Σισέ: «Εγώ είπα στους Εσιέν και Μακέντα να πάνε στον Παναθηναϊκό - Θα ήθελα πόστο στην ομαδα»»

Ο Γάλλος σούπερ άσος του παρελθόντος Τζιμπρίλ Σισέ μίλησε για τον Παναθηναϊκό, τη Λίβερπουλ, αλλά και τον Νικόλα Πατέρα

Σισέ: «Εγώ είπα στους Εσιέν και Μακέντα να πάνε στον Παναθηναϊκό - Θα ήθελα πόστο στην ομαδα»»

Για όλους και για όλα μίλησε ο Τζιμπρίλ Σισέ ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση της ιστοσελίδας του συνδρομητικού καναλιού Nova.

Ο Γάλλος παλαίμαχος επιθετικός απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των φίλων του Παναθηναϊκού σε Instagram live και αναφέρθηκε σε πολλά θέματα όχι μόνο του παρελθόντος, αλλά και για ζητήματα που αφορούν τη σύγχρονη επικαιρότητα των «πρασίνων».

Αναλυτικά δήλωσε:

Για το πως περνάει το χρόνο του αυτή την περίοδο του εγκλεισμού: Μένω σπίτι, πίνω καφέ, περνάω χρόνο με την οικογένειά μου. Στη Γαλλία είμαστε κλεισμένοι, βγαίνουμε έξω μόνο για τα απαραίτητα. Είναι ευκαιρία να απολαύσω χρόνο με τα παιδιά μου, και να με απολαύσουν αυτά, είναι κάτι σαν μεγάλες διακοπές.

Για το εάν έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση: Κατ’ ουσίαν ναι. Εάν παρουσιαστεί ευκαιρία είμαι έτοιμος. Πριν από τρεις σεζόν έπαιξα ποδόσφαιρο, εάν κάτι «μιλήσει» στην καρδιά μου θα είμαι έτοιμος, πήγα στην Ελβετία στην τρίτη κατηγορία, πέτυχα 24 γκολ σε 27 ματς, είμαι καλά.

Για το εάν θέλει να παίξει ένα τελευταίο ματς με τον Παναθηναϊκό: Καθημερινά παρακολουθώ τα νέα του Παναθηναϊκού, τι γράφουν οι οργανωμένοι φίλαθλοι, βλέπω μερικά γκολ μου, καλές στιγμές που είχα με το σύλλογο. Όλα αυτά μου λείπουν. Γιατί να μην παίξω μία ακόμη φορά; Γιατί όχι; Ίσως ένα φιλανθρωπικό παιχνίδι. Δεν με νοιάζει. Ίσως θα ήταν μια καλή ευκαιρία να συναντηθούμε με συμπαίκτες μου από το παρελθόν. Θέλω να νιώσω και πάλι την ατμόσφαιρα. Ποτέ δεν έκρυψα την αγάπη μου για την ομάδα. Και έχω θέσει τον εαυτό μου στη διάθεση του συλλόγου. Αλλά δεν πήρα απαντήσεις. Ίσως να μην με χρειάζεται ο Παναθηναϊκός.

Για ποιο λόγο δεν έχει λάβει κάποια πρόσκληση από τη διοίκηση: Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που τώρα είναι πρεσβευτές στους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Κι εγώ θα μπορούσα να κάνω αρκετά πράγματα στο σύλλογο. Υπάρχουν θέσεις, δεν εξαρτάται από εμένα. Όλοι γνωρίζουν τι θέλω. Δεν είμαι σε θέση να πω στους διοικούντες πως να ενεργήσουν. Είμαι εδώ.

