Οι «εύκολοι» και οι «δύσκολοι»

ΑΕΚ και Παναθηναϊκός θεωρούνταν πως είχαν ευκολότερο έργο στα πλέι οφ από ό,τι στα ματς του τρίτου γύρου στο Champions League, αλλά η πραγματικότητα τους διέψευσε

Οι «εύκολοι» και οι «δύσκολοι»

Πώς ξεγελά ορισμένες φορές το άκουσμα του ονόματος μιας ομάδας σε σχέση με μια άλλη… Άλλη αίγλη έχει η Μαρσέιγ, άλλη η Μπράγκα. Από τη στιγμή λοιπόν, που ο Παναθηναϊκός απέκλεισε την ομάδα της Μασσαλίας στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League, θεωρείτο πως είχε «του χεριού του» τους Πορτογάλους. Δίχως φυσικά να το «φωνάζουν» ή να το δηλώνουν δημόσια οι «πράσινοι», αλλά το πίστευαν και στο ποδοσφαιρικό τμήμα και οι φίλαθλοι πως ήταν μεγάλη ευκαιρία πρόκρισης στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, έπειτα από 13 ολόκληρα χρόνια.

Στο γήπεδο, βέβαια, και στην Πορτογαλία και στο ΟΑΚΑ αποδείχθηκε πως οι ίβηρες ήταν πολύ πιο έτοιμη και ανταγωνιστική ομάδα στη δεδομένη χρονική συγκυρία, σε σχέση με την «χρυσοποίκιλτη», αλλά ακόμα υπό αναδόμηση Μαρσέιγ. Δύο νίκες, με διπλάσιες προσπάθειες και στα δύο παιχνίδια, απόλυτα δίκαιη πρόκριση των «κόκκινων».

Και οι άλλοι «ερυθρόλευκοι» απέκλεισαν δίκαια την έτερη ελληνική ομάδα, από την συνέχεια του Champions League. Και σε αυτήν την περίπτωση είχε δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση πως αφού η ΑΕΚ απέκλεισε την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και μάλιστα με επική ανατροπή στην ρεβάνς, θα είχε και την ψυχολογία και την δυναμική για να κάνει το ίδιο κόντρα στην Αντβέρπ. Την αίσθηση αυτή ενίσχυσε και το γεγονός πως την είχε κερδίσει εύκολα στο ξεκίνημα της προετοιμασίας. Άλλο τότε όμως και άλλο τώρα, με την ομάδα από την Αμβέρσα να έχει βρει πολύ καλό αγωνιστικό ρυθμό και με όπλο την άμυνά της να θεωρείται ξανά εκ των φαβορί για να διατηρήσει τον τίτλο στο Βέλγιο.

Από πού και ως πού θεωρήθηκε από ορισμένους φαβορί η ΑΕΚ σε αυτό το ζευγάρι; Στην πράξη και πάλι αποδείχθηκε πως η Αντβέρπ ήταν ποιοτικά ανώτερη, πήρε με τη σειρά της δύο νίκες και ζει αυτή το όνειρό της στο υψηλότερο επίπεδο. Το γράφουμε συνέχεια, άλλωστε, σε ανάλογες περιπτώσεις. Για κάθε Παναθηναϊκό ή ΑΕΚ που τρίβει τα χέρια του στο άκουσμα της Μπράγκα και της Αντβέρπ ως αντιπάλου, το ίδιο και περισσότερο χαίρονται ομάδες από την Πορτογαλία ή το Βέλγιο, που φυσικά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε ποιότητα από τις ελληνικές ομάδες.

Μάθημα και για τη συνέχεια, βέβαια, που θα βρει πιθανότατα τρεις ελληνικές ομάδες να αγωνίζονται στους ομίλους του Europa League. Θα βρουν και εκεί αντιπάλους οι «δικοί μας» που θα τους δουν υποτιμητικά και με την βεβαιότητα πως θα βρεθούν από πάνω τους στην κατάταξη των γκρουπ. Και εκεί θα χρειαστεί απόλυτη σοβαρότητα και υψηλού επιπέδου εμφανίσεις για να μπορέσει κάποιος ή κάποιοι εκ των εκπροσώπων μας να προχωρήσουν στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση.