Ολυμπιακός: Δεν φοβάται πλέον κανέναν αντίπαλο!

Άφοβα και με πάθος ο Ολυμπιακός θα κυνηγήσει την πρώτη νίκη της ιστορίας του στην έδρα της Πόρτο.

Ολυμπιακός: Δεν φοβάται πλέον κανέναν αντίπαλο!

Την πρώτη νίκη του στην έδρα της Πόρτο θα ψάξει σε λίγες ώρες ο Ολυμπιακός. Κανείς δεν λέει ότι είναι εύκολο, αλλά και κανείς δεν το αποκλείει ως ακατόρθωτο. Η ομάδα του Πειραιά ξανασυναντά εκείνη του πορτογαλικού Βορρά μετά από πολλά χρόνια, καθώς είχαν κοντραριστεί συνεχόμενα στις τρεις πρώτες συμμετοχές του Θρύλου στο Champions League και μετά έκαναν… μαύρα μάτια να τα ξαναπούν!

Οι «ερυθρόλευκοι» θα κυνηγήσουν το παρθενικό τρίποντο στο «άντρο» των «δράκων» 21 ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψή τους στο πορτογαλικό λιμάνι. Ήταν 21 Σεπτεμβρίου 1999, δύο ακριβώς εβδομάδες μετά τον τρομερό φονικό σεισμό που είχε ταρακουνήσει όλο το Λεκανοπέδιο αφήνοντας πίσω του 143 νεκρούς. Και έξι μέρες μετά το μυθικό 3-3 με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, που παραληρούσε με τη φανταστική παράσταση του διδύμου Τζιοβάνι - Ζάχοβιτς. Δεύτερη αγωνιστική και τότε, όπως απόψε, στο ιστορικό στάδιο «Ντας Άντας», το οποίο άφησε τη θέση του στο σημερινό «Ντραγκάο» το 2004. Ένα απευθείας φάουλ του αδικοχαμένου Βραζιλιάνου αριστερού μπακ Εσκερντίνια -που είχε κάνει μεγάλο ματς τότε- και μία ασίστ στον συμπατριώτη του Μάριο Ζαρντέλ για το 2-0 είχαν δώσει την καθαρή νίκη στην Πόρτο, κόβοντας τα… φτερά των ενθουσιωδών Πειραιωτών.

Παρεμπιπτόντως, ο Ζαρντέλ είχε σκοράρει και τα δύο προηγούμενα χρόνια εναντίον του Ολυμπιακού. Και στο μοναδικό θετικό ελληνικό αποτέλεσμα, στην ισοπαλία με 2-2 (Ζάχοβιτς – Γιαννακόπουλος, Γκόγκιτς τα άλλα γκολ) στις 16/9/1998, αλλά και στο 2-1 (είχε βάλει και τα δύο, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν προηγηθεί με τον Γεωργάτο) στις 27/11/1997. Δήμιος κανονικός…

Εν πάση περιπτώσει, τώρα δεν υπάρχει Ζαρντέλ, αλλά ένα σκληροτράχηλο σύνολο που βρίσκει γκολ από διάφορους ποδοσφαιριστές όπως οι Μαρεγκά, Κορόνα, Ολιβέιρα και Ντίας. Η γραμμή άμυνας του Πέδρο Μαρτίνς θα έχει μπόλικη δουλειά σήμερα το βράδυ, αυτό είναι βέβαιο. Οι απώλειες των Καμαρά και Μπα λογίζονται ως πολύ σημαντικές, ωστόσο ο Πορτογάλος τεχνικός έχει φέτος πολύ βάθος στον πάγκο του για να αναπληρώνει οποιοδήποτε κενό χωρίς… καρδιοχτύπια.

Κάτι που χρήζει προσοχής και ασφαλώς θα το έχει κυκλώσει με κόκκινο μαρκαδόρο στο μπλοκάκι της η τεχνική ηγεσία των νταμπλούχων Ελλάδας έχει να κάνει με την αμυντική αδυναμία της Πόρτο. Συγκεκριμένα, σε όσα παιχνίδια στην τρέχουσα σεζόν έχει δεχθεί γκολ, και είναι τα περισσότερα (4/6), η εστία της παραβιάζεται πάντα μέσα στο πρώτο εικοσάλεπτο των αγώνων! Οι μπακ των «δράκων» εμφανίζουν μια ασυνέπεια ταχείας προσαρμογής στις συνθήκες της εκάστοτε αναμέτρησης. Κοινώς, αργούν κάπως να μπουν αμυντικά στον ρυθμό των παιχνιδιών και αυτό οδηγεί σε ασυνεννοησίες και λάθη. Πράγμα που σημαίνει ότι αν ο Ολυμπιακός παίξει από το πρώτο λεπτό δυνατά και πρεσάρει ψηλά στην περιοχή της Πόρτο, μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ενός γκολ στα αναγνωριστικά πρώτα λεπτά, να αποσυντονίσει εντελώς την αντίπαλό του και μετά να δούμε… άλλο ματς. Αυτό βεβαίως απαιτεί γερά πνευμόνια και αντοχές για να μη σκάσει η ομάδα στην εξέλιξη του παιχνιδιού, αλλά η φυσική κατάσταση είναι ένας τομέας στον οποίο οι Πειραιώτες είναι πολύ και καλά δουλεμένοι.

Η «ερυθρόλευκη» ομάδα παίζει παντού για τη νίκη, ανεξαρτήτως αντιπάλου και έδρας. Η πείρα ετών αλλά και το DNA αυτού του συλλόγου τής έχουν προσδώσει νοοτροπία και μέταλλο νικητή. Δεν (γίνεται να) φοβάται πλέον κανέναν αντίπαλο. Εξάλλου, Ολυμπιακός είσαι!