Champions League: Η νέα μορφή της διοργάνωσης
Έρχεται το νέο μοντέλο του Champions League. Οι νέες θέσεις, ποιες ομάδες ευνοούνται και γιατί αλλάζει μορφή η διοργάνωση.
Η νέα μορφή του Champions League παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων (ECA) την Δευτέρα (28/3) στην Βιέννη. Οι ομάδες που συμμετέχουν στην διοργάνωση θα αυξηθούν από 32 σε 36 από την σεζόν 2024/25.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων πρότεινε λοιπόν στην UEFA πώς θα ήθελε να διανεμηθούν οι τέσσερις νέες θέσεις.
Από αυτές, οι δύο θα καταληφθούν από τις ομάδες με την μεγαλύτερη βαθμολογία στο ranking της UEFA που δεν έχουν τερματίσει στις θέσεις που οδηγούν στους ομίλους αλλά έχουν τερματίσει μία θέση πιο κάτω. Η τρίτη θέση θα δοθεί στο πέμπτο κορυφαίο πρωτάθλημα της Γηραιάς Ηπείρου και ακόμη μια θα «πάει» στο μονοπάτι των πρωταθλητών στα προκριματικά.
Το νέο μοντέλο του Champions League
Το Champions League θα υιοθετήσει από την σεζόν 2024/25 το λεγόμενο «Ελβετικό μοντέλο».
Στο παρόν μοντέλο, η φάση των ομίλων αποτελείται από 32 ομάδες οι οποίες κληρώνονται σε οκτώ ομίλους των τεσσάρων. Πλέον, όλες οι ομάδες θα βρίσκονται μαζί σε έναν μεγάλο όμιλο.
Εντούτοις, δεν θα παίζουν όλες οι ομάδες μεταξύ τους. Αντίθετα, θα υπάρχουν εγγυημένα δέκα παιγνίδια για κάθε ομάδα στην φάση των ομίλων. Σημαντικά μεγάλη διαφορά από τα έξι τα οποία παίζουν στην παρούσα διοργάνωση.
Στον επόμενο, νοκ-άουτ, γύρο θα περνάνε και πάλι 16 ομάδες.
Πως θα δοθούν τα τέσσερα νέα «εισιτήρια»
Μια από τις τέσσερις νέες θέσεις θα δοθεί στο πέμπτο καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης.
Την παρούσα στιγμή, αυτό είναι το Γαλλικό πρωτάθλημα αν και είναι πολύ πιθανό να καταλάβει αυτήν την θέση η Πορτογαλία με τις Μπενφίκα και Σπόρτινγκ να κάνουν πολύ καλές πορείες φέτος στο Champions League.
Το δεύτερο «εισιτήριο» αφορά το μονοπάτι των πρωταθλητών στα προκριματικά της διοργάνωσης. Συγκεκριμένα, από τις πρωταθλήτριες ομάδες οι οποίες αγωνίζονται στα προκριματικά, εκείνη με την μεγαλύτερη βαθμολογία στο rankingτης UEFA θα εξασφαλίζει απευθείας την θέση της στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.
Οι δύο εναπομείνασες θέσεις, είναι αμφιλεγόμενες καθώς θεωρείται πως πρόκειται για έναν τρόπο να μπαίνουν στο Champions League ομάδες που δεν το έχουν κερδίσει αγωνιστικά αλλά έχουν εμπορική σημασία. Τρανό παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ η οποία αυτήν την στιγμή βρίσκεται στην έκτη θέση της Premier League ή η Άρσεναλ η οποία δεν βγήκε καν στην Ευρώπη την φετινή χρονιά.
Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν UEFA και ECA θα δώσει εισιτήρια σε ομάδες που δεν έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στους ομίλους μέσα από τις αντίστοιχες θέσεις στο πρωτάθλημά τους αλλά έχουν υψηλή θέση στην κατάταξη των Ευρωπαϊκών συλλόγων και έχουν τερματίσει μια θέση πιο κάτω από εκείνες που οδηγούν στο Champions League.
Για παράδειγμα, εάν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τερμάτιζε στην 5η θέση της Premier League, δεν θα είχε δικαίωμα συμμετοχής στην διοργάνωση καθώς εκεί έχουν θέση οι τέσσερις πρώτες ομάδες του Νησιού. Όμως, οι «μπέμπηδες» έχουν την 9η καλύτερη βαθμολογία στο ranking της UEFA και ως εκ τούτου, με το νέο μοντέλο, θα έχουν θέση στο Champions League.
Όμως, εάν η Γιουνάιτεντ τερμάτιζε 6η και η ομάδα που τερμάτισε στην 5η θέση δεν είχε μεγάλο συντελεστή στην βαθμολογία της δεν θα μπορούσε να μπει στο Champions League. Η μόνη περίπτωση που θα μπορούσε μια ομάδα σαν την Γιουνάιτεντ να μπει στην διοργάνωση από την 6η θέση θα ήταν να έχει τερματίσει στην 5η θέση μια ομάδα με επίσης υψηλό συντελεστή όπως π.χ. η Άρσεναλ η οποία έχει την 15η καλύτερη βαθμολογία.
Γιατί λοιπόν η UEFA προβαίνει σε αυτήν την αλλαγή;
Εμπορικά, το Champions League θα λάβει τεράστια έσοδα με δύο ακόμη ομάδες από την Premier League να συμμετέχουν.
Αυτό αφορά κυρίως τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ οι οποίες δεν έχουν σταθερή παρουσία στους ομίλους τα τελευταία χρόνια αλλά εξακολουθούν να προσφέρουν μεγάλη αξία σε όρους χορηγίας και τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
Πώς αυτές οι αλλαγές θα ωφελήσουν το ποδόσφαιρο;
Φανταστείτε αν, για παράδειγμα, η Γιουβέντους, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Ατλέτικο Μαδρίτης δυσκολεύονται να τερματίσουν στην πρώτη τετράδα των αντίστοιχων πρωταθλημάτων τους. Αυτή τη στιγμή είναι όγδοοι, ένατοι και 10οι αντίστοιχα στους συντελεστές της UEFA. Σε αυτό το υποθετικό σενάριο, και οι τρεις ομάδες είναι πέμπτες στα πρωταθλήματά τους, μία θέση έξω από τις θέσεις που οδηγούν στους ομίλους του Champions League.
Οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ μπορεί να προτιμούν να παρακολουθούν τον τελευταίο αγώνα της Γιουβέντους στην σεζόν κόντρα, ας πούμε, στην Σασουόλο παρά αυτό της Γουέστ Χαμ με τη Νόριτς Σίτι, καθώς θα μπορούσε να είναι πιο πιθανό να τερματίσουν πέμπτοι και μετά να προκριθούν μέσω αυτής της νέας διαδρομής παρά να το κάνουν με τον παλιό τρόπο τερματίζοντας τέταρτοι.
Η La Liga θα μπορούσε στην συνέχεια να λάβει ώθηση όσον αφορά την τηλεθέαση στο Ηνωμένο Βασίλειο, εάν οι Βρετανοί θεατές συντονιστούν σε μια υποθετική ήττα σοκ της Ατλέτικο από τη Χετάφε.
Αυτό το παράδειγμα θα έβλεπε τη Γιουνάιτεντ στο Champions League, μαζί με τη Γιουβέντους, ως τις δύο ομάδες με την υψηλότερη κατάταξη στον συντελεστή της UEFA που δεν προκρίθηκαν με τα παραδοσιακά μέσα.