Θόδωρος Μένης, πρόεδρος συνδέσμου Ολυμπιακού Νέας Υόρκης: «Ο Τραμπ θα πληρώσει την αλαζονεία του»

Από τη Νέα Υόρκη στο «ΦΩΣ» ο πρόεδρος του συνδέσμου του Ολυμπιακού, Θόδωρος Μενής, περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ λόγω κορονοϊού.

Θόδωρος Μένης, πρόεδρος συνδέσμου Ολυμπιακού Νέας Υόρκης: «Ο Τραμπ θα πληρώσει την αλαζονεία του»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Η Νέα Υόρκη έχει ήδη σοβαρό πρόβλημα με τον κορονοϊό, τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει ασθενείς, κόσμος πεθαίνει, έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ. Ο Θόδωρος Μενής είναι πολλά χρόνια πρόεδρος στον σύνδεσμο του Ολυμπιακού εκεί, ξέρει τα της Νέας Υόρκης πάρα πολύ καλά, είναι επιχειρηματίας, μου δίνει την ανταπόκριση.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 2/4/2020

Τι γίνεται στην Νέα Υόρκη φίλε; Σε ακούω και βήχεις.

Μην ανησυχείς, καλά είμαι. Όλη η οικογένεια καλά είμαστε. Αλλεργία είναι. Στη Νέα Υόρκη τέτοια εποχή θερίζει η αλλεργία, όλοι εδώ βήχουμε και δεν ξέρεις ποιος έχει τι... Εγώ είμαι κλεισμένος μέσα πολλές μέρες από μόνος μου, παίρνω μέτρα προφύλαξης. Μόνο χθες και σήμερα πήγα στο Αστόρια Παρκ και έτρεξα για άσκηση. Διότι είναι στην καθημερινότητά μου το τρέξιμο, θέλω να τρέχω 5 χιλιόμετρα τη μέρα. Το πρόβλημα είναι ότι έχει 98% υγρασία εδώ και πάντα τέτοια εποχή ο κόσμος υποφέρει από αλλεργίες.

Το club είναι κλειστό;

Ναι, το κλείσαμε, λαμβάνουμε μέτρα. Οι δουλειές έχουν περιοριστεί, αν και δεν έχει κάνει ο Τραμπ ολική απαγόρευση.

Του κάνουν κριτική τα media εκεί;

Πολύ. Ειδικά το CNN τον έχει σκίσει. Άργησε πολύ να πάρει μέτρα. Έλεγε ότι δεν θα έχουν πρόβλημα οι ΗΠΑ. Άκου τώρα τη μεγάλη διαφορά που υπάρχει εδώ σε σχέση με άλλες πολιτείες, αλλά και με την Ελλάδα. Εδώ υπάρχει πολύ φτωχός κόσμος που στοιβάζονται σε διαμερίσματα πάρα πολλοί μαζί. Το ξέρω και λόγω της δουλειάς μου, έχω επιχείρηση για οικοδομές, μπαίνουμε σε σπίτια για να βάψουμε και ενώ υποτίθεται ότι υπάρχει μία οικογένεια βλέπουμε δύο ή και τρεις. Μετανάστες, άλλοι με χαρτιά και άλλοι χωρίς χαρτιά... Σε λαϊκές περιοχές όπως Κουίνς, Μπρονξ, Μπρούκλιν για παράδειγμα. Αρρωσταίνει ένας, κολλάνε όλοι.

Αν κάποιος αρρωστήσει εκεί τον περιθάλπουν ή δεν έχει περίθαλψη; Δεν υπάρχει στις ΗΠΑ το κοινωνικό κράτος που υπάρχει στην Ευρώπη.

Όχι, τον περιθάλπουν. Έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία. Φέρανε και ένα πλωτό νοσοκομείο, ένα τεράστιο πλοίο με 1.000 κρεβάτια για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Έχουν δημιουργήσει και νέα νοσοκομεία βάζοντας κρεβάτια σε κτίρια.

Για τον Τραμπ πες μου τι λέει ο κόσμος εκεί.

