Παναθηναϊκός: Σαν τα πουκάμισα αλλάζει τους προπονητές ο Αλαφούζος

Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει αλλάξει οκτώ προπονητές στα οκτώ χρόνια θητείας του στην διοικητική ηγεσία του Παναθηναϊκού

Παναθηναϊκός: Σαν τα πουκάμισα αλλάζει τους προπονητές ο Αλαφούζος

Είναι κάπως… ιδιαίτερη η σχέση του Γιάννη Αλαφούζου με τους προπονητές που κατά καιρούς βρίσκονται στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Εκεί που τους στηρίζει όταν όλοι οι άλλοι του ζητούν να τους απομακρύνει, όταν άλλες φορές πηγαίνουν καλά τα πράγματα αποφασίζει να τους… καρατομήσει!

Ασφαλώς και έχει το δικαίωμα να γνωρίζει πολύ καλύτερα από όλους τι συμβαίνει στο ποδοσφαιρικό τμήμα, να ενημερώνεται ενδελεχώς για όσα γίνονται ή δεν γίνονται και το κυριότερο είναι εκείνος που πληρώνει. Πέρα από αυτά, βέβαια, δεν σημαίνει πως ο μεγαλομέτοχος έχει πάντοτε δίκιο στις επιλογές του.

Ο Γιώργος Δώνης είναι πάντως ο όγδοος προπονητής που αλλάζει ο «Μr ΣΚΑΪ» κατά τη θητεία του στην ηγεσία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και σήμερα στο «ΦΩΣ» θα δούμε τις περιπτώσεις των κόουτς που βρέθηκαν στον «πράσινο» πάγκο. Πώς ανέλαβαν, τι πέτυχαν και κυρίως πώς έφυγαν.

Ο «παππούς» την… πάτησε στο Μάριμπορ

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα ήταν ο άνθρωπος που βρήκε στον πάγκο του Παναθηναϊκού ο Γιάννης Αλαφούζος, όταν ανέλαβε τις τύχες του συλλόγου. Μάλιστα η συνύπαρξή τους υπήρξε αρμονική τους πρώτους μήνες. Ο Πορτογάλος το καλοκαίρι του 2012 ήταν πανίσχυρος, η πρόκριση του Παναθηναϊκού στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ πιστώθηκε σε εκείνον. Ωστόσο, όταν άρχισαν τα αρνητικά αποτελέσματα, ξεκίνησε η φθορά και ξεκίνησε να μετρά ο χρόνος αντίστροφα. Μια ήττα από τη Μάριμπορ με 0-3 στη Σλοβενία τον Σεπτέμβριο του 2012 άλλαξε τελείως την εικόνα που είχε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ απέναντί του και ύστερα από περίπου δύο μήνες, στις 12 Νοεμβρίου 2012, ο «παππούς», όπως τον αποκαλούσαν, αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό.

Ο Χουάν των… δύο μηνών!

Ο Ρότσα διαδέχθηκε τον Ζεσουάλδο Φερέιρα, αλλά δεν άντεξε ούτε δύο μήνες στον πάγκο της ομάδας. Αν και τα αρχικά αποτελέσματα ήταν καλά, ωστόσο μια ήττα από τη Βέροια με 3-0 τον έβαλε στο… στόχαστρο του Αλαφούζου. Στις 5 Ιανουαρίου 2013 ο Παναθηναϊκός γνώρισε εντός έδρας ήττα από τον Λεβαδειακό με 1-3 και ο Ρότσα δεν πρόλαβε να βγάλει ούτε δίμηνο στον Παναθηναϊκό. Χρειάστηκε μάλιστα μια συνάντηση διάρκειας 2,5 ωρών του Χουάν με τον Αλαφούζο στα γραφεία του ΣΚΑΪ για να χωρίσουν οι δύο πλευρές!

