Γιώργος Προβόπουλος: «Έτσι κατάφεραν οι Γερμανοί να ξεκινήσουν το ποδόσφαιρο πρώτοι απ’ όλους»

Ο σούπερ γνώστης, πρόεδρος του «Fan Club Bayern Munchen Thessaloniki», Γιώργος Προβόπουλος.

Γιώργος Προβόπουλος: «Έτσι κατάφεραν οι Γερμανοί να ξεκινήσουν το ποδόσφαιρο πρώτοι απ’ όλους»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει το πιο παλιό κλαμπ ξένης ομάδας, αναγνωρισμένο από τον επίσημο σύλλογο, είναι το «Fan Club Bayern Munchen Thessaloniki». Έχω ξαναμιλήσει με τον άνθρωπο αυτόν στο παρελθόν, είναι σοβαρός.

Τότε ήταν υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του συνδέσμου, τώρα έχει γίνει πρόεδρος. Μου είπε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το πώς τα κατάφεραν οι Γερμανοί με την Μπουντεσλίγκα. Γιώργος Προβόπουλος, λοιπόν…

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 20/5/2020

Αναβαθμίστηκες έμαθα.

Ναι, κάναμε εκλογές τον Γενάρη, προ κορονοϊού, και με εξέλεξαν πρόεδρο του κλαμπ. Δέχτηκα καζούρα μετά από κάποια μέλη, ότι είμαι σαν τον... Μητσοτάκη, με το που ανέλαβα διακόπηκε το πρωτάθλημα και ακυρώθηκε εκδρομή που ετοιμάζαμε για το τελευταίο ματς με τη Φράιμπουργκ. Είχαμε κάνει κράτηση, η Μπάγερν επέστρεψε σε όλους το αντίτιμο.

Πες μου, πώς τα καταφέρανε οι Γερμανοί και άρχισαν πρώτοι το πρωτάθλημα;

Στη Γερμανία είναι πρότυπο το κράτος, όμως μάθαμε από μέλη μας εκεί αλλά και από τα γερμανικά μίντια ότι η Μέρκελ δέχτηκε αφόρητες πιέσεις απ’ όλους τους τομείς της βιομηχανίας, και από την ποδοσφαιρική βιομηχανία, διότι τα έσοδα που χάνονταν ήταν τεράστια! Έγινε έρευνα και στις δύο μεγάλες κατηγορίες, 12 ομάδες φοβούνται για σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, ακόμα και χρεοκοπία. Οι ομάδες στη Γερμανία είναι λαϊκής βάσης, το 50% συν 1 υποχρεωτικά ανήκει στα μέλη τους, δεν έχουν κάποιον ισχυρό χρηματοδότη από πίσω.

Με εξαίρεση τη Χόφενχαϊμ.

Ναι, είναι θολό εκεί το καθεστώς, όπως και στη Λειψία.

Συνεργάστηκαν όμως οι ομάδες, σε αντίθεση με εμάς.

Ναι, συνεργάστηκαν, και όχι μόνον οι ομάδες. Η Γερμανία έχει μία ιδιομορφία, δεν φτάνει μόνο να πάρει μια απόφαση η Μέρκελ, η συγκυβέρνηση, ο υπουργός Υγείας. Έχει 16 κρατίδια με ξεχωριστό πρωθυπουργό το καθένα! Μπορεί ένας πρωθυπουργός να διαφωνεί σε κάτι και να μην το εφαρμόσει. Σκέψου πόσοι πολλοί έπρεπε να συνεργαστούν και να συμφωνήσουν! Ομάδες, συγκυβέρνηση, καγκελάριος, πρωθυπουργοί των κρατιδίων!

Εμείς εδώ δεν συνεργαζόμαστε ομαλά.

Οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων έχουν μεγάλη δύναμη. Αν λόγου χάρη η Βαυαρία έλεγε «όχι», θα υπήρχε πρόβλημα. Η Μέρκελ έκανε τηλεδιάσκεψη και με τους 16 πρωθυπουργούς των κρατιδίων! Ο μοχλός πίεσης πάντως ήταν οικονομικός. Να σου πω έσοδα που χάθηκαν; Όχι μόνο από τα εισιτήρια αλλά και από τα κυλικεία! Στη Γερμανία γίνεται τρομερή κατανάλωση στα κυλικεία τις ώρες των αγώνων. Η Ντόρτμουντ έχει 81.000 θέσεις και τα κυλικεία της έχουν χτυπήσει τζίρο ακόμα και 1 εκατομμύριο ευρώ σε ένα ματς! Και από τις μπουτίκ χάνονται πολλά λεφτά, γιατί οι Γερμανοί οπαδοί έχουν το συνήθειο να αγοράζουν πολλά είδη της αγαπημένης τους ομάδας, όχι μόνο φανέλες. Μιλάμε για ομάδες με πάρα πολύ κόσμο.

