Τα του Φερέιρα τω Φερέιρα

Ο Κώστας Χαλέμος γράφει στο ΦΩΣ για τη συμβολή του Αμπέλ Φερέιρα στο νέο πρόσωπο του ΠΑΟΚ.

Τα του Φερέιρα τω Φερέιρα

Θαρρώ πως ξαφνιάστηκε και ο ίδιος ΠΑΟΚ με το 3-1 επί της Μπεσίκτας, που τον έστειλε στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Τέτοια εμφάνιση και τέτοια παραγωγικότητα στο α΄ ημίχρονο, νομίζω πως ούτε και ο πιο αισιόδοξος οπαδός του τις περίμενε στο πρώτο ματς της νέας περιόδου μέσα στην άδεια από κόσμο Τούμπα.

Τι έγινε ξαφνικά και ο ΠΑΟΚ, από εκεί που σερνόταν στα πλέι οφ της Super League, που αγκομαχούσε να σκοράρει έστω κι ένα γκολ στους αγώνες του, μεταμορφώθηκε μέσα σε μικρό διάστημα και παρουσίασε απέναντι στην τουρκική ομάδα ένα σύνολο που είχε ενέργεια, πλάνο κι εκτελεστική δεινότητα;

Βεβαίως, στο πώς εξελίχθηκε η αναμέτρηση ρόλο έπαιξε και η αγωνιστική κατάσταση του αντιπάλου. Η Μπεσίκτας προερχόταν από ελλιπή προετοιμασία, ούτε δυο εβδομάδες δεν είχαν μαζί οι παίκτες της. Και ποιοι παίκτες; Κάποιοι είχαν ήδη κουνήσει μαντήλι δίχως να αντικατασταθούν, με αποτέλεσμα στο κρίσιμο ματς η ομάδα να εμφανιστεί κουτσουρεμένη.

Αλλά να αποδίδουμε και τα του Καίσαρος… Όπου Καίσαρας στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Αμπέλ Φερέιρα. Άκουσε πολλά ο Πορτογάλος στο φινάλε τη σεζόν όταν όλοι ζητούσαν «την κεφαλή του επί πίνακι», ενθυμούμενοι τις δόξες του νταμπλ και του αήττητου πρωταθλήματος, που είχαν ζήσει την προηγούμενη σεζόν με τον Ραζβάν Λουτσέσκου στον πάγκο.

Τελικά ο Πορτογάλος όχι μόνο γλίτωσε το κεφάλι του τη μέρα της κρίσης αλλά και βγήκε έχοντάς το ψηλά από την προχτεσινή αναμέτρηση με τη Μπεσίκτας, που ήταν όλα τα λεφτά για τον ΠΑΟΚ (κοντά στα 10 εκατομμύρια θα βάλει στο ταμείο του με τη νίκη-πρόκριση, γεγονός που του επιτρέπει να πετάξει τη θηλιά -του financial fair play- από το λαιμό του).

Τι έκανε ο Φερέιρα για να αλλάξει τη μοίρα του ΠΑΟΚ (και τη δική του); Πρώτα, ξεφόρτωσε το ρόστερ από «βαρίδια», δηλαδή κάποιους παίκτες μεγάλους σε ηλικία (Βιεϊρίνια, Μαουρίσιο, Βέρνμπλουμ), ίσως και σε τουπέ (Μπίσεσβαρ), ενδεχομένως και προβληματικούς στη συνεργασία μαζί τους (Μάτος).

Στη συνέχεια είπε «τόπο στα νιάτα», επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη που έδειξε στο τέλος της περσινής σεζόν στους μικρούς Χρήστο Τζόλη και Γιάννη Μιχαηλίδη τους οποίους δεν δίστασε να ρίξει στα βαθιά (του Champions League.). Ρίσκο; Καθόλου όπως αποδείχθηκε. Ο Τζόλης ήταν ο MVP του αγώνα ενώ και ο Μιχαηλίδης δεν τα πήγε άσχημα.

Αυτοί οι δυο, συν τον αρχηγό Πέλκα, τον Γιαννούλη, τον Λημνιό και τον Πασχαλάκη θα αποτελέσουν τον ελληνικό κορμό του ΠΑΟΚ τη φετινή σεζόν. Κι ένας ελληνικός κορμός αντέχει πιο πολύ στις θύελλες από ότι ένα κορμός λεγεωνάριων που περαστικοί είναι από την ομάδα, σήμερα είναι εδώ, αύριο είναι αλλού.

Έπειτα ο Φερέιρα φαίνεται ότι έκανε -σε συνεργασία με τον νέο τεχνικό διευθυντή, τον Γερμανο Ρέμπε, εξαιρετική επιλογή στη μια και μοναδική 11αδάτη μεταγραφή, τον Αυστριακό Στέφαν Σβαμπ τον οποίο εντόπισε έγκαιρα και απέκτησε άμεσα, ώστε να βοηθήσει τον ΠΑΟΚ στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League..

Κι αφού έπραξε όλα αυτά, σχεδίασε ένα νέο σύστημα, μια καινούργια τακτική στο πινακάκι του. Πάει το παλιό (και παρωχημένο κατά πολλούς) 4-2-3-1. Οι παίκτες κινούνται πλέον στο γήπεδο πάνω σε σχηματισμό 3-4-3, που φαίνεται να ταιριάζει καλύτερα στους ίδιους και στην ομάδα.

Ο Φερέιρα και ο ΠΑΟΚ κέρδισαν πολλά περισσότερα από μια απλή πρόκριση στον αγώνα με την Μπεσίκτας. Αλλά κυρίως κέρδισαν χρόνο για να ολοκληρώσουν το πρότζεκτ τους που εκ πρώτης όψεως φαίνεται ελκυστικό (και αποδοτικό).