Μιχάλης Κόμης: «Θα ξαναδούμε Ολυμπιακό τον Ιούνιο, αρκεί να τηρούμε τα μέτρα»

Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο Θριάσιο Νοσοκομείο (ένα από τα 4 νοσοκομεία αναφοράς για κορονοϊό), και μεγάλος Ολυμπιακός, Μιχάλης Κόμης μιλά στο «ΦΩΣ»! Ήταν μέλος του ιατρικού τιμ του Ολυμπιακού στο ποδόσφαιρο! Πότε θα ξαναδούμε την ομάδα και πότε θα πάμε στα νησιά.

Μιχάλης Κόμης: «Θα ξαναδούμε Ολυμπιακό τον Ιούνιο, αρκεί να τηρούμε τα μέτρα»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Πρώτη φορά μίλησα με τον άνθρωπο και έχω πολύ καλές εντυπώσεις. Πρώτα απ’ όλα ~ναι, διότι είμαστε αθλητική εφημερίδα~ είναι μεγάλος Ολυμπιακός. Και έχει διατελέσει μέλος της ιατρικής ομάδας των «ερυθρολεύκων» στο παρελθόν. Επίσης είναι στην πρώτη γραμμή της Ιατρικής στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού.

Είναι διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο Θριάσιο Νοσοκομείο, το οποίο είναι ένα από τα 4 νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό... Μου είχε πει ο Πέτρος Καραβίτης για αυτόν τον γιατρό και έτσι τον αναζήτησα. Είναι ο Μιχάλης Κόμης. Για να δούμε τι λέει για το πότε θα ξαναδούμε τον Ολυμπιακό, πότε θα πάμε στα νησιά και άλλα πολλά.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 14/4/2020

Θα ξεκινήσω από τον Ολυμπιακό. Λίγα βέβαια θα ρωτήσω διότι είστε στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Σε μια φωτογραφία θα δεις την ομάδα κρούσης που έχουμε ~η οποία αποτελείται από δύο γιατρούς, νοσηλευτές και τραυματιοφορέα~ πώς είμαστε ντυμένοι λίγο πριν αρχίσει η εφημερία. Οι συνάδελφοι μας λένε χαριτολογώντας «Μουτζαχεντίν» των επειγόντων! 12-14 ώρες χωρίς νερό, χωρίς φαγητό, όρθιοι. Μετά, όταν φεύγουμε, τα πρόσωπα είναι χαρακωμένα από τις μάσκες... Και δεν τελειώνουμε εκεί, μετά πάμε και στην κλινική γιατί έχουμε άλλους 40 να δούμε. Μπορεί να πάει σύνολο 30 ώρες, με 3 ώρες ξεκούραση ενδιάμεσα.

Πότε εργαστήκατε για τον Ολυμπιακό;

Το 1992 υπήρξα για ένα διάστημα γιατρός του Ολυμπιακού, όταν ο κ. Πρίφτης είχε περάσει ένα πρόβλημα υγείας. Ορθοπεδικός ήταν ο κ. Γαϊτανάρος κι εγώ έβλεπα τα παθολογικά. Είχα πάει και στο σπίτι του Νίκου Τσιαντάκη, του Ντανιέλ Μπατίστα, είχα προσφερθεί να βοηθώ οποιοδήποτε παθολογικό περιστατικό υπήρχε στην ομάδα. Ακόμα και τώρα, σε αυτήν την ηλικία, πάω στη Θύρα 7 με τον γιο μου! Όρθιοι, ουρλιάζοντας.

Πόσων χρόνων είναι ο γιος σας;

Μόνο αυτό θα σου πω: Ο πατέρας μου γεννήθηκε στον Άγιο Βασίλειο και εγώ στο Πασαλιμάνι. Τι θα μπορούσαμε να είμαστε εκτός από Ολυμπιακοί;

Πότε θα ξαναδούμε τον Ολυμπιακό; Πιστεύετε πως θα τον δούμε τον Ιούνιο;

Ναι, θα τον δούμε τον Ιούνιο πιστεύω. Αρκεί να τηρούμε τα μέτρα. Αλλά τι νόημα έχει για εμάς, το νόημα θα είναι για τους άλλους που θα κυνηγάνε τη δεύτερη θέση. Ο Ολυμπιακός είναι ο πανάξιος πρωταθλητής φέτος.

Έχετε διαρκείας εισιτήριο;

Ε, βέβαια!