Λιοντάρια, κάστρα και πολιορκίες…

Μακράν η πιο αποτυχημένη απόφαση του Γιάννη Αλαφούζου όσον αφορά τους προπονητές με τους οποίους έχει συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια. Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το βιογραφικό του, ο Φαμπριθιάνο Γκονθάλεθ Πενέλας, γνωστός ως Φάμπρι, αντιμετωπίστηκε με καχυποψία. Ζήτησε πίστωση χρόνου για να κάνει μια δυνατή ομάδα, αλλά ήδη τα πρώτα σημάδια άρχισαν να δείχνουν τι θα ακολουθούσε. Η ομάδα έκανε τραγική πορεία, ο Φάμπρι αδυνατούσε ακόμα και να… συνεννοηθεί με τους παίκτες του και στους περίπου 2,5 μήνες της παρουσίας του στον πάγκο του Παναθηναϊκού οι ιστορίες που έβγαιναν από τις προπονήσεις προκαλούσαν ατέλειωτα… γέλια. Έχουν γράψει ιστορία οι ομιλίες του στους ποδοσφαιριστές με λιοντάρια, κάστρα και πολιορκίες. Αποχώρησε στις 30 Μαρτίου 2013, μετά την εντός έδρας ήττα από τον Πλατανιά.

Έβγαλε την υποχρέωση…

Παιδί του συλλόγου ο Γιάννης Βονόρτας, με προσφορά στα τμήματα υποδομής, ανέλαβε ως υπηρεσιακός προπονητής για να βγει εκείνη η καταστροφική σεζόν για τον Παναθηναϊκό. Στις 31 Μαρτίου του 2013 ανέλαβε τη θέση του πρώτου προπονητή στον σύλλογο, προσπάθησε όσο μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση με πολλή δουλειά στο γήπεδο, ώστε η ομάδα να μην «κατρακυλά» άλλο, πριν κάτσει στο πλευρό του Γιάννη Αναστασίου.

Μάλλον μετάνιωσε…

Ο μακροβιότερος προπονητής του Παναθηναϊκού την τελευταία οκταετία ήταν ο Γιάννης Αναστασίου. Κι ο πιο πετυχημένος, αν υπολογίσει κανείς πως ο μοναδικός τίτλος της ομάδας ήρθε με εκείνον στον πάγκο, κατακτώντας το Κύπελλο το 2014. Είχε την αμέριστη στήριξη και εμπιστοσύνη του Γιάννη Αλαφούζου από τον Μάιο του 2013 έως και το καλοκαίρι του 2015, όμως τότε ήρθε η μεγάλη κρίση. Ο Παναθηναϊκός απέτυχε αρχικά να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αφού αποκλείστηκε από την Μπριζ, ωστόσο αυτό που άλλαξε άρδην την κατάσταση ήταν ο αποκλεισμός-σοκ από την άσημη Καμπάλα που άφησε τον Παναθηναϊκό εκτός Ευρώπης από τον Αύγουστο.

Έμεινε ακόμα εννέα παιχνίδια στον πάγκο και απολύθηκε την 1η Νοεμβρίου του 2015, ύστερα από εντός έδρας ισοπαλία (0-0) με την ΑΕΚ. Ο Αλαφούζος, επηρεασμένος από την έντονη πίεση του κόσμου, που δεν ήθελε ούτε να ακούσει για τον Αναστασίου, τον απομάκρυνε. Μια απόφαση για την οποία ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει μετανιώσει…

«Φύκια για μεταξωτές κορδέλες»!

