Συζήτηση Μητσοτάκη – Αυγενάκη με… θέα το ποδόσφαιρο και τις FIFA/UEFA

Στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Λευτέρη Αυγενάκη και συζήτησε για τα θέματα που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Συζήτηση Μητσοτάκη – Αυγενάκη με… θέα το ποδόσφαιρο και τις FIFA/UEFA

Στις 25 Φεβρουαρίου θα υπογραφεί το ποδοσφαιρικό μνημόνιο ανάμεσα σε FIFA/UEFA και κυβέρνηση. Την Πέμπτη (13/2) πάντως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και μεταξύ άλλων με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργο Μαυρωτά. Έγινε μία αποτίμηση και εν συνεχείας ένας προγραμματισμός σχετικά με τα θέματα που απασχολούν τον αθλητισμό. Στο επίκεντρο φυσικά βρέθηκε το ποδόσφαιρο.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η συνεργασία με την FIFA και την UEFA, οι Λέσχες φιλάθλων, η βία στα γήπεδα και η χειραγώγηση αγώνων. Συν τοις άλλοις αποφασίστηκε η σύσταση Διακυβερνητικής Επιτροπής Καθοδήγησης για το ελληνικό ποδόσφαιρο με τις… ευλογίες των διεθνών ποδοσφαιρικών Συνομοσπονδιών.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ζήτημα της οπαδικής βίας, προχωρούν οι διαδικασίες νομιμοποίησης Λεσχών. Τρεις έχουν σφραγιστεί, σε 17 έχουν υποβληθεί μηνύσεις και σε άλλες 35 ολοκληρώνεται ο έλεγχος δικαιολογητικών για την εξακρίβωση του καθεστώτος λειτουργίας τους.
Συζητήθηκε επίσης το νέο αθλητικό νομοσχέδιο για την προαγωγή του Αγωνιστικού και Επαγγελματικού Αθλητισμού, η εφαρμογή του πλαισίου που θα προτείνουν οι FIFA/UEFA, η κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ασφάλεια των θεατών και η δημιουργία Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας για την αντιμετώπιση των «στημένων» αγώνων.

Αναφορικά με τον απολογισμό του Υφυπουργείου Αθλητισμού από την ημέρα που ανέλαβε η νέα ηγεσία έως τώρα συζητήθηκαν τα εξής:
- Προώθηση Αθλητισμού στο γενικό πληθυσμό με έμφαση σε παιδιά και εφήβους - Εγκρίθηκε η κατανομή 1.145 θέσεων Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής για τη στελέχωση ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού και ΝΠΔΔ - ΝΠΙΔ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για το πρόγραμμα «Άθληση για Όλους» της περιόδου 2019-2020. Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2019 για πρώτη φορά (και όχι από τα Χριστούγεννα όπως τις προηγούμενες χρονιές)
- Ολοκληρώθηκε ο ορισμός των παρατηρητών της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας
- Κυρώθηκε η Σύμβαση Magglingen/Macolin, που περιλαμβάνει διατάξεις για την αντιμετώπιση οπαδικής βίας και διευκόλυνση των αστυνομικών και δικαστικών αρχών, για την απόσπαση των Ολυμπιονικών στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και για τα όρια ηλικίας και θητείας στα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών
- Λειτουργία Συστήματος VAR στην Ελλάδα

- Διορισμός νέας διοίκησης στο ΟΑΚΑ και στα ΣΕΦ, ΕΑΚΘ, ΠΕΑΚΙ, ενώ παράλληλα ανατέθηκε και ολοκληρώθηκε η μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού (master plan) για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ
- Εξασφάλιση 110 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, για την αδειοδότηση και αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων
- Πρόγραμμα ανακύκλωσης στις αθλητικές εγκαταστάσεις
- Ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού χάρη στην ψήφιση διατάξεων για ενίσχυση πηγών εσόδων ερασιτεχνικών σωματείων μέσω χορηγιών και δωρεών
- Άρτια διεξαγωγή των ΙΙ Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων
*** Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του δεν ξέχασε και ότι διανύουμε μία Ολυμπιακή χρονιά: «Το 2020 είναι χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων. Το αντικείμενο και η δουλειά του Υπουργείου Πολιτισμού στον Αθλητισμό είναι πολύ ευρύτερη -δεν αναφέρεται μόνο στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ποδόσφαιρο.
Έχει γίνει ουσιαστική δουλειά στο Υπουργείο, γιατί είχαμε πει εξαρχής ότι σκοπός μας δεν είναι μόνο τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εξυγίανση του Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Κατ’ εξοχήν δίνουμε έμφαση στον μαζικό, στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Νομίζω ότι εκεί έχουμε κάνει πολλά σημαντικά βήματα στη σωστή κατεύθυνση και αναμένουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα εντός του 2020, λαμβάνοντας υπόψη και την ιδιαίτερη σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων με την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας να γίνεται σε έναν μήνα ουσιαστικά από σήμερα».