Λευκορωσία: Το ποδοσφαιρικό «γαλατικό χωριό» αψηφά τον κορονοϊό!

Κόντρα σε κάθε ιατρική γνωμάτευση, η Λευκορωσία είναι η μόνη χώρα στη Γηραιά Ήπειρο στην οποία διεξάγεται ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα εν μέσω κορονοϊού.

Λευκορωσία: Το ποδοσφαιρικό «γαλατικό χωριό» αψηφά τον κορονοϊό!

Βρισκόμαστε στο 2020 μ.Χ. Η Ευρώπη, αλλά και ο κόσμος ολόκληρος άλλωστε, αποτελεί έρμαιο ενός κορονοϊού με την κωδική ονομασία Covid-19. Το ποδόσφαιρο σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο ~όπως και οι υπόλοιπες εκφάνσεις της καθημερινής ζωής~ χειμάζεται, λόγω της πανδημίας. Σε όλη; Όχι δα... Υπάρχει ένα «χωριό» ανυπότακτων που αντιστέκεται κόντρα σε όλες τις ιατρικές γνωματεύσεις και όχι μόνο δεν έχει αλλάξει την καθημερινότητά του, αλλά στην επικράτειά του διεξάγεται κανονικά -και με κόσμο - πρωτάθλημα στον «βασιλιά των σπορ»!

Ας μας συγχωρήσουν οι απανταχού λάτρεις του «Αστερίξ» για την παραφθορά της γνωστής εισαγωγής τού αγαπημένου τους κόμικς, αλλά προσομοιάζει αρκετά η κατάσταση του ανυπότακτου χωριού των Γαλατών (των Αστερίξ, Οβελίξ, Μαζεστίξ, Πανοραμίξ, Ιντεφίξ και όλης της παλιοπαρέας...), που σχεδίασε με την πένα του ο πρόσφατα αποθανών (στα 92 του) Αλμπέρτ Ουντερζό και απείχε της Pax Romana (σ.σ. «Ρωμαϊκή Ειρήνη» και του τρόπου ζωής των αρχαίων Ρωμαίων, εν γένει), με εκείνη του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Το οποίο δεν βρίσκεται στην... Αρμορίκη, αλλά στην ανατολική Ευρώπη!

Εντάξει, η λέξη «χωριό» δεν περιγράφει, επακριβώς, μια έκταση 207.595 τετραγωνικών χιλιομέτρων και έναν πληθυσμό περί τα 10 εκατομμύρια, αλλά η λογική των πολιτικών και αθλητικών αρχών της Λευκορωσίας (περί ης ο λόγος...), να μην ακολουθήσουν την πρακτική όλων των ομολόγων τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο - που οδηγήθηκαν στη λύση της αναστολής της ποδοσφαιρικής δράσης, προκειμένου να συνδράμουν στην ανάσχεση της διασποράς της πανδημίας - μετατρέπει την πρώην Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία, σε επίπεδο φούτμπολ τουλάχιστον, στο τρόπον τινά «γαλατικό χωριό» της UEFA!

Oι Λευκορώσοι ιθύνοντες αψηφούν τους κινδύνους που διατυμπανίζουν οι απανταχού ιατρικές κοινότητες για τον κορονοϊό και τη διάδοσή του κι έτσι το φιλοθεάμον κοινό της χώρας είναι το μόνο, πανευρωπαϊκά, που απολαμβάνει -με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για την υγεία του, αλλά και των διαγωνιζομένων - την μπάλα να κυλά εντός των τεσσάρων γραμμών των γηπέδων, με το ίδιο ευρισκόμενο στις εξέδρες!
Την ίδια στιγμή οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ποδοσφαιρόφιλοι... ξεχαρμανιάζουν αναπολώντας τη δράση και παρακολουθώντας στο διαδίκτυο αγώνες του πρόσφατου και του απώτερου παρελθόντος. Όταν το να πάνε στο γήπεδο, κατά χιλιάδες, ήταν μέρος της καθημερινότητας και όχι λόγος να θεωρούνται οι τελευταίοι αγώνες που διεξήχθησαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο «υγειονομικές βόμβες»...

