Κυρίαρχος ο Ολυμπιακός: Η σύγκριση με τους άλλους πέντε των πλέι οφ

Η μεγάλη απόσταση του Ολυμπιακού από τις άλλες πέντε ομάδες των πλέι οφ φαίνεται από τα αποτελέσματα της κανονικής περιόδου στα μεταξύ τους παιχνίδια. Η ανάλυση και τα συμπεράσματα.

Κυρίαρχος ο Ολυμπιακός: Η σύγκριση με τους άλλους πέντε των πλέι οφ

Το μεγάλο βαθμολογικό προβάδισμα με το οποίο θα μπει στα πλέι οφ ο Ολυμπιακός οφείλεται στο γεγονός ότι η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς έκανε μια πορεία σταθερότητας σε απόδοση και αποτελέσματα, σε ολόκληρη τη διάρκεια της κανονικής περιόδου της Σούπερ Λίγκας. Απέναντι σε όλους τους αντίπαλους, οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν ανωτερότητα και αυτό είχε ως συνέπεια να μην ηττηθούν σε καμία αναμέτρηση και να αποκτήσουν εντός αγωνιστικών χώρων ασφαλή απόσταση 7 βαθμών από τον δεύτερο ΠΑΟΚ, η οποία τελικά διπλασιάστηκε λόγω της τιμωρίας που επιβλήθηκε στους Θεσσαλονικείς για την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας. Και κάπως έτσι έχει αναμφίβολα δοθεί ο τίτλος του ακλόνητου φαβορί στον Ολυμπιακό για την κατάκτηση του… τίτλου και την επιστροφή στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος έπειτα από τη διετή παρένθεση. Φυσικά υπάρχουν ακόμη 30 βαθμοί να διεκδικηθούν στις δέκα αγωνιστικές των πλέι οφ, οπότε ο Ολυμπιακός θα πρέπει σε κάθε ματς να είναι πολύ προσεκτικός και να αρχίσει τη συγκομιδή που θα του επιτρέψει να φτάσει στον τελικό στόχο του. Κι όπως έχουμε επανειλημμένως τονίσει, στόχος των Πειραιωτών δεν είναι απλά να οριστικοποιήσουν αυτό που πέτυχαν στην κανονική περίοδο, αλλά και να διευρύνουν την απόσταση που ήδη έχουν εξασφαλίσει από τις άλλες ομάδες. Επιβεβαιώνοντας περίτρανα με αυτόν τον τρόπο την απόλυτη κυριαρχία τους και φτάνοντας πανηγυρικά και δίχως την παραμικρή αμφιβολία σε ό,τι είχαν βάλει πρωταρχικό στόχο το περασμένο καλοκαίρι. Και σε αυτό που έδειξαν σε ολόκληρη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου ότι δικαιωματικά τους ανήκει.

Ενόψει, λοιπόν, των πλέι οφ που αρχίζουν το προσεχές Σαββατοκύριακο με τον Ολυμπιακό να έχει από την πρώτη στιγμή την ευκαιρία – παίζοντας στην Τούμπα με τον δεύτερο ΠΑΟΚ – να μεγαλώνει τη διαφορά και να βάζει την τελική σφραγίδα για τον φετινό τίτλο, θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε την αγωνιστική συμπεριφορά που υπήρξε στους αγώνες που έδωσαν οι έξι ομάδες που θα μπουν στα πλέι οφ (Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, ΟΦΗ, Άρης) κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου, όταν αντιμετώπισαν η μία την άλλη. Τι είχε συμβεί δηλαδή στα «πλέι οφ» της κανονικής περιόδου, στους αγώνες που έδωσαν μεταξύ τους αυτές οι έξι ομάδες. Με το συμπέρασμα, όπως θα αποδειχτεί με αριθμούς, αποτελέσματα και βαθμοσυγκομιδή, να καταδεικνύει την απόλυτη ανωτερότητα του Ολυμπιακού. Και την σχεδόν απόλυτη ισορροπία των υπόλοιπων πέντε ομάδων, αρκετά πίσω από τους Πειραιώτες. Πολύ πιο πίσω κι από τη διαφορά που υπήρξε στη βαθμολογία και με την οποία μπαίνουν αυτές οι ομάδες στην τελική δοκιμασία των δέκα αγωνιστικών.

