Ολυμπιακός: Θρίαμβοι, απογοητεύσεις και ανεξήγητα στις... 6ες αγωνιστικές του Champions League

 Το «ΦΩΣ» θυμίζει στους αναγνώστες του τι έχει κάνει ο Ολυμπιακός όλα τα προηγούμενα χρόνια σε παιχνίδια της 6ης αγωνιστικής του Champions League. Αγώνες που έκρυβαν πολλές συγκινήσεις, θριάμβους, στενοχώριες, ακόμα και απορίες, όπως το 2011...

Ολυμπιακός: Θρίαμβοι, απογοητεύσεις και ανεξήγητα στις... 6ες αγωνιστικές του Champions League

Ο Ολυμπιακός παίζει απόψε απέναντι στην Πόρτο το φετινό ευρωπαϊκό του μέλλον. Με νίκη ή οποιοδήποτε ίδιο αποτέλεσμα με τη Μαρσέιγ που αγωνίζεται στο Μάντσεστερ με τη Σίτι θα γίνει και πάλι η μοναδική ομάδα που θα εκπροσωπεί το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη. Έστω και στο Γιουρόπα Λιγκ...

Ας θυμηθούμε όλα τα παιχνίδια της 6ης αγωνιστικής από το 1997 μέχρι σήμερα!

  • Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε θέση παρόμοια με πέρυσι, όταν και τότε έπαιζε το ευρωπαϊκό του μέλλον την τελευταία αγωνιστική στο Καραϊσκάκη. Δεν του αρκούσε η ισοπαλία. Νίκη ήθελε με τον Ερυθρό Αστέρα, έστω και με… μισό-μηδέν. Το πέναλτι-γκολ του Ελ Αραμπί στο 87’ λύτρωσε τους «ερυθρόλευκους», χαρίζοντάς τους τη νίκη με 1-0 και την 3η θέση του ομίλου που οδηγούσε στο Γιουρόπα Λιγκ.
  • Το 2017 η 6η αγωνιστική ήταν αδιάφορη, αφού ο Ολυμπιακός είχε βγει εκτός πρόκρισης σε Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ από νωρίς. Στις 5 Δεκεμβρίου ηττήθηκε 0-2 από τη Γιουβέντους στο Καραϊσκάκη και έκλεισε τη (χειρότερη) σεζόν του στη διοργάνωση με μόλις έναν βαθμό στο ενεργητικό του (0-0 με την Μπαρτσελόνα των Μέσι και Βαλβέρδε).
  • Το 2015 είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στο Γιουρόπα Λιγκ και έπαιζε την πρόκρισή του στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ με την Άρσεναλ στο Καραϊσκάκη. Οι Άγγλοι επικράτησαν κατά κράτος των «ερυθρόλευκων» του Μάρκο Σίλβα και με χατ τρικ του Ολιβιέ Ζιρού πήραν τη νίκη 0-3 και την πρόκριση στην επόμενη φάση, αφήνοντας τον Ολυμπιακό στην 3η θέση μπροστά από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ.
  • Το 2014 όλα τα παιχνίδια του στον όμιλο τελείωσαν με νίκη του εκάστοτε γηπεδούχου! Έκανε τρεις ήττες εκτός, τρεις νίκες εντός. Παρότι είχε κερδίσει Γιουβέντους και Ατλέτικο, έπαιζε την 3η θέση την τελευταία αγωνιστική στο Καραϊσκάκη με τη Μάλμε. Του έκανε και η ισοπαλία για να κατακτήσει την 3η θέση. Τελικά με τέσσερις διαφορετικούς σκόρερ (Φουστέρ, Τσόρι, Μήτρογλου, Αφελάι) επικράτησε 4-2 και συνέχισε στο Γιουρόπα Λιγκ.
  • Ματς-θρίλερ την 6η αγωνιστική το 2013. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Άντερλεχτ και παίζει την πρόκρισή του στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Επικρατεί 3-1 των Βέλγων με δύο γκολ του Σαβιόλα και ένα του Τσόρι και ακολουθεί την Παρί Σεν Ζερμέν στους «16», τερματίζοντας μπροστά από την Μπενφίκα.
  • Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το 2012 με ήττα στη διοργάνωση από τη Σάλκε, έπαιξε καλά στην Αγγλία με την Άρσεναλ (παρά την ήττα με 3-1) και στη συνέχεια παραλίγο να τα φέρει όλα... τούμπα. Δύο νίκες με τη Μονπελιέ (εντός/εκτός) και «τελικός» στη Γερμανία με τη Σάλκε, η οποία νίκησε όμως με 1-0 (μετά από λάθος εκτίμηση του Κάρολ). Στην Αθήνα το ματς της 6ης αγωνιστικής ήταν αδιάφορο, παρ’ όλα αυτά ο Ολυμπιακός κέρδισε 2-1 την Άρσεναλ, φτάνοντας τους εννιά βαθμούς και συνεχίζοντας στο Γιουρόπα Λιγκ.
  • Τη σεζόν 2011-12 οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν τα δύο από τα τρία παιχνίδια στο Καραϊσκάκη με αντιπάλους την Ντόρτμουντ και την Άρσεναλ, ενώ «έσβησαν» την εντός έδρας ήττα από τη Μαρσέιγ με νίκη στο «Βελοντρόμ». Κι ενώ όλα έδειχναν την τελευταία αγωνιστική πως θα έρθει η πρόκριση με το 3-1 επί της Άρσεναλ, η Ντόρτμουντ, που προηγήθηκε 2-0 της Μαρσέιγ, έχασε τελικά με 3-2, σε ένα παιχνίδι με «σκιές». Αξέχαστη βραδιά για την ομάδα του Πειραιά και μεγάλη απογοήτευση για τον «γαλλογερμανικό άξονα».
  • Το 2009-10 η 6η αγωνιστική βρήκε τον Ολυμπιακό να πανηγυρίζει την πρόκρισή του στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Σε όμιλο με την Άρσεναλ, την Άλκμααρ και τη Σταντάρ Λιέγης, οι «ερυθρόλευκοι» του Ζίκο ακολούθησαν στην επόμενη φάση τους Άγγλους, τους οποίους νίκησαν την τελευταία αγωνιστική στο Καραϊσκάκη με 1-0 και σκόρερ τον Βραζιλιάνο Λεονάρντο στο 47ο λεπτό της αναμέτρησης.
  • Το 2007-08 ήταν από τις χρονιές-ορόσημο για τον Ολυμπιακό της Ευρώπης, καθώς συνδυάστηκε με τα πρώτα του διπλά στη φάση των ομίλων σε Βρέμη και Ρώμη. Κρίσιμο το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής στο Φάληρο με τη Βέρντερ. Η ομάδα που θα κέρδιζε θα ακολουθούσε τη Ρεάλ Μαδρίτης στους «16». Ένας καταιγιστικός Ολυμπιακός με πρωταγωνιστές και σκόρερ τους Στολτίδη (2) και Κοβάσεβιτς διέλυσε 3-0 τους Γερμανούς και πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση.
  • Απογοητευτικός ο Ολυμπιακός του Τροντ Σόλιντ το 2006-07. Παρότι έκανε μία ήττα εκτός έδρας, δεν κατάφερε να κερδίσει κανένα από τα έξι παιχνίδια, τελειώνοντας με τρεις ισοπαλίες και ισάριθμες ήττες. Τελευταίο ματς στο Καραϊσκάκη με αντίπαλο τη Σαχτάρ, με την οποία αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1, με τον Νέρι Καστίγιο να ισοφαρίζει στο 54’ το γκολ του Ματουζάλεμ από το πρώτο ημίχρονο.
