Mαραντόνα, Πλατινί, Γκασκόιν, Μπεστ, Μίλερ: Έκπτωτοι… ποδοσφαιρικοί άγγελοι

Με αφορμή την υπόθεση του Ροναλντίνιο, το «ΦΩΣ» παρουσιάζει πέντε μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που η ζωή τους πήρε την κατιούσα, έπειτα από την αποχώρησή τους από την ενεργό δράση

Mαραντόνα, Πλατινί, Γκασκόιν, Μπεστ, Μίλερ:  Έκπτωτοι… ποδοσφαιρικοί άγγελοι

Τον γύρο του κόσμου συνεχίζουν να κάνουν οι αποκαλύψεις από τα μπλεξίματα του Ροναλντίνιο με τις Αρχές της Παραγουάης, με τον Βραζιλιάνο άλλοτε μεγάλο αστέρα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου να παραμένει στις φυλακές της χώρας. Ο 39χρονος παλαίμαχος άσος, ο οποίος κατά την διάρκεια της καριέρας του στο άθλημα μάγεψε τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους με τις ικανότητές του με την «στρογγυλή θεά», κρατείται με την κατηγορία ότι εισήλθε στη χώρα με πλαστό διαβατήριο, ενώ η εισαγγελία της Παραγουάης απέρριψε πρόσφατα την πρόταση αποφυλάκισης του έναντι 1,6 εκατομμυρίων ευρώ. Τα νεότερα όσον αφορά την υπόθεση του πρωταθλητή κόσμου με την εθνική Βραζιλίας το 2002 κάθε άλλο παρά είναι θετικά, καθώς, όπως έγινε γνωστό, ερευνάται πλέον και πιθανή σχέση του με εγκληματική οργάνωση που «ξέπλενε» εκατομμύρια δολάρια! «Σύμφωνα με την εισαγγελία της Παραγουάης ο Ροναλντίνιο είχε δανείσει την εικόνα του σε μία οργάνωση, που έχει το χαρακτήρα της εγκληματικής, χάρη στην οποία κατάφερε να ξεπλύνει ένα ποσό γύρω στα 400.000.000 δολάρια περνώντας το μέσα στη χώρα. Επιπλέον, ερευνάται αν τα εγκλήματα που έγιναν δεν αφορούσαν μόνο φορολογικές απάτες αλλά είχαν επίσης σχέση και με διακίνηση ναρκωτικών. Μέσα από την έρευνα που είναι υπό εξέλιξη, η εισαγγελία προσπαθεί να καθορίσει ποιος ήταν ο βαθμός σχέσης του Ροναλντίνιο και του αδερφού του Ρομπέρτο Ασίς, που έχουν συλληφθεί από τις 6 Μαρτίου, με τη συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της καταλανικής εφημερίδας «Sport» για την εξέλιξη της υπόθεσης του «Ντίνιο».

Εν τω μεταξύ, δηλώσεις για τον Βραζιλιάνο «μάγο» και το πώς βιώνει όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, έκανε ο Νέλσον Κουέβας, με τον πρώην παίκτη της Σάντος και της Αλμπαθέτε να τον επισκέπτεται στη φυλακή και να υποστηρίζει με δηλώσεις του στην αργεντίνικη εφημερίδα «Ole» πως ο 39χρονος έπεσε θύμα απάτης. «Είναι στεναχωρημένος και σε κακή ψυχολογική κατάσταση. Προσπαθεί αλλά έχει χαθεί το χαμόγελο του. Τον επισκέφτηκα ως έναν συνάδελφος, ένας πρώην ποδοσφαιριστής με τον οποίο έχω μοιραστεί πολλές στιγμές μέσα στα γήπεδα. Να του δείξω ότι είμαι δίπλα του σε ότι χρειαστεί. Δεν είναι σε καλή κατάσταση ο Ροναλντίνιο. Ξέρω τι έκανε και ο ίδιος το ξέρει. Αλλά τον πιστεύω όταν λέει ότι δεν ήξερε τίποτα. Οι άνθρωποι γύρω του, δεν είναι οι καλύτεροι συμβουλάτορες. Τον εξαπάτησαν. Πιστεύω ότι υπάρχει κάποια μαφία πίσω από την ιστορία. Κάποιον τον έβαλε εκεί. Δεν ήξερε τίποτα. Εκείνος θέλει μόνο να παίζει ποδόσφαιρο, να κάνει τα πάρτι του», δήλωσε σχετικά. Η υπόθεση με τα προβλήματα του Ροναλντίνιο στην προσωπική του ζωή έπειτα από την αποχώρησή του από την ενεργό δράση δεν είναι μοναδική.

