Ολυμπιακός: Το ιστορικό αμυντικό ρεκόρ που απειλείται από τον... Άρη

Γράφει ιστορία ο Ολυμπιακός με τις αμυντικές επιδόσεις του. Ποια μεγάλα ρεκόρ διεκδικεί ακόμη και με την εξτρά διαδικασία των πλέι οφ. Ποια είναι η θέση του σε όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Ολυμπιακός: Το ιστορικό αμυντικό ρεκόρ που απειλείται από τον... Άρη

Γράφει ιστορία

Στην κανονική διάρκεια της σεζόν και στην πρεμιέρα των πλέι οφ, σε 28 αγώνες δηλαδή, ο Ολυμπιακός έχει δεχτεί μόλις 10 γκολ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Κι έχει πολύ μεγάλο στόχο να κάνει το σπουδαιότερο αμυντικό ρεκόρ όλων των εποχών στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αυτό που έχει η ΑΕΚ από πρόπερσι (με τα 12 γκολ σε 30 αναμετρήσεις) και ο ίδιος ο Ολυμπιακός τη δεκαετία του ΄70, αλλά σε 34 αγωνιστικές τότε. Όταν δέχτηκε 13 γκολ τη σεζόν 1972-73 και 14 τέρματα την αμέσως επόμενη. Για την τωρινή ομάδα του Ολυμπιακού δεν είναι εύκολο σε 8 αγώνες που απομένουν να δεχτεί λιγότερα από τρία τέρματα, αλλά δεν είναι και απίθανο. Εάν, μάλιστα, αναλογιστεί κανείς ότι στο μεσοδιάστημα των δύο αγώνων με τον Άρη (4-2 και 3-1), ο Ολυμπιακός με τον Σα στην εστία είχε δώσει 8 διαδοχικούς αγώνες πρωταθλήματος και έχει δεχτεί μόλις… ένα τέρμα κι αυτό με πέναλτι! Από την Ξάνθη, στο 3-1 του «Γ. Καραϊσκάκης». Δεν παραβιάστηκε η εστία της ομάδας στις υπόλοιπες αναμετρήσεις. 1-0 τον ΟΦΗ στην Κρήτη, 0-0 με ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, 1-0 με Ατρόμητο στο Περιστέρι, 4-0 με Πανιώνιο στο Φάληρο, 1-0 με ΠΑΟΚ στην Τούμπα, 2-0 εντός έδρας με Παναιτωλικό και πάλι 1-0 στην Θεσσαλονίκη τον ΠΑΟΚ.

Το ρεκόρ απειλείται από τον Άρη!

Είναι πράγματι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η ομάδα που απειλεί το ιστορικό ρεκόρ είναι ο Άρης, ο οποίος ευθύνεται για το 40% των ερυθρόλευκου παθητικού! Οι Θεσσαλονικείς έχουν βάλει τρία γκολ στο Καραϊσκάκη και ένα σε βάρος της ομάδας του Μαρτίνς στο "Κλ. Βικελίδης". Εχουν σκοράρει δηλαδή τα 4 από τα 10 που έχει δεχθεί φέτος στο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός!

«Μπετόν» εκτός έδρας

Ο Ολυμπιακός έχει επίσης ένα άλλο πολύ μεγάλο ρεκόρ αμυντικής επίδοσης. Μακριά από το γήπεδό του έχει δεχτεί μόλις 3 γκολ στους αγώνες που έχει δώσει μέχρι τώρα. Και έως το φινάλε των πλέι οφ, έχει να παίξει ακόμη 4 παιχνίδια μακριά από το «Γ. Καραϊσκάκης». Με ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Άρη και ΟΦΗ. Μπορεί εδώ κάλλιστα να καταρρίψει την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών που έχει κάνει ο ίδιος ο Ολυμπιακός σε μία ολόκληρη σεζόν (2008-09), όταν μακριά από το γήπεδό του είχε δεχτεί 6 τέρματα. Στο φετινό πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός έχει δεχτεί τέρμα μακριά από την έδρα του στις ισοπαλίες (1-1) με Παναθηναϊκό και Πανιώνιο, όπως και στη νίκη επί του Άρη με 2-1.

Και μέσα στους κορυφαίους της Ευρώπης!

Ο Ολυμπιακός παραμένει μέσα στις ομάδες που έχουν δεχτεί τα λιγότερα τέρματα στη διάρκεια της φετινής σεζόν, εξετάζοντας τι έχει συμβεί σε όλα τα πρωταθλήματα της Ευρώπης! Πιο πάνω από την πειραϊκή ομάδα βρίσκουμε την Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Ισραήλ η οποία έχει δεχτεί 7 γκολ σε 29 αγώνες και την Καραμπάγκ στο Αζερμπαϊτζάν με παθητικό επίσης 7 τερμάτων, αλλά σε μόλις 20 παιχνίδια. Καλύτερη από τον Ολυμπιακό είναι και η Σλάβια Πράγας στην Τσεχία, με την άμυνά της να έχει δεχτεί 8 τέρματα σε 28 αναμετρήσεις.