Γιατί υπάρχει αυτή η σύνδεση με τον Παναθηναϊκό: Όταν ερωτεύεσαι με κάποιον δεν το επιλέγεις, αυτή είναι η ομορφιά. Απλά συμβαίνει. Την πρώτη φορά που ήρθα στην Αθήνα, ήθελα να δω την πόλη, το γήπεδο. Μόλις αντίκρισα τους φιλάθλους, το κατάλαβα. Είμαι σπίτι μου, το αντιλήφθηκα. Υπήρχε κι η ιδιαίτερη σχέση με τον Νικόλα Πατέρα, όπως και με τους φιλάθλους. Οι οπαδοί με δέχθηκαν σαν να ήμουν μέλος της οικογένειάς τους. Ακόμη έχω στα αφτιά μου τα συνθήματα των οπαδών. Τα λέω και στα παιδιά μου, που δεν είχαν την τύχη να το ζήσουν.

Για τη βοήθεια που έχει προσφέρει στον Παναθηναϊκό μετά τη φυγή του: Έχω μιλήσει με παίκτες που ήθελαν να έρθουν στην ομάδα και ζήτησαν τη γνώμη μου. Οι Εσιέν και Μακέντα, είναι φίλοι μου, όταν με ρώτησαν τους είπα να πάνε στον Παναθηναϊκό. Μιλούσα με τον Εσιέν προ εβδομάδας και μου είπε πως του λείπει η Αθήνα, είναι η κατάλληλη πόλη για να ζήσεις με την οικογένειά σου.

Για την ανοικτή πρόσκληση που έχει απευθύνει στον Παναθηναϊκό: Δεν θέλω να πιέζω τους ανθρώπους, δεν θέλω να παρακαλάω αλλά είναι κρίμα να μην υπάρχει απάντηση. Βεβαίως αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει το πως νιώθω για το σύλλογο, για τους φιλάθλους, για όσα έκανα στο παρελθόν.

Για τη Λίβερπουλ και το πρωτάθλημα: Ακόμη και να τελειώσει τώρα το πρωτάθλημα, έχει τόση μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους, δεν μπορώ να καταλάβω πως η Λίβερπουλ δεν θα πάρει τον τίτλο. Είναι η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη. Είναι κατά πολύ ανώτερη των αντιπάλων της. Θα είναι σκάνδαλο εάν δεν πάρει το πρωτάθλημα η Λίβερπουλ. Η τωρινή Λίβερπουλ είναι καλύτερη από τη δική μου, τότε είχαμε σπουδαίο αρχηγό και πολλούς στρατιώτες, είχαμε και καρδιά ως ομάδα, αλλά η τωρινή ομάδα είναι σαφέστατα ανώτερη.

Για την τωρινή ομάδα του Παναθηναϊκού: Πονάει η καρδιά μου που βλέπω τον Παναθηναϊκό να παίζει σε άδειο γήπεδο και να μην διεκδικεί τίτλους. Ο σύλλογος δεν είναι στα καλύτερά του. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο χρειάζεσαι χρήματα. Είμαστε σε κακή κατάσταση οικονομικά. Είναι δύσκολο να βρεις παίκτες υψηλού επιπέδου. Αυτό μας κοστίζει. Πάντως έχει επιστρέψει η ομάδα, βγήκε από τη στενωπό, τώρα παίζουμε και στα πλέι οφ.

Για τον Μακέντα και τη φανέλα με το νούμερο 9: Δεν χρειαζόταν να ρωτήσει εμένα για να πάρει τη φανέλα με το 9 αλλά τον Μπεργκ (σ.σ. χαμογελάει).

Για το πιο ωραίο γκολ του και το πιο συναισθηματικό: Το πιο εντυπωσιακό γκολ μου είναι το πέναλτι με τον Πανιώνιο αλλά αυτά που με έχουν σημαδέψει είναι τα δύο γκολ με τον Ολυμπιακό. Όλοι μου είχαν πει για το πόσο σημαντικό είναι αυτό το ματς για τους φιλάθλους, όπως στη Γαλλία το Μαρσέιγ-Παρί Σεν Ζερμέν. Στην καριέρα μου συνήθιζα να σκοράρω στα ντέρμπι, ό,που κι αν πήγα.

