Σπανός: «Η κεντρική διαχείριση είναι μονόδρομος»

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ατρόμητος, Γιώργος Σπανός, μίλησε για το ενδεχόμενο οριστικής διακοπής του πρωταθλήματος, ενώ πρότεινε την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων ως λύση για την επόμενη μέρα.

Σπανός: «Η κεντρική διαχείριση είναι μονόδρομος»

Η υγειονομική κρίση του κορονοϊού έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα και αναμένεται να επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την οικονομική δραστηριότητα για τους επόμενους μήνες.

Ο μεγαλομέτοχος του Ατρόμητου, Γιώργος Σπανός, αναφέρθηκε στα δεδομένα που έχει δημιουργήσει και στο ελληνικό ποδόσφαιρο η πανδημία και, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΠΟΡ FM, υπέδειξε ως μοναδική λύση οικονομικής επιβίωσης των «μικρομεσαίων» ομάδων την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Υποστήριξε πως είναι ίσως η μοναδική λύση για να μπορέσουν όλες οι ομάδες να αντέξουν στους «κλυδωνισμούς» από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

«Στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς εκτιμήσεις, καθημερινά κάνουμε εκτίμηση της κατάστασης. Είμαστε σε επικοινωνία με την UEFA και τις άλλες λίγκες. Σαφώς και υπάρχει στο τραπέζι η οριστική διακοπή του πρωταθλήματος, αλλά αν συμβεί αυτό θα συμβεί με τον σωστό τρόπο, με τη συνεργασία όλων των πλευρών και τη νομική θωράκιση των ομάδων και της λίγκας», υπογράμμισε ο κ. Σπανός.

Όσο για την οδηγία της UEFA, που ζητεί να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για την ολοκλήρωση των εθνικών πρωταθλημάτων; «Πιστεύω ότι και η UEFA θέλει να εξαντλήσει τα περιθώρια. Στη δική μας αγορά είναι περιορισμένα τα έσοδα, αλλά εκεί διακυβεύονται πολλά εκατομμύρια ευρώ. Είναι πολύ μεγαλύτερα τα νούμερα τα οικονομικά, οπότε είναι πολύ λογικό να αξιολογείται η κατάσταση και αν έχουμε εξομάλυνση της κατάστασης τον Μάιο, να εξεταστεί αν είναι εφικτή η ολοκλήρωση των διοργανώσεων».

Ο ισχυρός άνδρας του Ατρόμητου ρωτήθηκε επίσης για το ενδεχόμενο να τελειώσει το πρωτάθλημα με κυβερνητική απόφαση. «Η δημόσια υγεία δεν υπάγεται σε κανένα αυτοδιοίκητο. Σαφώς αν βγει οδηγία από την κυβέρνηση οφείλουμε να την ακολουθήσουμε», σχολίασε.

Επίσης αναφέρθηκε και στην επόμενη μέρα, περιγράφοντάς την ως επισφαλή και αβέβαιη: «Αυτή τη στιγμή κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Για παράδειγμα, τώρα έχουμε εισπράξει το 50% του τηλεοπτικού συμβολαίου και δημιουργείται πρόβλημα αν δεν εισπραχθεί και το υπόλοιπο. Σίγουρα η επόμενη μέρα δεν θα είναι η ίδια. Το σύνολο των ομάδων, αν εξαιρεθούν τρεις-τέσσερις, δεν έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο. Καταλαβαίνετε ότι εν μέσω του παγκοσμίου προβλήματος που υπάρχει με τον κορονοϊό υπάρχουν κι άλλα θέματα που θα μας απασχολήσουν και άπτονται της βιωσιμότητας του ποδοσφαίρου».

Ερωτηθείς αν τάσσεται υπέρ της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, η απάντηση ήταν σαφής: «Θεωρώ ότι είναι μονόδρομος η λύση της κεντρικής διαχείρισης. Πιστεύω ότι γενικά πρέπει να υπάρχει ένα κοινό ταμείο στη λίγκα και να μοιράζονται τα έσοδα ανάλογα με την εμπορικότητα κάθε ομάδας».

Πότε εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει ξανά δράση; «Μέχρι το τέλος Απριλίου ξέρουμε ότι δεν μπορούν να γίνονται προπονήσεις. Ως τότε οι παίκτες γυμνάζονται από το σπίτι απλώς για να διατηρούνται. Όταν στο καλό σενάριο λέμε ότι θα αρχίσουν οι προπονήσεις μετά από δύο μήνες απραξίας, θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να ξαναμπούν στο γήπεδο. Νομίζω ότι στην καλύτερη περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει δράση πριν από τα τέλη Μαΐου».