολι και Μπενφίκα, έχουν ήδη αποχαιρετήσει τον κορυφαίο τη τάξει θεσμό, η Πόρτο έκανε γι’ άλλη μια φορά αυτό που… συνηθίζει όταν μετέχει στο Champions League, περνώντας στη φάση των «16».

Και το πέτυχε με τον γνωστό… αθόρυβο τρόπο, δεδομένου ότι ενώ της λείπουν οι παίκτες-«κράχτες», εντούτοις είναι από τις πλέον επιτυχημένες ομάδες στον θεσμό. Για του λόγου το αληθές, αυτή ήταν η 15η πρόκριση των «Δράκων» στους «16» στις 23 φορές που έχουν συμμετάσχει από καταβολής του Champions League τη σεζόν 1992-1993!

Την ίδια ώρα, η Σάλκε παρότι παραπαίει φέτος στη Bundesliga, έχει καταφέρει το μάξιμουμ βάσει δυνατοτήτων, ποντάροντας σε συγκεκριμένη τακτική. Οι Γερμανοί «έσφιξαν» όσο μπορούσαν την άμυνά τους και έψαχναν σε κάθε παιχνίδι το γκολ με αντεπιθέσεις, κάτι που αποδείχθηκε άκρως αποτελεσματικό, αφού ηττήθηκαν μόνο μια φορά (στο Οπόρτο), ενώ κατάφεραν να κρατήσουν το «μηδέν» πίσω στα τέσσερα από τα έξι ματς που έδωσαν!

5ος ΟΜΙΛΟΣ

Μπάγερν & Άγιαξ: Άλλη κλάση…

Το «χαλαρό» διπλό της Μπάγερν στη Λισαβόνα και η ευρεία νίκη του Άγιαξ επί της ΑΕΚ στο Άμστερνταμ στην πρεμιέρα του 5ου ομίλου όφειλαν να πείσουν και τους πλέον δύσπιστους για τις δύο ομάδες που έμελλε να «κονταροχτυπηθούν» για τα ισάριθμα εισιτήρια που έδιναν την πρόκριση στους «16» του θεσμού.

Τέσσερα ματς αργότερα, οι Βαυαροί και ο «Αίας» είχαν αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας τη διαφορά κλάσης που τους χωρίζει από Μπενφίκα και ΑΕΚ, κάτι που φάνηκε επίσης και στην επική μεταξύ τους αναμέτρηση στη «Johan Cruyff Arena», όπου οι δύο αυτοί ευρωπαϊκοί γίγαντες έπαιξαν μεταξύ τους την πρωτιά του ομίλου.

6ος ΟΜΙΛΟΣ

Η «άπιαστη» Μάντσεστερ Σίτι

Με «αστρονομικό» μπάτζετ, προπονητή τον Πεπ Γκουαρντιόλα και θαυμαστή χημεία -αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς των τελευταίων ετών-, η Μάντσεστερ Σίτι θα έπρεπε να… προσπαθήσει για να μην τερματίσει πρώτη στον 6ο όμιλο.

Παρά το μίνι-σοκ της 1ης αγωνιστικής από τη Λιόν, οι «Πολίτες» ανέκαμψαν άμεσα με δύο συνεχόμενα διπλά σε Χόφενχαϊμ και Χάρκοβο, αλλά και με «Χ» στη Γαλλία, μετατρέποντας φυσιολογικά την υπόθεση-πρόκριση σε τυπική διαδικασία…

Το ταλέντο και η «αφέλεια» της Λιόν

Η Λιόν αποτελεί πάντα υπολογίσιμο αντίπαλο, όμως το κακό με τους «γκον» είναι ότι είναι ικανοί για το καλύτερο και για το χειρότερο. Πρόκειται για ένα σύνολο που βρίθει ταλέντου, κάτι που απέδειξε περίτρανα με το διπλό της πρεμιέρας στο «σπίτι» της Σίτι, όμως η ποδοσφαιρική αφέλεια που παρουσιάζει στα μετόπισθεν εξηγούν τη μετέπειτα πορεία της: Αυτή έμελλε να είναι και η μοναδική της νίκη στη φάση των ομίλων!

