Dois anos Pedro Martins*

*Δύο χρόνια Πέδρο Μαρτίνς. Συμπληρώνονται σήμερα (9/4) δύο χρόνια από την ημέρα που ο Πορτογάλος ανέλαβε προπονητής του Ολυμπιακού και επτά δημοσιογράφοι του fosonline.gr γράφουν την άποψή τους για τον άνθρωπο που κέρδισε πολλά στοιχήματα, τη διοίκηση και τους απαιτητικούς οπαδούς της ομάδας!

Dois anos Pedro Martins*

ΑΛΕΞΗΣ ΒΙΡΒΙΛΗΣ: Μάγκας από ατσάλι

Τα κατορθώματά του γνωστά. Όπως γνωστή είναι και η δουλειά που έριξε από το καλοκαίρι του 2018, φτιάχνοντας μια ομάδα από το μηδέν σε συνεργασία με τη διοίκηση. Το μεγαλύτερο προσόν του Πέδρο Μαρτίνς δεν είναι μόνο η καθημερινή δουλειά του στον Ρέντη, αλλά και ο σεβασμός που εμπνέει στους ποδοσφαιριστές του. Οι ατάκες του Βαλμπουενά για το πόσο ταυτίζεται με τη φιλοσοφία του Πορτογάλου είναι ένα μικρό παράδειγμα. Εμείς θα σταθούμε στο ότι πρόκειται για έναν μάγκα προπονητή από... ατσάλι. Άντεξε στη σκληρή κριτική και κυρίως στον βρόμικο πόλεμο που δέχτηκε μετά από άσχημες βραδιές. Το ήξερε ότι ορισμένοι (εκτός ΠΑΕ) τον περίμεναν στη γωνία για να πετάξουν δηλητήριο, επειδή δεν έβαζε τον έναν ποδοσφαιριστή ή τον άλλον. Όμως πάντοτε μετά από ένα κακό αποτέλεσμα έβρισκε τον τρόπο να κλείνει στόματα και να αποδεικνύει ότι ο Ολυμπιακός πέτυχε διάνα με την επιλογή του την άνοιξη του 2018.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Μαρτίνς από μία άλλη ματιά

Δύο χρόνια στον πάγκο του Ολυμπιακού συμπληρώνει ο Πέδρο Μαρτίνς και θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά για τον τεχνικό της ομάδας του Πειραιά. Όσα έχει κάνει στην τεχνική ηγεσία των «ερυθρόλευκων» λίγο-πολύ τα ξέρετε όλοι. Θα σταθούμε όμως στον Μαρτίνς ως άνθρωπο έτσι όπως τον έχουμε ζήσει στις προετοιμασίες. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό άνθρωπο, πολύ χαλαρό εκτός γηπέδου και με διάθεση να βοηθήσει τους πάντες. Είναι δουλευταράς και τα θέλει όλα στην εντέλεια. Ανοιχτός όμως σε οποιουδήποτε είδους κουβέντα, αλλά και δίπλα στους ποδοσφαιριστές σαν πατέρας. Πολλοί μπορεί να τον έχουν υποτιμήσει, αλλά ο Πορτογάλος είναι ένας προπονητής και ένας άνθρωπος με τρομερή εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του και στη δουλειά του και γι' αυτό έχει φτάσει έως εδώ στον Ολυμπιακό και παρά την αμφισβήτηση.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΓΛΙΔΗΣ: Τη στήριξη την κέρδισε μόνος του

