Champions League: Ανοίγουν δύο νέες θέσεις «βάσει ιστορίας» στο νέο μοντέλο

Το νέο μοντέλο του Champions League θα παρουσιάσει η UEFA στην Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων, στο οποίο θα προκρίνονται δύο ομάδες με βάση «ιστορικά κριτήρια». Πού επηρρεάζονται οι Ελληνικές ομάδες. 

Champions League: Ανοίγουν δύο νέες θέσεις «βάσει ιστορίας» στο νέο μοντέλο

Το νέο μοντέλο πρόκρισης στο Champions League θα παρουσιάσει η UEFA στην Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων με δύο θέσεις να δίδονται με βάση την «ιστορική επίδοση» των ομάδων.

Το νέο μοντέλο του Champions League, το οποίο θα υιοθετηθεί από την σεζόν 2024/25, θα βρει τις ομάδες να παίζουν στην φάση των ομίλων μιας μορφής πρωτάθλημα με εγγυημένα τουλάχιστον δέκα παιγνίδια. Παράλληλα, οι ομάδες θα αυξηθούν σε 36, τέσσερις περισσότερες από τις 32 που συμμετέχουν στο παρόν μοντέλο.

Από τις τέσσερις νέες θέσεις, η οι δύο θα πηγαίνουν στις ομάδες με την καλύτερη «ιστορική παρουσία», δηλαδή στις ομάδες που βρίσκονται υψηλότερα στο ranking της UEFA με την προϋπόθεση όμως ότι στο πρωτάθλημά τους θα πρέπει να τερματίσουν στην πρώτη θέση μετά από εκείνες που οδηγούν στο Champions League. Η «ιστορική παρουσία» θα αφορά τους βαθμούς των ομάδων στις διοργανώσεις της UEFA την τελευταία πενταετία.

Ακόμη μία θέση θα πάει στο πέμπτο κορυφαίο πρωτάθλημα της Γηραιάς Ηπείρου ενώ η τελευταία, η οποία αφορά και το Ελληνικό πρωτάθλημα, θα πάει στο «μονοπάτι» των πρωταθλητών στα προκριματικά της διοργάνωσης.

Δηλαδή, η ομάδα των προκριματικών στο μονοπάτι των πρωταθλητών με την μεγαλύτερη βαθμολογία στο ranking της UEFA θα εξασφαλίσει την παρουσία της στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Τζιόρτζιο Μαρκέτι θα παρουσιάσει αναλυτικά το νέο μοντέλο της διοργάνωσης την Δευτέρα (28/3) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Βιέννης.

Έπειτα, θα υπάρξει σχετική συζήτηση της UEFA μέσα στον Απρίλιο προκειμένου το μοντέλο να εγκριθεί τον Μάιο προτού τεθεί σε εφαρμογή την σεζόν 2024/25.