«Ώρα μηδέν» για την Παρί Σεν Ζερμέν

Το όνειρο της ευρωπαϊκής κορυφής των «πρωτευουσιάνων», τα οικονομικά τους ανοίγματα την τελευταία 6ετία και το εφετινό… καταστροφικό σενάριο στη φάση των ομίλων του Champions League ενόψει και του αγώνα με τη Λίβερπουλ.

«Ώρα μηδέν» για την Παρί Σεν Ζερμέν

«Ώρα μηδέν» στο Παρίσι! Η Παρί Σεν Ζερμέν υποδέχεται απόψε τη Λίβερπουλ για την προτελευταία αγωνιστική του τρίτου ομίλου του Champions League και η αγωνία χτυπάει… κόκκινο ενόψει της μάχης που μαίνεται στο «γκρουπ του θανάτου» για την κατάκτηση των (δύο) εισιτηρίων που οδηγούν στους «16» της διοργάνωσης. Για τους «πρωτευουσιάνους», που τα τελευταία χρόνια έχουν δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια στην προσπάθειά τους να ανέβουν στο ευρωπαϊκό «Έβερεστ», το συγκεκριμένο παιχνίδι κόντρα στους «κόκκινους» του Μέρσεϊσαϊντ έχει ήδη χαρακτηριστεί ως «ο θάνατός σου, η ζωή μου»!

Οι πρωταθλητές Γαλλίας χρειάζονται πάση θυσία το τρίποντο ώστε να κάνουν το μεγάλο «βήμα» για την είσοδό τους στον επόμενο γύρο (ενόψει και του τελευταίου παιχνιδιού απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι), ωστόσο παράλληλα η Παρί απειλείται σήμερα ακόμα και με πρόωρο αποκλεισμό από τα «σαλόνια» του Champions League. Σε περίπτωση που η ομάδα του Τόμας Τούχελ ηττηθεί απόψε από τη Λίβερπουλ και συνάμα στο άλλο παιχνίδι του ομίλου η Νάπολι πάρει το τρίποντο κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα στον ιταλικό νότο, τότε αυτόματα θα γραφτεί και ο επίλογος των προσπαθειών της Παρί για πρόκριση στα ευρωπαϊκά «σαλόνια». Ένας επίλογος που αναμφισβήτητα θα «βυθίσει» το σύλλογο στην απογοήτευση και τον προβληματισμό, με βάση και τα τεράστια οικονομικά του ανοίγματα τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού του.

Μεταγραφές άνω του 1 δις σε έξι χρόνια!

Αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω, η «Qatar Sports Investments» με πρόεδρο τον Νασέρ Αλ – Κελαϊφί απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Παρί Σεν Ζερμέν το 2012. Από τότε πρόθεση των νέων ιδιοκτητών ήταν να μετατρέψουν την ομάδα σε μία υπερδύναμη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ενώ στόχος ήταν φυσικά και η ευρωπαϊκή κορυφή με την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ. Για να πραγματοποιηθούν τα όνειρα αυτά και μάλιστα σύντομα, οι Άραβες άνοιξαν διάπλατα το ταμείο και μόνο σ’ αυτό το διάστημα των έξι χρόνων που βρίσκονται στο «τιμόνι» έχουν δαπανήσει… 1, 048 δις (!) για μεταγραφές, χωρίς φυσικά να υπολογίζονται οι μισθοί και οι αποζημιώσεις των προπονητών που πέρασαν από τον πάγκο.

Στις σημαντικότερες επενδύσεις τους ξεχωρίζουν οι αποκτήσεις των Τιάγκο Σίλβα, Μόουρα, Λαβέτσι, Βεράτι και Ιμπραΐμοβιτς το 2012 έναντι 145 εκατομμυρίων ευρώ, οι Καβάνι και Μαρκίνιος το 2013 έναντι 95,9 εκατομμυρίων, ο Νταβίντ Λουίς των 49,5 εκατομμυρίων το 2014, οι Ντι Μαρία και Κουρζάβα το 2015 που κόστισαν 88 εκατομμύρια, οι Ντράξλερ, Γκουέδες, Κριχόβιακ και Χεσέ των 118,5 εκατομμυρίων το 2016, πέρσι ο Νεϊμάρ και ο δανεικός του Εμπαπέ που έφτασαν τα 267 εκατομμύρια και εφέτος η αγορά του τελευταίου έναντι 135 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την γερμανική εταιρεία «transfermarkt», η οικονομική αξία του Ολυμπιακού υπολογίζεται στα 62,75 εκατομμύρια ευρώ, συνεπώς σε αυτήν την εξαετία οι «πρωτευουσιάνοι» έχουν δαπανήσει σε μεταγραφές 16,7 φορές όσο κοστίζουν οι «ερυθρόλευκοι»! Η αντίστοιχη οικονομική αξία της Παρί Σεν Ζερμέν, κατά την ίδια γερμανική εταιρία, φτάνει τα 867,65 εκατομμύρια.

Τελικά, αγοράζεται το όνειρο;

Εκ του αποτελέσματος, βέβαια, όσα εκατομμύρια κι αν δαπάνησαν όλα αυτά τα χρόνια οι ιδιοκτήτες της Παρί δεν κατάφεραν να δουν και το ευρωπαϊκό όνειρό τους να πραγματοποιείται! Τη σεζόν 2012/13 οι «πρωτευουσιάνοι» αποκλείστηκαν στα προημιτελικά από τη Μπαρτσελόνα, ενώ την επόμενη χρονιά αποχαιρέτησαν το θεσμό στην ίδια φάση με την ήττα από την Τσέλσι. Την περίοδο 2014/15 το «σκηνικό» επαναλήφθηκε και είδαν τη Μπαρτσελόνα να τους φράζει εκ νέου το δρόμο στην 8άδα, για να ακολουθήσει ένας ακόμα αποκλεισμός στα προημιτελικά αλλά από τη Μάντσεστερ Σίτι το 2015/16 και το «αντίο» τις επόμενες δύο σεζόν στους «16» δια… χειρός Μπαρτσελόνα (το 2016/17) και Ρεάλ Μαδρίτης (πέρσι). Αν θα χτυπήσει την Παρί Σεν Ζερμέν εφέτος… βαρομετρικό χαμηλό με αποκλεισμό στη φάση των ομίλων ή αν ο γαλλικός σύλλογος θα παραμείνει στο «κόλπο» της πρόκρισης για τους «16» θα το δούμε προσεχώς!