Αήττητος και με μόλις τρεις απώλειες

Ο Ολυμπιακός στους αγώνες του εναντίον των υπόλοιπων ομάδων στη regular season συγκέντρωσε 24 βαθμούς. Έχασε δηλαδή μόνον έξι, με τις τρεις ισοπαλίες απέναντι σε Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (1-1), σε ΠΑΟΚ στο Φάληρο (επίσης 1-1) και σε ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ (0-0). Στα υπόλοιπα επτά παιχνίδια σημείωσε ισάριθμες νίκες: Επιβλήθηκε του ΠΑΟΚ στην Τούμπα με 1-0, της ΑΕΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» με 2-0, στην έδρα του με 1-0 εναντίον του Παναθηναϊκού, ενώ νίκησε δύο φορές τον ΟΦΗ (2-1 εντός και 1-0 στην Κρήτη) και τον Άρη (2-1 στην Θεσσαλονίκη και 4-2 στο «Γ. Καραϊσκάκης»). Συνολικά οι Πειραιώτες σημείωσαν 15 γκολ σε αυτές τις αναμετρήσεις και δέχτηκαν μόλις 6, έχοντας μακράν την καλύτερη άμυνα από τις υπόλοιπες ομάδες, όπως και τη δεύτερη καλύτερη επίθεση (μαζί με τον ΠΑΟΚ και πίσω από τον Άρη).

Δεύτερος, αλλά πολύ πίσω

Στις δέκα αναμετρήσεις με τις ομάδες που θα αντιμετωπίσει στα πλέι οφ, ο ΠΑΟΚ που θεωρητικά θα ανταγωνιστεί όσο μπορέσει τον Ολυμπιακό για τον τίτλο, αλλά επί της ουσίας θα δώσει μάχη με την ΑΕΚ για το δεύτερο εισιτήριο του Τσάμπιονς Λιγκ, συγκέντρωσε μόλις 13 βαθμούς. Δηλαδή 11 λιγότερους από τον Ολυμπιακό. Και τώρα στα πλέι οφ θα κληθεί να ανατρέψει μια διαφορά 14 βαθμών. Το λες και όνειρο θερινής νυκτός, άλλωστε στον ΠΑΟΚ αυτό που τους ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να μη χάσουν τη δεύτερη θέση και να μπορέσουν επικοινωνιακά να γλιτώσουν όσα περισσότερα μπορούν από το πολύκροτο θέμα της κοινής ιδιοκτησίας με την Ξάνθη.
Ο ΠΑΟΚ, λοιπόν, έκανε στην κανονική διάρκεια τρεις νίκες (1-0 τον ΟΦΗ στην Κρήτη και 4-0 στην Τούμπα, όπως και 1-0 την ΑΕΚ στην Θεσσαλονίκη). Είχε τέσσερις ισοπαλίες (2-2 με τον Άρη εντός, 2-2 με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, επίσης 2-2 με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα και 1-1 με τον Ολυμπιακό στον Πειραιά), ενώ ηττήθηκε τρεις φορές (από τον Άρη 4-2 στο «Βικελίδης», από τον Παναθηναϊκό 2-0 στο ΟΑΚΑ και από τον Ολυμπιακό 1-0 στην Τούμπα). Πέτυχε 15 τέρματα, όσα και ο Ολυμπιακός, αλλά δέχτηκε 14 σε αυτές τις αναμετρήσεις. Αμυντική επίδοση πολύ μακρινή (8 τέρματα) από εκείνη των «ερυθρόλευκων».

Η βελτίωση της ΑΕΚ στο τέλος

Στα δικά της παιχνίδια εναντίον των υπόλοιπων πέντε, η ΑΕΚ φέτος δεν είχε καταφέρει να πάρει ούτε μία νίκη στις επτά πρώτες αναμετρήσεις, αλλά έκανε τρεις μαζεμένες στο φινάλε. Δείγμα άλλωστε και της γενικότερης αγωνιστικής προόδου της, με τη δουλειά του Μάσιμο Καρέρα να αποδίδει καρπούς.

