Ο Νικολάου από την Ιταλία στο ΦΩΣ: «Θυμίζει πόλεμο…»

Ο Δημήτρης Νικολάου βρίσκεται στην Ιταλία και περιέγραψε στο ΦΩΣ όλα όσα ζει καθημερινά, ενώ συμβουλεύει τους Έλληνες να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών, για τον κορονοϊό

Ο Νικολάου από την Ιταλία στο ΦΩΣ: «Θυμίζει πόλεμο…»

Το περασμένο καλοκαίρι η Έμπολι έβγαλε από το ταμείο της 4,5 εκατ. ευρώ για να κάνει δικό της τον Δημήτρη Νικολάου. Η ομάδα της Τοσκάνης έδινε τη μάχη της για την άνοδο στη Serie A, αλλά όλα πλέον έχουν σταματήσει. Η βίαιη εισβολή του κορονοϊού στη ζωή μας ανέτρεψε τα πάντα.

Ο Έλληνας στόπερ βρίσκεται στην Ιταλία περίπου 4 ώρες μακριά από το Μιλάνο και ζει αδιανόητες στιγμές στη γειτονική χώρα. Ο Δημήτρης Νικολάου μίλησε το ΦΩΣ και περιέγραψε την κατάσταση που βιώνει καθημερινά στην Ιταλία και συμβουλεύει τους Έλληνες να υπακούσουν στις οδηγίες των αρχών, διότι είναι κάτι επικίνδυνο.

Αναλυτικά ο Δημήτρης Νικολάου μίλησε στο ΦΩΣ:

Για το πώς είναι η κατάσταση στην Έμπολι: «Δεν έχει καταλάβει ο κόσμος στην Ελλάδα πόσο επικίνδυνα είναι. Εδώ είναι διαφορετικά τα πράγματα. Μας έχουν πει να καθίσουμε μέσα στο σπίτι και το τηρούν. Μπορεί να δεις 2-3 να περπατάνε, αλλά μέχρι εκεί. Όλοι κάθονται μέσα στα σπίτια τους και έχουν κατανοήσει όσα ζητάει η κυβέρνηση.

Η ζωή στην Έμπολι έχει αλλάξει και ο Νικολάου παραδέχεται: «Προφανώς και φοβάμαι με όλα όσα ακούω. Μας έχουν ενημερώσει ότι κατά κύριο λόγο χτυπάει τους μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους, αλλά όπως και να το κάνεις φοβάσαι. Είναι μία κατάσταση σοκαριστική στην πόλη. Βλέπεις άδειους δρόμους και να μπαίνει ένας-ένας στο σούπερ μάρκετ. Είναι καταστάσεις που θυμίζουν άλλες εποχές, πολέμου».

Για το πώς κυκλοφορούν στην Έμπολι: «Ο κόσμος κρατάει τις αποστάσεις μεταξύ τους. Είναι μελαγχολικός, όμως, δεν είναι καθόλου ευχάριστη η κατάσταση. Έτσι κι αλλιώς για να βγεις δεν είναι και πολύ εύκολο. Για να βγεις από το σπίτι σου δεν είναι και πολύ εύκολο. Υπάρχει παντού αστυνομία που ελέγχει ποιοι κινούνται στους δρόμους. Για τρεις λόγους μπορείς να βγεις από το σπίτι. Αν θες να πας στο σούπερ μάρκετ, στο φαρμακείο ή για δουλειά. Έχεις ένα χαρτί που γράφει για πιο λόγο μετακινείσαι. Αν σε σταματήσει η αστυνομία πρέπει να δείξεις αυτό το χαρτί και την απόδειξη του σούπερ μάρκετ. Σε εμάς έδωσε η ομάδα αυτό το χαρτί, το οποίο έχει προμηθευτεί από το ιταλικό δημόσιο».

