Πίσω έχει η... Μπενφίκα την ουρά

Ο ΠΑΟΚ πήρε απόψε στη Λισαβόνα το αποτέλεσμα (1-1) που υπό προϋποθέσεις του ανοίγει την πόρτα του Champions League.

Πίσω έχει η... Μπενφίκα την ουρά

Απέναντι σε μια ομάδα σφυρηλατημένη στη διοργάνωση (9 συνεχόμενες παρουσίες της στους ομίλους μετρά η Μπενφίκα) ο ΠΑΟΚ στάθηκε αξιοπρεπώς στο «Ντα Λουζ» κι αφού γλίτωσε από τα δόντια του Πίζι (και τα νύχια του Μάζιτς) μπορεί και δικαιούται να κάνει όνειρα πρόκρισης.

Δεν θα είναι εύκολη η ρεβάνς την άλλη εβδομάδα στην Τούμπα. Τολμώ να πω μάλιστα ότι ο επαναληπτικός θα είναι ακόμη πιο δύσκολος από ότι το αποψινό ματς, καθώς πέρα από μια ομάδα που έδειξε στο τερέν ότι είναι καλύτερή τους, οι παίκτες του ΠΑΟΚ θα πρέπει να αντιπαλέψουν και το άγχος του φαβορί.

Ως τώρα δεν χρειάστηκε να τελειώσουν μια πρόκριση στην έδρα τους καθώς κι εναντίον της Βασιλείας κι εναντίον της Σπαρτάκ τα πανηγύρια στήθηκαν μακριά από την Τούμπα. Δεν έχουν περάσει μια τέτοια δοκιμασία και δεν ξέρουμε πως θα λειτουργήσουν απέναντι στην πίεση που θα τους ασκηθεί από την εξέδρα.

Είναι βέβαιο ότι ο ΠΑΟΚ έχει μέταλλο. Το απέδειξε σε αυτά τα πέντε ματς που έδωσε μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα κόντρα σε θεωρητικά καλύτερους αντιπάλους στα προκριματικά του Champions League, δίχως να χάσει ούτε ένα, είτε μέσα, είτε μακριά από την Τούμπα.

Επίσης βρίσκεται σε καλό φεγγάρι, που του επιτρέπει να ξεπερνά αναποδιές όπως αυτή που του έτυχε απόψε στην εκπνοή του ημιχρόνου, με το πέναλτι που έδωσε ο Σέρβος διαιτητής στο πέσιμο του Ζέντσον ύστερα από… φύσημα του Μαουρίσιο.

Όμως έτσι είναι η ζωή στον πλανήτη του ποδοσφαίρου. Άλλες φορές θα ευνοηθείς από κάποια διαιτητική απόφαση, όπως ευνοήθηκε ο ΠΑΟΚ στη Μόσχα με την αποβολή τους Λουίς Αντριάνο, και άλλες θα υποστείς τις συνέπειες όπως συνέβη απόψε στο «Ντα Λουζ».

Θεωρώ ότι η διακοπή του παιχνιδιού στο σημείο εκείνο (για το ημίχρονο) έκανε καλό στον ΠΑΟΚ. Αφενός βοήθησε τους παίκτες του να ηρεμήσουν και αφετέρου δεν επέτρεψε στη Μπενφίκα να εκμεταλλευτεί τον εκνευρισμό που δημιουργήθηκε στις τάξεις τους και να σημειώσει ένα δεύτερο γκολ.

Ένας δεύτερος παράγοντας που λειτούργησε θετικά για τον ΠΑΟΚ ήταν η αλλαγή του Λημνιού με τον Ουάρντα. Ο Αιγύπτιος έκανε αυτό που χρειαζόταν ο ΠΑΟΚ. Κράτησε τη μπάλα, έδωσε ανάσες στους συμπαίκτες του, ταλαιπώρησε την πορτογαλική άμυνα και στο τέλος πέτυχε το γκολ που ίσως αποδειχθεί χρυσό στη συνέχεια.

Όμως ο ΠΑΟΚ ας μην βιαστεί να παραγγείλει στο ράφτη κοστούμι του Champions League. Πίσω έχει η... Μπενφίκα την ουρά...