Το προφίλ της Μπενφίκα: O κακός δαίμονας του ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ θα φιλοξενήσει την Μπενφίκα (15 ή 16 Σεπτεμβρίου) στην Τούμπα σε μονό αγώνα με στόχο την είσοδο του στα play off του Champions League. Αυτοί είναι οι «Αετοί» της Λισαβόνας. 

Το προφίλ της Μπενφίκα: O κακός δαίμονας του ΠΑΟΚ

Η κλήρωση του 3ου προκριματικού γύρου του Champions League που διεξήχθη τη Δευτέρα (31/8) στη Νιόν έφερε έναν γνώριμο αντίπαλο στον δρόμο του ΠΑΟΚ.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα αντιμετωπίσει την Μπενφίκα, για 4η φορά σε Κύπελλα Ευρώπης, με πιο πρόσφατη τη συνάντηση τους τη σεζόν 2018-2019 όπου οι Πορτογάλοι είχαν αποκλείσει τον ΠΑΟΚ στα play off της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Το 1-1 του πρώτου αγώνα στην έδρα των «Αετών» είχε δώσει προβάδισμα στους Θεσσαλονικείς αλλά το 1-4 στην Τούμπα έδωσε την πρόκριση στη Μπενφίκα.

Ποια είναι όμως φέτος η ομάδα της πορτογαλικής πρωτεύουσας. Σίγουρα ανανεωμένη και με τον Ζορζέ Ζέσους στον πάγκο στοχεύει ξανά στην κορυφή! Πάμε να δούμε τον αντίπαλο που βρίσκει ο ΠΑΟΚ μπροστά του!

Έκανε… χαρακίρι!

Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε η Μπενφίκα ουσιαστικά έκανε δωράκι το πρωτάθλημα στη μισητή αντίπαλο την Πόρτο. Και αυτό γιατί η πανδημία του κορονοϊού, έφερε μπελάδες στην ομάδα. Οι «Αετοί» της Λισαβόνας έπαθαν… καθίζηση και έχασαν μέσα από τα χέρια τους ένα σίγουρο πρωτάθλημα. Αυτό έστειλε μήνυμα στη διοίκηση η οποία προχώρησε σε ριζικές αλλαγές.

Τι έκανε στο μεταγραφικό παζάρι

Η ομάδα της πορτογαλικής πρωτεύουσας δαπάνησε το ποσό των 20 εκ. ευρώ για να αποκτήσει τον Έβερτον από την Γκρέμιο. Επίσης έδωσε 18 εκατομμύρια για τον 22χρονο Πεντρίνιο της Κορίνθιανς, ενώ δαπάνησε άλλα 5 για την απόκτηση του 24χρονου Λούκας Βάλντσμιντ από τη Φράιμπουργκ. Τέλος, πρόσθεσε και εμπειρία στα μετόπισθεν με τη μεταγραφή του Γιαν Φερτόγκεν ως ελεύθερο από την Τότεναμ.

Από εκεί και πέρα παρελθόν αποτελούν οι Σίβκοβιτς, Βαρέλα, Ζλόμπιν και δανεικός στην LA Galaxy δόθηκε ο Γιόνι Γκονζάλες.

Επέστρεψε ο Ζέσους – Αυτός θέλει προσοχή!

Εκείνος που καθοδηγεί την Μπενφίκα μέσα στις τέσσερις γραμμές είναι ο Πίζι. Ο 30χρονος είναι ο μαέστρος της ομάδας και από τα πόδια του ξεκινάνε όλες οι επιθέσεις. Έξι χρόνια στον σύλλογο ο Πίζι και ο ΠΑΟΚ τον γνωρίζει καλά από την προ δυο ετών, συνάντηση τους.

Μετά την αποτυχημένη ποδοσφαιρική χρονιά η αλλαγή στην άκρη του πάγκου ήταν αναγκαία. Στο «τιμόνι» βρίσκεται ο θρυλικός προπονητής των «αετών» της Λισαβόνα, Ζόρζε Ζέσους, που άφησε την Φλαμένγκο μετά την κατάκτηση του Κόπα Λιμπερταδόρες για να επιστρέψει στην ομάδα της καρδιάς του.

Του έχει πάρει τον αέρα…

Τρεις φορές έχουν τεθεί αντιμέτωποι ΠΑΟΚ και Μπενφίκα με την τελευταία να μετρά ισάριθμες προκρίσεις. Το 1999 οι Πορτογάλοι είχαν επικρατήσει 2-1 στη Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε με το ίδιο σκορ στη ρεβάνς, το ματς πήγε παράταση αλλά ο αείμνηστος Ρόμπερτ Ένκε έπιασε δύο πέναλτι δίνοντας στην Μπενφίκα την πρόκριση.

Το 2013-14, οι «Αετοί» της Λισαβόνας έφυγαν νικητές 1-2 από την Τούμπα και στον επαναληπτικό είχαν εύκολο έργο, κερδίζοντας 3-0. Η πιο πρόσφατη ήταν αυτή το 2018, όπου στη Λισαβόνα οι δυο ομάδες ήρθαν ισόπαλες (1-1), ενώ στην ρεβάνς της Τούμπας, η Μπενφίκα είχε επικρατήσει με 4-1.

Τρεις φορές έχει πάει στην Τούμπα η Μπενφίκα, ισάριθμες νίκες μετρά.