Η πιο δύσκολη εποχή αναμφίβολα για τον Πέδρο Μαρτίνς και την παρουσία του στον Ολυμπιακό ήταν ο περσινός Φλεβάρης. Τότε που μέσα σε λίγες μέρες χάθηκαν όλοι οι στόχοι. Η ήττα στην Τούμπα έσβησε και τις τελευταίες ελπίδες για το πρωτάθλημα, στην Ευρώπη η ομάδα δεν μπόρεσε να προχωρήσει απέναντι στην Ντιναμό Κιέβου, ενώ ήρθε και ο αποκλεισμός-σοκ από τη Λαμία στο Κύπελλο για να κάνει την κατάσταση εκτός ελέγχου. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έστειλε το μήνυμα ότι μέχρι το τέλος της σεζόν όλοι θα κρίνονταν για την επόμενη. Ο Ολυμπιακός συνέχισε με πολύ καλό ποδόσφαιρο και ο Μαρτίνς πήρε ξανά την ευκαιρία για μια δεύτερη χρονιά που αποδείχθηκε εντελώς διαφορετική σε επίπεδο αποτελεσμάτων. Η αμφισβήτηση για τη δουλειά του προπονητή ήταν έντονη και το ενδεχόμενο απόλυσης δεν ήταν καθόλου απίθανο, με ανθρώπους που ήταν κοντά στην ομάδα και ειδικά τον Κριστιάν Καρεμπέ να παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη παραμονής του Μαρτίνς. Πολλοί πιστεύουν ότι αν ο Ολυμπιακός δεν νικούσε τον Ερυθρό Αστέρα και δεν εξασφάλιζε την ευρωπαϊκή συνέχεια, το θέμα προπονητή θα έπαιρνε διαστάσεις πιθανώς οριστικές. Ο Μαρινάκης για μία ακόμη φορά αποφάσισε την απόλυτη στήριξη του προπονητή και τα αποτελέσματα που ακολούθησαν σε Ευρώπη και Ελλάδα δικαίωσαν αυτή τη στάση…

ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ: Ήταν δύσκολο για τους άλλους

Η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση, έρχεται μέσα από μια ψηφοφορία του 2019. Για την ανάδειξη του καλύτερου προπονητή. Τότε που ακούγαμε και βλέπαμε τον Ολυμπιακό να παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο και τον Πορτογάλο να ψηφίζεται 7ος καλύτερος προπονητής. Ήταν μπροστά μόνο από τον πρώην προπονητή της ΑΕΚ Μαρίνο Ουζουνίδη και τον Γιώργο Παράσχο του Αστέρα Τρίπολης! Ήταν δύσκολο για τους άλλους να παραδεχθούν κάτι «ολυμπιακό». Η πρώτη δικαίωση ήρθε από τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ. Τους δύο τελευταίους πρωταθλητές, που στράφηκαν στην αγορά όπου έχει επενδύσει εδώ και χρόνια ο Ολυμπιακός. Την πορτογαλική. Μόνο που οι Άμπελ Φερέιρα και Μιγκέλ Καρντόσο δεν ακούμπησαν τον κόουτς του Ολυμπιακού. Η δεύτερη αναγνώριση ήρθε από τη διοίκηση του Ολυμπιακού και η ολοκληρωτική από τον κόσμο της ομάδας, που θα θυμάται τον ντροπιαστικό αποκλεισμό από τη Λαμία πολύ λιγότερο από τους άθλους με Μίλαν και Άρσεναλ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Το βράδυ στην Τούμπα

Να ξεκινήσουμε δηλώνοντας ότι προσωπικά στηρίζαμε τον Πέδρο Μαρτίνς από το ξεκίνημα της θητείας του στον Ολυμπιακό και παρά την… γκρίνια του κόσμου στην πρώτη του σεζόν, θεωρούσαμε ότι η διοίκηση θα έπρεπε να τον στηρίξει. Όπως κι έπραξε, με τον Πορτογάλο να τη δικαιώνει απόλυτα στη δεύτερη χρονιά του στον «ερυθρόλευκο» πάγκο. Οι καλές στιγμές του ως κόουτς των Πειραιωτών πολλές, ιδίως στην τρέχουσα σεζόν, ωστόσο εμείς ξεχωρίζουμε το βράδυ της 23ης Φεβρουαρίου στην Τούμπα. Ο Μαρτίνς προετοίμασε και έστησε τέλεια την ομάδα στο γήπεδο, κυριαρχώντας στρατηγικά και τακτικά στο ματς της χρονιάς. Εκείνο το βράδυ ο Ολυμπιακός, χωρίς φανφάρες και ηρωισμούς αλλά με απόλυτο ρεαλισμό και… ρομποτική στοχοπροσήλωση στο πλάνο του Πορτογάλου, έσπασε τη ρέντα του ΠΑΟΚ στα τελευταία μεταξύ τους παιχνίδια, εξαφάνισε τις όποιες αμφιβολίες υπήρχαν ποια είναι η καλύτερη ομάδα και ουσιαστικά εξασφάλισε την επιστροφή του στους εγχώριους τίτλους. Ο δε Μαρτίνς πιστοποίησε την ποιότητά του ως κόουτς, «κερδίζοντας» παράλληλα αρκετούς φίλους του Ολυμπιακού που ως εκείνη την ώρα τον αμφισβητούσαν.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ: Έζησε το «κάρμα» του αθλήματος!

