Ένα «δείπνο» μπορεί να τα αλλάξει όλα…

Ο Αντώνης Φουντής γράφει για τα φετινά πεπραγμένα της ΑΕΚ στο Champions League που έχουν συντελεστή... μηδέν και πως κάποιοι προσπαθούν να μας κάνουν το άσπρο - μαύρο!

Ένα «δείπνο» μπορεί να τα αλλάξει όλα…

Ας εξηγήσει κάποιος φίλος ή ρεπόρτερ της ΑΕΚ, σε όσους δεν κατέχουν τα εσωτερικά του «δικεφάλου», πως γίνεται από τη μια να μας λένε και να μας γράφουν πολλοί, για την ομάδα με την τρομερή τακτική και φιλοσοφία, για την πίστη στο πλάνο και την άριστη αμυντική λειτουργία της, για τις εντυπώσεις που έκλεψε στα τέσσερα μέχρι τώρα παιχνίδια του ομίλου της στο Τσάμπιονς Λιγκ και για πολλά ακόμη θετικά στοιχεία που έδειξε παρά τις ήττες και από την άλλη η ομάδα να μην έχει βαθμό, να κινδυνεύει να μην έχει μέχρι το τέλος, να χάνει τα ματς από γκάφες στην αμυντική λειτουργία, να μην έχει σχεδόν την παραμικρή επιθετική διάθεση να περάσει τη σέντρα, να έχει κάνει ελάχιστες φάσεις και καμία ευκαιρία όπως πχ στο χθεσινό ματς, αλλά παρ όλα αυτά, να υπάρχουν περισσότερα θετικά από ότι αρνητικά;

Πως γίνεται να συμβαίνουν παράλληλα και τα δύο μαζί; Πως συμβαίνει και οι τέσσερις ήττες της ΑΕΚ να είναι κέρδος; Πως συμβαίνει σε κάθε ματς η ΑΕΚ να κερδίζει «στοιχήματα» από «διδακτικές ήττες»; Πότε θα μάθουμε τις πραγματικές αδυναμίες του συλλόγου, αν φυσικά υπάρχουν; Που φυσικά και θα υπάρχουν, γιατί μιλάμε για ποδοσφαιρική ομάδα και όχι για κλαμπ με… αριστεία! Όμως οι περισσότεροι στην ομάδα καταγράφουν πάντα τα θετικά και μάλιστα αποδεικνύονται πάρα πολλά για ένα κλαμπ που έχει για την ώρα απολογισμό 0-0-4 με παθητικό 2-10…

Το θέμα μου δεν είναι η ΑΕΚ και δεν έχω καμία διάθεση για ειρωνείες σε βάρος του συλλόγου. Το ζητούμενο είναι οι περισσότεροι ρεπόρτερ της, που κάνουν το άσπρο μαύρο, είτε γιατί βλέπουν τα πάντα «κατακίτρινα», είτε γιατί έτσι τους είπαν, είτε γιατί θέλουν να αποφύγουν το κάζο των ρεπόρτερ των άλλων ομάδων ή την μήνι των φανατικών οπαδών. Το Τσάμπιονς Λιγκ, αρέσει δεν αρέσει σε ορισμένους, δεν είναι διοργάνωση για τις ελληνικές ομάδες αυτή την εποχή. Η ψαλίδα πέρα από ορισμένα αποτελέσματα- φωτοβολίδες και κάποιες σποραδικά καλές εμφανίσεις, έχει ανοίξει. Η φιλοσοφία, η νοοτροπία είναι διαφορετική στην Ευρώπη. Εδώ μπλέκουμε τη Σούπερ Λίγκα με το Τσάμπιονς Λιγκ και προσπαθούμε να δείξουμε ποιανού η ομάδα είναι καλύτερη. Όταν χάνεις με 2-0, αντί να μιλήσεις απλά για ένα τιμητικό σκορ, μιλάς για τρομερή εμφάνιση και καταγγέλλεις τον ρέφερι που δήθεν σε έσφαξε. Κι ας μην έχει κάνει η ελληνική ομάδα φάση κι ας πέρασε μόλις δύο φορές τη σέντρα! Κλείνει η παρένθεση για να πάψουν οι παρεξηγήσεις κι επιστρέφω στο θέμα.