Δεν προετοιμάστηκε καλά η Αμερική για τον κορονοϊό. Το λένε όλοι εδώ. Ο Τραμπ κοίταζε μαλακίες, είχε στο μυαλό του τις μπίζνες και άργησε πολύ. Καθυστέρησε 2 βδομάδες για να πάρει τα απαραίτητα μέτρα.

Τι μέτρα έχουν παρθεί τώρα εκεί; Είναι όπως στην Ελλάδα;

Όχι, είναι πιο χαλαρά τα πράγματα. Μπράβο στην Ελλάδα που πήρε αυτά τα μέτρα έγκαιρα, από νωρίς. Εδώ δεν έχουμε περιορισμό στις μετακινήσεις τώρα, δεν χρειάζεται να στέλνεις sms για να βγαίνεις έξω, μπορείς να κυκλοφορήσεις ελεύθερα ή να πάρεις το αμάξι σου. Έχει κόψει βέβαια ο κόσμος τις μετακινήσεις από μόνος του. Δεν βλέπεις ιδιαίτερη κίνηση έξω. Τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι να κλείσουν τα εστιατόρια, τις καφετέριες, τα μπαρ, τα σινεμά, τα θέατρα, τα σχολεία, τα μέρη του συνωστισμού. Τα εστιατόρια δίνουν φαγητό μόνο πακέτο να το πάρεις σπίτι σου. Και ευτυχώς γιατί έτσι τρώω!

Δηλαδή;

Είμαι μόνος μου, η γυναίκα μου πήγε με την κόρη μου στο Λονγκ Άιλαντ να κρατάει τα παιδιά. Είμαι αισιόδοξος αλλά δεν ξέρω πόσος κόσμος θα πεθάνει και ποιος θα πληρώσει αυτήν την κρίση στο οικονομικό... Ο Τραμπ είχε πει ότι θα έκλεινε τα μαγαζιά για λίγες μέρες αλλά πάμε ως τέλος Απρίλη και βλέπουμε... Το λάθος του ήταν ότι καθυστέρησε πολύ. Και επίσης λάθος ήταν ότι δεν έκοψε τις πτήσεις από Κίνα προς τις ΗΠΑ, τις πτήσεις από Μιλάνο που είναι τράνζιτ, και γενικώς ήταν στον κόσμο του... Για καιρό δεν είχε λάβει κανένα μέτρο!

Η κόρη σου και ο γαμπρός σου απ' ό,τι θυμάμαι είναι στην αστυνομία. Τι σου λένε;

Η κόρη μου είναι ντετέκτιβ αλλά στο γραφείο. Ο γαμπρός μου είναι ντετέκτιβ στο δρόμο. Τρέχει όλη μέρα και είναι εκτεθειμένος... Μέχρι στιγμής υπάρχει μία τάξη έξω, δεν έχει χαθεί ο έλεγχος.

Ελλείψεις στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν;

Σε ορισμένα είδη ναι.

Μάσκες υπάρχουν;

Όχι, είναι πρόβλημα. Για να καταλάβεις, έχω κανονίσει να πάω στο Νιου Τζέρσι να πάρω μάσκες για όλη την οικογένεια. Έχω ένα φίλο εκεί που έχει τεράστια αποθήκη, είναι έμπορος σε πολλά είδη, και θα φτάσω μέχρι εκεί για να πάρω μάσκες για όλη την οικογένεια.

Ο κόσμος κυκλοφορεί έξω με μάσκες;

Ναι, το 80%.

Η Νέα Υόρκη έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα σε όλες τις ΗΠΑ. Έτσι δεν είναι;

Ναι, μακράν. Υπάρχουν πυκνοκατοικημένες περιοχές εδώ, και επίσης είναι κόμβος, έρχονται από όλα τα έθνη. Μετά από εμάς, δεύτερη στο πρόβλημα είναι η Καλιφόρνια.

Να πούμε ότι όλα τα σπορ έχουν σταματήσει.

Τα πάντα. Είναι πρωτοφανές αυτό που έχει συμβεί στις ΗΠΑ. Το ΝΒΑ σταμάτησε, το αμερικάνικο ποδόσφαιρο, δηλαδή το ράγκμπι. Το μπέιζμπολ. Πολύ δημοφιλή σπορ εδώ. Τα πάντα έκλεισαν. Και τα γυμναστήρια.