Παράλληλα, οι «λιονέ» μαζί με την Παρί Σεν Ζερμέν χαρακτηρίζονται από το πλέον οξύμωρο της φάσης των ομίλων του Champions League: Είναι οι μόνες ομάδες που προκρίθηκαν στον επόμενο γύρο έχοντας δεχθεί γκολ σε όλα τα παιχνίδια που έδωσαν, αφού οι άλλες οκτώ (Μονακό, Ιντερ, Αϊντχόβεν, ΑΕΚ, Σαχτάρ, Χόφενχαϊμ, Πλζεν, Γιούνγκ Μπόις)- φυσιολογικά- αποκλείστηκαν…

7ος ΟΜΙΛΟΣ

Πέρασαν, αλλά δεν έπεισαν…

Η δεδομένη διαφορά ποδοσφαιρικής ποιότητας και εμπειρίας της Ρεάλ Μαδρίτης και της Ρόμα σε σχέση με τη Βικτόρια Πλζεν και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας καθιστούσαν τις δύο ομάδες απόλυτα φαβορί για την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Αυτό αποδείχθηκε μεν και επί… τάπητος, καθώς αμφότερες είχαν «καθαρίσει» με την πρόκριση πριν καν παιχθεί η τελευταία αγωνιστική, όμως αφενός δεν εντυπωσίασαν με την απόδοσή τους, αφετέρου οι ήττες των «μερένχες» από την ΤΣΣΚΑ και των «τζιαλορόσι» από τη Βικτόρια, με τις οποίες έκλεισαν την πορεία τους στους ομίλους, δημιούργησαν εύλογες αμφιβολίες για τη συνέχεια…

8ος ΟΜΙΛΟΣ

Με την «αύρα» του Κριστιάνο

Η Γιουβέντους έγινε το πιο «hot» θέμα συζήτησης του περασμένου καλοκαιριού ελέω της φαντασμαγορικής μεταγραφής του Κριστιάνο Ρονάλντο από τη Ρεάλ. Ο αντίκτυπος που είχε ο ερχομός του Πορτογάλου σταρ στο Τορίνο ήταν άμεσος, με τους «μπιανκονέρι» να ξεκινούν… αγριεμένοι τη φάση των ομίλων με τρεις συνεχόμενες νίκες, συμπεριλαμβανομένου και του διπλού στο «Old Trafford».

Παρ’ όλα αυτά, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς η «Γιούβε» διατηρήθηκε μεν στην πρώτη θέση μέχρι το φινάλε, όμως το έκανε με απολογισμό δύο ήττες και μία οριακή νίκη επί της Βαλένθια. Προκειμένου, λοιπόν, να δικαιώσει τις μεγαλοστομίες ορισμένων ότι «αποτελεί ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του φετινού Champions League», έχει δρόμο ακόμα…

Τη Γιουνάιτεντ δεν την ξεγράφεις…

Είναι αλήθεια ότι η εικόνα της στον αγωνιστικό χώρο και τα αποτελέσματά της στο πρωτάθλημα της τρέχουσας Premier League δεν θυμίζουν σε τίποτα την κραταιά Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του παρελθόντος. Οι -16 βαθμοί από την κορυφή και άμυνα χειρότερη από ομάδες όπως η Μπράιτον και η Γουότφορντ αποτελούν τρανή απόδειξη επ’ αυτού.

Ακόμα κι έτσι, όμως, η φανέλα των «κόκκινων διαβόλων» παραείναι βαριά για κλαμπ όπως η Βαλένθια και η Γιουνγκ Μπόις. Επιπροσθέτως, με την ήττα στο «θέατρο των ονείρων» από τη Γιουβέντους «φρέσκια» στις μνήμες όλων και την πλειοψηφία να περιμένει ανάλογο αποτέλεσμα στο Τορίνο, η ομάδα του Μουρίνιο έκανε το «μπαμ», πήρε παλικαρίσιο διπλό επί της παρέας του Ρονάλντο και απέδειξε με τη σειρά της ότι είναι τουλάχιστον αφελές να την ξεγράφεις πρόωρα…