Όσο υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια στα ρεπορτάζ, ειδικά των μεγάλων ομάδων, αυτά θα διαβάζει ο οπαδός και θα τρελαίνετε και θα βρίζει τους απέναντι. Όμως δεν τρώνε όλοι σανό ή κουτόχορτο. Υπάρχουν και κάποιοι που ξέρουν και τι βλέπουν και τι εισπράττουν. Όμως, όσο υπάρχουν… πρωινά, δεκατιανά, μεσημεριανά και… μυστικά δείπνα, αυτά θα διαβάζουν οι αναγνώστες. Εντελώς ρεαλιστικά λοιπόν, η ΑΕΚ έχασε αξιοπρεπώς από την Μπάγερν στα δύο ματς. Με την έννοια ότι δεν συνετρίβη. Μέχρι εδώ όμως! Απέναντι σε μια Μπάγερν σε βαθιά κρίση, η Ενωση αποτέλεσε το «γιατρικό» των Βαυαρών. Αν οι φίλοι της και οι ρεπόρτερ της Ενωσης θέλουν να βλέπουν ότι στάθηκε καλά, ειδικά στο Μόναχο, πρόβλημα τους. Όταν η Μπάγερν έχει δύο γκολ, ένα δοκάρι, τρία χαμένα τετ α τετ και άλλες τόσες πολύ καλές φάσεις για γκολ και η ΑΕΚ έχει όλη κι όλη μια κεφαλιά του Λαμπρόπουλου στο 5’ κι έχει καταφέρει να περάσει δύο φορές τη σέντρα, για ποια καλή εμφάνιση μιλάμε; Επειδή έσωζε ο Μπάρκας; Κι αν τα έτρωγε τι ακριβώς θα διαβάζαμε σήμερα;

Στο πρώτο ματς στο Αμστερνταμ, η ΑΕΚ ήταν άκρως ανταγωνιστική (μας έγραψαν) μέχρι να φάει το πρώτο γκολ. «Κρίμα, αν δεν είχε γίνει αυτό το μεγάλο λάθος στην άμυνα λίγο πριν το ημίχρονο, θα μιλούσαμε διαφορετικά τώρα» έγραψαν ακόμα κι έγκυροι συντάκτες. Ανταγωνιστική η ΑΕΚ σε τι; Στο ότι πάτησε στο πρώτο μέρος δύο φορές όλες κι όλες την περιοχή του Αγιαξ; Και μετά ήρθε η συντριβή με κάτω τα χέρια 3-0. «Πήρε ένα πολύτιμο μάθημα» μας είπαν….

Στο δεύτερο παιχνίδι με την επίσης προβληματική Μπενφίκα, η ΑΕΚ ξεκίνησε για συντριβή, οι Πορτογάλοι προηγήθηκαν γρήγορα 2-0 αλλά πριν το ημίχρονο έμειναν με 10 παίκτες και γύρισαν πίσω. Η ΑΕΚ γλίτωσε τα χειρότερα και βγήκε μπροστά. Κατάφερε να αντιδράσει (δεν μπορώ να πω το ίδιο αν οι αντίπαλοι έπαιζαν 11 εναντίον 11) και μόλις αποφάσισε η Μπενφίκα να ξαναβγει μπροστά να το 2-3 και πάπαλα το έργο! «Τρομερή αντίδραση μετά το 0-2, τζάμπα ήττα» έγραψαν, και πρόσθεταν για μια «νέα διδακτική ήττα» και ότι «η ΑΕΚ μεγαλώνει παίρνοντας τέτοια πολύτιμα μαθήμα. Ηταν οι ίδιοι που έκαναν «πάρτι» όταν ο ΠΑΟΚ συνετρίβη την Τούμπα με 4-1 από του Λουζιτανούς στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ και οι ίδιοι που ξεσάλωναν πέρσι επειδή ο Ολυμπιακός πήρε μόλις έναν πόντο σε όμιλο με Μπάρτσα, Γιούβε και Σπόρτινγκ. Στο μεταξύ φθάσαμε στο σύνολο 2-6 γκολ και μηδέν βαθμούς…

Στο τρίτο παιχνίδι του ομίλου, ήρθε στην Αθήνα η ταλαιπωρημένη από εσωτερικά προβλήματα Μπάγερν. Εδώ δεν έχεις απαιτήσεις απέναντι στο μεγαθήριο. Η ΑΕΚ έχασε 2-0 σβηστά κι αντί να διαβάσουμε για το μέλλον της, για τις μεταγραφές που δεν έγιναν το καλοκαίρι, για το ότι η ομάδα είναι γυμνή, διαβάσαμε πάλι το ίδιο αφήγημα. Για μια νέα «διδακτική ήττα, που θα αποτελέσει οδηγό για τη συνέχεια σε Ελλάδα και Ευρώπη»! Στο μεταξύ το σύνολο έγινε 2-8 γκολ και μηδέν πόντοι.