Το «Φως» ανοίγει το χρονοντούλαπο της ιστορίας και σας παρουσιάζει πέντε μεγάλα αστέρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που η ζωή τους πήρε αρνητική πορεία έπειτα από την αποχώρησή τους από την ενεργό δράση.

Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα συνεχίζει να θεωρείται από πολλούς ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Οι επιτυχίες του τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και με την εθνική ομάδα της Αργεντινής παραμένουν σημείο αναφοράς. Την ίδια στιγμή όμως, δεν είναι και λίγες οι φορές που ο θρύλος του ποδοσφαίρου της Αργεντινής είδε το όνομά του να πρωταγωνιστεί για τους… λάθος λόγους. Ο εθισμός του με τα ναρκωτικά βρέθηκε ουκ ολίγες φορές στα πρωτοσέλιδα του Τύπου, ακόμα και από την περίοδο που αγωνιζόταν στους ποδοσφαιρικούς χώρους, ενώ έπειτα από την ανακοίνωση της αποχώρησής του από την ενεργό δράση, ο «Ντιεγκίτο» δεν σταμάτησε να τραβάει πάνω του τα βλέμματα με τα προβλήματα που αντιμετώπισε. Το 2000 καθώς έκανε διακοπές στην παραλιακή πόλη της Ουρουγουάης Πούντα ντελ Έστε μπήκε στην κλινική «Cantegril Sanatorium» σε κωματώδη κατάσταση ως αποτέλεσμα υπερβολικής δόσης κοκαΐνης. Η διάγνωση των γιατρών έκανε λόγο για «υπερτασική κρίση και καρδιακή αρρυθμία» και παρέμεινε για αρκετές ημέρες κλινήρης, εν μέσω παγκόσμιας αγωνίας, αλλά κατάφερε τελικά να ξεπεράσει τον κίνδυνο. Από την κατάχρηση αλκοόλ αλλά και την παχυσαρκία το 2005 υποβλήθηκε σε επέμβαση γαστρικής παράκαμψης και δύο χρόνια αργότερα νοσηλεύθηκε εκ νέου σε νοσοκομείο λόγω ηπατίτιδας που προκλήθηκε από αλκοόλ, ενώ μεταξύ άλλων βρέθηκε και στα «δίχτυα» του ιταλικών Αρχών, με την εφορία της γειτονικής χώρας να αξιώνει από τον ίδιο το ποσό των 37 εκατομμυρίων ευρώ για φοροδιαφυγή, 18 χρόνια μετά την τελευταία του εμφάνιση με την Νάπολι.

Μισέλ Πλατινί

Ο Μισέλ Πλατινί έγραψε την δική του μοναδική ιστορία στο ποδόσφαιρο και πήρε πανάξια μία θέση ανάμεσα στους θρύλους του αθλήματος. Ο Γάλλος άλλοτε αστέρας της Γιουβέντους έπειτα από την απόφασή του να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια κατάφερε τον Γενάρη του 2007 να αναλάβει στο μεγαλύτερο αξίωμα της ΟΥΕΦΑ και να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ενώ είχε βλέψεις να φτάσει στην κορυφή της πυραμίδας της ΦΙΦΑ. Τον Δεκέμβρη του 2015 όμως, είδε τα όνειρά του να γκρεμίζονται και το όνομά του να διασύρεται. Στον Πλατινί απαγορεύτηκε για οκτώ χρόνια η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, καθώς η ερευνητική επιτροπή της ΦΙΦΑ βρήκε στους λογαριασμούς του το ποσό του 1,7 εκατομμυρίου ευρώ, προερχόμενο από τον παραιτηθέντα λόγω σκανδάλων πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Σεπ Μπλάτερ, το οποίο δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει. Ο Γάλλος κατέθεσε έφεση στην προσπάθειά του να δικαιωθεί, αλλά η ποινή του μειώθηκε στα τέσσερα χρόνια και τελικά αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το αξίωμά του τον Μάη του 2016. Ο Πλατινί αφού είδε την Πειθαρχική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ, την Επιτροπή Εφέσεων της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, το «CAS», αλλά και το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο να του λένε όχι στο αίτημα που έκανε σε κάθε ένα εξ αυτών για άρση της ποινής που του έχει επιβληθεί αναφορικά με την ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο, προσέφυγε ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου. Ούτε εκεί όμως κατάφερε να δικαιωθεί, αφού ακόμα και εκεί είδε… κόκκινη κάρτα. Αυτό όμως, δεν ήταν και το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετώπισε ο 64χρονος σήμερα Πλατινί μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, καθώς υπενθυμίζεται πως το περασμένο καλοκαίρι προσήχθη ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης για υπόθεση διαφθοράς σχετικά με την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ και ύστερα από 15ωρη κατάθεση αφέθηκε ελεύθερος.