Οι πιο...μερακλήδες από τους πιστούς της «στρογγυλής θεάς» ψάχνουν διαδικτυακά πρόσβαση στις εικόνες της Πρέμιερ Λιγκ της Λευκορωσίας, η οποία, ελλείψει ανταγωνισμού (λόγω της διακοπής των άλλων πρωταθλημάτων), έγινε... τάση, αφού μόνο εκεί υπάρχει «πράγμα που σαλεύει» και όχι υλικό αναμνήσεων...

Η «ψύχωση» των φορέων υγείας και η δημοφιλής Σλατσκ λόγω... ονόματος!

Έτσι η απόφαση των αρχών της χώρας να απορρίψουν τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως «ψύχωση», σε συνδυασμό με την προπαγάνδα από τα ελεγχόμενα, από την κυβέρνηση, μίντια, έχει αποτέλεσμα ο κόσμος να συρρέει στα γήπεδα της χώρας.

Λες και παγκοσμίως δεν υπάρχουν εκατόμβες νεκρών. Λες και ο κορονοϊός σταματά στα σύνορα για διατυπώσεις...

Κάθε άλλο. Ο πρώτος νεκρός, επισήμως, από την πανδημία καταγράφηκε την περασμένη Τρίτη, αλλά οι φόβοι - σε μια χώρα που πολλάκις έχει κατηγορηθεί σε διεθνή φόρα για παραβιάσεις βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων (όπως στην αντικειμενική πληροφόρηση) - είναι ότι ο πραγματικός αριθμός είναι απείρως μεγαλύτερος.

Παρά ταύτα, η Πρέμιερ Λιγκ της Λευκορωσίας - ένα πρωτάθλημα που οι περισσότεροι, πριν από το σχεδόν καθολικό «λουκέτο» του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, αγνοούσαν την ύπαρξή του - κερδίζει διαρκώς δημοφιλία, παγκοσμίως.

Σ’ αυτήν την τάση του κοινού ξεχωρίζει μία ομάδα: η Σλατσκ. Εδρεύει στην ομώνυμη πόλη, που βρίσκεται 65 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, Μινσκ. Μέχρι πρόσφατα είχε μετρημένους στα δάχτυλα (του ενός χεριού...) οπαδούς πέραν των κατοίκων της (σ.σ. περί τους 65.000). Κι όμως, τις προάλλες σελίδα στο Facebook, που είναι αφιερωμένη σε εκείνη, συγκέντρωσε περισσότερους από 2.000 «ακολούθους»! Σελίδα που φτιάχτηκε όχι στη Λευκορωσία, αλλά στη μακρινή Αυστραλία!

«Ο κορονοϊός αποτέλεσε τεράστιο πλήγμα για κάθε ποδοσφαιρόφιλο σε όλο τον πλανήτη. Ευχαριστούμε την Πρέμιερ Λιγκ της Λευκορωσίας και ειδικότερα της Σλατσκ, που διατηρούν το ποδόσφαιρο ζωντανό για τους απανταχού φιλάθλους» αναγράφεται σχετικά.

Όσο για την ξαφνική δημοφιλία της συγκεκριμένης ομάδας στο εξωτερικό και δη στους Αντίποδες, η αθλητική ιστοσελίδα της Λευκορωσίας «Pressball» την αποδίδει στο ότι ηχητικά παραπέμπει σε μία από τις πλέον συνήθεις βρισιές των αγγλόφωνων: «Η δημοφιλία της Σλατσκ οφείλεται στο… όνομά της. Ηχητικά μοιάζει με την αγγλική λέξη [slut],που περιγράφει μια γυναίκα ελευθερίων ηθών. Όσοι μυούνται στο ποδόσφαιρο της Λευκορωσίας τη μαθαίνουν έτσι ευκολότερα από τις άλλες ομάδες της χώρας...».

Παρότι στη ρώσικη τηλεόραση εμφανίζονται ειρωνικά σχόλια τύπου
«πορνογραφικό ποδόσφαιρο» (του πρώην εκλέκτορα της ΕΣΣΔ και αντιπροέδρου της ΦΙΦΑ Βιάτσεσλαβ Κολόσκοφ), η Λευκορωσική Λίγκα γνωρίζει πιένες: κάτοικοι της Αδελαΐδας ζητούν αδερφοποίηση της αυστραλιανής πόλης με το Σλατσκ, ενώ περίπου 300 σχόλια συνόδευσαν την είδηση της ήττας της ομάδας από την Ντιναμό Μπρεστ, στησελίδα στο Φέισμπουκ!

