Πέτρος Δαουλάκος: «Δεν πάω πια στο γήπεδο, γιατί θα πεθάνω για τον Ολυμπιακό!»

Τέτοιος δικηγόρος παλαβός με τον Ολυμπιακό δεν υπάρχει άλλος! Απίθανες καταστάσεις λόγω Θρύλου περιγράφει ο Πέτρος Δαουλάκος. Η νομική του άποψη για τις νομικές υποθέσεις που αφορούν τον Ολυμπιακό. 

Πέτρος Δαουλάκος: «Δεν πάω πια στο γήπεδο, γιατί θα πεθάνω για τον Ολυμπιακό!»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Δικαιώνεται ο Σαλιαρέλης για τους «επιστήμονες» Ολυμπιακούς που είχε πει ότι μπούκαραν στο γήπεδο... Καλός δικηγόρος, πανέξυπνος, αλλά αθεράπευτα παλαβός με τον Ολυμπιακό, αυτά που εξιστορεί είναι κωμικοτραγικά! Όταν τελείωσε την εξιστόρηση για το οπαδικό του πάθος, ανέλυσε τα νομικά επιχειρήματα στις υποθέσεις που αφορούν τον Ολυμπιακό. Είναι ο Πέτρος Δαουλάκος.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 6/5/2020

Τόπος καταγωγής;

Γεννηθείς στο Μοσχάτο. Γεννήθηκα σε ολυμπιακοκρατούμενη περιοχή.

Πριν αρχίσουμε, μου είπατε ότι δεν πάτε πια στο γήπεδο, γιατί θα πεθάνετε.

Ναι, έχω πρόβλημα, κ. Θέμη. Εγώ δεν θα πω ότι ήμουν Ολυμπιακός από τα γεννοφάσκια μου όπως λένε πολλοί. Ο πατέρας μου ήταν Παναθηναϊκός. Μέχρι και τα 9 μου δεν ασχολιόμουν. Με είχε πάει θυμάμαι ο πατέρας μου να δούμε τον Παναθηναϊκό με την Έβερτον στη Λεωφόρο. Τη χρονιά του «Γουέμπλεϊ». Ήρθε 0-0 μετά το 1-1 στην Αγγλία, βαρετό ματς, χωρίς γκολ. Θυμάμαι είχε δοκάρι η Έβερτον και φτερούγισε η καρδιά μου! (γελάει).

Πώς ξεκίνησε η τρέλα σας με τον Ολυμπιακό;

Ήρθε ο θείος μου, καπετάνιος στο επάγγελμα, και μου είπε «θα πάμε να δούμε τη μεγαλύτερη ομάδα που έχει αναδείξει ο πλανήτης, τον Ολυμπιακό!».

Παλαβός ο θείος.

Ναι. Ήταν ο σύζυγος της αδελφής του πατέρα μου. Πάμε λοιπόν να δούμε τον Ολυμπιακό, αντίπαλος ο Βύζας Μεγάρων. Α’ Εθνική. Είχε έναν επιθετικό-φωτιά ο Βύζας τότε με το όνομα Κουβάς. Μας έβαλε γκολ ο Κουβάς και προηγήθηκε ο Βύζας 0-1. Λέω στον θείο μου «τι έγινε, χάνουμε;». Μου απαντά «μη στενοχωριέσαι, θα δεις τι θα γίνει τώρα». Το ματς έληξε 6-1! Κάθε λίγο και λιγάκι έβαζε γκολ ο Σιδέρης ή τους περνούσε σαν σταματημένους. Λέω «θείε, τι ομάδα είναι αυτή»!

Μεγαλώνοντας πήγαινα μόνος μου στον Ολυμπιακό, η τρέλα μου ήταν να φεύγω από το πατρικό μου στην Κυψέλη και να πηγαίνω στην Ομόνοια να παίρνω εισιτήριο στη μαύρη αγορά. Το 1978 το έσκασα από το σχολείο και πήγα να δω τη μεγάλη ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού που έφτασε στους «6» της Ευρώπης με Μελίνι, Γιατζόγλου, Διάκουλα, Καστρινάκη και με πλέι μέικερ τον Μπαρλά που αργότερα τον είχα γυμναστή στο Ελληνοαμερικάνικο Κολέγιο. Αυτό έβγαλαν ο Μητσοτάκης, οι Παπανδρέου, ο Σαμαράς, ο Παπαχελάς, οι μισοί εκεί ήταν γόνοι πλουσίων οικογενειών και οι άλλοι μισοί ήταν άριστοι μαθητές όπως εγώ που πήρα υποτροφία.

