Τα 7 «κλειδιά» της πρόκρισης των 4άρων «μνηστήρων» στα ημιτελικά του Champions League

Τα κομβικά στοιχεία που άνοιξαν τον δρόμο της πρόκρισης στις Παρί Σεν Ζερμέν, Μάντσεστερ Σίτι, Ρεάλ Μαδρίτης και Τσέλσι στα ημιτελικά του φετινού Champions League.

Τα 7 «κλειδιά» της πρόκρισης των 4άρων «μνηστήρων» στα ημιτελικά του Champions League

Συμπληρώθηκε το «παζλ» των ομάδων που συνθέτουν την τετράδα των ημιτελικών του Champions League και ο χρόνος έχει αρχίσει πλέον να μετρά αντίστροφα για τις πρώτες αναμετρήσεις των συλλόγων στις 27/28 Απριλίου και τις ρεβάνς στις 4/5 Μαΐου, πριν τον μεγάλο τελικό στις 29 Μαΐου στο «Ολυμπιακό Στάδιο Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης.

Παρί Σεν Ζερμέν, Μάντσεστερ Σίτι, Ρεάλ Μαδρίτης και Τσέλσι είναι οι τέσσερις «μνηστήρες» που διεκδικούν το «Άγιο δισκοπότηρο» της φετινής διοργάνωσης, ωστόσο μόνο μία ομάδα εξ αυτών θα είναι αυτή που θα κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και θα φτάσει στην κορυφή του ευρωπαϊκού «Έβερεστ». Στον δρόμο για την είσοδό τους στα ημιτελικά υπήρξαν 7 στοιχεία «κλειδιά» που τους άνοιξαν τον δρόμο της πρόκρισης, αφού μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η παρουσία τους σ’ αυτή την φάση του θεσμού.

Ξεκινώντας από την Παρί Σεν Ζερμέν, το πρώτο στοιχείο «κλειδί» ήταν η φετινή πτώση που παρουσίασε η Μπαρτσελόνα σε σύγκριση με τις πορείες της τα προηγούμενα χρόνια - ως απόρροια των πολλών της προβλημάτων τόσο σε διοικητικό όσο και αγωνιστικό επίπεδο. Στην φάση των «16» οι Παριζιάνοι διέλυσαν 4-1 τους Καταλανούς μέσα στη Βαρκελώνη στο πρώτο ματς και το ισόπαλο 1-1 της ρεβάνς τους έστειλε στους «8» αφήνοντας την Μπάρτσα του Λιονέλ Μέσι εκτός συνέχειας.

Το δεύτερο ήταν η ευκαιρία των Γάλλων για εκδίκηση που «ντόπαρε» ψυχολογικά τους παίκτες, σε συνδυασμό και με την άφιξη του Μαουρίσιο Ποκετίνο στην τεχνική ηγεσία της ομάδας στις αρχές Ιανουαρίου που άλλαξε το κλίμα στα αποδυτήρια. Η Παρί δεν πήρε το… αίμα της πίσω μόνο από την Μπαρτσελόνα, αφού ουδέποτε ξέχασε τον αποκλεισμό της από τους Καταλανούς το 2017 με την ήττα 6-1 στο «Καμπ Νόου» (σ. είχε κερδίσει 4-0 στο πρώτο ματς στο Παρίσι). Στα προημιτελικά της διοργάνωσης πήρε την εκδίκησή της και απέναντι στην Μπάγερν, από την οποία είχε χάσει στον περσινό τελικό του θεσμού.

Όσον αφορά την συνάντηση της Παρί με την Μπάγερν στους «8» του Champions League, ένα ακόμα στοιχείο «κλειδί» ήταν και η απουσία του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι για τους Βαυαρούς από τα δύο παιχνίδια. Ο τραυματισμός του Πολωνού επιθετικού στις αναμετρήσεις της εθνικής του στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στοίχισε ακριβά στους Γερμανούς. Ο 32χρονος σκόραρε και φέτος… κατά ριπάς στις αναμετρήσεις της Μπάγερν, ωστόσο στα κομβικά ματς με την Παρί ήταν απών και οι Βαυαροί στερήθηκαν τα γκολ του που θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει την μοίρα τους στα ευρωπαϊκά «σαλόνια».