Θυμάμαι τι μου είχες πει για τη Σάλκε προ καιρού.

Η Σάλκε, ενώ δεν έχει τίτλους τα τελευταία χρόνια, έχει φοβερό κόσμο, ίσως τον πιο φανατικό και πιο πολύ κόσμο. Μετακινούν και πολλούς οπαδούς στα εκτός έδρας. Τους έχω δει στο γήπεδο της Μπάγερν όταν είχαν έρθει εκδρομή και είχα πάθει πλάκα. Τύμπανο 90 λεπτά, δεν σταματάνε να φωνάζουν.

Υπήρξαν ομάδες που να διαφωνούν;

Όχι. Να φανταστείς δεν είναι σίγουρο τι θα γίνει αν ξεσπάσει πανδημία πάλι και έχουν πολλά κρούσματα, λένε ότι μάλλον αν διακοπεί ξανά το πρωτάθλημα, θα επικυρωθεί η βαθμολογία ως έχει. Αλλά παρ’ όλα αυτά το ξεκινήσανε. Πίεζε και η τηλεόραση, θα χάνονταν μεγάλα έσοδα από τα τηλεοπτικά. Στη Γερμανία δεν πάει η κάθε ομάδα μόνη της να βρει τηλεοπτικά έσοδα, έχουν κεντρική διαχείριση. Άλλη μια διαφορά με εμάς.

Πώς σου φάνηκε η Μπάγερν στην πρεμιέρα, αλλά και οι άλλες ομάδες, από θέμα ποιότητας; Φάνηκε η αποχή από τους αγωνιστικούς χώρους;

Όχι! Στην Μπάγερν δεν είδα μεγάλη διαφορά. Η δε Ντόρτμουντ ήταν καταπληκτική στο ντέρμπι με τη Σάλκε! Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τη διακοπή. Εμφανίστηκαν προετοιμασμένες οι ομάδες. Και ξέρεις, είναι πολύ φορτωμένο το πρόγραμμα. Θα σου πω για την Μπάγερν που τα ξέρω καλά. Θέλουν να τελειώσουν το πρωτάθλημα τέλος Ιούνη, να γίνει ο τελικός Κυπέλλου αρχές Ιούλη, έχουν και το Τσάμπιονς Λιγκ παράλληλα! Η Μπάγερν έχει τη ρεβάνς με την Τσέλσι όπου θα περάσουμε μετά το 0-3 που νικήσαμε στο Λονδίνο, μετά θα έχει προημιτελικά, μετά ημιτελικό και μετά τελικό αν τα καταφέρουμε να φτάσουμε έως εκεί, θα τραβήξει δηλαδή έως και τον Αύγουστο. Πότε θα προλάβουν να κάνουν διακοπές, πότε θα κάνουν προετοιμασία για τη νέα σεζόν, είναι ένα θέμα όλα αυτά.

Έχει αβαντάζ η Μπάγερν στο Τσάμπιονς Λιγκ έναντι των ανταγωνιστών της από άλλες χώρες τώρα. Έτσι δεν είναι;

Υπό την έννοια ότι ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από τις άλλες μεγάλες χώρες και θα είναι πιο καλά προπονημένη. Ναι, είναι σωστό σκεπτικό αυτό. Αλλά το πρόγραμμα είναι φορτωμένο. Να καταλάβεις, την ερχόμενη Τρίτη έχει εμβόλιμη αγωνιστική και πάει η Μπάγερν να παίξει ντέρμπι στο Ντόρτμουντ.

Πες για όσους δεν ξέρουν πόσο σημαντικό είναι αυτό το ματς.

Πολύ σημαντικό, διότι το πρωτάθλημα δεν έχει κριθεί, διεκδικείται, η Ντόρτμουντ είναι 4 βαθμούς πίσω από την Μπάγερν και μας έχει στην έδρα της.

Ο Λεβαντόφσκι πάλι γκολ έβαλε.

