Ολυμπιακός: Φθηνή ήττα, σωστή νοοτροπία

Αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, ο Ολυμπιακός απέτυχε το βράδυ της Τρίτης (27/10) απέναντι στην Πόρτο. Σε παιχνίδια όπως αυτό του «Ντραγκάο», όμως, είναι παραπλανητικό και απλά ατυχές να μείνουμε (μόνο) στο τελικό αποτέλεσμα, το οποίο παραπέμπει σε «καθαρή» νίκη της πορτογαλικής ομάδας. Γράφει ο Γιώργος Ξανθόπουλος.

Ολυμπιακός: Φθηνή ήττα, σωστή νοοτροπία

Διότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τη συνολική εικόνα των δύο ομάδων σε ολόκληρο το 90λεπτο. Και η εικόνα της Πόρτο και του Ολυμπιακού δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση αυτό το 2-0 υπέρ των «δράκων», οι οποίοι είχαν τύχη… βουνό για να προηγηθούν ουσιαστικά με το «καλημέρα» του ματς. Έπρεπε να υποπέσει σε ένα σπάνιο λάθος ο Μπουχαλάκης, προκειμένου οι Πορτογάλοι να μπουν μπροστά στο σκορ χωρίς ουσιαστικά να έχουν κάνει ευκαιρία στο παιχνίδι.

Από εκείνο το σημείο μέχρι το δεύτερο γκολ της Πόρτο, όμως, η ομάδα που έκανε παιχνίδι κατοχής, πίεσε τον αντίπαλο, είχε τη μερίδα του λέοντος στις ευκαιρίες και συμπερασματικά δικαιούνταν ένα γκολ ήταν ο Ολυμπιακός. Οι Πειραιώτες ουδέποτε βγήκαν από το πλάνο που είχε καταστρώσει ο Πέδρο Μαρτίνς και το υπηρέτησαν πιστά μέχρι το φινάλε, άσχετα αν υστέρησαν στην τελική προσπάθεια και το αποτέλεσμα δεν τους δικαίωσε.

Αν κάτι πρέπει να κρατήσει ο Ολυμπιακός από το συγκεκριμένο ματς είναι ακριβώς αυτό: ότι δεν πανικοβλήθηκε μετά την ψυχρολουσία του 1-0 και δεν έχασε την ψυχραιμία του σε κανένα σημείο του αγώνα, όπως απαιτείται άλλωστε στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό επίπεδο του Τσάμπιονς Λιγκ. Γι’ αυτό άλλωστε και πίεσε την Πόρτο, μεταφέροντας το παιχνίδι κατά κύριο λόγο στο πορτογαλικό μισό του γηπέδου από το 1-0 του 11’ ως το 2-0 του 85’.

Φυσικά δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και το γεγονός ότι παρά τη μεστή του εμφάνιση ο Ολυμπιακός γυρίζει με άδεια χέρια από το Πόρτο. Ναι, η ομάδα του Πειραιά δεν φοβήθηκε ποτέ το παιχνίδι και απείλησε επανειλημμένα την πορτογαλική εστία, όμως με λίγη περισσότερη βοήθεια στα εξτρέμ και με αποφυγή «φτηνών» λαθών που αδικούν την προσπάθειά της θα μπορούσε να έχει φύγει κάλλιστα με τον βαθμό από το «Ντραγκάο», αν όχι με κάτι παραπάνω…

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας