Κάθε… πέρσι και καλύτερα

Η μετά κορονοϊό εποχή στο ποδόσφαιρο δεν θα θυμίζει σε τίποτα τις παλιές καλές εποχές και η πιο σημαντική αλλαγή θα αφορά το μεταγραφικό παζάρι των ποδοσφαιριστών

Κάθε… πέρσι και καλύτερα

Η επόμενη μέρα μετά την «καραντίνα» που επιβλήθηκε στο ποδόσφαιρο λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού, δεν θα θυμίζει σε τίποτα τις παλιές καλές εποχές. Ο φονικός ιός θα αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια του και αν υπήρξε διακοπή ή αναστολή των διοργανώσεων σε αρκετές χώρες, αυτό θα είναι μόνο η αρχή.

Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο μιλώντας πρόσφατα στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων «ANSA» είχε πει: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το ποδόσφαιρο θα είναι εντελώς διαφορετικό μετά τον ιό». Ο ίδιος βέβαια εννοούσε ότι το ποδόσφαιρο ως βιομηχανία θα έρθει πιο κοντά στον οπαδό, αλλά σίγουρα θα υπάρξουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η πιο σημαντική αλλαγή προ και μετά τον κορονοϊό, θα αφορά το μεταγραφικό παζάρι των ποδοσφαιριστών, δηλαδή πόσο θα κοστίζουν και τα χρήματα που θα απαιτούνται για να πουληθούν, να αποκτηθούν ή να υπογράψουν σε έναν μεγάλο σύλλογο. Ήδη η Σούπερ Λιγκ 1 πρότεινε μείωση 25% στα ετήσια συμβόλαια των ποδοσφαιριστών αν συνεχιστεί το πρωτάθλημα και 33% μείωση αν αυτό διακοπεί. Φυσικά τόσο ο ΠΣΑΠ όσο και οι αρχηγοί των ομάδων εμφανίστηκαν αρνητικοί στην πρόταση του Συνεταιρισμού και θα υπάρξει νέα επαφή μεταξύ Συνδέσμου - παικτών, ώστε ακολούθως να δοθεί επίσημη απάντηση στη λίγκα.

Η τρέχουσα μεταγραφική περίοδο θα θυμίζει σε μεγάλο βαθμό ΝΒΑ, όπου φέτος θα προτιμηθούν οι ανταλλαγές παρά οι μεταγραφές ποδοσφαιριστών. Με άλλα λόγια θα υπάρχουν παραχωρήσεις παικτών με την μορφή δανεισμού, αφού δεν θα είναι εύκολο να ξοδέψουν οι ομάδες υπέρογκα ποσά για να κάνουν δικό τους έναν πρωτοκλασάτο ποδοσφαιριστή.

Ένα χαρακτηριστικό της δεινής οικονομικής θέσης που βρίσκονται αρκετά σωματεία στην Ευρώπη, αποτελεί το παράδειγμα των τεσσάρων ομάδων της Bundesliga που συμμετείχαν φέτος στο Champions League, Μπάγερν Μονάχου, Λειψίας, Μπορούσια Ντόρτμουντ και Λεβερκούζεν, οι οποίες πρόσφεραν 20 εκατομμύρια ευρώ σε άλλες ομάδες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

Στη χώρα μας, αν την σεζόν που έληξε κάποιοι σύλλογοι πήραν στο … παρά πέντε αδειοδότηση από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, την καινούργια χρονιά τα πράγματα θα είναι πολύ πιο περίπλοκα καθώς οι επενδυτές πολύ δύσκολα θα ξοδέψουν υπέρογκα ποσά στο ποδόσφαιρο.

Καταλήγοντας το κάθε … πέρσι και καλύτερα ισχύει και στην περίπτωσή μας και σίγουρα το ποδόσφαιρο θα είναι αρκετά αλλαγμένο από τη νέα αγωνιστική περίοδο.