Μεγάλες βραδιές και σπουδαίες νίκες για τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο του Ολυμπιακού. Ο Πορτογάλος τεχνικός κλείνει δύο χρόνια στο λιμάνι έχοντας βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του. Αυτό που σίγουρα δεν θα ξεχάσει ούτε εκείνος αλλά ούτε και εμείς είναι ο Φεβρουάριος. Ναι, ο δεύτερος μήνας του χειμώνα προσέφερε διαφορετικά συναισθήματα στον κόουτς των «ερυθρόλευκων» μέσα σε ένα έτος. Και εξηγούμε: Φλεβάρης του 2019 όταν το… κάρμα του ποδοσφαίρου τα είχε φέρει ως εξής: Ο Ολυμπιακός έπαιζε με τη Λαμία για το Κύπελλο (όπως και φέτος), με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα το καθοριστικό ντέρμπι (όπως και φέτος) και με την Ντιναμό Κιέβου τα δύο παιχνίδια για τους «32» του Europa League. Ο Ολυμπιακός τα έχασε όλα. Η Λαμία τον απέκλεισε, ο ΠΑΟΚ τον νίκησε 3-1 και πήρε το πρωτάθλημα, η Ντιναμό τον άφησε εκτός συνέχειας. Ωστόσο ο Μαρτίνς πήρε την εκδίκησή του τον ίδιο μήνα, αφού κόντρα σε Λαμία (ξανά για το Κύπελλο), ΠΑΟΚ στην Τούμπα (προβάδισμα για τον τίτλο) και Άρσεναλ για την πρόκριση στους «16» του Europa, μέτρησε δύο προκρίσεις και μία νίκη επί του βασικού αντιπάλου του. Επιβραβεύτηκε την ίδια εποχή που πέρσι μερικοί έπεσαν να τον φάνε! Δύο χρόνια Πέδρο Μαρτίνς λοιπόν, γεμάτα συγκινήσεις, χαρές, λύπες και σίγουρα ενδιαφέρουσες ιστορίες!

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ: Μπαλάρα, προκρίσεις και παίκτες που τρύπησαν ταβάνι

Ωραία πράγματα έχουμε δει σε αυτά τα δύο χρόνια του Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό, έτσι δεν είναι; Πρωτίστως και κυρίως, πολύ ωραία μπάλα, για να κοιτάξουμε απευθείας την ουσία κατάματα. Ταχύτητα, passing game, πλουραλισμός… Ένα ακόμα γεγονός είναι πως με τον Πορτογάλο τεχνικό είδαμε την καλύτερη εκδοχή του Κώστα Φορτούνη, ενώ πραγματικά αυτό που έχει γίνει με τον Κώστα Τσιμίκα είναι αξιομνημόνευτο. Έχει τρυπήσει το ταβάνι του και φυσικά ο Μαρτίνς έχει μερίδιο σε αυτό. Υπό την καθοδήγησή του ο Ολυμπιακός έχει ζήσει μεγάλες και σπουδαίες ευρωπαϊκές βραδιές, όπως οι προκρίσεις με την Άρσεναλ φέτος και τη Μίλαν πέρσι. «Έσβησε» και τα όποια θέματα μπορούσαμε να του καταλογίσουμε για τα ντέρμπι, καθώς τη χρονιά που διανύσαμε ήταν αήττητος, όχι μόνο σε αυτά αλλά γενικότερα στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος (26 παιχνίδια).