Το πάρε – δώσε FIFA – παικτών νοθεύει την ποδοσφαιρική σεζόν!
To αλισβερίσι μεταξύ παικτών και της FIFA έχει δημιουργήσει προβλήματα στις ομάδες για το πως θα ολοκληρώσουν την σεζόν ενώ κρίνονται οι αγωνιστικοί τους στόχοι
Το ποδόσφαιρο που παρακολουθούμε, μετά τη διακοπή λόγω κορονοϊού, δεν έχει προηγούμενο.
Και -μεταξύ μας - ελπίζουμε να μην έχει και συνέχεια, παρότι όλα συνηγορούν ότι η ιατρική εκτίμηση για το νέο «κύμα» κρουσμάτων, τον χειμώνα, θα επιβεβαιωθούν.
Ωστόσο το θέμα, για το ποδόσφαιρο της εποχής του κορονοϊού, δεν είναι μόνο τα άδεια γήπεδα ή τα ιατρικά πρωτόκολλα, αλλά κι οι παραχωρήσεις που αναγκάστηκαν να κάνουν οι ποδοσφαιρικές αρχές ώστε να καταστεί εφικτή η επανεκκίνηση.
Όπου ήταν αυτό εφικτό.
Ή επιθυμητό από τις τοπικές κυβερνήσεις, για να είμαστε πιο ακριβείς.
Μια από αυτές τις παραχωρήσεις ήταν αναφορικά με τα συμβόλαια των παικτών που ολοκληρώνονται στις 30 Ιουνίου.
Προκειμένου να μην συμβούν φαινόμενα… μπάσκετ - όπου οι παίκτες εξεγέρθηκαν και ουσιαστικά επέβαλλαν την μη επανέναρξη της Ευρωλίγκας - και επειδή η επανεκκίνηση των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων στο ποδόσφαιρο έχει πολύ μεγαλύτερο, εμπορικό, αντίκτυπο από εκείνα της καλαθόσφαιρας FIFA και UEFA δέχθηκαν τα αιτήματα της πλευράς του συνδικαλιστικού οργάνου των ποδοσφαιριστών να μπορούν τα μέλη του να συνδιαλλαγούν και να φροντίσουν για το μέλλον τους με ενδιαφερόμενες ομάδες πριν ολοκληρωθεί η σεζόν.
Μια κίνηση λογική.
Όχι μόνο γιατί χωρίς τους παίκτες δεν κυλάει η ...μπάλα στο χορτάρι.
Όχι μόνο γιατί δεν ακούστηκε, επί της ουσίας, κανένα παράπονο από πλευράς τους για την ασφάλεια των αγώνων εν μέσω πανδημίας, αλλά και γιατί πρέπει να κινηθεί το χειμάζον ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο και να πάρουν τις προμήθειες τους κι οι απανταχού ατζέντηδες (που ο ρόλος τους είναι ολοένα και πιο σημαντικός στο μοντέρνο ποδόσφαιρο μ’ αποτέλεσμα να συμμετέχουν και να συναποφασίζουν στις περίφημες τηλεδιασκέψεις της UEFA).
Συνυπολογίζοντας ότι από τις ποδοσφαιρικές αρχές υπάρχει «οδηγία» κι ουχί «διαταγή» για υποχρεωτική παράταση των δανεισμών και των συμβολαίων ως το τέλος της σεζόν έχει δημιουργήσει ένα ρευστό σκηνικό.
Οι εξελίξεις αυτές κι οι παραχώρησεις που έγιναν προς την πλευρά των παικτών είχαν και παρενέργειες.
Αφού βάζουν στη «ζυγαριά» τον επαγγελματισμό και το συναίσθημα των ποδοσφαιριστών κι ενιότε δημιουργεί πρόβλημα στις ομάδες, που χάνουν παίκτες, σε σχέση με εκείνους που ξεκίνησαν την σεζόν, χωρίς να μπορούν να τους αναπληρώσουν...
Δύνανται να υπογράψουν παίκτες, χωρίς να μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν (αφου θα νοθευόταν η σεζόν σε εγχώριο κι ευρωπαϊκό επίπεδο...) παρα μόνο από την νέα σεζόν, αλλά είναι δυνατό να χάσουν κάποιους...
Λες κι αυτό δεν την φαλκιδεύει.
Παράλογο;
Οι περιπτώσεις Βέρνερ και Βράνιες
Οι περιπτώσεις των Τίμο Βέρνερ στο εξωτερικό και Όγκνιεν Βράνιες, στα καθ’ ημάς. είναι χαρακτηριστικές του ότι οι παίκτες έχουν πλέον το «πάνω χέρι».
Ο Γερμανός - δεύτερος σκόρερ της φετινής Bundesliga (και πρώτος ντόπιος) - αφού για κανά εξάμηνο μόνο που δεν μάθαμε ότι είναι μέλος του ΚΟP κι από μικρός οπαδός της Λίβερπουλ, όχι μόνο κατέληξε στην Τσέλσι (που πλειοδότησε), αλλά άφησε «στα κρύα του λουτρού» την Λειψία, παρότι για πρώτη φορά στα χρονικά της βρίσκεται στα προημιτελικά του Champions League, για να επικεντρώθει στην νέα του ομάδα.
Τον πίεσαν οι Λονδρέζοι;
Το ήθελε ο ίδιος για να προσαρμοστεί;
Φοβήθηκε μην σπάσει τα πόδια του για μια ομάδα στην οποία δεν ανήκει πλέον;
Λίγο ενδιαφέρει.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η Λείψια θα συνεχίσει χωρίς εκείνον την προσπάθεια της για νέα υπέρβαση, γιατί η FIFA δεν υποχρέωσε κανέναν να τελειώσει τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις εκεί που τις ξεκίνησε στην αρχή της σεζόν.
Το ίδιο ισχύει και για τον Βράνιες, που ορκιζόταν πίστη στα κιτρινόμαυρα, χτύπαγε (ως άλλος Ντέμης Νικολαϊδης...) τατουάζ της ΑΕΚ, αλλά μόλις η Άντερλεχτ - από την οποία έχει λαμβάνειν 1,8 εκ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια - του είπε ότι τον περιμένει την 1η Ιουλίου παράτησε την ΑΕΚ (παρότι θα μπορούσε να μείνει ως τις 30/06) και πήγε - χωρίς καμιά επίπτωση - για διακοπές στα πάτρια, για να... πλακώνεται με θαμώνες εστιατορίων για τα μάτια γυναικών, ενώ η ΑΕΚ περίμενε να τον έχει στη ρεβάνς του ημιτελικού του Κυπέλλου και στην προσπάθεια της για την κατάληψη της 2ης θέσης.
Το ποδόσφαιρο του κορονοϊού και το να παιχθεί μπάλα σίγουρα απατούσε συμβιβασμούς και «συνταγές» πρωτοφανείς, αλλά δεν πάει να πει ότι οι «μαθητευόμενοι μάγοι» που παρεπιδημούν στα γραφεία της Νιόν (UEFA) και Γενεύης (FIFA) τα έχουν όλα καλώς καμωμένα...