Η ΑΕΚ στα πρώτα παιχνίδια της είχε το 2-2 με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, ήττες εκτός έδρας από τον Ολυμπιακό (0-2) και τον Παναθηναϊκό (2-3), ισοπαλία 1-1 με τον Άρη στο ΟΑΚΑ, ήττα 1-0 από τον ΟΦΗ στην Κρήτη και επίσης 1-0 από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, όπως και ισοπαλία 0-0 με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Στα τελευταία ματς έκανε τις νίκες, επικρατώντας ως γηπεδούχος 1-0 του Παναθηναϊκού, στη Θεσσαλονίκη με 1-0 κόντρα στον Άρη και με το άνετο 3-0 όταν φιλοξένησε τον ΟΦΗ.
Συνολικά η «Ένωση» μάζεψε 12 βαθμούς (τους μισούς του Ολυμπιακού, δηλαδή, αλλά και έναν λιγότερο από τον ΠΑΟΚ), πετυχαίνοντας 10 τέρματα και δεχόμενη άλλα τόσα. Είχε τρεις νίκες, τρείς ισοπαλίες και τέσσερις ήττες.

Ο ΟΦΗ πιο πάνω από ΠΑΟ και Άρη

Μπορεί να μπαίνει στα πλέι οφ με λιγότερους βαθμούς από τον Παναθηναϊκό, αλλά ο ΟΦΗ έκανε καλύτερη πορεία συνολικά απέναντι στις ομάδες που θα αντιμετωπίσει στα πλέι οφ, σε σχέση με τους «πράσινους». Κι αυτό οφείλεται στα πολύ καλά αποτελέσματα στην αρχή της σεζόν, όταν γενικά είχε πάρα πολύ καλή πορεία. Η ομάδα της Κρήτης πήρε 1-1 από τον Άρη στην Θεσσαλονίκη, νίκησε 3-1 τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, ηττήθηκε από Ολυμπιακό 2-1 στο Φάληρο και από ΠΑΟΚ 0-1 στο «Γεντί Κουλέ» με πολύ ανταγωνιστική παρουσία, ενώ στην Κρήτη νίκησε 1-0 την ΑΕΚ και 3-1 τον Άρη. Δεν κατάφερε το ίδιο απέναντι στον Παναθηναϊκό (1-1), ενώ στο τέλος έκανε τρεις μαζεμένες ήττες (0-1 από τον Ολυμπιακό στο Ηράκλειο και εκτός έδρας 0-4 από τον ΠΑΟΚ και 0-3 από την ΑΕΚ).
Ο ΟΦΗ συγκέντρωσε 11 βαθμούς σε αυτά τα παιχνίδια που εξετάζουμε και τα οποία θα επαναλάβει στη διάρκεια των πλέι οφ. Σημείωσε 10 τέρματα και δέχτηκε 15, ακριβώς τις ίδιες επιδόσεις με αυτές που είχε – όπως θα δούμε παρακάτω – ο Παναθηναϊκός. Πέτυχε τρεις νίκες, είχε δύο ισοπαλίες και ηττήθηκε πέντε φορές.

Κοινή πορεία, διαφορετικό… στιλ

Στην τελευταία θέση της σχετικής λίστας βρίσκουμε τον Παναθηναϊκό και τον Άρη, με τη διαφορά ότι οι Θεσσαλονικείς είχαν πιο «θεαματική» παρουσία, με την καλύτερη επίθεση και τη χειρότερη άμυνα από τις υπόλοιπες ομάδες! Και με ματς που είχαν αρκετά τέρματα (16 γκολ έβαλε και ισάριθμα δέχτηκε το συγκρότημα του Ένινγκ).

