Νωρίς για φαβορί στο Τσάμπιονς Λιγκ

Τα προγνωστικά για την έκβαση της φετινής διοργάνωσης, βάση του πρώτου δείγματος γραφής, παραείναι πρόωρα.

Νωρίς για φαβορί στο Τσάμπιονς Λιγκ

Στου δρόμου τα μισά, της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, βρισκόμαστε και, τέτοια περίοδο, τα πρώτα συμπεράσματα, για το «που πάει το πράγμα», συνηθίζονται. Την αρχή –άθελα του, πιθανότατα– έκανε ο Ζοσέ Μουρίνιο προσπαθώντας να δικαιολογήσει την (νέα) ήττα της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ από την Γιουβέντους κι ότι οι «μπιανκονέρι» απέπνεαν υπεροχή, σε κάθε κίνηση τους, έναντι των παικτών του. Ο Πορτογάλος χαρακτήρισε την «Γηραιά Κυρία» «φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου» κι οι επιδόσεις της ομάδας του Πιεμόντε συνηγορούν στην άποψη του.

Τρεις νίκες, σ’ ισάριθμα ματς, με 6 γκολ ενεργητικό (παρότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν έχει σκοράρει) και μηδενικό παθητικό, η εξασφάλιση πρόκρισης και πρωτιάς, είναι θέμα (ελάχιστου) χρόνου, αφού κι οι διώκτες των 4ακις νταμπλούχων Ιταλίας (Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ - Βαλένθια) μοιάζουν ανήμποροι ν’ ακολουθήσουν τον ρυθμό τους.

Πλην της Γιούβε «απόλυτη», μετά τις 3 πρώτες αγωνιστικές, είναι κι η Μπαρτσελόνα. Ένα από τα, εξ ορισμού, φαβορί της διοργάνωσης. Με καλύτερο επιθετικό συντελεστή και διαφορά τερμάτων από την Ιταλική ομάδα (10-2) ανέβασε τις «μετοχές» της με την χαρακτηριστική άνεση που επέβαλε τον «νόμο» της στην (προερχόμενη από 7 σερί νίκες και μέχρι το βράδυ της Τετάρτης ισόβαθμη της) Ίντερ, παρά την απουσία του Λιονέλ Μέσι.

Κι αν για τους Τορινέζους και τους Καταλανούς ίσως, πολλοί, περιμέναν μια τέτοια εξέλιξη σίγουρα είναι λιγότεροι όσοι ανέμεναν ότι στον 1ο όμιλο η Μπορούσια Ντόρτμουντ θα’χε κάνει «3 στα 3» έχοντας αφήσει 2η την Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο αριθμός ελαχιστοποιείται αν συνυπολογστεί ότι οι Βεστφαλοί το έχουν πετύχει με μηδενικό παθητικό (8-0 γκολ) κι έχοντας υποχρεώσει τους «κολτσονέρος» στην βαρύτερη ήττα της εποχής Σιμεόνε (4-0)!

Ωστόσο μοιάζει πολύ μακρινό ακόμη οι πρωτοπόροι της Μπουντεσλίγκα ν’ αλλάξουν στάτους και να περάσουν στην λίστα με τα φαβορί της διοργάνωσης, παρά τα επιτεύγματα τους (το 4-0, που αποτέλεσε 7η σερί νίκη τους, σ’ όλες τις διοργανώσεις, ήρθε απόντος του πρώτου τους σκόρερ, Αλκάθερ).

Εκεί που βρίσκονται Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα, αλλά κι εκείνων οι ιθύνοντες, μάλλον, δεν έχουν κλείσει, από τώρα, ξενοδοχεία, στην Μαδρίτη, για την 01/06/19, όταν στο «Μετροπολιτάνο», της Ισπανικής πρωτεύουσας. θα φιλοξενηθεί ο τελικός της διοργάνωσης!

Εξαιρέσεις η Μπάρτσα του Γκουαρντιόλα κι η Μπάγερν του Χάϊνκες

Κι αυτό γιατί όχι μόνο ο «δρόμος» είναι μακρύς (κι ανηφορικός), ως τότε, αλλά και γιατί αυτό καταδεικνύει η ιστορία της διοργάνωσης. Ελάχιστες ομάδες είχαν δείξει σ’ αυτό το σημείο της σεζόν ότι το φινάλε θα της βρει με «το τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά» στα χέρια στο φινάλε.

Τελευταία που μπορεί να το ισχυριστεί ήταν η Μπάγερν Μονάχου, της σεζόν 2012-13. Αλλά κι εκείνη χρειάστηκε γκολ στο 90’ για να λυγίσει την, ισοδύναμη της στον τελικό, Μπορούσια Ντόρτμουντ. Πριν τους Βαυαρούς μόνο η Μπαρτσελόνα του Γκουαρντιόλα έδινε τέτοια «διαπιστευτήρια». Τόσο τη σεζόν 2008-09, όσο, περισσότερο ακόμη, δύο χρόνια αργότερα.

Η Ίντερ, ας πούμε, του 2010 τέτοια εποχή βολόδερνε. Ομοίως η Τσέλσι του 2012. Για να μην μιλήσουμε για την περσινή και προπέρσινη Ρεάλ Μαδρίτης, που πήρε τον τίτλο έχοντας τερματίσει 2η στους ομίλους πίσω από Ντορτμουντ και Τότεναμ...

Πέραν του «μήκους» της σεζόν, μ’ ότι αυτό συνεπάγεται (κόπωση, τραυματισμούς, ντεφορμάρισμα) η «λογική» της διοργάνωση είναι ...άλλη στα νοκ άουτ ματς. Όπου ακολουθείται το μοντέλο του παλιού....Πρωταθλητριών και τα περιθώρια λάθους είναι απείρως λιγότερα απ’ ότι στην φάση των ομίλων. Εκεί μόνο οι δυνατοί -σωματικά και ψυχολογικά- προχωρούν.

Εν κατακλείδι, τέτοια εποχή, πέρσι, φαβορί παρουσιάζονταν οι Παρί Σεν Ζερμέν (πρώτη κι «απόλυτη» έχοντας διαλύσει την Μπάγερν 3-0) και Μάντσεστερ Σίτι.
Η πρώτη...τερμάτισε στους «16» από την Ρεάλ Μαδρίτης κι η έτερη στον επόμενο γύρο, με δύο ήττες, από την Λίβερπουλ!