«Δεν θέλουμε όλο αυτό να είναι μια σύντομη σχέση. Μια... μόδα. Θέλουμε να μείνουν οι οπαδοί κοντά μας αφού τελειώσει η ιστορία της πανδημίας και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο βγει από την καραντίνα» δήλωσαν άνθρωποι της Σλατσκ στο δορυφορικό κρατικό κανάλι «Belsat».

«Μήπως κόλλησα τον ιό σήμερα;»

Απ’ όταν ο πρώτος θάνατος λόγω του κορονοϊού καταγράφηκε από τις παραδοσιακά γραφειοκρατικές (στα πρότυπα του σοβιετικού παρελθόντος) αρχές της Λευκορωσίας, οι ανησυχίες στις τάξεις των φιλάθλων της χώρας, αλλά και των νέων φανατικών της, εκτός των συνόρων, αυξήθηκαν μήπως, ενδεχομένως, ακολουθηθεί η πεπατημένη των άλλων χωρών, με το «λουκέτο».

Το Βίτσεμπσκ, όπου ο 75χρονος Λευκορώσος ηθοποιός Βίκταρ Ντασκέβιτς πέθανε, προσβεβλημένος από την πανδημία, αποτελεί και έδρα της ομώνυμης ομάδας της Πρέμιερ Λιγκ της χώρας.

Παρ’ όλα αυτά η ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης ακολουθεί τη συνήθη διαδικασία προπονητικής προετοιμασίας για το σημερινό ματς. Φιλοξενεί τη Σμολεβίτσι στο, χωρητικότητας 8.000 θέσεων, γήπεδό της.

Σύμφωνα με τον προπονητή της Βίτσεμπσκ, Σεργκέι Γιαζίνσκι, «όλα βαίνουν βάσει προγραμματισμού. Τίποτα δεν άλλαξε για μας». Ωστόσο, μάλλον κάποια πράγματα διαφοροποιήθηκαν στην καθημερινότητά τους: «Δεν βγαίνουμε έξω. Προσπαθούμε να μη βήξουμε κοντά σε κάποιον άλλον και πλένουμε πολύ σχολαστικά τα χέρια μας…».

Είναι φανερό ότι στο μυαλό όλων είναι ο φόβος να μη δουν εκ του σύνεγγυς εικόνες άλλων χωρών: «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποιον άρρωστο παίκτη. Μέχρι στιγμής όλα είναι εντάξει. Αλλά να ξέρετε: αν όλο αυτό αλλάξει, θα αλλάξουν και τα λόγια μου. Και τα έργα μου…».

Ο μέσος της ομάδας, Αντόν Ματβεγιένκα, μοιάζει πιο ανήσυχος: «Δεν είμαι και στην καλύτερη διάθεση. Υπάρχει διάχυτη μια αίσθηση φόβου. Και όταν σε καλούν στο τηλέφωνο και σε ρωτάνε [τι γίνεται εκεί;], είναι αλήθεια ότι είναι άβολο...».

Εξάλλου ο Ζοάο Γουίλιαμ, Βραζιλιάνος αμυντικός της Ρουχ, που εδρεύει στην Μπρεστ, παραδέχεται το άγχος του μιλώντας στην ιστοσελίδα της χώρας«Tribuna»: «Ελπίζω το πρωτάθλημα να διακοπεί…» δηλώνει ορθά – κοφτά, εξομολογούμενος τους φόβους του.

«Είμαι ελαφρώς τρομοκρατημένος. Δεν νοιάζομαι για όλο αυτό κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αλλά μετά το τελευταίο σφύριγμα οι αμφιβολίες εμφανίζονται. [Μήπως κόλλησα σήμερα;] σκέφτομαι…».

Ο Σάντρο Τσβέιμπα, της ‘Ισλοχ Μινσκ, μιλώντας στην αγγλική εφημερίδα «DailyTelegraph» ήταν πιο...γλαφυρός! «Είναι λες και είμαστε σε άλλον πλανήτη» δήλωσε ο Ρώσος μέσος, που είναι μακριά από την οικογένειά του, σημειώνοντας: «Ξέρουμε και βλέπουμε πως έχει γίνει κάτι σοβαρό στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά η ζωή εδώ στη Λευκορωσία συνεχίζεται κανονικά. Συνεχίζουμε να προπονούμαστε και να παίζουμε, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα…».