Ο Άρης ξεκίνησε πολύ θετικά παρά την εντός έδρας ισοπαλία με τον ΟΦΗ (1-1). Συνέτριψε με 4-0 τον Παναθηναϊκό και έφερε 2-2 με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, δεχόμενος το γκολ της ισοφάρισης στο… βάθος των καθυστερήσεων. Στη συνέχεια έχασε στο «Βικελίδης» από τον Ολυμπιακό (1-2, παρότι προηγήθηκε), αλλά απέσπασε ισοπαλία 1-1 από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Έχασε από τον ΟΦΗ στην Κρήτη καθαρά με 3-1, πήρε όμως 0-0 από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και επικράτησε με το εμφατικό 4-2 του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι της πόλης. Με το ίδιο σκορ (4-2) έχασε από τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης», ενώ στο τελευταίο «ντέρμπι πλέι οφ» ηττήθηκε με 1-0 εντός έδρας από την ΑΕΚ. Συνολικά είχε 10 βαθμούς, με δύο νίκες, δύο ισοπαλίες και τέσσερις ήττες.

Την ίδια συγκομιδή βαθμών (10) είχε και ο Παναθηναϊκός, επίσης με δύο νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και τέσσερις ήττες. Πέτυχε 10 τέρματα και δέχτηκε 15. Έχασε 3-1 από τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ και 4-0 από τον Άρη στην Θεσσαλονίκη, έφερε 1-1 με τον Ολυμπιακό στο Μαρούσι και 2-2 με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, ενώ νίκησε με 3-2 την ΑΕΚ ως γηπεδούχος. Στη συνέχεια είχε δύο ισοπαλίες (με ΟΦΗ 1-1 στο Ηράκλειο και με Άρη 0-0 στο ΟΑΚΑ), έχασε 1-0 από τον Ολυμπιακό στον Πειραιά, νίκησε 2-0 τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ και ηττήθηκε με 1-0 από την ΑΕΚ στο ντέρμπι της κοινής τους έδρας ως φιλοξενούμενος.

Στο χέρι του Ολυμπιακού

Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ως συμπέρασμα ότι ο Ολυμπιακός πήρε 24 βαθμούς, ο ΠΑΟΚ 13, η ΑΕΚ 12, ο ΟΦΗ 11 και ο Παναθηναϊκός με τον Άρη από 10 βαθμούς στα παιχνίδια που έδωσαν μεταξύ τους στην κανονική περίοδο και θα κληθούν να δώσουν ξανά στα πλέι οφ. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη ανάμεσα στους Πειραιώτες και στις υπόλοιπες ομάδες, συνεπώς είναι ξεκάθαρα στο χέρι του Ολυμπιακού – εφόσον συνεχίσει αυτή την πορεία και τα θετικά αποτελέσματα – να πάρει τον τίτλο με απόσταση… χάους από τον δεύτερο! Επίσης, διαφαίνεται σκληρή μάχη ανάμεσα στις άλλες ομάδες για τους στόχους που έχουν η καθεμιά σε αυτή την τελική διαδικασία της φετινής Superleague. Θυμίζουμε ότι ο Ολυμπιακός θα μπει στα πλέι οφ με 66 βαθμούς, ο ΠΑΟΚ με 52, η ΑΕΚ με 51, ο Παναθηναϊκός με 44 και ο ΟΦΗ με τον Άρη με 34. Κι οι αποστάσεις είναι μεγάλες φυσιολογικά ανάμεσα στον πρωτοπόρο Ολυμπιακό και τους ΠΑΟΚ, ΑΕΚ που θα διεκδικήσουν τη δεύτερη θέση, αλλά με βάση την ανάλυση που κάναμε, θα έπρεπε να είναι μικρότερες μεταξύ των υπόλοιπων ομάδων. Όμως μετράει η γενικότερη πορεία, με τον Παναθηναϊκό να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα εναντίον των «μικρών» σε σχέση με ΟΦΗ και Άρη. Γενικά, πάντως, θα πρέπει να υπάρξουν πολύ μεγάλες διαφορές στα αποτελέσματα των πλέι οφ σε σχέση με τα αντίστοιχα της κανονικής περιόδου, ώστε να γίνουν και πολύ μεγάλες ανατροπές.