Champion League: Προς μονιμοποίηση το Final-4

Oλο και πιθανότερο φαντάζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός Final-4 σε μια πόλη ή χώρα για τις δύο τελευταίες φάσεις του Τσάμπιονς Λιγκ (ημιτελικούς και τελικό) από το 2025, κατά τα πρότυπα της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ.

Champion League: Προς μονιμοποίηση το Final-4

Το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο επικείμενο 46ο τακτικό συνέδριο της UEFA την προσεχή Τετάρτη, καθώς και στη σύνοδο της εκτελεστικής επιτροπής της συνομοσπονδίας μία ημέρα νωρίτερα.

Μετά το απροσδόκητα επιτυχημένο, δεδομένων των συνθηκών, φάιναλ 8 που η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία διεξήγαγε για τη διοργάνωση του 2020, εν μέσω πανδημίας, στην Πορτογαλία, οι σκέψεις για μονιμοποίηση αυτού του συστήματος –αλλά μόνο για την τελική τετράδα– δεν έχουν σταματήσει.

Οπως αποκάλυψαν οι Times του Λονδίνου, η UEFA σκοπεύει να προτείνει στα μέλη της την κατάργηση των διπλών ημιτελικών στις έδρες των ημιφιναλίστ, και τη διεξαγωγή μονών ημιτελικών στην ίδια χώρα ή και πόλη όπου θα γίνει και ο τελικός, σε μια ποδοσφαιρική γιορτή (εφόσον δεν υπάρχουν προβλήματα συνύπαρξης οπαδών αντίπαλων ομάδων) διάρκειας σχεδόν μίας εβδομάδας.

Η εκτίμηση στα ανώτερα κλιμάκια της Νιόν είναι ότι το πολλαπλάσιο ενδιαφέρον από την πρόκριση και τη συμμετοχή τεσσάρων ομάδων στο φάιναλ 4, όπως επίσης έχει γίνει με επιτυχία και στο National League των εθνικών ομάδων, θα καλύψει την απώλεια των δύο αγώνων με την κατάργηση των διπλών ημιτελικών.

Αντιδρούν οι λίγκες στα σενάρια πρόσκλησης ιστορικών ομάδων που δεν έχουν προκριθεί στα ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Ετσι κι αλλιώς το νέο φoρμάτ της διοργάνωσης από το 2024-25 προβλέπει πολύ περισσότερους αγώνες, με τον ενιαίο όμιλο των 36 ομάδων που θα παίζουν επί δέκα αγωνιστικές, συν τα πλέι οφ μετά τον όμιλο και πριν από τη φάση των «16». Επομένως, η χρονική συρρίκνωση των δύο τελευταίων φάσεων έχει και πρακτική αξία όσον αφορά το καλεντάρι.

Από την άλλη μεριά βέβαια ίσως στερηθούμε ρεβάνς ημιτελικών, όπως αυτές της περασμένης εβδομάδας της Βιγιαρεάλ με τη Λίβερπουλ και κυρίως της Ρεάλ Μαδρίτης με τη Μάντσεστερ Σίτι, όπου η έδρα έπαιξε τον δικό της ρόλο στη μαγεία αυτών των αγώνων.

Στο συνέδριο της Τετάρτης στη Βιέννη αναμένεται να εκφραστεί και η δυσαρέσκεια της Ενωσης των ευρωπαϊκών λιγκών για τις πτυχές του ανανεωμένου συστήματος του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων.

Οπως δήλωσε από την Τουρκία ο Κλάους Τόμσεν, πρόεδρος της European Leagues, τόσο οι περισσότεροι αγώνες που προβλέπονται για κάθε συμμετέχουσα ομάδα, όσο και η πρόσκληση συλλόγων που δεν θα έχουν προκριθεί ώστε να παίξουν στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ βρίσκουν αντίθετες τις ευρωπαϊκές λίγκες, καθώς υπονομεύουν τη λειτουργία και τη σημασία των εγχώριων πρωταθλημάτων, όπως είπε.

Στις δηλώσεις του στα τέλη Απριλίου, μετά τη σύνοδο της Ενωσης των λιγκών, ο κ. Τόμσεν αντιτάχθηκε στην πρόσκληση ιστορικά επιτυχημένων συλλόγων, βάσει της βαθμολογίας της UEFA, που δεν έχουν προκριθεί για τη φάση του ομίλου. Ωστόσο το σχέδιο της UEFA προβλέπει μόλις δύο ομάδες να προστίθενται με αυτόν τον τρόπο, και μάλιστα υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν προκριθεί από το πρωτάθλημά τους είτε για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ είτε για κάποια από τις άλλες δύο διοργανώσεις.

πηγή: «Κ»