Ποιος ήταν η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική αδυναμία σας;

Πάω στο γήπεδο από το 1962, που με έπαιρνε ο πατέρας μου όταν ήμουν πιτσιρικάς. Καταλαβαίνεις πόσους μεγάλους παίκτες έχω δει στον Ολυμπιακό, Έλληνες και ξένους. Δεν μπορώ να διαλέξω, το λέω ειλικρινά. Έχω δει από τους πρόσφατους, τον Τζιοβάνι που τον λατρεύω, τον Γκαλέτι που δεν θα ξαναδούμε τέτοιον εξτρέμ, και από τους πιο παλιούς έχω δει έναν Μποτίνο, έναν Δεληκάρη, έναν Σιδέρη. Και πόσους ακόμα... Ξέρεις, είχε ένα κινηματογράφο παλιά ο πατέρας μου στην Αγια-Σοφιά του Πειραιά και ήταν φίλος με τον Ηλία Υφαντή.

Ποιος ήταν ο MVP για εσάς φέτος;

Από τεχνικής άποψης ο Βαλμπουενά δίδαξε μπάλα. Μου άρεσε όμως και ο Γκιγιέρμε, είναι τρεχαντήρι που ξέρει και πολλή μπάλα. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να απολαύσουμε και τον Φορτούνη. Υπήρχε πάντως σύνολο φέτος, είδαμε σπουδαία μπάλα, όλοι βοήθησαν, και ο Μπουχαλάκης. Και βέβαια ο Τσιμίκας, που σαν αυτόν δεν υπάρχει άλλος αριστερός μπακ στην Ευρώπη. Και ο Σα, κάθε μεγάλη ομάδα πρέπει να ξεκινά από τον τερματοφύλακα.

Πάμε τώρα στο Θριάσιο. Ποια είναι τα 4 νοσοκομεία αναφοράς που υποδέχονται ασθενείς από τον νέο κορονοϊό;

Ο «Ευαγγελισμός», η «Σωτηρία», το Αττικόν και το Θριάσιο.

Πόσες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχετε εσείς;

Οι δικές μας είναι δύο, μία στο κεντρικό κτήριο και μία δίπλα στο «Λάτσειο», που είναι ενωμένο με το δικό μας κτήριο. Και άλλη μία μπορούμε να φτιάξουμε στο «Λάτσειο» αν χρειαστεί, αυτή που είναι τώρα Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Έχουμε δηλαδή 15 κρεβάτια σε ΜΕΘ και μπορούμε να έχουμε άλλα 15. Αλλά να σου πω κάτι... Όταν είσαι σε πόλεμο δεν είναι το θέμα πόσα κρεβάτια ΜΕΘ έχεις...

Δηλαδή;

Σε πόλεμο τα πάντα μπορούν να μετατραπούν σε οτιδήποτε εν ώρα ανάγκης. Δεν βλέπω ότι θα φτάσουμε σε τέτοιο σημείο, η Ελλάδα τα πάει καλά, αρκεί ο κόσμος να συνεχίσει να πειθαρχεί και να μένει σπίτι. Εν ώρα ανάγκης πάντως, δεν υπάρχουν στεγανά, μπορούμε δηλαδή να υπερβούμε τα διαθέσιμα τώρα κρεβάτια.

Μειώνεται η κρίση, γιατρέ;

Ναι, έχουμε μία σταδιακή μείωση, όχι μεγάλη. Έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Τώρα περιμένουμε να εμφανιστούν τα αρνητικά αποτελέσματα εκείνων που έβγαιναν στις παραλίες και στα βουνά λίγο πριν από την ολική απαγόρευση.

Πόσες μέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να το γυρίσει σε πνευμονία;

Ο κορονοϊός είναι μια νόσος του ανώτερου αναπνευστικού και μπορεί κάποια στιγμή να κάνει πνευμονία ή βαριά πνευμονία. Όταν φτάνουν στο νοσοκομείο μας ασθενείς με βήχα ή πυρετό, ένα 80% έχουν κάνει ήδη πνευμονία. Είναι θέμα αντίδρασης του οργανισμού και άμυνάς του το πότε θα εμφανιστεί. Περίπου στις 7 μέρες. Πολλοί μας λένε ότι είχαν για 5-6 μέρες βήχα, πυρετό και μετά ήρθε η επιδείνωση με κόπωση, δύσπνοια και βέβαια πυρετό.

Την πνευμονία φοβάμαι και θέλω να μείνουμε στα συμπτώματά της, στη διαφοροποίηση.

Τα συμπτώματα του κορονοϊού είναι σαν μια κοινή γρίπη. Τα συμπτώματα της πνευμονίας είναι πλάκωμα στο στήθος, είναι σαν να λείπει η αναπνοή, μπορεί να υπάρχει και πόνος, και βέβαια πυρετός 39-40 βαθμούς.