Πολ Γκασκόιν

Ο Πολ Γκασκόιν υπήρξε ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια των γηπέδων στον καιρό του, με εξαιρετικές καριέρες σε Νιούκαστλ, Τότεναμ, Λάτσιο, Ρέιντζερς και Εβερτον, αλλά και ηγέτης της εθνικής ομάδας της Αγγλίας που κατέκτησε στην τέταρτη θέση στο Μουντιάλ του 1990 και στα ημιτελικά του Euro 1996. Όσο τεράστιο όμως κι αν ήταν το ταλέντο του με την «στρογγυλή θεά», άλλο τόσο ήταν και το πρόβλημα που αντιμετώπισε με τον αλκοολισμό και τα ναρκωτικά. «Το ποδόσφαιρο ήταν η ζωή μου, όμως τελείωσε. Και τότε αναρωτιέσαι, τι κάνεις από ‘δω και πέρα. Εγώ βρήκα διέξοδο στο ποτό και στα ναρκωτικά», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ σε συνέντευξή του το 2008 εξομολογήθηκε για πρώτη φορά τι συνέβη στη ζωή του: «Το 2008 ήταν μια τρομακτική χρονιά για μένα, η χειρότερη στη ζωή μου. Το ποτό και τα ναρκωτικά παραλίγο να με σκοτώσουν, όχι μία, αλλά αρκετές φορές. Σχεδόν πέθανα το 2008. Η εισαγωγή μου στην εντατική είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να μου συμβεί. Ένα μικρό κομμάτι μέσα μου πέθανε όταν μπήκα εκεί και δεν ξαναγυρίζει πίσω. Η διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι ξέρω τι πρέπει να κάνω. Ξέρω ότι δεν πρέπει να ξαναπιώ ποτέ, γιατί αν ξαναπιώ αυτό θα με σκοτώσει. Μέχρι και πριν από ένα μήνα είχα προβλήματα με το φαγητό, δεν μπορούσα να φάω σχεδόν καθόλου, αλλά και με τη συμπεριφορά μου. Έπινα όταν ήμουν ευτυχισμένος και όταν ήμουν δυστυχισμένος. Το παραδέχομαι, σκέφτηκα ακόμα και να πεθάνω». Το κακό με τον Γκασκόιν είναι ότι συνέχισε το ίδιο «μονοπάτι». Μεταξύ άλλων, σε κατάσταση μέθης προσπάθησε να πνιγεί στην μπανιέρα ξενοδοχείου και να δώσει τέλος στη ζωή του, γύριζε στους δρόμους και ζητιάνευε για να αγοράσει ποτό, βρέθηκε ενώπιον των Αρχών όταν επιτέθηκε σε περαστικό στον δρόμο και μπήκε σε ψυχιατρική κλινική, ενώ ακόμα και πριν από λίγα χρόνια φωτογραφίες τον έδειχναν ματωμένο στο πρόσωπο να οδηγείται στο νοσοκομείο με περιπολικό, έπειτα από τηλεφωνήματα των γειτόνων του.