Πείτε μου δύο τρέλες που κάνατε για τον Ολυμπιακό. Για να μη γεμίσουμε τη σελίδα με τρέλες.

Είχα τελειώσει το στρατιωτικό μου και ήμουν ήδη 4 χρόνια δικηγόρος, 32 χρόνων, όταν μπούκαρα στο γήπεδο κυνηγώντας τον Χρήστο Δημόπουλο! Οι «επιστήμονες» που είχε πει ο Σαλιαρέλης ήμουν εγώ. Κάποιος του είχε σφυρίξει του Σιαλαρέλη ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ένας δικηγόρος. Ο αστυνομικός, που είχε αναλάβει να φτιάξει τη δικογραφία, είπε «αρνούμαι να στείλω κατηγορούμενο έναν συνάδελφο της κόρης μου»! Όταν έμαθε ότι είμαι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου. Η κόρη του ήταν δικηγόρος.

Πείτε μου άλλη μία τρέλα.

Έχω πάει με το σώβρακο στην εκκλησία και ξυπόλυτος επειδή έκανα τάμα για τον Ολυμπιακό!

Συγγνώμη που γελάω. Πείτε μου την ιστορία.

Το 1997, Μεγάλη Πέμπτη, ιερή μέρα για τους πιστούς. Έχουμε αποκλείσει στον ημιτελικό την Ολίμπια Λιουμπλιάνας και παίζουμε τελικό με την Μπαρτσελόνα. Έχουμε χάσει τα προηγούμενα χρόνια δύο τελικούς στο μπάσκετ και την αμέσως προηγούμενη χρονιά το έχει πάρει ο Παναθηναϊκός. Δεν άντεχα να το ξαναχάσουμε. Οι δικοί μου έχουν πάει στο Άστρος στο εξοχικό και είμαι μόνος μου. Στο ημίχρονο παίρνω τον γαμπρό μου τηλέφωνο και του λέω «πάλι θα χάσουμε, δεν θα το αντέξω». Μου λέει «κάνε κουράγιο, θα το πάρουμε». Δεν παίζαμε καλά στο α’ ημίχρονο. Και τι προσευχή κάνω.

Πείτε μου.

Λέω «Χριστέ μου, αν πάρουμε το Κύπελλο, θα έρθω όπως είμαι στον Άγιο Ευθύμιο στην Κυψέλη, που είναι κοντά στο σπίτι μου και στο γραφείο μου, με το σώβρακο, το φανελάκι και ξυπόλυτος να ρίξω όλα τα λεφτά στο παγκάρι, να ταπεινωθώ»!

Το κάνατε;

Ναι! Το ξέρει η γειτονιά μου, νόμιζαν ότι τρελάθηκα, νόμιζαν ότι κάποια σοβαρή αρρώστια έχω και πήγα έτσι για να κάνω τάμα. Πήγα με το εσώρουχο και το φανελάκι, άσπρα και τα δύο, και χωρίς παπούτσια στην εκκλησία, η οποία είχε ψιλοτελειώσει τη λειτουργία, αλλά είχε ακόμα λίγο κόσμο που έβγαινε. Είδαν τον δικηγόρο Δαουλάκο καταϊδρωμένο, με σκυμμένο το κεφάλι, να μπαίνει μέσα στην εκκλησία ημίγυμνος. Ντράπηκα. Ό,τι λεφτά είχε το πορτοφόλι μου τα έριξα στο παγκάρι και έφυγα. Με έβλεπαν σαν εξωγήινο! Συζητιόταν τις επόμενες μέρες στη γειτονιά «τι έπαθε ο γιος της κυρίας Άννας...».

Πείτε μου κι άλλες τρέλες, άλλαξα γνώμη. Όχι μόνο δύο.

