Μάλλον θα έχανε, αλλά φάσεις θα έκανε...

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται πολλά για να μπορέσει να ανταγωνιστεί την Μάντσεστερ Σίτι, αλλά αν είχε τους 5 επιθετικούς του ρόστερ που έλειπαν θα είχε κάνει σίγουρα περισσότερα.

Μάλλον θα έχανε, αλλά φάσεις θα έκανε...

Ο Ολυμπιακός είχε μία σοβαρή απουσία στην άμυνα από τους πρωτοκλασάτους παίκτες του ρόστερ του. Τον Χολέμπας. Ο Σα έπαιξε κανονικά και ήταν ο κορυφαίος του γηπέδου. Ο Ντρέγκερ με τον Ραφίνια δεν ήταν αλάνθαστοι, όμως τη δουλειά την έκαναν. Ο Τυνήσιος έχασε με φάουλ την μπάλα στο γκολ της Σίτι, ο Βραζιλιάνος έπαιξε με ένεση. Ο Σεμέδο περισσότερο, ο Σισέ και ο Μπα λιγότερο ήταν εκεί. Και έδωσαν μεγάλες μάχες, με τα όποια λάθη προκαλεί σε κάθε άμυνα η αφόρητη πίεση που ασκεί το πρέσινγκ της Σίτι.

Ο Ολυμπιακός στην επίθεση είχε μόνο τον Μασούρα. Ο Φορτούνης θα έδινε περισσότερα αν έπαιζε πιο πίσω, αλλά κάποιος έπρεπε να παίξει μπροστά. Ο Ελ Αραμπί, ο Χασάν, ο Βαλμπουενά, ο Μπρούμα και ο Ραντζέλοβιτς δεν μπορούσαν να αγωνιστούν. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι ο Ολυμπιακός θα απέφευγε την ήττα από την Μάντσεστερ Σίτι αν ο Μαρτίνς είχε όλους τους παραπάνω διαθέσιμους. Μάλλον πάλι θα έχανε. Αλλά σίγουρα θα είχε κάνει φάσεις. Θα είχε απειλήσει. Θα είχε τελικές. Μπορεί να έβαζε και γκολ. Και στο φινάλε, μπορεί και να μην έχανε. Σίγουρα δεν θα αναγκαζόταν να αλλάξει το σύστημά του, να πάει σε σχήμα που δεν έχει δοκιμαστεί σχεδόν ποτέ. Ούτε σε αλχημείες και εσωτερικές αλλαγές, στην αρχή και στη διάρκεια του αγώνα.

Ή να το δούμε ανάποδα. Αν η Μάντσεστερ Σίτι δεν είχε σε αυτόν τον αγώνα στο «Καραϊσκάκης» τον Στέρλινγκ, τον Φόντεν, τον Ζεσούς, τον Αγκουέρο και τον Φεράν Τόρες ή τον Μαχρέζ μπορεί πάλι να κέρδιζε. Θα ήταν πολύ πιθανό. Αλλά σίγουρα δεν θα είχε τόσο μεγάλη υπεροχή σαν κι αυτή που εμφανίστηκε στη συγκεκριμένη αναμέτρηση. Δεν θα είχε 20 τελικές. Δεν θα ήταν τόσο αεράτη μπροστά. Κάπως θα... επηρεαζόταν επιθετικά. Και τελικά μπορεί και να μη νικούσε κιόλας, αλλά είναι βέβαιο ότι θα ήταν εντελώς διαφορετική η εικόνα της.

Η Μάντσεστερ Σίτι είναι πολύ καλύτερη ομάδα από τον Ολυμπιακό, αλλά όχι τόσο πολύ καλύτερη όσο φάνηκε στο συγκεκριμένο ματς στο οποίο τελικά νίκησε απλά με 1-0 και με το γκολ να μην έπρεπε να μετρήσει. Σαφώς οι απουσίες του Ολυμπιακού έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, ασχέτως εάν πολύ μεγάλο πρόβλημα προκάλεσε η αδυναμία των μέσων της ελληνικής ομάδας να φανούν ανταγωνιστικοί έναντι εκείνων της αγγλικής. Αλλά εάν η άμυνα της Σίτι είχε την πίεση που θα ασκούσαν κάποιοι από τους επιθετικούς του Ολυμπιακού που έλειπαν από αυτό το παιχνίδι, η εικόνα δεν θα ήταν η ίδια. Ασχέτως αποτελέσματος.

Ο Ολυμπιακός δεν καταστρέφεται επειδή έχασε 1-0 από τη Σίτι ή επειδή δεν έκανε φάσεις χωρίς 5 επιθετικούς του. Ούτε καν έχει αποκλειστεί από την Ευρώπη. Η νίκη της Πόρτο στην Μασσαλία κάνει εξαιρετικά δύσκολο τον στόχο της συνέχειας στο Champions League, αλλά πιο εφικτό εκείνον της πρόκρισης στο Europa League. Υπομονή απαιτείται για κάποιες έστω επιστροφές επιθετικών. Και μεγαλύτερη προσπάθεια από τους εναπομείναντες, ειδικά από εκείνους που μπορούν στη συνέχεια να παίξουν καλύτερα σε σχέση με την απόδοσή τους στα τελευταία παιχνίδια. Όπως ο Καμαρά ή ο Μπουχαλάκης απ' όσους γνωρίζουμε καλά, ή ο Πέπε από αυτούς που τώρα αρχίζουμε να μαθαίνουμε. Και φυσικά από εκείνους που πρέπει κάποια στιγμή να μάθουμε, όπως ο Βινάγκρε...