Για τις προπονήσεις: «Προπονήσεις δεν κάνουμε έχουν σταματήσει. Κάνουμε μέσω κάμερας. Περιμένουμε να μάθουμε πότε θα αρχίσουν ξανά οι προπονήσεις. Μας έχουν πει ότι θα αρχίσει το πρωτάθλημα 3-4 Απριλίου, αλλά τώρα λένε ότι θα πάει για 15 Απριλίου, όμως, αυτό που συζητιέται είναι ότι θα πάει ακόμα και για πιο μετά. Για παράδειγμα ο Ρέτσος μου είπε ότι η Πρέμιερ Λιγκ έχει σταματήσει μέχρι 30 Απριλίου. Το βλέπω δύσκολο να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, διότι εδώ τα πράγματα είναι χειρότερα και από την Κίνα».

Για το πώς έφτασε σε αυτό το σημείο η Ιταλία: «Δεν έχει καταλάβει κανείς πως την πάτησαν. Στην αρχή βέβαια δεν το πήραν στα σοβαρά. Όλοι έλεγαν "σιγά ένας ιός είναι", αλλά στην πορεία είδαν ότι τα πράγματα είναι σοβαρά, αλλά είχε ήδη ξεφύγει. Στο ξεκίνημα η ζωή συνεχιζόταν κανονικά. Σαν να μη συνέβαινε τίποτα. Όσο όμως αυξάνονταν τα κρούσματα άρχισαν να παίρνουν μέτρα και έτσι κλείστηκαν όλοι μέσα στα σπίτια. Είμαι 14 μέρες μέσα στο σπίτι. Βγαίνω μόνο για το σούπερ μάρκετ και να πάω στο προπονητικό κέντρο να πάρω πάγο και μετά πάλι σπίτι. Δεν επιτρέπεται να κυκλοφορήσω περισσότερο».

Για το αν θα πάρουν κι άλλα μέτρα: «Αυτή τη στιγμή μας έχουν κλείσει για 14 μέρες στα σπίτια για να δουν πως θα πάει η κατάσταση. Θέλουν να δουν μία βελτίωση, αλλά δεν την βλέπουν μέχρι στιγμής. Όσο δεν την βλέπουν θα πάρουν και πιο δραστικά μέτρα. Σκέφτονται ακόμη να απαγορεύσουν εντελώς τις μετακινήσεις και να μένεις μόνο μέσα στο σπίτι. Να μη βγαίνεις καθόλου και να είναι γεμάτο αστυνομία έξω».

Για τα σενάρια για τα πρωταθλήματα: «Μιλάω συνέχεια με τους φίλους μου στην Ελλάδα και με τους δικούς μου. Με τον Ανδρούτσο μιλούσα και μου περιέγραφε την κατάσταση στην Ελλάδα κι εκείνος είναι κλεισμένος μέσα στο σπίτι. Καθημερινά μιλάω και με τους δικούς μου ανθρώπους που αγωνιούν. Φοβούνται όλοι και καθημερινά μου στέλνουν μηνύματα για να μάθουν αν είμαι καλά και πως είναι εδώ η κατάσταση.

Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι στο τέλος δεν θα αρχίσουν τα πρωταθλήματα. Λένε να παίζουν τα παιχνίδια μέχρι τον Ιούλιο, αλλά έτσι όπως είναι τα πράγματα δύσκολα θα αρχίσουν ξανά τα πρωταθλήματα. Και με όσους συζητάω το καλύτερο είναι να τελειώσουν τα πρωταθλήματα και να στεφθούν οι πρωταθλητές προκειμένου να ξεκινήσει κανονικά η επόμενη σεζόν. Διαφορετικά φαίνεται ότι όλα θα πάνε πίσω. Εδώ λένε ότι θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα, αλλά αλλάζουν συνεχώς άποψη και αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι δύσκολα θα αρχίσουν πάλι».

Για το τι συμβουλεύει τους Έλληνες: «Δείτε το σοβαρά, διότι είναι πολύ δύσκολη στιγμή. Καθίστε σπίτια σας και να ακολουθείτε τις οδηγίες των αρμοδίων γιατί δεν ξέρουμε που θα τελειώσει όλο αυτό. Να προσέχετε τους εαυτούς σας και τους συνανθρώπους σας».