Τα σπορ θα δείξουν το δρόμο

Ο κόσμος του αθλητισμού μπορεί να αποτελέσει «πυξίδα» για το πώς θα ζήσουμε δίπλα στον κορονοϊό

Τα σπορ θα δείξουν το δρόμο

Η επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία του κορονοϊού θα είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση για όλους.

Το... άγνωστο για τον διπλανό, ακόμα και για την έξοδο από το σπίτι, το πιθανό… ραντεβού με τον ιό θα είναι οι φοβίες που θα έχει να αντιμετωπίσει ο καθένας. Κι όμως τα σπορ μπορούν να δείξουν το δρόμο.

Ο τρόπος με τον οποίο αυτή η έκφραση της κοινωνικής ζωής μπορεί να αποτελέσει την «πυξίδα» για να μπορέσουν οι περισσότεροι να αντιληφθούν και πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, αλλά και πως μπορεί ο κάθε πολίτης να ζει μέσα σε αυτήν.

Η προσπάθεια των Ομοσπονδιών, των λιγκών και των ομάδων να ξαναμπούν στο γήπεδο οι παίκτες, να υπάρξει αγωνιστική δράση αποτελεί μια μεγάλη άσκηση –όχι όμως επί χάρτου- για το πως η ανθρωπότητα θα μπορέσει να ζήσει μαζί με τον ιό.

Άλλωστε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας πρόσφατα παραδέχθηκε πως: «Δεν μπορούμε να μείνουμε εγκλωβισμένοι για πάντα». Η ζωή πρέπει να συνεχιστεί με κάποιο τρόπο και η επιστροφή στην αγωνιστική δράση μπορεί να δείξει τον τρόπο.

Η οργάνωση, η υπευθυνότητα, η σχολαστικότητα, η προσαρμογή και επιτήρηση των κανόνων από όλους τους εμπλεκόμενους, η προσήλωση στις υποδείξεις των ειδικών και απόλυτη προσοχή θα είναι ένας καλός οδηγός για όλους.

Δεν θα είναι εύκολο ασφαλώς. Μιλάμε για επαφές σώμα- με σώμα, για πραγματική «μάχη» κι εκεί πολλά μπαίνουν στο περιθώριο, αφού ο στόχος είναι η νίκη. Μια απρόσεκτη κίνηση στο ξενοδοχείο ή στο αεροπλάνο ίσως να προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα σε πολλούς. Αυτό θα είναι το μήνυμα όμως!

Η αυτοπειθαρχία και η εγρήγορση, η υπηρεσία στην ατομική ευθύνη από παίκτες, προπονητές, παράγοντες, διαιτητές θα αποτελέσουν τους καλύτερους «αγγελιαφόρους» των ειδικών προς τον απλό πολίτη, που θα φοβάται να ακουμπήσει στο κάθισμα του αεροπλάνου ή το πόμολο της πόρτας στην τράπεζα ή να πιάσει το καρότσι στο σούπερ μάρκετ.

Ασφαλώς υπάρχουν κίνδυνοι και τους έχουν επισημάνει οι ειδικοί. Πλην όμως η ζωή πρέπει να συνεχιστεί και τα σπορ θα είναι εκεί για να δείξουν πως μπορεί να επιτευχθεί…