Οι πρωταγωνιστές

Η απόλυτη κυριαρχία των Πειραιωτών ωστόσο στη φετινή σεζόν στηρίζεται κυρίως στις εξαιρετικές αμυντικές επιδόσεις τους. Στην ανασταλτική λειτουργία του συνόλου, αλλά και στην οπισθοφυλακή που έχει δημιουργηθεί από τον Πέδρο Μαρτίνς, με τη συμβολή όλων των παικτών που την απαρτίζουν. Περισσότερο, φυσικά, του Ζοσέ Σα, του Ομάρ Ελαμπντελαουί, του Κώστα Τσιμίκα, του Ρούμπεν Σεμέδο, του Ουσεϊνού Μπα και του Παπέ Σισέ που έχουν αγωνιστεί στα περισσότερα παιχνίδια. Αλλά και του Αλέν, του Γκασπάρ, του Τοροσίδη, του Αβραάμ Παπαδόπουλου, παικτών που όποτε χρειάστηκε έχουν συμβάλλει με τον ιδανικότερο τρόπο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτοί οι παίκτες που έχουν οδηγήσει ήδη τον Ολυμπιακό σε ιστορικά αμυντικά ρεκόρ και φιλοδοξούν στη συνέχεια της σεζόν να επισφραγίσουν αυτή την «απόρθητη» εικόνα της ομάδας έως και το φινάλε των πλέι οφ, δεν είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν στην ομάδα την επόμενη σεζόν. Κι είναι κάτι που τόσο η διοίκηση του Ολυμπιακού, όσο και ο προπονητής της ομάδας, θα επιχειρήσουν να πετύχουν. Η κάθε πλευρά με τον δικό της τρόπο. Να μην φύγει κανείς από τους πρωταγωνιστές και από όσους έχουν δεύτερους ρόλους. Ο Μαρτίνς, δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί, ότι δεν θα ήθελε την παραμικρή αλλαγή στο αμυντικό κομμάτι του ρόστερ του.

Ο Σα έχει συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό, αλλά και ρήτρα με την οποία μπορεί να φύγει αυτό το καλοκαίρι, με αρκετές ομάδες από το εξωτερικό να εξετάζουν την περίπτωση απόκτησής του. Ο Ομάρ δεν έχει συμφωνήσει προς το παρόν σε νέο συμβόλαιο με τον σύλλογο στον οποίο βρίσκεται την τελευταία εξαετία και όσο δεν υπογράφει, όλα παραμένουν ανοιχτά για το μέλλον του. Περιζήτητος από μεγάλες ομάδες του εξωτερικού, από όλα τα σπουδαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, είναι ο Κώστας Τσιμίκας, με τον Ολυμπιακό να έχει ήδη απορρίψει προτάσεις (Ατλέτικο, Νις, Νάπολι κ.α.), να έχει βάλει πολύ ψηλά τον οικονομικό πήχη (στα 25 εκατομμύρια ευρώ), αλλά φυσικά να μην είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορέσει τελικά να κρατήσει έναν παίκτη με τέτοια θεαματική εξέλιξη καριέρας. Ο Ρούμπεν Σεμέδο έχει προτάσεις από όλες τις μεγάλες ομάδες της Πορτογαλίας, ο Ουσεϊνού Μπα, αλλά και ο Παπέ Σισέ βρίσκονται στα ραντάρ σημαντικών κλαμπ, ενώ για τον Μπρούνο Γκασπάρ δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας είτε για αγορά του είτε για νέο δανεισμό.

Ο Μαρτίνς θέλει επίσης να έχει και στη νέα περίοδο δίπλα του τους πολύπειρους Αβραάμ Παπαδόπουλο και Βασίλη Τοροσίδη, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν αποφασίσει εάν θα συνεχίσουν το ποδόσφαιρο, παρόλο που θα ήταν εύκολο ήδη να είχαν υπογράψει νέα συμβόλαια. Αλλά προφανώς θέλουν να δουν και σε τι κατάσταση θα βρίσκονται ώστε να ξέρουν ότι μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά όποτε χρειαστεί. Επί της ουσίας, ο προπονητής του Ολυμπιακού θα ήταν απολύτως ικανοποιημένος εάν δεν άλλαζε… απολύτως τίποτα στην αμυντική γραμμή της ομάδας στη νέα σεζόν. Και αγωνιά γι΄αυτό, όπως φυσικά ξέρει ότι ο σύλλογος έχει από καιρό αρχίσει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να είναι προετοιμασμένος σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη αντικατάστασης κάποιου βασικού. Γι΄αυτό και προτείνονται τερματοφύλακες (ο Σούμπασιτς της Μονακό, ο Ράμος της Τοντέλα και άλλοι) ή εξετάζονται περιπτώσεις για τα άκρα της άμυνας (π.χ. ο Μουφί, ο Ίσλα, παίκτες από την Αργεντινή κλπ). Ακόμη και για στόπερ έχει το νου του ο Ολυμπιακός στη διεθνή αγορά. Αλλά ο βασικός στόχος παραμένει να… παραμείνουν οι υπάρχοντες.