Το «τρένο» της Σίτι, η… αγνώριστη Λίβερπουλ και η «εποχή Τούχελ» στην Τσέλσι

Και πάμε τώρα στη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία από τα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη μέχρι σήμερα θύμισε την Σίτι της προπέρσινης περιόδου, με τα απίστευτα σερί νικών της και τις μεγάλες της εμφανίσεις που την οδήγησαν στις κατακτήσεις τίτλων. Στις 19 Δεκεμβρίου οι «πολίτες» πάτησαν… γκάζι και σε σύνολο 30 αναμετρήσεων σε όλες τις διοργανώσεις μέχρι τώρα έχουν απολογισμό 28 νίκες και μόλις 2 ήττες - οι οποίες μάλιστα σημειώθηκαν στο πρωτάθλημα που το έχουν βέβαια ήδη εξασφαλίσει! Η ομάδα του Γκουαρντιόλα ήταν ασταμάτητη το χρονικό διάστημα που απαιτούνταν και αυτό ήταν το «κλειδί» για την πορεία της σε όλες τις διοργανώσεις που μετέχει ως τώρα.

Η Σίτι πέρασε το εμπόδιο της Γκλάντμπαχ στους «16» με δύο νίκες και το ίδιο έκανε στους «8» και με την Ντόρτμουντ. Το γεγονός δε ότι οι «πολίτες» προέρχονταν τα προηγούμενα τρία χρόνια από ισάριθμους αποκλεισμούς σε προημιτελικά του Champions League ήταν ένα επιπλέον κίνητρο για τους παίκτες του Γκουαρντιόλα για να περάσουν το «εμπόδιο» των Βεστφαλών, ενώ σ’ αυτό βοήθησε φυσικά και η επιθετική «αφλογιστία» του Έρλινγκ Χάαλαντ, ο οποίος δεν έχει σκοράρει από τις 20 Μαρτίου τόσο σε συλλογικό όσο και επίπεδο εθνικών ομάδων. Όσο κι αν χρειάστηκε η Ντόρτμουντ τα γκολ του Νορβηγού, εν τούτοις το… όπλο του διεθνούς άσου είχε μπει σε «σίγαση», κάτι που έπαιξε κομβικό ρόλο στα ματς των δύο συλλόγων.

Όσον αφορά την Ρεάλ Μαδρίτης, το σπουδαιότερο ως τώρα ματς των «μερένχες» στο Champions League ήταν φυσικά η συνάντησή της με την Λίβερπουλ στα προημιτελικά. Τι κι αν οι «κόκκινοι» έψαχναν την δική τους εκδίκηση για την ήττα τους από τους Μαδριλένους στον τελικό του 2017 στο Κίεβο, τελικά για ακόμα μία φορά δεν τα κατάφεραν! Η «ελεύθερη πτώση» των πρωταθλητών Αγγλίας από τα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη δεν έχει σταματημό και όχι μόνο τους οδήγησε στην έξοδο από την φετινή διοργάνωση, αλλά τους έχει βάλει σε περιπέτειες ακόμα και για την συμμετοχή τους στο Champions League της επόμενης περιόδου. Ο Γιούργκεν Κλοπ, έχοντας να αντιμετωπίσει και τα πολλά προβλήματα απουσιών λόγω τραυματισμών, δεν βρήκε τις λύσεις που αναζητούσε και η Ρεάλ (παρά και τα δικά της αγωνιστικά προβλήματα) πέρασε σχετικά εύκολα το «εμπόδιο» της αγγλικής ομάδας και βρέθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Κλείνοντας φτάνουμε και στην Τσέλσι, η οποία έχει εμφανιστεί «αγνώριστη» από τη μέρα που ο Τόμας Τούχελ ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία αντικαθιστώντας τον Φρανκ Λάμπαρντ. Η εξαιρετική παρουσία των λονδρέζων στις αναμετρήσεις τους με τον Γερμανό στον πάγκο έχει αποτελέσει «κλειδί» για την μέχρι τώρα πορεία τους και με «όπλο» και την καλή αμυντική τους λειτουργία απέκλεισαν στους «16» την Ατλέτικο Μαδρίτης με δύο νίκες - χωρίς μάλιστα να δεχτούν ούτε ένα γκολ από τους «ροχιμπλάνκος»! Το γεγονός δε, ότι στα προημιτελικά συνάντησαν τελικά την Πόρτο, η οποία είχε κάνει την έκπληξη με την πρόκριση σε βάρος της Γιουβέντους του Κριστιάνο Ρονάλντο, έκανε πιο εύκολο το έργο της Τσέλσι για πρόκριση στα ημιτελικά. Οι «μπλε» όντως απέκλεισαν τους «δράκους» και εξασφάλισαν και αυτοί ένα «εισιτήριο» για τους «4» του Champions League.

Από δω και πέρα αρχίζουν τα… δύσκολα για τους τέσσερις «μνηστήρες» που διεκδικούν το βαρύτιμο τρόπαιο της φετινής κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ποια θα είναι η ομάδα που θα φορέσει το «στέμμα» της πρωταθλήτριας Ευρώπης θα το δούμε προσεχώς. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι η συνέχεια του Champions League υπόσχεται ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις στον δρόμο για τον τελικό στις 29 Μαΐου στο «Ολυμπιακό Στάδιο Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης.