Ποδόσφαιρο τηλεθεατών και όχι θεατών

Ο δωδέκατος παίκτης που παίρνει ρεπό και πάει στον καναπέ, πώς επηρεάζει η απουσία φιλάθλων παίκτες και διαιτητές, τι αλλάζει στην τηλεοπτική κάλυψη και ο πόλεμος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων 

Ποδόσφαιρο τηλεθεατών και όχι θεατών

Ο κόσμος στις εξέδρες παρακολουθεί το ματς. Ο κόουτς σηκώνει τα χέρια του και ζητά παλμό. Οι οπαδοί αρχίζουν να τραγουδούν και τότε ο επιθετικός σκοράρει. Τρέχει στην εξέδρα όπου το πλήθος παραληρεί. Με σφιγμένες τις γροθιές ο φορ πανηγυρίζει. Δείχνει τον εαυτό του καθώς αυτό που συμβαίνει είναι δημιούργημά του. Ξεσηκώνει τους πάντες. Σημαίες κυματίζουν και δημιουργούν φαντασμαγορικό σκηνικό…

Εικόνες από το ποδοσφαιρικό παρελθόν. Προφανώς και από το μέλλον, αλλά γι’ αυτό θα χρειαστεί μάλλον να περιμένουμε αρκετό καιρό. Το ποδόσφαιρο μετά την πρώτη φάση του κορονοϊού ετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση για να επιβιώσει. Θέλοντας και μη, γίνεται πλέον τηλεοπτικό προϊόν και μόνο. Είτε αυτό αρέσει είτε όχι, είναι το μόνο που μπορεί να κάνει το ποδόσφαιρο για να υπάρξει.

Αγκαλιά με την… κάμερα

Οι αγώνες σε όλο τον κόσμο θα διεξάγονται σε άδειες εξέδρες. Το πιο πιθανό είναι ότι αυτό θα συμβεί έως ότου η επιστήμη κάνει το πολυπόθητο βήμα και προσφέρει στην ανθρωπότητα το εμβόλιο που θα κάνει τον κορονοϊό μια ιστορία από το παρελθόν, που θα διηγούνται τα παιδιά μας στα εγγόνια μας.

Έως τότε, όμως, η πραγματικότητα θα είναι ένα άλλο ποδόσφαιρο. Οι παίκτες θα σπεύδουν να πανηγυρίσουν μπροστά στις κάμερες, αγκαλιάζοντάς τις κάποιες φορές, καθώς το πλήθος θα βρίσκεται στον καναπέ. Οι προπονητές ή οι παίκτες θα πρέπει να ξεχάσουν τις παροτρύνσεις προς τους οπαδούς για παλμό. Πάνω απ’ όλα, θα πρέπει άπαντες να ξεχάσουν αυτό που μέχρι τώρα λέγαμε «παράγοντας έδρα». Απλά, διότι ο αποκαλούμενος και δωδέκατος παίκτης έχει πάρει, για κάποιες αγωνιστικές, μαζεμένα ρεπό.

Κάθε νόμισμα βέβαια έχει δύο πλευρές. Μαζί με όλα αυτά θα ξεχάσουμε για λίγο και τα επεισόδια, τις ρίψεις αντικειμένων, τις ύβρεις και πολλά άλλα που διόλου θα μας λείψουν.

Η μελέτη του πανεπιστημίου της Νάπολης

Τι σημαίνει ποδόσφαιρο χωρίς οπαδούς είναι κάτι που αποτυπώθηκε με εξαιρετικό τρόπο σε μια μελέτη του πανεπιστημίου της Νάπολης το 2014. Σύμφωνα με αυτήν, μια ομάδα σκοράρει περίπου 0,45 περισσότερα γκολ από τους αντιπάλους της και έχει αυξημένες πιθανότητες να φτάσει στη νίκη αν έχει μεγαλύτερη υποστήριξη από τους οπαδούς της απ’ ό,τι η αντίπαλη ομάδα.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι ο διαιτητής είναι πιο πιθανό να αποφασίσει υπέρ μιας ομάδας εάν οι υποστηρικτές είναι περισσότεροι και το πλήθος πιο θορυβώδες. Αυτό, σύμφωνα πάντα με τα συμπεράσματα της μελέτης, ισχύει και για τους παίκτες. Ο όγκος και η συμπεριφορά των οπαδών μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική κατάσταση των παικτών και να προκαλέσουν συναισθήματα, που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την απόδοσή τους.

