Η μηδενική κριτική στον Δώνη και το χαμηλωμένο ταβάνι του ΠΑΟ

Παρότι η ρεβάνς Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ είχε αντιμετωπιστεί ως... πανστρατιά από όλους στον Παναθηναϊκό, μετά την ήττα-αποκλεισμό ο Γιώργος Δώνης προσπάθησε να δημιουργήσει ενοχές σε όσους φίλους της ομάδας δεν αρκούνται στην εξέλιξη της, αλλά θέλουν τίτλους! Γράφει ο Κώστας Μαστοράκης.

Η μηδενική κριτική στον Δώνη και το χαμηλωμένο ταβάνι του ΠΑΟ

«Σε οτιδήποτε κάνεις, πρέπει ν' αντιμετωπίζεις την πραγματικότητα. Αν απλά ζεις σε όνειρα, τότε είναι δεδομένη η αποτυχία. Για εμένα και την ομάδα αυτή τη στιγμή είμαστε στους 19 μήνες και δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερη εξέλιξη (…). Χρειάζεται υπομονή η διαδικασία κι όχι άστοχες συγκρίσεις».

Έτσι υποδέχθηκε ο Γιώργος Δώνης την ήττα - αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από τον ΠΑΟΚ στο Ο.Α.Κ.Α. Αναμέτρηση που αντιμετωπίστηκε από τον οργανισμό των «πρασίνων» ως... πανστρατιά, για την ανατροπή του 2-0 της Τούμπας. Εξάλλου το Κύπελλο ήταν η μόνη ρεαλιστική διέξοδος ώστε να μην γίνουν έξι τα άτιτλα χρόνια του ποδοσφαιρικού «τριφυλλιού»...

Φευ, το αποτέλεσμα πιστοποίησε ότι η σεζόν 2019 – 20 θα παρέλθει δίχως «ασημικό» να προστεθεί στο παλμαρέ των «πρασίνων» μετά το Κύπελλο του 2014. Καλά, όσον αφορά πρωτάθλημα χρειάζεται να πάμε ακόμη πιο πίσω, αφού θα συμπληρωθεί 10ετία από το τελευταίο, που κατακτήθηκε, επί πολυιδιοκτησίας. Τότε που όσοι είχαν συγκεντρωθεί στα διοικητικά της αθηναϊκής ομάδας (Βαρδινογιάννης Γιαννακόπουλοι, Αλαφούζος) διατυμπάνιζαν μέσω του μακαρίτη, πια, κι ενορχηστρωτή εκείνη της ιδέας, Ανδρέα Βγενόπουλου, ότι θα είναι ισχυρότεροι του... Αμπράμοβιτς!

Η ιστορία, βέβαια, άλλα έδειξε κι ο Παναθηναϊκός, που ευρισκόμενος σε ποδοσφαιρικό... μνημόνιο από χρόνια, την περασμένη Κυριακή «χρύσωνε το χάπι» της ήττας από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ με την εξασφάλιση της παρουσίας στα πλέι οφς! Γεγονός που του δίνει δυνατότητα να σβήσει την τιμωρία ενός χρόνου αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις λόγω του μη διακανονισμού των οφειλών από την ΠΑΕ, του Γιάννη Αλαφούζου.

Με τον τελευταίο τα έβαλαν, προχθές, οι «πράσινοι» οπαδοί, ενόσω ο προπονητής έμοιαζε να προσπαθεί, ν’ αποσείσει από πάνω του κάθε ευθύνη, δημιουργώντας ενοχές σε όσους εκ των φίλων της ομάδας δεν αρκούνται στην εξέλιξη της, αλλά θέλουν τίτλους. Κάπου εκεί ήρθε κι η ατάκα ότι αποκλείστηκε «από μια ομάδα που για τρίτο χρόνο δείχνει ότι είναι η καλύτερη στο ελληνικό πρωτάθλημα». Κουβέντα που σήκωσε πολύ συζήτηση.

Πέραν του ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του (κάθε) Γιώργου Δώνη να θεωρεί όποια ομάδα θέλει κορυφαία υπάρχουν μερικά δεδομένα που επιτρέπουν στους υπολοίπους να τον κριτικάρουν. Πρώτον: προ 3ετίας το πρωτάθλημα (έστω χάρη στο… πιστόλι, του Ιβάν Σαββίδη!) κατέληξε στην (πρώην εργοδότρια του προπονητή του Παναθηναϊκού) ΑΕΚ, ενώ στο τρέχον, τη δεδομένη στιγμή, τουλάχιστον, στην βαθμολογία προπορεύεται ο Ολυμπιακός. Που στο μοναδικό φετινό ματς του κόντρα στον ΠΑΟΚ, στο “Γ. Καραϊσκάκης” μόνο υποδεέστερος δεν εμφανίστηκε. Τουναντίον.

Το ερώτημα, όμως, είναι άλλο: θα μπορούσε να απονείμει τα διαπιστευτήρια της καλύτερης ομάδας της χώρας, όπως έκανε προχθές το βράδυ, στον (επίσης πρώην εργοδότη του) «δικέφαλο του Βορρά» και στον Ολυμπιακό χωρίς να πέσουν να τον… φάνε τα «πράσινα» ΜΜΕ κι ο λαός του «τριφυλλιού», που έχουν, αποδεδειγμένα. δυσανεξία σ’ οτιδήποτε ερυθρόλευκο;

Και κάτι τελευταίο. Ουδείς αμφισβητεί τη δουλειά του στον Παναθηναϊκό τους τελευταίους 19 μήνες και τη βελτίωση της ομάδας. Είναι αδιαμφισβήτητο, όμως, ότι το αποκαλούμενο «τρένο» έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τους ομολόγους του: μηδενική κριτική. Αν π.χ. προχθές αποκλειόταν ο Ολυμπιακός ή ο ΠΑΟΚ οι καρέκλες των Μαρτίνς και Φερέιρα θα «έτριζαν».

Στον Παναθηναϊκό, όμως, χαμηλώνοντας το «ταβάνι» των απαιτήσεων τους, προκειμένου να μην βγουν από την comfort zone τους, συνηθίζουν, πλέον, να βλέπουν τα («ερυθρόλευκα» και «μαυρόασπρα») «τρένα» να τους ξεπερνούν...