Όταν πάω γήπεδο, αλλάζω ως άνθρωπος... Ξεχνάω το ήρεμο του χαρακτήρα και τη μόρφωσή μου. Παθιάζομαι... Είναι αυτό το κόκκινο που τρελαίνει και τον ταύρο, το έχω φιλοσοφήσει. Είναι το χρώμα του πάθους. Είναι η ιστορία του Ολυμπιακού που μοιάζει με λιοντάρι ενώ οι άλλοι μοιάζουν με ύαινες... Είμαι οπαδός που αν στο ημίχρονο ο Ολυμπιακός δεν έχει βάλει 3 γκολ, παθαίνω αρρυθμίες και ταχυπαλμίες... Θέλω στο πρώτο μισάωρο να έχουμε εξασφαλισμένη τη νίκη. Κάποτε κάπνιζα 1,5 πακέτο τσιγάρα στο ματς και έπινα 5-6 μπίρες. Το είχα δει και ως γούρι με τις μπίρες και θα πάθαινε ζημιά η υγεία μου. Μου είπε ο γιατρός «κ. Δαουλάκο, πρέπει να αποφεύγετε το γήπεδο».

Το κόψατε;

Παίρνω διαρκείας και τα χαρίζω σε νέα παιδιά. Και πάω στα ματς του Ερασιτέχνη. Αλλά όχι στο βόλεϊ ανδρών που μπορεί να χάσουμε και να έχω πρόβλημα με την καρδιά μου. Πάω στο γυναικείο βόλεϊ που είναι πιο εξασφαλισμένη η νίκη. Πριν από λίγο καιρό μου ζήτησε ραντεβού ο Σωτήρης Πανταλέων του Παναθηναϊκού και αρνήθηκα να τον συναντήσω! Διότι τον αντιπαθούσα ως παίκτη για τον τρόπο που πανηγύριζε απέναντι στον Ολυμπιακό. Πρώτα ο Ολυμπιακός και μετά η δουλειά! Αποφεύγω λοιπόν το γήπεδο, γιατί μπορεί να σωριαστώ στο κάθισμα και να πάρουν τηλέφωνο τη γυναίκα μου να της πουν «ελάτε πάρτε τον» (γελάω, αλλά αυτός είναι σοβαρός).

Γούρια;

Εκτός από τις μπίρες που σας είπα, είναι πολλά. Κατεβάζω το τηλέφωνο και στο σαλόνι πρέπει να είμαι μόνος μου, δεν μπαίνει κανείς όταν βλέπω Ολυμπιακό, αλλά και δεν βγαίνει κανείς - ούτε εγώ! Δεν επιτρέπεται ούτε στην τουαλέτα να πάω! Δεν εισέρχεται κανείς και δεν εξέρχεται κανείς. Έναν καιρό που η ομάδα δεν έπαιζε καλά, είχα το γούρι να κλείνω την τηλεόραση. Και να την ανοίγω. Και να την κλείνω. Τα 3/4 του ματς δεν τα έβλεπα. Και λέει το αμίμητο η μάνα μου: «Σταμάτησες το γήπεδο για να μην πεθάνεις, τώρα δεν βλέπεις τους αγώνες ούτε από την τηλεόραση. Τι στο διάολο πληρώνεις τόσα συνδρομητικά;».

Άλλο;

Προκαλώ τους ρεπόρτερ του Ολυμπιακού να μαζευτούμε και να μου κάνουν ερωτήσεις, να δούμε ποιος ξέρει καλύτερα ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια για όλα τα σπορ του Ολυμπιακού! Είναι το χόμπι μου, το πάθος μου ο Ολυμπιακός, θέλω να τα μαθαίνω όλα, κάνω ερωτήσεις στον εαυτό μου πολλές φορές, κρατάω αρχεία, διαβάζω όλα τα σάιτ, δεν χάνω φύλλο από το «ΦΩΣ» επί δεκαετίες, διαβάζω όλα τα έντυπα που αφορούν τον Ολυμπιακό, θέλω να ξέρω τα πάντα. Ώστε και να μπορώ να λέω στους αντιπάλους πόσο μικρές είναι οι ομάδες τους απέναντι στο μεγαλείο του Θρύλου. Να ξέρει ένας Παναθηναϊκός ότι δεν έχει πάρει ποτέ πρωτάθλημα στο πόλο. Να ξέρει ένας ΑΕΚτζής ότι δεν είχε ποτέ τμήμα αντρικό στο πόλο.

