Τηλεδιάσκεψη λογικής και σεβασμού

Με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε όλη την Ευρώπη, δεν μπορεί να συνεχιστεί φέτος το ποδόσφαιρο. Πουθενά. Το κόστος είναι μεγάλο, αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Η UEFA οφείλει να πάρει αποφάσεις κοινής γραμμής.

Τηλεδιάσκεψη λογικής και σεβασμού

Στην τηλεδιάσκεψη της Τρίτης (17/3) ανάμεσα στη διοίκηση της UEFA και τις ομοσπονδίες των ευρωπαϊκών κρατών, οποιαδήποτε άλλη απόφαση πέραν εκείνης που θα μεταθέτει το EURO, θα διακόπτει το Champions League και το Europa League και θα βάζει τέλος στις εγχώριες διοργανώσεις, δεν θα μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση την υπάρχουσα εικόνα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με τους εκατοντάδες νεκρούς στην Ιταλία και τα θύματα του κορονοϊού παντού. Με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά σε κάθε χώρα. Με επιστήμονες να δίνουν μάχη σωτηρίας της ανθρωπότητας, με επικεφαλής διεθνών φορέων να κάνουν λόγο για συνθήκες πολέμου, με τις κυβερνήσεις να παίρνουν μέτρα εκτάκτου ανάγκης για να αντιμετωπίσουν ή να περιορίσουν το κακό.


Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες να συνεχιστεί και οποιαδήποτε τέτοιου είδους απόφαση μπορεί να κριθεί έως και προσβλητική. Όταν σε κάθε χώρα αυτή τη στιγμή γίνεται τεράστια προσπάθεια να μείνει ο κόσμος στα σπίτια του για να μην εξαπλωθεί ο ιός, δεν μπορεί καν να υπάρξει απόφαση «βλέποντας και κάνοντας» για το προσεχές διάστημα σε ό,τι αφορά τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Το κόστος θα είναι μεγάλο, αλλά το κόστος είναι μεγάλο σε κάθε τομέα της ζωής, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Μπορεί να υπάρχουν τηλεοπτικά συμβόλαια, ρήτρες με χορηγούς, προετοιμασίες μεγάλων διοργανώσεων που θα πάνε στράφι. Αλλά δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Ούτε μπορεί να υπάρξει κάποια μεσοβέζικη λύση. Το κυριότερο, δεν μπορεί να αφεθεί στη βούληση της κάθε Ομοσπονδίας το τι μέλλει γενέσθαι με τις δικές της διοργανώσεις.

Αφού συζητηθούν όλες οι προτάσεις, η απόφαση πρέπει να είναι κοινή. Και να ισχύει για όλους. Δεν μπορεί οι Άγγλοι π.χ. να συνεχίσουν να παίζουν και οι Γερμανοί όχι. Δεν μπορεί σε ένα πρωτάθλημα να αποφασιστεί συνέχεια της σεζόν κάποια στιγμή και σε ένα άλλο διακοπή. Δεν είναι συμβάν που απασχολεί μία χώρα, είναι μάστιγα που βασανίζει ολόκληρη την Ευρώπη και ολόκληρο τον πλανήτη.

Γι΄αυτό και η ΟΥΕΦΑ οφείλει να είναι κατηγορηματική. Να προστατεύσει το ποδόσφαιρο και να αναδείξει την κοινωνική υπόστασή του με τον καλύτερο τρόπο. Όχι να θέσει σε κίνδυνο την υγεία οποιουδήποτε συμμετέχει στις διοργανώσεις υπό την αιγίδα της. Οφείλουν όλοι να συμφωνήσουν σε αυτό. Και για να μην αρχίσουν μετά να διαφωνούν για το ποιος θα είναι πρωταθλητής, αν μετράνε ή όχι διαφορές στη βαθμολογία, ποιος θα βγει Ευρώπη και ποιος θα πέσει, η απόφαση που θα ληφθεί θα πρέπει να είναι κοινή για όλους και σεβαστή απ’ όλους.


Εάν, εν μέσω πανδημίας και θυμάτων, το ποδόσφαιρο αρχίζει να τσακώνεται για τις βαθμολογίες και τους πρωταθλητές, τότε πραγματικά δεν θα αξίζει να ασχολείται κανείς μαζί του. Να τα παρατήσουμε όλοι, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο και να μείνουμε σπίτι. Όχι για τον κορονοϊό. Για πάντα…