Ο Γιάννης Οκκάς στο ΦΩΣ για Κωστή, Φορτούνη και Μαρτίνς

Ο Γιάννης Οκκάς μίλησε στο ΦΩΣ για το μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού από την Κύπρο, τον Ιωάννη Κωστή. Τι είπε για τον Κώστα Φορτούνη και τον Πέδρο Μαρτίνς.

Ο Γιάννης Οκκάς στο ΦΩΣ για Κωστή, Φορτούνη και Μαρτίνς

Τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός έχει μπει σε μία διαδικασία να σαρώνει την Ευρώπη προκειμένου να εντοπίζει ταλέντα που θα μπορέσουν να τον βοηθήσουν και παράλληλα να πωληθούν στο μέλλον σε υψηλή τιμή. Ένα τέτοιο εντόπισε στην Κύπρο και με συνοπτικές διαδικασίες προχώρησε στην απόκτησή του. Ο λόγος φυσικά για τον Ιωάννη Κωστή, ο οποίος το ερχόμενο καλοκαίρι θα ενσωματωθεί στην ομάδα του Πειραιά, αφού έχει παραμείνει στη Νέα Σαλαμίνα με τη μορφή του δανεισμού. Ο περισσότερος κόσμος στην Ελλάδα δεν έχει εικόνα για το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού και το ΦΩΣ αναζήτησε τον πλέον αρμόδιο για να μας μιλήσει για τον Κωστή. Ο Γιάννης Οκκάς γνωρίζει όσο λίγοι το νέο «ερυθρόλευκο» μεταγραφικό απόκτημα.

Ο παλαίμαχος επιθετικός της ομάδας του Πειραιά με μεγάλη του χαρά δέχτηκε να μας μιλήσει για τον Κωστή και όχι μόνο. Η κουβέντα πήγε γενικά στο ποδόσφαιρο και φυσικά και στο μέλλον του ίδιου. Ο Οκκάς μάς αποκάλυψε ότι είχε δεχτεί πρόταση για να εργαστεί στην ακαδημία του Ολυμπιακού και πως σε λίγο καιρό θα βγει στην αγορά ως πρώτος προπονητής πλέον. Κρατάει την πόρτα του Ολυμπιακού ανοιχτή και τονίζει πως θα ήταν χαρά του να γυρίσει στα παλιά του λημέρια, στην ομάδα που υπηρέτησε για τρία χρόνια και με την οποία διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις ακόμη και σήμερα.

Ο Οκκάς μίλησε με ειλικρίνεια για τον Κωστή και το ταλέντο του. Δεν θέλησε να μπει στη διαδικασία της σύγκρισης με τον Κώστα Φορτούνη και μάλιστα θεωρεί ότι δεν κάνουν καλό στο παιδί όσοι προχωρούν σε μία τέτοια σύγκριση. Παραδέχεται ότι πρέπει να βελτιώσει πολλά ακόμα για να φτάσει στο επίπεδο του Θεσσαλού χαφ. Επιπλέον μας μιλάει για τον Πέδρο Μαρτίνς, για τον οποίο «στάζει μέλι» και θεωρεί ότι έχει κάνει εξαιρετική δουλειά με τη φόρμα του Ολυμπιακού. Μία κουβέντα που είχε ως επίκεντρο τον Ιωάννη Κωστή, αλλά δεν στάθηκε μόνο εκεί. Διαβάστε αναλυτικά όσα μας είπε ο Γιάννης Οκκάς για τον Ολυμπιακό, τον Φορτούνη, τον Κωστή, το δικό του μέλλον και τον Μαρτίνς…

Γιάννη, παραμένεις ακόμη στο πόστο του βοηθού προπονητή της Κύπρου; Διότι έχουν αναπτυχθεί διάφορες φήμες...

