Πεπ, ρίσκαρες και έχασες...

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα πήρε ένα φυσιολογικό ρίσκο στο «Ντραγκάο», απόφαση ωστόσο, που τον οδήγησε στον πρώτο του χαμένο τελικό Champions League!

Πεπ, ρίσκαρες και έχασες...

Στους πιο… τρελούς οπαδούς της Τσέλσι να έλεγαν ότι το βράδυ της 29ης Μαϊου η ομάδα τους θα πανηγύριζε την κατάκτηση του εφετινού (και δεύτερου συνολικά) Champions League, δεν θα το πίστευαν! Ακόμη και όταν τον Ιανουάριο ο Ρομάν Αμπράμοβιτς αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Φρανκ Λάμπαρντ με τον Τόμας Τούχελ, κανείς δε φανταζόταν αυτή την αλλαγή στο αγωνιστικό επίπεδο των Λονδρέζων. Τη μαχητικότητα, την προσήλωση στο πλάνο και τις επιτυχίες.

Στον μεγάλο τελικό του «Ντραγκάο» είδαμε δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα επέλεξε να παρατάξει μια ομάδα χωρίς βασικό «6αρι» - κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις– αλλά και χωρίς φορ – αυτό πάλι είναι σύνηθες φαινόμενο της εφετινής Μάντσεστερ Σίτι – με τους Ντε Μπρόινε, Φόντεν και Μαχρέζ στη γραμμή της επίθεσης.

Και εντύπωση δεν προκάλεσε η απόφαση του Καταλανού αυτή καθ’ αυτή αλλά το γεγονός ότι σε 59 παιχνίδια έδινε φανέλα βασικού σε Ρόδρι ή Φερναντίνιο (τα βασικά του ανασταλτικά χαφ). Γκουαρντιόλα είναι αυτός τολμάει συνέχεια και ξέρει καλά ότι θα δεχθεί κριτική. Ωστόσο το Σάββατο καμία από τις επιλογές του δεν τον δικαίωσαν. Ούτε το αρχικό σχήμα, ούτε οι αλλαγές του κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης.

Το να μπει ο Πεπ σε σκέψη να αλλάξει την τακτική του, σημαίνει ότι οι προηγούμενες συναντήσεις με τον Τούχελ (και στις δύο νικητής ο Γερμανός) του έδειξαν τις αδυναμίες του. Τον ανάγκασαν να πειραματιστεί στο πιο σημαντικό παιχνίδι της Σίτι.

Τι έκανε λοιπόν ο καλύτερος – κατά τον υπογράφοντα- προπονητής της δεκαετίας; Θέλησε να κάνει υπεραριθμία στην αμυντική γραμμή της Τσέλσι. Όσοι έπαιξαν από το κέντρο και μπροστά μπορούσαν να δημιουργήσουν, να πατήσουν περιοχή και να σκοράρουν. Ρίχτε μια ματιά: Μπ. Σίλβα, Φόντεν, Ντε Μπρόινε, Γκουντογκάν, Μαχρέζ, Στέρλινγκ. Κανείς όμως από εκείνους δεν μπορεί να θεωρηθεί ανασταλτικός μέσος.

Χαρακτηριστική είναι η φάση του μοναδικού τέρματος της συνάντησης. Οι «Σίτιζενς» δεν πίεσαν τον Μάουντ, το αμυντικό δίδυμο Ντίας – Στόουνς κλήθηκαν να ανέβουν πιο ψηλά και η κάθετη του Μάουντ πέρασε άνετα για τον Χάβερτς. Προσοχή: Οι πρωταθλητές Ευρώπης είχαν απειλήσει δις πριν το τέρμα με τον Βέρνερ. Σε δύο αντεπιθέσεις το κέντρο της Σίτι ήταν άδειο.

Προπονητής είναι. Και θα ρισκάρει και θα αλλάξει τα πλάνα του. Κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για αυτό. Εκ του αποτελέσματος βέβαια, έγιναν λάθη που σε συνδυασμό με την κακή κατάσταση των περισσοτέρων παικτών της Σίτι και του τρομερό Νγκολό Καντέ στον άξονα – για ακόμα ένα ματς ήταν μυθικός ο Γάλλος – έστεψαν δικαίως την Τσέλσι πρωταθλήτρια Ευρώπης για τη σεζόν 2020-2021.