Εμπιστοσύνη στον Τζολάκη

Ανάμεσα σε όλα τα δίκαια και άδικα που ακούστηκαν σχετικά με τον άδοξο αποκλεισμό του Ολυμπιακού από τη Λουντογκόρετς υπήρξαν και κάποιοι που άσκησαν κριτική στην κίνηση του Πέδρο Μαρτίνς να εμπιστευτεί τη φανέλα του βασικού τερματοφύλακα στον Κωνσταντίνο Τζολάκη αντί του φρεσκομεταγραφέντος Τόμας Βατσλίκ.

Εμπιστοσύνη στον Τζολάκη

Θεωρητικά έχει μια βάση όλο αυτό. Ο Τσέχος αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές τερματοφύλακα στην Ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει συμβεί ένας πρωτοκλασάτος ξένος γκολκίπερ, βασικότατος στην εθνική ομάδα της χώρας του, με εκπληκτική παρουσία λίγες μέρες νωρίτερα σε κορυφαία διοργάνωση, να αποκτάται από ελληνικό σύλλογο. Και φυσικά ο 32χρονος Τόμας διαθέτει τεράστια πείρα με εκατοντάδες συμμετοχές σε Σπάρτα Πράγας, Βασιλεία και Σεβίλλη, με την οποία κατέκτησε (αν και όχι βασικός) και το Γιουρόπα Λιγκ του 2020.

Από την άλλη έχεις τον εξαιρετικά ταλαντούχο αλλά «νηπιακής» ηλικίας (ούτε 19 ετών) Τζολάκη, ο οποίος μάλιστα ελέγχεται στο πρώτο ματς τόσο για τη φάση του γκολ- φάουλ του Ντεσπόντοφ όσο και για μια άστοχη έξοδο στα… χασομέρια, πάλι με αντίπαλο τον δεινό Βούλγαρο φορ.

Ωραία όλα τούτα. Ακούγονται και σωστά. Κινούνται όμως μόνο στη σφαίρα της θεωρίας. Γιατί στην πράξη ο Τζολάκης ήταν ΑΨΟΓΟΣ στη «Λουντογκόρετς Αρίνα» την Τρίτη! Όλες τις φορές που χρειάστηκε ήταν εκεί και με σειρά αποκρούσεων εμπόδισε τους -σαφώς ανώτερους- Βούλγαρους να κατακτήσουν μια άνετη πρόκριση πολύ πριν από τη διαδικασία των πέναλτι. Ηττήθηκε μόνο στο εξ επαφής αυτογκόλ του Ρούμπεν Σεμέδο (που ακόμα και ένα υβρίδιο Νόιερ, Μπουφόν και Λεβ Γιασίν δύσκολα θα μπορούσε να αποτρέψει) και στα πέναλτι - όλα εκτελεσμένα άψογα και εκ των οποίων δύο τουλάχιστον βρέθηκε μια ανάσα από το να τα αποκρούσει.

Και όχι μόνο. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Τζολάκης εμπνέει εμπιστοσύνη, είναι σε θέση να επιβάλλεται σε αμυντικούς αλλά και σε αντιπάλους. Με το trash talking στον Πιέρο Σωτηρίου πριν από την εκτέλεση του πρώτου πέναλτι ο μικρός έδειξε πως διαθέτει και τον τσαμπουκά που απαιτεί η θέση του, ασχέτως αν ο ψύχραιμος και έμπειρος Κύπριος δεν μάσησε και έστειλε την μπάλα εκεί όπου χρειαζόταν.

Τον έχουν αποκαλέσει «Έλληνα Ντοναρούμα». Και έχουν δίκιο. Στην ηλικία του ο Νικοπολίδης ήταν αναπληρωματικός του Αμπαδιωτάκη στον Παναθηναϊκό, ο δε Σαργκάνης είχε μόλις εγκαταλείψει τη θέση του σέντερ φορ στον Ηλυσιακό! Έχει όλες τις δυνατότητες να φτάσει ψηλά. Ας τον εμπιστευτούμε.