Ο πυρετός είναι σίγουρος;

Πνευμονία χωρίς πυρετό στη φάση του νέου κορονοϊού είναι απίθανο να υπάρχει.

Τι φοβάστε πιο πολύ γιατρέ;

Ένα δεύτερο κύμα από τον Οκτώβριο. Το καλοκαίρι με τη ζέστη λογικά θα τα πάμε καλά ~και μετά τα έγκαιρα μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα. Το πρώτο κύμα φαίνεται ότι αποφύγαμε να είναι τόσο άσχημο όπως σε άλλες χώρες. Πρέπει όμως να είμαστε προετοιμασμένοι για τον δεύτερο γύρο. Και πρέπει η πολιτεία να μην ξεχνά τους επαγγελματίες στον χώρο της Υγείας.

Πότε πιστεύετε ότι θα βρεθεί το φάρμακο;

Εμείς τώρα κυνηγάμε τα αρνητικά αποτελέσματα, τις επιπτώσεις του ιού. Το κύριο όπλο θα είναι το εμβόλιο. Το βλέπω για το τέλος του χρόνου ή στην αρχή της επόμενης χρονιάς. Μέχρι τότε το όπλο μας είναι το να μένουμε σπίτι, όποτε βλέπουμε ότι πάει να γίνει πανδημία. Και όταν βγει το εμβόλιο, υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους. Είδατε τι έγινε με τους Ρομά...

Υστερία υπάρχει στα μίντια;

Πρέπει να μη φτάσουμε στο άλλο άκρο. Υπάρχουν και οι εποχικές ιώσεις. Με έναν βήχα, με ένα συνάχι, με ένα πόνο στον λαιμό, δεν πρέπει να τρέχει ο κόσμος στα νοσοκομεία. Ξέρω άνθρωπο πάντως που είχε γρίπη Η1Ν1 αλλά και κορονοϊό και το αποτέλεσμα ήταν βαριά πνευμονία! Όμως βγήκε νικητής ο άνθρωπος. Αλέξης Αλεξίου λεγόταν, θυμάμαι το όνομα, μας ευχαρίστησε δημόσια.

Πόσων χρόνων ήταν;

Κάτω από 60. Ένας άνθρωπος υγιής πριν, χωρίς άλλα νοσήματα. Και χωρίς να καπνίζει. Του είπα ότι έπεσε από την Ακρόπολη, έκανε πέντε τούμπες και στάθηκε όρθιος!

Πώς εξηγείται ότι στην Αφρική δεν έχουν πρόβλημα;

Θα δείτε τι έχει να γίνει εκεί σε 2 μήνες δυστυχώς... Υπάρχουν χώρες που το σαπούνι είναι άγνωστη λέξη σε πολύ κόσμο. Όταν είναι χειμώνας εκεί ~και γενικώς στο νότιο ημισφαίριο~ θα μεταφερθεί το πρόβλημα. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Βραζιλία προορίζουν το στάδιο «Μακαρανά» για νοσοκομείο... Μιλάμε για φαβέλες με πάρα πολύ κόσμο, ο ένας πάνω στον άλλο...

Πώς φαντάζεστε τη χαλάρωση των μέτρων και την επιστροφή στην κανονικότητα;

Κάθε 15 μέρες θα πρέπει να γίνονται τεστ στον πληθυσμό για σιγουριά ότι κάποιος δεν νοσεί. Δύο φορές τουλάχιστον πρέπει να γίνει το τεστ. Θεωρώ ότι τα περιοριστικά μέτρα που έχουμε τώρα θα πάνε έως τα μέσα Μαΐου. Μετά θα υπάρξει σταδιακή χαλάρωση.

Τον Ιούλιο θα πάμε στα νησιά;

Πιστεύω ότι θα πάμε στα νησιά τον Ιούλιο. Ξέρετε, έχω και εγώ σπίτι στην Τήνο και δεν μπορώ να πάω όπως όλος ο κόσμος. Και έτσι πρέπει. Το θέμα δεν είναι αν οι Έλληνες πάμε στα νησιά μας όμως, αλλά ότι θα τα προτιμήσουν τα νησιά μας και όλοι από τις ξένες χώρες! Όχι μόνο για την ομορφιά των νησιών μας, αλλά και γιατί η Ελλάδα έχει πολύ μικρότερο πρόβλημα με τον ιό από τις άλλες χώρες. Εκεί πρέπει να οργανωθούμε για το ποιοι και πώς θα έρχονται στη χώρα. Τους ασυμπτωματικούς φοβόμαστε, αυτοί είναι οι υγειονομικές βόμβες...