  • Το 2005 ξεκίνησε με τέσσερις ήττες από Ρόζενμποργκ, Ρεάλ, Λιόν (2) και είπε… αντίο από νωρίς σε κάθε σκέψη πρόκρισης στην επόμενη φάση ακόμα και του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, καθώς η ήττα από τους Νορβηγούς στο Καραϊσκάκη ήταν καταδικαστική. Την τελευταία αγωνιστική, όμως, πέτυχε μία -αν και χωρίς αντίκρισμα- ιστορική νίκη εις βάρος της Ρεαλ Μαδρίτης με 2-1. Οι Ισπανοί προηγήθηκαν στο ημίχρονο με γκολ του Σέρχιο Ράμος, αλλά στην επανάληψη οι Μπουλούτ και Ριβάλντο υπέγραψαν τη νίκη με 2-1.
  • Το 2004 ο Ολυμπιακός έφτασε μια ανάσα από την πρόκρισή του στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής έμελλε να μείνει στην Ιστορία, αλλά για την αντίπαλό του Λίβερπουλ. Ο Ολυμπιακός προκρινόταν και με ήττα 2-1. Προηγήθηκε με τον Ριβάλντο, αλλά κατέρρευσε στην επανάληψη και ηττήθηκε 3-1 από τους Άγγλους, οι οποίοι μετέπειτα στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης στην Κωνσταντινούπολη στον ανεπανάληπτο τελικό με τη Μίλαν. Οι «ερυθρόλευκοι» τερμάτισαν τρίτοι στον όμιλο, όπου συμμετείχαν επίσης Μονακό και Λα Κορούνια.
  • Το 2003 οι «ερυθρόλευκοι» αποκλείονται από τον όμιλο όπου συμμετείχαν Γαλατασαράι, Ρεάλ Σοσιεδάδ και Γιουβέντους. Κέρδισαν μόνο τους Τούρκους στη Ριζούπολη, όπου πήραν βαθμό και με τη Σοσιεδάδ (2-2). Κατά τα άλλα η 6η αγωνιστική ήταν εφιάλτης, καθώς οι «μαύροι» και όχι «ερυθρόλευκοι» του Όλεγκ Προτάσοφ συνετρίβησαν με το βαρύ 7-0.
  • Το 2002, παρότι ξεκινά ονειρικά, διαλύοντας τη φιναλίστ της προηγούμενης χρονιάς στο Τσάμπιονς Λιγκ Μπάγερ Λεβερκούζεν με 6-2, τερματίζει στην 4η θέση. Μετά από εκείνο το παιχνίδι έκανε τέσσερις ήττες από Μακάμπι Χάιφα, Μάντσεστερ (2) και Μπάγερ (εκτός). Την τελευταία αγωνιστική υποδέχθηκε τους Ισραηλινούς στη Ριζούπολη και βρέθηκε να χάνει 0-2 στο 10’ και 1-3 στο ημίχρονο. Τελικά με δύο γκολ των Νινιάδη και Άντζα στο β’ ημίχρονο διαμορφώθηκε το τελικό 3-3.
  • Το 2001, σε όμιλο με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λιλ και Λα Κορούνια, κερδίζει μόνο τη Λιλ στο ΟΑΚΑ. Την τελευταία αγωνιστική παίζει ως γηπεδούχος και αναδεικνύεται ισόπαλος 1-1 με τη Λα Κορούνια. Ο Αλεξανδρής άνοιξε το σκορ, ο Καπντεβίγια ισοφάρισε σε 1-1.
  • Τη σεζόν 2000-01 ο Ολυμπιακός κάνει το τρία στα τρία εντός έδρας απέναντι σε Βαλένθια, Λιόν και Χέρενφεϊν, όμως εκτός έδρας μετρά τρεις ήττες. Η Λιόν τον κέρδισε την τελευταία αγωνιστική με 1-0 στο γήπεδό της και πέρασε μπροστά στην ισοβαθμία, με το γκολ του αδικοχαμένου Φοέ στην Αθήνα (2-1) να παίζει σπουδαίο ρόλο. Βέβαια, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν -δικαίως- πολλά παράπονα από τη διαιτησία εκείνη την περίοδο και ειδικά στο παιχνίδι του «Ζερλάν». Τρίτοι οι Πειραιώτες, που συνέχισαν στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.
  • Το 1999 ο Ολυμπιακός παίζει την πρόκρισή του στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, καθώς τις πρώτες δύο θέσεις του ομίλου τις έχουν καπαρώσει Ρεάλ Μαδρίτης και Πόρτο (η Μόλντε η τέταρτη του ομίλου). Την τελευταία αγωνιστική υποδέχεται και κερδίζει την Πόρτο με 1-0 και σκόρερ τον Στέλιο Γιαννακόπουλο.
  • Το 1998 ο Ολυμπιακός γράφει Ιστορία, καθώς προκρίνεται από τον όμιλο με Άγιαξ, Πόρτο και Κροάσια. Δεν είναι τόσο το όνομα των αντιπάλων όσο το σενάριο που γράφεται την τελευταία αγωνιστική στο Ζάγκρεμπ. Η ισοπαλία αρκούσε στους «ερυθρόλευκους» να προκριθούν στα προημιτελικά της διοργάνωσης και έρχεται από το κεφάλι του Στέλιου Γιαννακόπουλου, ο οποίος στο 64’ ισοφαρίζει 1-1, που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.
  • Ο πρωτάρης στο Τσάμπιονς Λιγκ Ολυμπιακός ξεκινά ονειρικά, κερδίζοντας 1-0 την Πόρτο, αλλά δύο βαριές ήττες (5-1) από Ρεάλ και Ρόζενμποργκ τον αφήνουν από νωρίς εκτός συνέχειας. Την τελευταία αγωνιστική υποδέχεται τη Ρόζενμποργκ στο ΟΑΚΑ και αποδεικνύεται σκληρό καρύδι. Προηγείται με τον Μαυρογενίδη, αλλά ο Ρούσφεντ, μέσα σε 20 λεπτά στην επανάληψη, κάνει το 1-2. Την τελευταία λέξη την είπε ο Τζόρτζεβιτς, ο οποίος με φάουλ διαμόρφωσε το τελικό 2-2 στο 88ο λεπτό.