Ποια στιγμή ξεχωρίζει: Η ημέρα που έφτασα στην Αθήνα, είναι αυτή που μου έχει μείνει περισσότερο, ο τρόπος που με υποδέχθηκε ο κόσμος. Υπήρχαν κι άλλες καλές στιγμές με τη Ρόμα, με τον Ολυμπιακό, αλλά η άφιξή μου ήταν κάτι το ιδιαίτερο.

Γιατί έφυγε από τον Παναθηναϊκό: Για οικονομικούς λόγους. Είχαμε συνάντηση με τους ιθύνοντες, μου είπαν πως δεν μπορούσαν να καλύψουν το συμβόλαιό μου, βρέθηκε μια φόρμουλα να ικανοποιηθεί και η ομάδα αλλά και να συνεχίσω να παίζω σε υψηλό επίπεδο. Εάν ήταν στο χέρι μου, θα έμενα στην Ελλάδα.

Πως ήρθε στον Παναθηναϊκό: Ήμουν στην Σάντερλαντ, θα επέστρεφα στη Μαρσέιγ, μέλη της διοίκησης του Παναθηναϊκού ήρθαν σπίτι μου και προσέφεραν την ευκαιρία να παίξω στο Champions League. Αυτό μέτρησε περισσότερο από όλα, όχι τα χρήματα. Οι ποδοσφαιρικοί λόγοι. Κάπως έτσι ήρθα και γνώρισαν τον Νικόλα Πατέρα. Δεν ήρθα για τα λεφτά και τον Πατέρα σε πρώτο χρόνο.

Για την ιδιαίτερη σχέση με τον Νικόλα Πατέρα: Μοιάζουμε πολύ, είμαστε κι οι δύο δοτικοί. Είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο μας, είμαστε τελειομανείς. Ταιριάξαμε πολύ. Αρκετές φορές έχουμε μιλήσει και του έχω πει πως θέλω να γυρίσω στον Παναθηναϊκό, τώρα έχει άλλες ασχολίες. Είμαστε φίλοι.

Η χειρότερη κι η καλύτερη εμπειρία: Ο αγώνας με τον Βόλο, είναι η χειρότερη εμπειρία συνολικά στην καριέρα μου. Και η αναμέτρηση με την Μπαρτσελόνα. Όσο για την καλύτερη στιγμή, σίγουρα το τελευταίο εντός έδρας ματς που πήραμε το πρωτάθλημα, ήταν κάτι ιδιαίτερο.

Εάν έχει επαφές με παλιούς συμπαίκτες του: Είμαι σε επαφή με τον Νίνη, είναι κάτι σαν μικρός αδερφός μου. Είδα τον Κατσουράνη, το προηγούμενο καλοκαίρι, ήμασταν σαν οικογένεια. Εάν βρεθούμε όλοι μαζί θα ξανασμίξουμε σαν μια μεγάλη παρέα. Ήταν το χαρακτηριστικό μας.

Ποιο ήταν το μυστικό κατάκτησης του νταμπλ το 2010: Ο Ολυμπιακός κι η ΑΕΚ εκείνη την εποχή είχαν παίκτες-αστέρια. Ήμασταν επαγγελματίες, ξέραμε τι θέλαμε. Εγώ έπρεπε να σκοράρω κι αυτό έκανα. Ο Τζιλμπέρτο Σίλβα είχε το ρόλο του. Ο Καραγκούνης το δικό του. Ο Κατσουράνης, ο Τζόρβας, ο Νίνης, όλοι ήμασταν προσηλωμένοι. Ποτέ δεν υπερβάλαμε ακόμη και στη διασκέδαση. Είχαμε ένα στόχο και αυτό μας απασχολούσε μόνο αυτό. Όλοι ήμασταν πολύ σοβαροί.

Η εκκίνηση στην καριέρα του με τον Παναθηναϊκό: Δεν ήταν εύκολη. Πέτυχα νωρίς το πρώτο γκολ και μετά το δεύτερο ήρθε τον Οκτώβριο. Με τον Άρη ήμουν στον πάγκο. Μετά με τη Λάρισα βρήκα δίχτυα κι όλα έγιναν εύκολα. Αλλά ήμουν σίγουρος για τον εαυτό μου, είχα αυτοπεποίθηση και με βοήθησε.

Για την πορεία στο Europa League: Δεν διαλέγαμε ματς εκείνη την περίοδο. Δώσαμε πολλά με τη Ρόμα, ίσως να υποτιμήσαμε τη Σταντάρ Λιέγης και το πληρώσαμε. Το μετανιώνω, πιστεύω πως μπορούσαμε να προχωρήσουμε πολύ στη διοργάνωση.

Για τη θύρα 13: Κάθε φορά που σκόραρα πήγαινα στη θύρα 13. Έχουμε κοινά στοιχεία με αυτά τα παιδιά. Δείχναμε τα συναισθήματά μας.

Για την επιστροφή του στον Παναθηναϊκό μετά τη θητεία του στη ΚΠΡ: Είχαν ειπωθεί πολλά ψέματα γι’ αυτή την περίπτωση. Η αλήθεια είναι πως δεν ήρθα για δύο λόγους. Πρώτον ο Παναθηναϊκός έπρεπε να πληρώσει αρκετά χρήματα στην αγγλική ομάδα για τη μεταγραφή. Και δεύτερον έπρεπε να καταβάλει το φόρο και δεν το είχε κάνει. Τελικώς εγώ πλήρωσα το φόρο, ενώ άλλα έγραφε το συμβόλαιό μου. Σταματήστε τις ανοησίες, αυτή είναι η αλήθεια. Ήταν μεγάλο ποσό. Εάν ήθελα μπορούσα να κάνω μήνυση. Οι 9 στους 10 θα έκαναν μήνυση στο σύλλογο. Εγώ δεν το έκανα. Δεν μπορούσα να μηνύσω την οικογένειά μου. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Για τους καλύτερους συμπαίκτες του: Δεν το εξετάζω τόσο από ποδοσφαιρική άποψη, εγώ κοιτάζω με ποιον ταίριαζα ποδοσφαιρικά. Ο Νίνης ήταν ο αγαπημένος μου. Σίγουρα υπάρχουν διαφορές, αλλά εάν δεν είσαι οικογένεια στην ομάδα δεν κερδίζεις. Αυτό είναι το στοιχείο που μας ξεχώρισε και μας έδωσε τους τίτλους στον Παναθηναϊκό.

Για το εάν αναζήτησε επενδυτή για τον Παναθηναϊκό: Όχι, θα ήθελα να πω ναι, αλλά όχι…

Για τα λάθη στην καριέρα του: Ποτέ δεν κρυβόμουν, έκανα επιλογές για κάποιο λόγο. Όπως έκανα πηγαίνοντας στο Κατάρ. Πήγα για τα λεφτά, το είχα πει. Το ίδιο και στη Ρωσία. Πήγα στην Κουμπάν για να παίξω στο Europa League. Δεν απέδωσε και επέστρεψα στη Γαλλία. Πάντα έκανα τις καλύτερες επιλογές.

Για τους γιους του: Ο ένας γιος μου, ο Κάσιους έχει πάρει από εμένα, ο άλλος περισσότερο θυμίζει τον Νίνη.

Τι του λείπει από την Ελλάδα: Μου λείπει το σουβλάκι, το φαγητό γενικά. Οι άνθρωποι είναι ευγενικοί, μου λείπουν πολλά από την Ελλάδα και βεβαίως το ποδόσφαιρο.

Για τους φίλους του Παναθηναϊκού: Θα έρθω για να παρακολουθήσω αγώνες ως φίλαθλος, τώρα για τα υπόλοιπα δεν αποφασίζω εγώ, αλλά η διοίκηση.