Η σημασία του να είσαι έτοιμος

Ο Παναθηναϊκός έκανε την καλύτερή του εμφάνιση τη στιγμή που έπρεπε και πήρε την πρώτη ευρωπαϊκή νίκη έπειτα από έξι χρόνια

Η σημασία του να είσαι έτοιμος

Πρώτος από όλους τους «ευρωπαίους» του ελληνικού ποδοσφαίρου ξεκίνησε φέτος την προετοιμασία του ο Παναθηναϊκός. Πολλά τα φιλικά ματς που ενέταξε στο πρόγραμμα ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς με έναν και μοναδικό στόχο. Να είναι η ομάδα του έτοιμη στην αναμέτρηση με την Ντνίπρο. Να κάνει το βήμα παραπάνω μετά την περσινή επιστροφή στα σαλόνια έπειτα από πέντε χρόνια, που τότε δεν συνοδεύτηκε από νίκη, παρά από τον αποκλεισμό την Σλάβια Πράγας. Τώρα τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά…

Οι «πράσινοι» πατούσαν γερά, είχαν τρεξίματα σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του ματς, πρέσαραν ψηλά και με συνέπεια. Έμοιαζαν να βρίσκονται σε φουλ αγωνιστικό ρυθμό, κόντρα στην Ντνίπρο, που θύμιζε ομάδα στο ξεκίνημα της προετοιμασίας της. Μετά βίας κατάφεραν να βγάλουν δύο καλά δεκάλεπτα οι Ουκρανοί στη διάρκεια του ματς.

Απολύτως φυσιολογικά ήρθε η πολύ εύκολη επικράτηση με 3-1 που ουσιαστικά στέλνει την ελληνική ομάδα σον τρίτο γύρο για να αντιμετωπίσει την Μαρσέιγ. Όσο και αν ο Γιοβάνοβιτς από τις πρώτες κιόλας δηλώσεις μετά την νίκη συνέστησε προσγείωση για το ματς της επόμενης Τρίτης (01/08) στην Λεωφόρο, η διαφορά των δύο αντιπάλων είναι πολύ μεγάλη για να αλλάξει κάτι μέσα σε επτά ημέρες.

Προφανώς τα εύσημα ανήκουν στον Σέρβο για την δουλειά που προηγήθηκε του αγώνα στο Κόζιτσε. Είναι εύκολο να το λες και δύσκολο να το κάνεις πράξη να παρουσιαστείς στο 100% στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν. Η Γαλατάσαραϊ για παράδειγμα έφερε ισοπαλία με την Ζαλγκίρις στο Βίλνιους. Η Ντιναμό Τιφλίδας έχασε στην Μάλτα από την… περιβόητη Χαμρούν Σπάρτανς. Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο σε αυτό το πρώιμο στάδιο της αγωνιστικής περιόδου.

Ακόμα και το γεγονός πως προσαρμόστηκαν τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα, πιστώνεται στον έμπειρο κόουτς. Ο Ολλανδός Τόνι Βιλένα έκοβε, ο Σέρβος Φίλιπ Τζούρισιτς έραβε. Οι δύο τους ανέβασαν επίπεδο όλον τον άξονα της μεσαίας γραμμής, ο Ισπανός Χουάνκαρ επιβεβαίωσε την κλάση του και γιόρτασε με δύο ασίστ και ένα κερδισμένο πέναλτι την 100η συμμετοχή του με την πράσινη φανέλα.

Ιδανικό ξεκίνημα από όλες τις απόψεις για τον Παναθηναϊκό, μένει να διαπιστωθεί στην πράξη πόσο καλύτερα μπορεί να αποδώσει σε βάθος χρόνου, ώστε από την μια να διεκδικήσει τον τίτλο στην Ελλάδα και από την άλλη να παλέψει για την πρόκριση στα πλέι οφ του Champions League κόντρα στην Μαρσέιγ.