Σαράντα χρόνια από το μπαράζ του Βόλου: Το πρώτο επαγγελματικό ο Θρύλος το 'χει πάρει (vid)

Σαράντα χρόνια πέρασαν από το μπαράζ του Βόλου, όπου ο Ολυμπιακός νίκησε 2-0 τον Άρη και κατέκτησε το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα στην Ελλάδα.

Σαράντα χρόνια από το μπαράζ του Βόλου: Το πρώτο επαγγελματικό ο Θρύλος το 'χει πάρει (vid)

Το τέλος του πρώτου επαγγελματικού πρωταθλήματος βρήκε Ολυμπιακός και Άρη συγκάτοικους στην κορυφή με 47 βαθμούς.

Για την ανάδειξη του πρωταθλητή χρειάστηκε αγώνας μπαράζ, ο οποίος έγινε στην ουδέτερη έδρα του Βόλου, στις 24 Μαϊου του 1980, ημέρα Σάββατο.

Περισσότεροι από 17.000 φίλαθλοι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία Ολυμπιακοί, βρέθηκαν στο γήπεδο για το μεγάλο παιχνίδι, το οποίο διηύθυνε ο ρέφερι Χαραλαμπίδης.

Το πρώτο ημίχρονο έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα, αλλά ο Ολυμπιακός στην επανάληψη ήταν ανώτερος και με δύο γκολ έφτασε -μέσα σε αποθέωση- στην κατάκτηση του τίτλου.

Με το ξεκίνημα του β' ημιχρόνου και σε διάστημα 9 λεπτών από την έναρξή του, οι ερυθρόλευκοι "τελείωσαν" το παιχνίδι. Στο 47' ο μεγάλος Βαγγέλης Κουσουλάκης άνοιξε το σκορ και στο 54' ο Τόμας Άλστρομ διαμόρφωσε το 2-0, που έμελλε να είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Μια ημέρα νωρίτερα, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ οι οποίοι επίσης είχαν ισοβαθμήσει έδωσαν αγώνα μπαράζ στο Καραϊσκάκη για την 3η θέση (1-0 ο ΠΑΟ με γκολ του Όρε).

Σημαντικό γεγονός του πρωταθλήματος ήταν ο υποβιβασμός του Ηρακλή για πρώτη φορά στην ιστορία του. Ο Γηραιός αν και τερμάτισε 8ος, υποβιβάστηκε γιατί κρίθηκε ένοχος δωροδοκίας σε αγώνα κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ. Επίσης, ήταν η χρονιά που Κυπελλούχος Ελλάδας στέφθηκε η... 14η της βαθμολογίας Καστοριά (είχε επικρατήσει του Ηρακλή στον τελικό).