«Ίσως αναζητήσω την τύχη μου για προπονητής σε κάποιο κλαμπ. Μετά από τέσσερα χρόνια στην Εθνική νομίζω πως είναι η ώρα να βγω να ψαχτώ για ομάδα και να κάνω το επόμενο βήμα».

Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο;

«Όχι κάτι επίσημο. Κατά νου κάτι υπάρχει. Εδώ και λίγο καιρό υπάρχει η φημολογία ότι μπορεί να αποχωρήσω από την Εθνική και κάτι γίνεται. Αν τελικά αποχωρήσω, θα ψαχτώ και πιο καλά και πιο συγκεκριμένα. Επειδή επίσημα δεν έχει γίνει κάτι με την Εθνική, είμαι ακόμα στη διαδικασία».

Θα σε δούμε στην Ελλάδα προπονητή;

«Και η Ελλάδα παίζει δυνατά, αλλά θα δούμε. Υπήρχε πέρσι μία πιθανότητα να έρθω στις μικρές ηλικίες του Ολυμπιακού, αλλά είχα μπροστά μου την Εθνική και δεν ήθελα να φύγω. Θα δούμε τι θα γίνει, γιατί ακόμα δεν είναι επίσημο με την Εθνική. Έχει γίνει μία κουβέντα, αλλά ακόμα δεν έχει τελειώσει το θέμα. Νομίζω όμως ότι μετά από τέσσερα χρόνια είναι μία ευκαιρία να ψαχτώ για προπονητής σε ομάδα».

Με τον Ολυμπιακό είχες κάνει επαφή πέρσι;

«Με τον Ολυμπιακό έχω συνεχή επαφή. Έχω φίλους στην ομάδα και πολύ καλές σχέσεις. Υπήρχε μία φάση που ήθελαν προπονητή στις μικρές ηλικίες, αλλά είχα την πρόταση να πάω βοηθός στην Εθνική ανδρών και δεν μπορούσα να την αρνηθώ. Έχω συνεχή επαφή με τους ανθρώπους στον Ολυμπιακό. Είχα έρθει και πέρσι και είδα τον κύριο Μαρτίνς, είχα παρακολουθήσει προπονήσεις το καλοκαίρι. Κρατάω επαφές».

Την πόρτα του Ολυμπιακού την κρατάς ανοιχτή δηλαδή;

«Από τη στιγμή που θα θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση ομάδων, θα ήταν ευχής έργον να γυρίσω στα παλιά μου λημέρια. Είχα περάσει πολλά ωραία χρόνια στον Ολυμπιακό. Μου φέρθηκαν πολύ ωραία στον Ολυμπιακό και έχω μόνο καλές αναμνήσεις από την ομάδα».

Είχες κάνει και σημαντικές επιτυχίες με την Κ17 της Εθνικής Κύπρου…

«Είχα την Κ17 της Εθνικής και κάναμε πολύ μεγάλες επιτυχίες. Μετά από δέκα χρόνια είχαμε προκριθεί στο "Ελίτ Ράουντ" και ήταν μεγάλο επίτευγμα. Είχε ακουστεί πολύ αυτό και ήταν από τις μεγαλύτερες επιτυχίες που είχαν κάνει οι Εθνικές μας ομάδες. Το 2007 ήταν η τελευταία πρόκριση που είχαν κάνει. Το 2017 όταν ανέλαβα προκριθήκαμε στο ''Ελίτ Ράουντ'' και το 2018 ξανά».

Οπότε τον Κωστή τον γνώριζες από τότε, από εκείνες τις ηλικίες, σωστά;

«Ναι, τον είχα μαζί μου την πρώτη χρονιά που προκριθήκαμε. Τον είχα στους 17άρηδες. Ήρθε πρώτη φορά στις μικρές Εθνικές μαζί μου και έκανε την πρώτη του συμμετοχή στην Ανδρών πέρσι που εγώ ήμουν βοηθός».

