Η δικαίωση του Μαρτίνς

Πρωταγωνιστής ήταν ο Τσιμίκας. Σπουδαία απόδοση είχαν αρκετοί. Αλλά γι΄αυτό το «διπλό τίτλου» στην Τούμπα, ο Πέδρο Μαρτίνς έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά...

Η δικαίωση του Μαρτίνς

Δεν ήταν με το μέρος του Ολυμπιακού όσα μπορούσε κανείς να αναφέρει για το ντέρμπι της Τούμπας πριν από την έναρξή του. Ο ΠΑΟΚ είχε την έδρα και ετοιμαζόταν για πολύ «θερμή» υποδοχή - αν και αυτό που συνέβη με τα πανό και τις φωτογραφίες ξεπέρασε οποιοδήποτε όριο, για να το πούμε κομψά. Οι Θεσσαλονικείς είχαν να ασχοληθούν ολόκληρη την εβδομάδα μόνο με το συγκεκριμένο ματς, ενώ ο Ολυμπιακός πήγε με μισή προπόνηση και μετά από κόπωση αγώνα με την Άρσεναλ, στο οποίο έκανε υπερπροσπάθεια μεσοβδόμαδα. Και δεν βοηθήθηκε ψυχολογικά από το αποτέλεσμα εκείνου του αγώνα με τους Άγγλους ώστε να πάει στην Τούμπα τουλάχιστον με τέτοιου είδους αυξημένες δυνάμεις.

Ο Πέδρο Μαρτίνς χειρίστηκε την κατάσταση υποδειγματικά. Δεν φόρτισε τους παίκτες του με παρατηρήσεις για όσα λάθη έγιναν ώστε να χαθεί το ματς με την Άρσεναλ. Τους έδωσε συγχαρητήρια. Τους κράτησε ψηλά το ηθικό. Τους εξήγησε με λίγα λόγια ότι τους εμπιστεύεται ως ποδοσφαιριστές με τους οποίους έχει κερδίσει η ομάδα την καθιέρωση ως η κορυφαία ελληνική. Και τους στήριξε εμπράκτως, βάζοντας (σχεδόν) ακριβώς τους ίδιους εναντίον του ΠΑΟΚ.

Η λογική έκανε λόγο για ανάγκη περισσότερων αλλαγών σε σχέση με αυτή του Μασούρα με τον Ραντζέλοβιτς. Το να παίξει ξανά ο Ελ Αραμπί, για παράδειγμα, αντί για τον Χασάν που δεν είχε αγωνιστεί με την Άρσεναλ ούτε θα αγωνιστεί εναντίον της στο Λονδίνο, έμοιαζε επίσης εκτός λογικής. Όμως ο Μαρτίνς ήθελε ολοφάνερα να κρατήσει την ομάδα που είχε το ρυθμό από τον ευρωπαϊκό αγώνα και τους παίκτες που είχαν ανάγκη για άμεσες απαντήσεις.

Στην Τούμπα ο Τσιμίκας έκανε ακόμη ένα πολύ μεγάλο ματς φέτος. Ο Γκιγιέρμε επέστρεψε στις εμφανίσεις-κομπιούτερ της ομάδας. Ο Μπα έδειξε ότι είναι πράγματι το next big thing του Ολυμπιακού. O Ραντζέλοβιτς ότι έχει το τσαγανό και τη μαγκιά να κάνει καριέρα στον Πειραιά. Ο Σα, ο Σεμέδο, ο Ελ Αραμπί, ο Καμαρά... Όλοι όσοι έδωσαν, άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο, τις δυνάμεις τους γι΄αυτή τη μεγάλη νίκη που φέρνει τον Ολυμπιακό σε θέση απόλυτου φαβορί για τον τίτλο.

Όμως αυτός που είναι δίκαιο να πάρει για μία ακόμη φορά τα περισσότερα εύσημα είναι ο προπονητής της ομάδας. Για τον Πέδρο Μαρτίνς ο καθένας βρίσκει οτιδήποτε μπορεί να τού έρθει στο μυαλό για να περιορίσει τη μεγάλη συνεισφορά του σε αυτή την πολύ καλή ομάδα που έχει δημιουργήσει στον Ολυμπιακό. Αλλά ότι έχει δημιουργήσει μια πολύ καλή ομάδα, πραγματικά κανείς δεν το αμφισβητεί. Για τον τρόπο με τον οποίο οδήγησε τον Ολυμπιακό σε αυτή τη σπουδαία επιτυχία στην αήττητη για 33 μήνες Τούμπα, επίσης ουδείς δεν μπορεί να έχει αμφιβολίες. Ακόμη κι ο πιο κακόπιστος να είναι...