Η πρόκριση του Πέδρο Μαρτίνς

Ο Ολυμπιακός έχει προπονητή που έφτιαξε μεγάλη ομάδα. Κι είναι μια μεγάλη ομάδα που έκανε σπουδαίο έναν πολύ καλό προπονητή, τον Πέδρο Μαρτίνς. 

Η πρόκριση του Πέδρο Μαρτίνς

Η πρόκριση του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ είχε...πολύ Πέδρο Μαρτίνς. Αυτή τη φορά όχι επειδή παρουσιάστηκε στο γήπεδο σε πλήρη εμφάνιση η δουλειά που έχει κάνει ο Πορτογάλος τεχνικός ώστε να γίνει ο Ολυμπιακός ένα απολαυστικό σύνολο. Αλλά κυρίως επειδή ο Μαρτίνς έδειξε ότι έχει γίνει πια ένας προπονητής που έχει πολύ... Ολυμπιακό στο ρεπερτόριό του.

Η πειραϊκή ομάδα πήρε μια αντρίκεια πρόκριση νικώντας δύο αντίπαλους. Τον πολύ καλό και «διαβασμένο» ΠΑΟΚ του πρώτου ημιχρόνου αλλά και τον δικό της κακό εαυτό του ίδιου διαστήματος. Ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς στο δεύτερο ημίχρονο δεν ήταν ακριβώς αυτή η απολαυστική ομάδα των αυτοματισμών και του «κομπιούτερ» παιχνιδιού που έχει συνηθίσει το ποδοσφαιρικό κοινό στη φετινή περίοδο. Ήταν ένας Ολυμπιακός βγαλμένος από το παρελθόν, με γενναιότητα και με ηρωισμό. Τόσο στην επίθεση με το πάθος για το γκολ που θα έφερνε την ανατροπή, όσο και στην άμυνα μα την αποφυγή ενός τέρματος που θα έκανε ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα.

Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει γίνει από πολύ καλός προπονητής, σπουδαίος προπονητής. Και τον έχει βοηθήσει σε αυτό η μενταλιτέ του ίδιου του συλλόγου,τον οποίο ο κόουτς έχει βελτιώσει και έχει κάνει ποιοτικότερο και ελκυστικότερο. Είχε μεγάλο θάρρος ο Πορτογάλος στη ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ. Δεν δίστασε να «παραδεχτεί» στη διάρκεια του αγώνα ότι δεν τον είχε προετοιμάσει όπως ακριβώς έπρεπε. Η αλλαγή του Μπουχαλάκη πριν από το ημίχρονο θύμισε εκείνη που είχε κάνει με τον Μασούρα στο ντέρμπι του πρωταθλήματος στο ίδιο γήπεδο, στην κανονική διάρκεια της σεζόν. Τότε ο Ολυμπιακός είχε ισοφαρίσει. Τώρα νίκησε και προκρίθηκε.

Φυσικά δεν έχουν καμία ευθύνη ο Μπουχαλάκης ή ο Λοβέρα που έδωσε στο ημίχρονο τη θέση του στον Φορτούνη, ο οποίος έκανε μακράν το καλύτερο παιχνίδι του μετά την επιστροφή από τον τραυματισμό. Ούτε έφταιγε στο ματς του πρωταθλήματος ο Μασούρας που επίσης είχε πάει νωρίς στον πάγκο. Ο Μαρτίνς ανασχεδίασε τα πλάνα του στη διάρκεια των αγώνων. Με μια σιγουριά που έχει πια αποκτήσει στον Ολυμπιακό και την οποία σε μεγάλο βαθμό του έχει προσφέρει ο ίδιος ο Ολυμπιακός.

Μιλάμε για κάτι απλό. Ο προπονητής του Ολυμπιακού έχει ανεβάσει επίπεδο την ομάδα, αλλά κι ο ίδιος ο Ολυμπιακός έχει ανεβάσει επίπεδο τον Πέδρο Μαρτίνς. Η καλύτερη απόδειξη αυτής της αμφίδρομης σχέσης, ήταν το 2-0 επί του ΠΑΟΚ, με τον τρόπο που επιτεύχθηκε. Με τον Πορτογάλο να διορθώνει τα δικά του λάθη στη διάρκεια του ματς με απόλυτη ψυχραιμία και καθαρό μυαλό. Και την ομάδα να διορθώνει στη συνέχεια τη δική της εικόνα, βγάζοντας την ανωτερότητα που τη διακρίνει έναντι του ΠΑΟΚ και όποιου άλλου εγχώριου (και όχι μόνο πια) αντίπαλου.

Ήταν μια πολύ μεγάλη πρόκριση επειδή ακριβώς δεν φρέναρε αυτή την ανοδική πορεία. Δεν έβαλε σκιές. Ο Ολυμπιακός είναι μια μοντέρνα ομάδα κρατώντας στοιχεία από την ιστορία της. Ο Μαρτίνς είναι ένας προπονητής με σύγχρονη λογική που έχει μπολιαστεί από τον παραδοσιακό δυναμισμό του Ολυμπιακού. Ούτε ο ΠΑΟΚ ούτε ο Αμπέλ Φερέιρα μπορούσαν να ανακόψουν αυτή την πορεία. Τα υπόλοιπα ήταν απλά λεπτομέρειες...