Τι πρέπει να περιμένει ο κόσμος από τον Κωστή, τι στυλ παίκτη είναι;

«Πρώτα απ' όλα είναι ένας πολύ καλός χαρακτήρας, ένα πολύ καλό παιδί. Παίζει ως ''οκταροδεκάρι'', ενώ έχει παίξει και ως δεύτερος αμυντικός χαφ. Όταν η ομάδα του θέλει να έχει έναν ποιοτικό ποδοσφαιριστή πιο πίσω για να βγάζει τη μπάλα σωστά μπροστά, μπορεί να τον χρησιμοποιήσει εκεί. Έχει κάθετα τρεξίματα, είναι πολύ καλός χειριστής της μπάλας και έχει πολύ καλές μεταβιβάσεις. Ίσως ένα του μειονέκτημα είναι πως είναι μικρόσωμος. Πρέπει όμως να λέμε και την αλήθεια στον κόσμο. Αυτή την αλήθεια πρέπει να την ακούει και ο Ιωάννης, ο οποίος την έχει ήδη ακούσει από μένα. Δεν πρέπει να παρασυρθεί από τα καλά λόγια που ακούγονται τώρα. Ο Ολυμπιακός είναι πολύ δύσκολη ομάδα. Είναι ομάδα που θέλει μεγάλη προσπάθεια».

Έχεις μιλήσει εσύ μαζί του;

«Φυσικά, έχω μιλήσει μαζί του και του έχω εξηγήσει τι μέγεθος είναι ο Ολυμπιακός. Έχουν βιαστεί κάποιοι και αυτό πρέπει να διορθωθεί και για το καλό του ίδιου. Βιάζονται να τον συγκρίνουν με τον Φορτούνη. Ο Ιωάννης θέλει πολλά ψωμιά για να φτάσει τον Φορτούνη. Έχει όλα τα προσόντα να δουλέψει και να βελτιώσει αυτό που είναι τώρα. Είναι κρίμα να τον συγκρίνουν με τον Φορτούνη, γιατί πρόκειται για έναν φτασμένο ποδοσφαιριστή, πολύ έμπειρο, πρόκειται για μία ηγετική μορφή. Ο Ιωάννης είναι ακόμα στις αρχές. Φυσικά μπορεί να πάρει αυτά τα στοιχεία, αλλά ακόμα θέλει πάρα πολλή δουλειά».

Το καλοκαίρι θα ενταχθεί στον Ολυμπιακό. Εσύ δηλαδή τι τους έχεις πει, πώς τον έχεις προετοιμάσει;

«Απλά πράγματα του έχω πει, αυτό που ξέρουν όλοι. Ο Ολυμπιακός είναι μία μεγάλη ομάδα που πρωταγωνιστεί. Του είπα ότι "είσαι τυχερός που πηγαίνεις στον Ολυμπιακό που δουλεύει φουλ επαγγελματικά και δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη. Θα στρωθείς στη δουλειά θες δεν θες". Του έχω αναφέρει ένα παιχνίδι που παίζαμε με το Αιγάλεω αν δεν κάνω λάθος. Ήθελε να του δώσω την εικόνα ότι ο κόσμος του Ολυμπιακού δεν αρκείται με μία νίκη με 1-0. Σε εκείνο το παιχνίδι είχα σκοράρει και θυμάμαι χάναμε 0-2 και γυρίσαμε το ματς σε 4-2. Του έδωσα την εικόνα ότι ο κόσμος δεν ευχαριστήθηκε με τη νίκη. Δεν θέλει να βλέπει την ομάδα του να χάνει με 2-0. Είναι πολύ καλό παιδί και πρέπει να ξέρει την αλήθεια. Έχω πολύ καλά σχέση με τον Κωστή. Είναι καλό να έχουμε ειλικρινή σχέση μαζί του για να μπορέσει να πάει μπροστά».