Γκερντ Μίλερ

«Ό,τι κατάφερε να γίνει η Μπάγερν Μονάχου, το χρωστά στον Γκερντ Μίλερ και τα γκολ του» είχε πει ο «Κάιζερ» του γερμανικού ποδοσφαίρου Φραντς Μπεκενμπάουερ για τον μεγάλο Γκερντ Μίλερ, ο οποίος κατά την διάρκεια της καριέρας του πέτυχε 566 (!) γκολ σε 607 εμφανίσεις τους με τους Βαυαρούς, εκ των οποίων τα 365 ήταν σε 427 συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Ο Μίλερ, που κατέκτησε και το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1974 με την Δυτική Γερμανία, όπως επίσης και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα δύο χρόνια νωρίτερα (1972), αποχώρησε από την ενεργό δράση το 1981. Τα χρόνια που ακολούθησαν ωστόσο έπειτα από την απόφασή του να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια κάθε άλλο παρά ήταν εύκολα για τον ίδιο, αφού η κατάθλιψη μπήκε στην ζωή του και ακολούθησε το αλκοόλ. Ο Μίλερ έβρισκε πάντα τον τρόπο να βγαίνει νικητής, κάτι που έμαθε από μικρός στα γήπεδα. Υπήρξε ένας αδίστακτος εκτελεστής μπροστά στην αντίπαλη εστία, μηχανή παραγωγής τερμάτων και ένας επιθετικός που έβαλε φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του στην ιστορία του ευρωπαϊκού (και όχι μόνο) ποδοσφαίρου. Τα προβλήματα που αντιμετώπισε βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αλλά ο ίδιος κατάφερε να βγει νικητής και από αυτήν την μεγαλύτερη μάχη που έδωσε. Ο Γερμανός πάλεψε με τα προβλήματά του και έχοντας στο πλευρό του παλιούς συμπαίκτες και φίλους κατάφερε τελικά να τα ξεπεράσει ύστερα από θεραπεία σε κέντρο απεξάρτησης. Ο Μίλερ διανύει το 74ο έτος της ηλικίας του, ενώ το 2015 η Μπάγερν Μονάχου ανακοίνωσε στην επέτειο των 70ων γενεθλίων του πως πάσχει από Αλτσχάιμερ.

Τζορτζ Μπεστ

Υπήρξε ο πρώτος πραγματικός σούπερ-σταρ του ποδοσφαίρου. Η σχέση του με το γκολ, σχεδόν... ερωτική. Ένας παίκτης που ποδοσφαιρικά... άγγιξε τον Πελέ και τον Μαραντόνα, αλλά τα πάθη του δεν τον άφησαν ποτέ να δείξει που μπορούσε να φτάσει. Ο Τζορτζ Μπεστ από νεαρή ηλικία είχε ήδη αποκτήσει όλα όσα θα επιθυμούσε κανείς, ωστόσο χρήματα, γυναίκες, αλκοόλ και τζόγος στάθηκαν οι καλύτεροι… συμπορευτές του στη ζωή. Το 1978 έχασε μητέρα του από αλκοολισμό, αλλά δεν παραδειγματίστηκε και εξακολούθησε να πίνει. Φυλακίζεται για 3 μήνες με την κατηγορία της οδήγησης σε κατάσταση μέθης και προσβολής αστυνομικού οργάνου και το 1990 γελοιοποιείται διεθνώς, όταν εμφανίζεται σε μια τηλεοπτική εκπομπή μεθυσμένος, βρίζοντας όποιον έβλεπε μπροστά του. Παρά τις προσπάθειές του να κόψει το ποτό συνεχίζει τον… κατήφορο και το 2002 νοσηλεύεται με προβλήματα στο συκώτι και κάνει μεταμόσχευση ήπατος. Οι γιατροί του συστήνουν να σταματήσει το αλκοόλ, αλλά ο ίδιος… συνεχίζει! Στις 3 Ιανουαρίου του 2004 καταδικάζεται και πάλι για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και του αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης, ενώ τον Ιούνιο του 2005 συνελήφθη με την κατηγορία ότι παρενόχλησε ένα ανήλικο κορίτσι και χτύπησε μία ενήλικη. Λίγες μέρες αργότερα απαλλάχθηκε των κατηγοριών. Τα χειρότερα δεν είχαν έρθει ακόμα… Τον Οκτώβρη του 2005 εισήχθη σε νοσοκομείο του Λονδίνου από λοίμωξη των νεφρών και στις 25 Νοεμβρίου του 2005 έχασε τελικά τον κρισιμότερο αγώνα της ζωής του και έφυγε από την ζωή σε ηλικία 59 ετών. Ως ελάχιστος φόρος τιμής προς τον Μπεστ, οι Αρχές του Μπέλφαστ, της πόλης όπου γεννήθηκε, αποφάσισαν να δώσουν το όνομα του στο αεροδρόμιο, μετονομάζοντάς το σε «George Best Belfast City Airport».