Κάνει απίστευτη χρονιά φέτος. Έχει σταματήσει η γκρίνια των οπαδών για αυτόν, πράγματα που δεν ξέρει ο πολύς κόσμος. Έλεγαν οι φανατικοί οπαδοί της Μπάγερν ότι τόσα χρόνια έβαζε πολλά γκολ, αλλά ήταν απών στα κρίσιμα ματς. Φέτος κάνει φοβερή χρονιά όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και στην Ευρώπη.

Και δεν είναι πολύ γρήγορος.

Ναι, αλλά να σου πω τι έλεγε ο Γκουαρντιόλα για αυτόν; Έχω διαβάσει δύο βιβλία για την εποχή Γκουαρντιόλα στην Μπάγερν, είμαι φαν αυτού του προπονητή. Έλεγε λοιπόν ότι ο Λεβαντόφσκι είναι ο καλύτερος που έχει προπονήσει στην καριέρα του στο θέμα του ότι έκανε ό,τι του έλεγε, ήταν υπόδειγμα στην προπόνηση, στην εξωγηπεδική του ζωή, στον χαρακτήρα, στη διατροφή, σούπερ επαγγελματίας. Καιρός είναι να πάρει ένα Τσάμπιονς Λιγκ αυτός ο παίκτης με την Μπάγερν λέω εγώ... Στο τελευταίο που πήραμε το 2013 ο Λεβαντόφσκι ήταν στην Ντόρτμουντ.

Μεγάλος σύλλογος η Μπάγερν, αλλά σας περνάνε σε Τσάμπιονς Λιγκ η Ρεάλ, η Μίλαν και η Λίβερπουλ.

Είμαστε άτυχοι, λες και υπάρχει μια κατάρα να χάνουμε δικά μας Τσάμπιονς Λιγκ. Το 1999 με τη Μάντεστερ Γιουνάιτεντ στη Βαρκελώνη δεχτήκαμε στις καθυστερήσεις του αγώνα 2 γκολ και χάσαμε το τρόπαιο μέσα από τα χέρια μας. Το υπέρ μας 1-0 έγινε 1-2 εν ριπή οφθαλμού στο τέλος του ματς. Και είχαμε δύο δοκάρια όσο το σκορ ήταν υπέρ μας 1-0. Αμ ο άλλος καταραμένος τελικός; Το 2012 μέσα στο Μόναχο! Με αντίπαλο την Τσέλσι. Βάζουμε γκολ στο 83’ και τρώμε την ισοφάριση στο τέλος από τον Ντρογκμπά. Κερδίζουμε πέναλτι και το χάνει ο Ρόμπεν! Δεν τον συγχωρήσανε για πολύ καιρό οι οπαδοί της Μπάγερν. Τελειώνει η παράταση, πάμε στα πέναλτι, προηγείται η Μπάγερν 2-0 στα πέναλτι και όμως στο τέλος χάνουμε! Άλλο ένα τρόπαιο που γλίστρησε μέσα από τα χέρια μας.

Αποστάσεις κρατούσαν οι παίκτες στην πρεμιέρα τώρα;

Κατ’ αρχάς, τι αποστάσεις να κρατήσουν μέσα στο ματς, είναι αδύνατον. Το ποδόσφαιρο είναι σπορ μάχης. Όμως είδαμε καταστάσεις πρωτόγνωρες, χαιρετισμούς με αγκώνα, με πόδι, στον πάγκο δεν χώραγαν οι αναπληρωματικοί γιατί έπρεπε να τηρούν απόσταση και κάθονταν παίκτες μέχρι και στην εξέδρα πάνω από τους πάγκους. Μετρούσαν τη θερμοκρασία τους, έκαναν απολύμανση στην μπάλα, οι ομάδες μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο χωρίς χειραψίες με τους αντιπάλους, ούτε με τον διαιτητή, οι εξέδρες ήταν κενές, ψυχρά πράγματα.

Κάτι άλλο που αξίζει να αναφερθεί;

Οι ομάδες από πολύ νωρίς είχαν ξεκινήσει να φτιάχνουν χιλιάδες μάσκες με το σήμα τους πάνω - και μάλιστα ξεπούλησαν. Τα έσοδα θα πάνε λένε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ελπίζουμε ως επίσημος σύνδεσμος της Μπάγερν να τελειώσει σύντομα η περιπέτεια που ζούμε, ώστε να ξαναδούμε από κοντά την αγαπημένη μας ομάδα. Η θέση του οπαδού είναι στην εξέδρα.