Περίπου έναν χρόνο άντεξε στον πάγκο του Παναθηναϊκού ο Αντρέα Στραματσόνι, ο οποίος διαδέχθηκε στον πάγκο τον Αναστασίου. Ανέλαβε τα ηνία του Παναθηναϊκού στις 9 Νοεμβρίου του 2015 και αρχικά του δόθηκε πίστωση χρόνου, αφού, όπως έλεγε, η ομάδα δεν ήταν δική του και ο ίδιος ήθελε να δουλέψει με δικές του επιλογές στην προετοιμασία. Κατάφερε να βάλει τον Παναθηναϊκό στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ της σεζόν 2015-16, όμως από τον Σεπτέμβρη κι έπειτα άρχισαν οι… γκέλες. Μια βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό με 3-0 στο Καραϊσκάκη αποτέλεσε επί της ουσίας το «κύκνειο άσμα» του Αντρέα Στραματσόνι. Επί ημερών του έγιναν απίστευτες σπατάλες με μεταγραφές απίθανων ξένων, που «φόρτωσαν» το χρέος της ΠΑΕ εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Σε 39 αγώνες με τον Ιταλό στον πάγκο, οι «πράσινοι» είχαν μόλις 20 νίκες, με κακό ποδόσφαιρο και πολλές… δικαιολογίες!

Κατέληξε μαρτύριο

Δεν χρειάστηκε πολλές ημέρες να μείνει «ορφανός» ο πάγκος του Παναθηναϊκού. Την ημέρα που ανακοινώθηκε η λύση της συνεργασίας με τον Στραματσόνι, ο Μαρίνος Ουζουνίδης βρισκόταν στο Κορωπί και παρουσιαζόταν ως ο νέος προπονητής της ομάδας.

Με τον Εβρίτη στον πάγκο η ομάδα παρουσίασε καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο, όμως στα τέλη του καλοκαιριού του 2017 έγιναν αλλοπρόσαλλα πράγματα, που έφεραν την ομάδα και τον σύλλογο πάρα πολύ πίσω.

Ο Παναθηναϊκός πούλησε Ζέκα, Μπεργκ, Βιγιαφάνιες, ο Ουζουνίδης έμεινε από λύσεις και στις 21 Σεπτεμβρίου ο Αλαφούζος ανακοίνωσε ότι σταματά τη χρηματοδότηση της ΠΑΕ. Σοκ και δέος!

Η σεζόν ήταν… μαρτυρική, παίκτες απλήρωτοι να λένε στον προπονητή ότι δεν θέλουν να παίξουν για να μη χτυπήσουν (!), προσφυγές η μία μετά την άλλη, απαξίωση… Αλαφούζος και Ουζουνίδης δεν είχαν την παραμικρή επικοινωνία για πολλούς μήνες και τον Μάιο του 2018 ο Εβρίτης τεχνικός αποχώρησε από τον σύλλογο.

Αντίο μετ’ επαίνων!

Ο Αλαφούζος αποφάσισε να συνεχίσει το ελληνικό μοντέλο και έφτασε σε συμφωνία με έναν προπονητή που ήθελε και κάποια χρόνια πριν. Τον Γιώργο Δώνη, φέρνοντας μαζί του και τον Νίκο Νταμπίζα, προσπαθώντας να εφαρμόσει ξανά το μοντέλο του 2013 με Νταμπίζα – Αναστασίου και με πολλούς Έλληνες.

Ο Παναθηναϊκός δεν είχε δικαίωμα μεταγραφών, είχε γλιτώσει από… υποβιβασμό λόγω χάρης των υπολοίπων ομάδων της Σούπερ Λίγκας και ουσιαστικά η ομάδα του ήταν διαλυμένη, αγωνιστικά και ψυχολογικά.

Παρ’ όλα αυτά, ο Δώνης παρουσίασε ένα πολύ καλό σύνολο με πολλά παιδιά από τις ακαδημίες, «ζέστανε» τον κόσμο και τον έφερε πίσω στο γήπεδο και ενώ είχε εξαιρετικά αποτελέσματα, κυρίως στο ξεκίνημα της προσπάθειας. Δύο χρόνια μετά την πρόσληψή του, ο Δώνης ειδοποιήθηκε δι’ αντιπροσώπου από τον Αλαφούζο πως η συνεργασία τους οδεύει προς το τέλος. Το φοβερό είναι ότι ο Αλαφούζος στην επιστολή του μιλά με τα καλύτερα λόγια για τον Δώνη, πως έχει κάνει καλή δουλειά και είναι εξαιρετικός προπονητής!