Άρα θα χρειαστούμε πάρα πολλά τεστ, εκατομμύρια τεστ.

Είναι το μόνο όπλο, αυτή πρέπει να είναι η μαζική πρόληψη. Αυτή είναι η μαγκιά που έκαναν οι Νοτιοκορεάτες. Αλλά τεστ που να είναι όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστα, γι’ αυτό είπα για δύο φορές μέσα σε 15 μέρες. Συν το τεστ αντισωμάτων, το οποίο όμως πρέπει να γίνει πιο αξιόπιστο.

Γιατί δεν βρέθηκε εμβόλιο για τον SARS και τον MERS; Δεν είναι ανησυχητικό αυτό;

Ο SARS και ο MERS είναι ξαδέρφια του νέου κορονοϊού, πράγματι δεν υπήρξε εμβόλιο, όμως ο λόγος είναι ότι τέθηκαν σε έλεγχο και περιορίστηκαν γρήγορα. Ό,τι πήγε να γίνει από εταιρείες, έμεινε στα χαρτιά. Δεν υπήρξε κίνητρο... Τώρα όμως υπάρχει παγκόσμια αναγκαιότητα και θεωρώ ότι θα βρεθεί εμβόλιο. Στη ζωή μας όλοι μπορεί να έχουμε περάσει μία ίωση από κορονοϊό, όμως ο συγκεκριμένος έγινε τρομερά επιθετικός.

Γιατί δεν μπήκε σε καραντίνα η Κίνα στην αρχή για να μη μεταδοθεί το πρόβλημα σε όλο τον πλανήτη; Γιατί έπρεπε να μπουν σε καραντίνα όλες οι χώρες; Δεν είναι αυτό ένα μεγάλο λάθος;

Κανείς δεν πίστευε ότι θα είχε τέτοια τρομερή και ταχύτατη εξάπλωση. Αλλιώς θα είχαν κλείσει τις επαφές με την Κίνα άπαντες. Και όχι μόνο με την Κίνα, αλλά και με το Μιλάνο, όπου επιτράπηκε να πάνε εκεί για εκθέσεις όλες οι φυλές και μετά γυρνώντας στις πατρίδες τους μετέδωσαν το πρόβλημα. Όπως έγινε με τους γουναράδες της Καστοριάς.

Μειώθηκαν τα εμφράγματα αυτήν την εποχή;

Όχι. Απλώς δεν πάνε στα νοσοκομεία από φόβο μην κολλήσουν κορονοϊό. Δεν πάνε στο αρχικό στάδιο, όπως πήγαιναν πριν.

Πώς κρίνετε αυτό που κάνει η Σουηδία;

Θα πρέπει να τα δούμε αυτά περί ανοσίας της αγέλης τι αποτελέσματα θα έχουν. Για εμένα καλό δεν είναι ούτε το ένα άκρο ούτε το άλλο. Το θέμα όμως με τον Έλληνα είναι ότι η ιστορία διδάσκει πως για να πειθαρχήσει θέλει βούρδουλα ή πρόστιμο...

Μπορεί να υπάρχει ξαφνική επιδείνωση ενός ασθενούς από τον νέο κορονοϊό και πώς εξηγείται;

Ναι, αυτό είναι το ύπουλο. Ξαφνικά χαλάει η εικόνα προς το χειρότερο, μέσα σε 24 ώρες μπορεί να υπάρχει επιδείνωση ραγδαία, με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και δραματική ακτινολογική εικόνα.

Από τι εξαρτάται αυτό;

Δεν έχει βρεθεί ο λόγος ακόμα. Συμβαίνει σε ανθρώπους που έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό από διάφορους λόγους. Δεν γνωρίζουμε δυστυχώς τον χρόνο της επιδείνωσης και αν θα συμβεί επιδείνωση. Αυτό είναι το τρομερό.

Το κάπνισμα τι ρόλο παίζει;

Πολύ σημαντικό! Θέλω να το φωνάξω αυτό, ο καπνιστής ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, είναι σαν να έχει υποκείμενο νόσημα! Το κάπνισμα καταστρέφει τον βλεννογόνο στους βρόγχους και ο ιός βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να εισέλθει στον οργανισμό, διότι έχει καταστραφεί η πρώτη γραμμή άμυνας. Τα λέω με απλά λόγια για να καταλαβαίνει ο κόσμος. Και προσοχή: Είτε λέγεται καπνός είτε λέγεται ατμός! Και τα δύο είναι καταστροφικά.