Διαμαρτύρεται ο κόσμος;

Όχι. Δεν είναι η ελληνική ιδιοσυγκρασία εδώ. Το κάνεις για το καλό το δικό σου και για το καλό των άλλων που πάλι είναι το καλό το δικό σου.

Λεφτά δώσανε στον κόσμο από το κράτος;

Εδώ δεν δίνονται έτσι εύκολα τα λεφτά. Όσοι πάνε στο ταμείο ανεργίας επειδή χάνουν τη δουλειά τους, ναι, παίρνουν λεφτά. Και οι επιχειρήσεις θα ενισχυθούνε. Όμως θα υπάρξουν θέματα μεγάλα. Για παράδειγμα το δικό μας κλαμπ, ο σύνδεσμος του Ολυμπιακού, πληρώναμε ενοίκιο, έχουμε λειτουργικά έξοδα 4.000 δολάρια το μήνα. Πλήρωσα το τελευταίο ενοίκιο, αλλά από εδώ και πέρα θα το “παγώσω”. Θα μιλήσω με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου. Να μην ξεχάσω να σου πω κάτι. Τα μέτρα δεν είναι μόνο θέμα Τραμπ. Είχαμε και διαμάχες, για τα σχολεία λόγου χάρη ο κυβερνήτης ήθελε να κλείσουν πιο νωρίς, αλλά ο δήμαρχος δεν ήθελε. Κάθε πολιτεία έχει δικούς της κανόνες. Ο Τραμπ όμως έχει μεγάλη εξουσία και σίγουρα δεν χειρίστηκε το όλο θέμα καθόλου καλά. Είναι εκτεθειμένος και από αυτά που δήλωνε, τα έχουν φακελώσει οι αντίπαλοί του και του τα κοπανάνε.

Πριν συμβεί αυτή η συμφορά με τον κορονοϊό, ήταν σίγουρο ότι θα κέρδιζε τις εκλογές ο Τραμπ;

Ο Τραμπ είναι χαμένος από χέρι στις εκλογές. Ό,τι και να γίνει από εδώ και πέρα. Θα πληρώσει την αλαζονεία του.

Οι δημοκρατικοί ποιον θα βγάλουν μπροστά; Έχει κριθεί η κούρσα στους δημοκρατικούς;

Θεωρείται σίγουρο ότι ο Μπάιντεν, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα αναμετρηθεί με τον Τραμπ. Ο Τραμπ θα χάσει στις εκλογές τον Νοέμβρη από τον Μπάιντεν.

Υπάρχουν Έλληνες που έχουν εγκλωβιστεί τώρα στις ΗΠΑ;

Ναι, έχω και μία φίλη που ήθελε να έρθει στα παιδιά της στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί πια. Εγώ στο τσακ πρόλαβα. Ήμουν Ελλάδα, είδα και το ματς του Ολυμπιακού με την Άρσεναλ στο γήπεδο, με ένα φίλο μου μαζί προλάβαμε και γυρίσαμε στις ΗΠΑ.

Φαντάζομαι ακυρώθηκε η παρέλαση της ομογένειας στην οποία κάθε χρόνο παρατάσσετε το άρμα του Ολυμπιακού.

Η παρέλαση των Ελλήνων στις 29 Μαρτίου ακυρώθηκε. Δεν θα γίνει φέτος η μεγάλη ελληνική παρέλαση. Εδώ ρε συ αναβλήθηκε η παρέλαση του Αγίου Πατρίκιου που μαζεύει εκατομμύρια κόσμο και γίνεται επί 250 χρόνια! Είναι η γιορτή των Ιρλανδών που είναι μια από τις μεγαλύτερες μειονότητες στη Νέα Υόρκη και τα βάφουν όλα πράσινα. Η γιορτή των... βάζελων όπως τη λέμε εμείς χαριτολογώντας.

Οι εκκλησίες έχουν κλείσει εκεί;

Ναι. Το μόνο που είναι διαφορετικό τώρα από την Ελλάδα, είναι ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις των ανθρώπων.