Είπες ότι είναι πολύ καλό παιδί. Ξέρεις ότι στον Ολυμπιακό δεν αρκεί μόνο αυτό για να μπορέσει να σταθεί ένας ποδοσφαιριστής. Εσύ το έχεις ζήσει και το ξέρεις πολύ καλά αυτό.

«Έχει ποδοσφαιρικό θράσος και αυτό είναι πολύ καλό. Στο γήπεδο έχει το θράσος που χρειάζεται. Έξω από το γήπεδο είναι ένα πολύ καλό παιδί. Του έχω πει ακόμη πως ό,τι βοήθεια χρειαστεί στη διαμονή του στην Ελλάδα είμαι στη διάθεσή του. Δεν τον φοβάμαι, γιατί έχει ποδοσφαιρικό θράσος. Βέβαια, θέλω να είμαι ειλικρινής. Όλα αυτά θέλουν πολύ μεγάλη προσπάθεια. Είναι ενθουσιασμένος με τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό. Θα τα ζήσει και από κοντά όλα αυτά».

Με τον Μαρτίνς έχεις κάνει κάποια κουβέντα για τον Κωστή;

«Όχι, εγώ όταν πήγα στις προπονήσεις δεν είχε ιδέα ο Μαρτίνς για τον Κωστή. Μετά έκανε την καλή χρονιά και άρχισαν να ενδιαφέρονται οι ομάδες».

Έχοντας παρακολουθήσει προπονήσεις του Ολυμπιακού, ποια είναι η άποψή σου για τον Πέδρο Μαρτίνς;

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με τον κύριο Μαρτίνς. Από την εμπειρία μπορείς να καταλάβεις κάποια πράγματα. Εκείνες τις ημέρες που πήγαινα πρωί-απόγευμα στον Ρέντη είδα μια απίστευτη οργάνωση. Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που έκανε προπονήσεις. Μάλιστα κράτησα δυο-τρία πράγματα. Κάποια από αυτά τα εφάρμοσα και στην Κ17. Αυτό το καλοκαίρι, αν όλα πάνε καλά και έχω χρόνο, θα επιδιώξω να παρακολουθήσω όλη την προετοιμασία του Ολυμπιακού ακόμη και στο εξωτερικό. Δεν είναι κακό να κάνεις αντιγραφή. Το θέμα είναι να μπορέσεις να την κάνεις, να μπορέσεις να εφαρμόσεις όλα όσα θα δεις. Μπορεί να κάνουμε την ίδια άσκηση αλλά να μην έχουμε την ίδια ουσία. Αξίζουν συγχαρητήρια στον κύριο Μάρτινς για αυτό που κάνει στον Ολυμπιακό. Τόσο στον ίδιο όσο και στους ανθρώπους της ομάδας. Αξίζουν μπράβο σε όλους για την εικόνα που παρουσιάζει ο Ολυμπιακός».

Τι κατάσταση επικρατεί αυτές τις ημέρες στην Κύπρο λόγω του ιού;

«Πλέον εφαρμόζονται και σε εμάς τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Και εμείς για να βγούμε από το σπίτι πρέπει να στείλουμε μήνυμα και να έχουμε χαρτί. Καιρός ήταν να πάρουμε τέτοια μέτρα, γιατί είμαστε και μεσογειακοί λαοί και δεν τα εφαρμόζουμε. Δεν το έχει πάρει σοβαρά ο κόσμος. Δεν καταλαβαίνει πως δεν σημαίνει ότι επειδή σταματάει τη δουλειά θα πρέπει να συναντηθεί στα πάρκα και στις παραλίες. Ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται τη σημασία του προβλήματος. Εύχομαι ότι θα πειθαρχήσουμε ως λαός. Η Κύπρος είναι μικρή και θα μπορέσουμε να το ελέγξουμε. Εύχομαι στην Ελλάδα να περάσει όλο αυτό, γιατί την αγαπάμε την Ελλάδα και να είναι όλοι καλά».