Μετά τα πρώτα τρία «δώρα», αν δεν το καταλάβατε, η ΑΕΚ έκανε ένα ακόμη στον όμιλο και για αντάλλαγμα πήρε ένα ακόμη μάθημα από μια νέα (η 4η σερί ) διδακτική ήττα. Ενώ στεκόταν πολύ καλά απέαντι στη Μπάγερν πο είχε στο μυαλό της, το κυριακτικο ντέρμπι κορυφής στο Ντόρτμουντ, ήρθε ο διαιτητής (όχι ο Σιδηρόπουλος) αλλά ο Γιουγκ κι έδωσε σε βάρος της ένα πέναλτι… διαρκείας που όμως δεν ήταν, όπως έγραψαν. Δεν δίνεται τέτοιο είπαν. Ενώ εκείνο της ΑΕΚ στην Τρίπολη, δινόταν! Μετά διαβάσαμε ότι δεν έπρεπε να μετρήσει το πέναλτι-γκολ γιατί ο Λεβαντόφσκι σταμάτησε πριν εκτελέσει κι έπρεπε να δοθεί έμμεσο υπέρ της ΑΕΚ ατνί για σέντρα. Μόνο για αποβολή του σκορερ δεν διαβάσαμε. Τέλος πάντων. Η Μπάγερν έχανε τα γκολ, ο Μπάρκας έσωζε, η Ενωση δεν τόλμησε να ξεμυτίσει και ένα ακόμα άδικο αποτέλεσμα από «την ανοησία του Τσόσιτς», ήρθε για τον «δικέφαλο». Γιατί, αν δεν το καταλάβατε, ιαν δεν δινόταν το πέναλτι (αλήθεια, αφού δεν ήταν πέναλτι γιατί ήταν ανοησία του Τσόσιτς;), τώρα θα μιλούσαμε για θρίαμβο στην «Αλιάνζ Αρένα». Στο μεταξύ η ΑΕΚ συμπλήρωσε τέσσερα ματς που αδίκησε τον εαυτό της, που έχασε τζάμπα, που έκανε πολύ καλή εμφάνιση γιατί έχασε μόνο 2-0, που συνεχίζει να κάνει «δώρα» στους αντιπάλους της.

Ενώ οι αντίπαλοι τρώνε τα γκολ γιατί είναι ανίκανοι, σε αντίθεση με τους παίκτες της ΑΕΚ που είναι παλικάρια κι σε… Αλλη Εντελώς Κατάσταση! Στο μεταξύ φτάσαμε στο «4Χ4» σε ήττες, σε 2-10 γκολ παθητικό και οι μηδέν βαθμοί παραμένουν. Την δε, 5η αγωνιστική έρχεται ο Αγιαξ που καίγεται ακόμη για βαθμούς και για τη πρώτη θέση του ομίλου, έτσι ώστε να παίξει τελευταία αγωνιστική χωρίς άγχος απέναντι στη Μπάγερν. Αλλά όπως ταΐζουν σανό τον κόσμο της ομάδας κάποιοι ρεπόρτερ, η ΑΕΚ ελπίζει ακόμη στην πρόκριση! Κερδίζει ή φέρνει ισοπαλία με τον Αγιαξ και πάει στη Λισαβόνα να τα πάιξει όλα για όλα και να κερδίσει με δύο γκολ διαφορά την Μπενφίκα και πάρει το εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ. Αυτό κατάλαβαν από τη μέχρι τώρα πορεία της ΑΕΚ στον όμιλο. Ότι αυτή η ΑΕΚ είναι άξια για την επόμενη φάση.

Εν κατακλείδι και σύμφωνα με όσα διαβάσαμε μέχρι τώρα, σε σχόλια και άρθρα αεκτζήδων:

-Ηταν η 4η σερί ήττα που η ΑΕΚ πήρε ένα ακόμη πολύτιμο μάθημα...

-Ηταν μια 4η σερί διδακτική ήττα...

-Ηταν το 4ο σερί χαμένο ματς με πολλά κέρδη...

-Ηταν το 4ο σερί ματς που η ΑΕΚ έκανε τα γκολ που δέχθηκε, δώρο στους αντιπάλους της...

Ετσι είναι, αν έτσι νομίζουν…