Ανησυχείτε για τις κατηγορίες εναντίον του Ολυμπιακού από την κ. Σπανού της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ;

Δεν ανησυχώ καθόλου. Ως νομικός θα μιλήσω τώρα, όχι ως οπαδός. Όταν λέμε Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ, είναι πρωτοβάθμια πειθαρχική επιτροπή. Ακόμα και αν καταδικαστεί ο Ολυμπιακός, έχει το δικαίωμα να κάνει έφεση, υπάρχει λοιπόν δεύτερο δικαστήριο. Όπως έγινε για το ΟΦΗ - Αιγινιακός που υπήρξε καταδίκη στην πρωτοβάθμια επιτροπή και απαλλαγή στη δευτεροβάθμια. Το θέμα είναι άλλο όμως: Προκαλεί απορία ο χρόνος που έβγαλε την εισήγηση η κ. Σπανού, στηριζόμενη σε ένα βούλευμα που έχει βγει εδώ και χρόνια και παραπέμπει κάποιους ανθρώπους, μεταξύ άλλων και τον πρόεδρο του Ολυμπιακού. Σε λίγους μήνες, το πολύ Σεπτέμβρη – Οκτώβρη, θα αποφανθεί το ποινικό δικαστήριο, το οποίο πάει πολύ καλά για τον Ολυμπιακό...

Τα έχω γράψει κι εγώ, πάει πολύ καλά αυτή η δίκη.

Τολμώ να πω ότι η απόφαση αυτού του δικαστηρίου θα είναι απαλλακτική. Από τις καταθέσεις που έχω διαβάσει βασικών μαρτύρων κατηγορίας και από κάποιες συνεδριάσεις που παρακολούθησα. Δεν υπάρχει κάτι για τον πρόεδρο του Ολυμπιακού. Τολμώ να πω ότι ακόμα και η πρόταση του κ. εισαγγελέα θα είναι απαλλακτική! Σημαντικό επίσης είναι ότι το βούλευμα είχε μειοψηφία του τότε προέδρου του Συμβουλίου Εφετών κ. Σταμαδιάνου - εξαίρετος δικαστής -, ο οποίος είναι τώρα προϊστάμενος του Εφετείου Αθηνών. Το παράπονο λοιπόν είναι πώς η κ. Σπανού δεν περίμενε το δικαστήριο που είναι Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώ το βούλευμα στο οποίο στηρίχθηκε έχει περαιωθεί εδώ και χρόνια. Γιατί αφού περίμενε λίγο καιρό, δεν περίμενε λίγο ακόμα να βγει η απόφαση από το ποινικό δικαστήριο και μετά να κάνει την εισήγησή της.

Τι ρόλο θα παίξει αν υπάρξει, πράγματι, απαλλαγή στο ποινικό δικαστήριο;

Όσοι λένε ότι δεν παίζει ρόλο, αγνοούν τη διάταξη στο δικαιϊκό μας σύστημα προς αποφυγή αντιφατικών και αντικρουόμενων αποφάσεων. Εδώ υπάρχουν δύο δικαστήρια, της ΕΠΟ και το ποινικό. Πρωτοδίκες στην ΕΠΟ, εφέτες στο ποινικό. Θα υπερισχύσουν οι πρωτοδίκες έναντι των εφετών; Πόσω μάλλον όταν ο προϊστάμενος των εφετών κ. Σταμαδιάνος είχε προτείνει στο βούλευμα την απαλλαγή του προέδρου του Ολυμπιακού. Μόλις πουν οι εφέτες το «αθώος» στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, τι θα πουν οι πρωτοδίκες; «Ένοχος;».

Και αν έχουν βγάλει πριν από το ποινικό δικαστήριο την απόφαση στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ;

Μόλις καλέσει το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο της ΕΠΟ τους κατηγορούμενους, οι δικηγόροι τους θα πιέσουν να μη βγει ακόμα απόφαση, πριν υπάρξει απόφαση στο ποινικό δικαστήριο. Αλλά και απόφαση να τρέξουν να βγάλουν στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ, υπάρχει και η Επιτροπή Εφέσεων μετά. Δεν ανησυχώ. Είναι επικοινωνιακός ο πόλεμος που γίνεται στον Ολυμπιακό.

Κάντε μου και ένα σχόλιο για το CAS, στο οποίο προσέφυγε ο Ολυμπιακός.

Ο Ολυμπιακός θα επιδιώξει στο CAS να υποβιβαστεί ο ΠΑΟΚ. Θα τονίσει ότι ο ΠΑΟΚ κρίθηκε ένοχος σε όλες τις δίκες που έγιναν, οι οποίες επιβεβαίωσαν την απόφαση της ΕΕΑ και μάλιστα η πολυϊδιοκτησία υπήρχε από πέρσι! Ο Ολυμπιακός θα ζητήσει στο CAS να εφαρμοστεί το δίκαιο της ΟΥΕΦΑ και όχι η τροπολογία μιας κυβέρνησης.