Δέκα χώρες βλέπουν πλέον την Πρέμιερ Λιγκ της Λευκορωσίας!

Μέσα σ’ αυτό το διαμορφωθέν «σκηνικό», η Διεθνής Ένωση Επαγγελματικών Ποδοσφαιριστών (FIFPro) καυτηρίασε τις αποφάσεις των Λευκορώσων ιθυνόντων να πάνε «κόντρα στο ρεύμα», χαρακτηρίζοντας «ειλικρινά ακατανόητο» το ότι μέλη της αγωνίζονται κανονικά, με την πανδημία να καλπάζει. Ωστόσο, πέραν της ρηματικής παρέμβασής της, «μηδέν εις το πηλίκον»: τα ματς συνεχίζονται και η 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος βρίσκεται εν εξελίξει.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Ουλατζιμίρ Μπαζάναφ, απηχώντας τις απόψεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής της χώρας, φαίνεται να αψηφά τον κίνδυνο του κορονοϊού: «Δεν υπάρχει καμιά κρίσιμη κατάσταση. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, συνεχίζουμε το πρωτάθλημα» δήλωσε στην κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας.

Για να προσθέσει: «Κανείς δεν μας έχει πιέσει να σταματήσουμε την αγωνιστική δράση. Ούτε η ΟΥΕΦΑ ούτε η ΦΙΦΑ. Τις αποφάσεις τις παίρνουμε μόνοι μας. Δεν λέμε ότι θα παίξουμε όλο το πρωτάθλημα, οπωσδήποτε. Αν υπάρξει έκτακτη ανάγκη, θα το αναστείλουμε...».

Την ίδια στιγμή η μοναδικότητα της κατάστασης παρουσιάζεται με περισσή περηφάνια. Σαν άλλη ποδοσφαιρική «Μέκκα»! Στην επίσημη ιστοσελίδα της Ντιναμό Μινσκ, μετά την ήττα στο ντέρμπι της λευκορωσικής πρωτεύουσας (3-2) από την ομώνυμη ομάδα, παρουσία 3.000 θεατών, υπογραμμιζόταν ότι «το ματς ήταν το μοναδικό που διεξαγόταν, παγκοσμίως, εκείνη την ώρα»!

Στον ίδιο τόνο και η διαπίστωση του Αλεξάντερ Αλέινικ, εκπροσώπου της Ομοσπονδίας, ότι «αυτή η κατάσταση δεν έχει προηγούμενο…».

Πώς να μην το λέει, όταν έχουν πωληθεί τα δικαιώματα της Λευκορωσικής Πρέμιερ Λιγκ σε 10 χώρες (μεταξύ των οποίων οι Ρωσία, Ισραήλ και Ινδία);

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, εξάλλου, φαίνεται ότι εκπέμπουν οι οπαδοί της Νέμαν, μιας από της ομάδες της πρώτης κατηγορίας.Έτσι κατηγόρησαν τις κρατικές αρχές ότι παραποιούν τα στοιχεία αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, καλώντας, ταυτόχρονα,τα μέλη τους να μην πηγαίνουν στους αγώνες. Για το καλό τους… «Αφήστε μας να μείνουμε σπίτι. Μειώστε το ρίσκο που σχετίζεται με τη διάδοση του κορονοϊού και φυλάξτε τον εαυτό σας και τους διπλανούς σας» ανέφερε επίσημη ανακοίνωσή τους,όπου πρότεινανστις Αρχές να αναστείλουν κάθε ποδοσφαιρική δράση στη χώρα.

Τελικά «τα παιδιά στην κερκίδα» - σε μια χώρα όπου ο («ισόβιος», από το 1994) πρόεδρός της, Αλεξάντερ Λουκασένκο, συμβούλευε τους πολίτες του να πίνουν βότκα (!) για να καταπολεμήσουν τον κορονοϊό, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να παίζει χόκεϊ και να αγκαλιάζει τους συναθλητές του, αφού «δεν υπάρχουν κορονοϊοί εδώ, δεν τους βλέπω!» - ενίοτε είναι η μόνη φωνή λογικής.

Εκτός από «μόνη ελπίδα», όπως λέει το τραγούδι του Νίκου Πορτοκάλογλου…



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110