Η τηλεοπτική κάλυψη

Το ποδόσφαιρο λοιπόν θα είναι διαφορετικό για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε όλο τον κόσμο τα τηλεοπτικά δίκτυα και οι χορηγοί ισχυρίζονται ότι θα αποτελεί και πάλι μια τεράστια απόλαυση λόγω της μακροχρόνιας και ξαφνικής στέρησης. Ξέρουν όμως ότι δεν είναι έτσι και γι’ αυτό κάνουν προσπάθειες να αλλάξουν τον τρόπο που κάλυπταν τηλεοπτικά ένα ματς. Να τοποθετήσουν κάμερες σε σημεία που μέχρι τώρα αδυνατούσαν λόγω της ύπαρξης θεατών. Να περιλαμβάνουν την ώρα του αγώνα περισσότερα πλάνα από τους πάγκους. Να δημιουργήσουν μικρά ή μεγάλα σόου πριν ή μετά τους αγώνες.

Η μάχη των συμβολαίων

Ξέρουν ότι θα είναι διαφορετικά από εδώ και στο εξής και γι’ αυτό απαιτούν μείωση στα τηλεοπτικά συμβόλαια. Οι Γερμανοί ρίχτηκαν ήδη στη μάχη. Η Μπουντεσλίγκα ξεκίνησε και σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα -κάποια ματς δεν μεταδίδονταν τηλεοπτικά-, όλα τα ματς μεταδόθηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό BT SPORTS. Στο γήπεδο μετέβησαν μόνον τεχνικοί, η μετάδοση έγινε από τα στούντιο και οι σχολιαστές εμφανίστηκαν από τα σπίτια τους. Υπήρξε και η πρόταση του Sky Deutschland να προβάλλει ελεύθερο, και όχι «κλειδωμένο» στη συνδρομητική του, το πρόγραμμα «Bundesliga Konferenz», ήτοι τη λεπτό προς λεπτό κάλυψη των αγώνων του περασμένου Σαββάτου.

Εκεί όπου πραγματικά ήρθαν τα πάνω κάτω είναι στην Ιταλία. Ήδη οι δύο τηλεοπτικοί πάροχοι, Sky και DAZN, ενημέρωσαν ότι δεν θα καταβάλουν την τελευταία δόση του συμβολαίου. Το πρόβλημα φαίνεται πως είναι αρκετά μεγάλο διότι πρόκειται για δόση 233 εκατομμυρίων ευρώ. Τα κανάλια θα προτείνουν γενναία περικοπή, οι ομάδες θα αντιδράσουν και ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί. Την ίδια ώρα, στην Ιταλία γίνεται λόγος σε δημοσιεύματα για επικείμενη πρόταση διάρκειας 10 ετών για τα τηλεοπτικά δικαιώματα από το CVC Capital Partners. Η βρετανική εταιρεία είναι αυτή που πριν από λίγα χρόνια είχε τα δικαιώματα του Formula 1 Group.

Όσον αφορά την Αγγλία, αν αρχίσει το πρωτάθλημα, τότε οι ομάδες θα χάσουν… μόλις 400 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί από τις ομάδες στα κανάλια. Πρόκειται πραγματικά για… μόλις 400 εκατομμύρια ευρώ, διότι αν δεν ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, το ποσό θα φτάσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Στο ίδιο ποσό -ένα δισεκατομμύριο ευρώ- θα φτάσει και για τους Ισπανούς η ζημιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της λίγκας Χαβιέρ Τέμπας, αν δεν συνεχιστεί η σεζόν. Αν συνεχιστεί, φυσικά σε άδεια γήπεδα, θα φτάσει τα 300 εκατομμύρια.

Όσον αφορά τη Γαλλία, στην οποία είχαμε οριστική διακοπή, το Canal+ και το BeIN Sports ήδη αρνήθηκαν να καταβάλουν την τελευταία δόση των συμβολαίων τους (140 εκατομμύρια) που είναι προγραμματισμένη για τις 5 Ιουνίου. Γενικότερα, η ζημιά ανέρχεται με βάση τους υπολογισμούς των διοργανωτών σε 245 εκατομμύρια ευρώ από τηλεοπτικά δικαιώματα, 100-140 εκατ. ευρώ από χορηγούς και 50-60 από την παρουσία κόσμου στα γήπεδα.