Ολυμπιακός-Μακάμπι: Στο ίδιο έργο θεατές;

Δεν είναι μόνο ότι ο Ολυμπιακός έχει την τεχνογνωσία προκρίσεων, αλλά και ότι η Μακάμπι Χάιφα δεν τα καταφέρνει εκτός έδρας. Πέρυσι αποκλείστηκε από την Καϊράτ Αλμάτι με 1-1 στο πρώτο ματς! 

Ολυμπιακός-Μακάμπι: Στο ίδιο έργο θεατές;

Ο Ολυμπιακός έχει μια σειρά πλεονεκτημάτων, όπως και παγίδες, ενόψει του αγώνα ρεβάνς της Τετάρτης (27/7) με την Μακάμπι Χάιφα, μετά το 1-1 στο Ισραήλ. Δεν είναι μόνο ότι η ελληνική ομάδα διαθέτει εμπειρία θερινών προκρίσεων τα τελευταία χρόνια με εξαίρεση τον περσινό αποκλεισμό από την Λουντογκόρετς, αλλά και ότι η Μακάμπι Χάιφα δεν είναι ομάδα που τα καταφέρνει καλά εκτός έδρας. Κάθε άλλο.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα που πρέπει να τεθεί είναι αυτό που συνέβη στην προηγούμενη σεζόν, στην προκριματική διαδικασία του Champions League. Τότε που η Μακάμπι Χάιφα είχε ξεκινήσει την προσπάθειά της από την πρώτη προκριματική φάση και τελείωσε πρόωρα και άδοξα απέναντι στην Καϊράτ Αλμάτι από το Καζακστάν!

Τι είχε γίνει τότε; Στο πρώτο παιχνίδι στην Χάιφα το σκορ ήταν ίδιο με αυτό που σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες με τον Ολυμπιακό. Ισοπαλία 1-1, με τη διαφορά ότι η Μακάμπι είχε προηγηθεί με γκολ του Ομέρ Ατζίλι προς το τέλος του πρώτου ημιχρόνου και η Καϊράτ ισοφάρισε στο 76’, με την ισραηλινή ομάδα να μην καταφέρνει να βρει ένα δεύτερο τέρμα. Ενώ απέναντι στον Ολυμπιακό είχε μείνει νωρίς πίσω στο σκορ και ισοφάρισε στις καθυστερήσεις.

Στη ρεβάνς στο Αλμάτι, η Μακάμπι αιφνιδιάστηκε στο 10’ με ένα γκολ του Βραζιλιάνου Βάγκνερ Λοβ και στο 66’ δέχτηκε το δεύτερο τέρμα για το τελικό 2-0 που την έφερε εκτός συνέχειας των προκριματικών του Champions League . Όταν, λοιπόν, μπορεί μια ομάδα σαν αυτή από το Καζακστάν να αξιοποιεί την εκτός έδρας ισοπαλία τότε γιατί φυσικά να μην μπορεί να το κάνει ο Ολυμπιακός στο δικό του γήπεδο; Που θα έχει 30.000 κόσμο και όχι… 7.000 όπως είχαν στο πλευρό τους πέρυσι οι Καζάκοι!


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον αγώνα με την Καϊράτ στο Καζακστάν, ο Μπαράκ Μπακχάρ είχε στην ενδεκάδα… οκτώ από τους παίκτες που αγωνίστηκαν φέτος στο πρώτο ματς με τον Ολυμπιακό! Ουσιαστικά δηλαδή την ίδια ομάδα, δίχως κάποια σοβαρή απουσία. Είχαν παίξει τότε στο κάζο της Μακάμπι στο Αλμάτι ο Κοέν στην εστία, ο Γκόλντμπεργκ και ο Πλάνιτς στην άμυνα (ο πρώτος ως αριστερός μπακ, ενώ τώρα παίζει στόπερ), ο Αμπού Φανί και ο Τσέρι στη μεσαία γραμμή και οι Ατζίλι, Χαζίζα και Ντέιβιντ στην επίθεση. Ενώ είχαν μπει ως αλλαγή τρεις παίκτες της που είναι και τώρα στο ρόστερ, ο Μοχάμεντ (βασικός με τον Ολυμπιακό), ο Μεναχέμ (αλλαγή στο ματς με την ελληνική ομάδα) και ο Λεβί. Η ίδια ομάδα δηλαδή (πάνω-κάτω) θα αφιχθεί στην Αθήνα για να πάρει πρόκριση από τον Ολυμπιακό, πάλι με 1-1 στο πρώτο παιχνίδι.

Η Μακαμπι πέρυσι συνέχισε στα προκριματικά του Conference League όπου κατάφερε να φτάσει μέχρι τους ομίλους με ευρείες νίκες στο γήπεδο της απέναντι σε Ντιναμό Τιφλίδας, Τόρσχβαν και Νέφτσι. Ακόμη όμως και σε αυτές τις αναμετρήσεις με σαφώς υποδεέστερες ομάδες από την ίδια (και πολύ περισσότερο από τον Ολυμπιακό), εκτός Ισραήλ είχε μόνο μία νίκη. Με 2-1 στην Τιφλίδα επί της Ντιναμό. Με τη Νέφτσι στο Μπακού ήλθε ισόπαλη 3-3 και στα Νησιά Φερόε έχασε με 1-0 από την Τόρσχβαν!

Στους ομίλους της διοργάνωσης συνάντησε πιο δυνατούς αντίπαλους και έχασε απ’ όλους μακριά από το Ισραήλ! Με 3-0 από την Ουνιόν στο Βερολίνο, με 1-0 από την Σλάβια στην Πράγα και με 2-1 από την μετέπειτα φιναλίστ της διοργάνωσης, την Φέγενορντ. Άλλο ένα δείγμα της αδυναμίας της να πάρει θετικά αποτελέσματα στην Ευρώπη όταν είναι φιλοξενούμενη και παίζει απέναντι σε κάποια σοβαρή ομάδα.

Πώς είχε χάσει αυτά τα παιχνίδια η Μακάμπι; Γιατί και αυτό έχει τη σημασία του. Με την Καϊράτ όπως προαναφέραμε δέχτηκε ένα γκολ νωρίς και ένα στο δεύτερο μέρος. Με την Ουνιόν επίσης δέχτηκε ένα τέρμα στο πρώτο ημίχρονο (33’) και άλλα δύο στο δεύτερο. Στην Πράγα με την Σλάβια κράτησε στο πρώτο μέρος, αλλά μόλις ξεκίνησε το δεύτερο και πιέστηκε δέχτηκε αμέσως το τέρμα της ήττας της στο 49’. Ενώ και στην Ολλανδία με την Φέγενορντ, στην τελευταία αγωνιστική του ομίλου, πάλι δέχτηκε τέρμα στο πρώτο 45λεπτο και άλλο ένα στα μέσα της επανάληψης, για να μειώσει απλά στις καθυστερήσεις στο τελικό 2-1 με ένα γκολ του Ντέιβιντ.