Ολυμπιακός: Οι μεγάλες πωλήσεις και αγορές
Ο Χρήστος Μεγγλίδης αναλύει τις μεγαλύτερες πωλήσεις και αγορές του Ολυμπιακού στο εξωτερικό.
Η πρώτη μεταγραφή παίκτη του Ολυμπιακού στην Αγγλία ήταν αυτή του Κέβιν Μιραλάς το καλοκαίρι του 2012. Ο Βέλγος σταρ έκανε δύο σούπερ σεζόν με τον Ολυμπιακό και η Έβερτον του Μόγιες αποφάσισε να τον δελεάσει με ένα πολύ ισχυρό συμβόλαιο. Η ελληνική ομάδα έκανε προσπάθεια να τον κρατήσει, αλλά ήταν αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο και ο Μιραλάς πήγε στην Αγγλία με αντίτιμο 7 εκατ. ευρώ.
Έπειτα από 5,5 χρόνια παρουσίας στην Πρέμιερ Λιγκ, κάνοντας με τη φανέλα της Έβερτον συνολικά 186 παιχνίδια με 38 γκολ και 34 ασίστ, ο Μιραλάς επέστρεψε στον Ολυμπιακό ως δανεικός τον Ιανουάριο του 2018. Η ρήτρα αγοράς του όμως δεν ενεργοποιήθηκε, καθώς η παρουσία του δεν ήταν αντίστοιχη της κλάσης του και οι Πειραιώτες αποφάσισαν να μην προχωρήσουν περαιτέρω. Ο Μιραλάς πήγε στη Φιορεντίνα δίχως επιτυχία και τελικά συνεχίζει στην πατρίδα του με την Αντβέρπ, έχοντας φέτος 20 συμμετοχές, με 2 γκολ και 2 ασίστ.
Η Φούλαμ είχε ξετρελαθεί με τις επιδόσεις του Κώστα Μήτρογλου στον Ολυμπιακού και αποφάσισε να δαπανήσει σχεδόν 14 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2014 για να τον πάρει στο Λονδίνο, κάνοντας εκείνη τη μεταγραφή την ακριβότερη πώληση στην ιστορία του ελληνικού συλλόγου, μέχρι να γίνει η μετακίνηση του Ρέτσου στη Λεβερκούζεν και τώρα αυτή του Ποντένσε.
Ο Μήτρογλου απέτυχε να προσαρμοστεί στο αγγλικό πρωτάθλημα και επέστρεψε στον Ολυμπιακό, που δαπάνησε ένα μεγάλο ποσόν για να τον δανειστεί, μέχρι να γίνει τελικά η μεταγραφή του στην Μπενφίκα και μετέπειτα στη Μαρσέιγ. Από τη γαλλική ομάδα, που διατηρεί τα δικαιώματά του, ο Μήτρογλου δόθηκε αρχικά δανεικός στη Γαλατά και φέτος στην Αϊντχόφεν. Με τη Φούλαμ στην Αγγλία αγωνίστηκε μόλις σε 3 αγώνες χωρίς να σκοράρει, ενώ έπαιξε και κάποια ματς με την ομάδα Κ23 του λονδρέζικου συλλόγου.
Την ίδια περίοδο ο Ολυμπιακός έδωσε στη Νότιγχαμ και τον Ράφικ Τζεμπούρ, κάτι που είχε συμβεί λίγους μήνες νωρίτερα με τον άλλο Αλγερινό, τον Τζαμέλ Αμπντούν (με 2 εκατ. ευρώ). Αμφότεροι απέτυχαν να διακριθούν στην αγγλική ομάδα και δεν έμειναν για πολύ στο Νησί. Ο Τζεμπούρ έπαιξε 8 φορές με 1 γκολ, ενώ ο Αμπντούν είχε 22 συμμετοχές με 1 γκολ και 2 ασίστ.
Ιδιαίτερα συμφέρουσα για τον Ολυμπιακό ήταν η μετακίνηση με περίπου 6,5 εκατ. ευρώ του Αρτούρ Μαζουακού στη Γουέστ Χαμ το καλοκαίρι του 2016, καθώς ο Γάλλος αριστερός μπακ είχε αγοραστεί με ελάχιστα χρήματα δύο χρόνια νωρίτερα από τη Βαλενσιέν. Ο Γάλλος μπακ είχε καλές και κακές σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά είναι ένας καθιερωμένος μπακ στο αγγλικό πρωτάθλημα και με συμβόλαιο μέχρι το 2024 στη Γουέστ Χαμ, με την οποία έχει κάνει 90 αγώνες, με 1 γκολ και 7 ασίστ.
Μεγάλη ήταν η προσφορά που δέχτηκαν οι «ερυθρόλευκοι» λίγους μήνες αργότερα από την Κρίσταλ Πάλας, προκειμένου να παραχωρήσουν τον Λούκα Μιλιβόγεβιτς. Το δέλεαρ της Πρέμιερ Λιγκ και το μεγάλο συμβόλαιο, μαζί φυσικά με τα 13,5 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στον Ολυμπιακό, αποτέλεσαν σοβαρούς λόγους για να γίνει αυτή η μεταγραφή του Σέρβου διεθνούς μέσου που έδωσε πάρα πολλά στον Ολυμπιακό και από την πρώτη στιγμή καθιερώθηκε στον αγγλικό σύλλογο. O «Μίλι» πήγε στο Λονδίνο και αυτός χειμώνα, πριν από τρία χρόνια, έχοντας παίξει ήδη 114 ματς με 26 γκολ και 5 ασίστ, ενώ έχει συμβόλαιο μέχρι το 2023 και η χρηματιστηριακή αξία του αποτιμάται στα 25 εκατ. ευρώ!
Συνολικά από τις πωλήσεις παικτών του σε αγγλικές ομάδες, μαζί με τα χρήματα που συμφώνησε να εισπράξει από τη Γουλβς για τον Ποντένσε, ο Ολυμπιακός έχει βάλει στα ταμεία του γύρω στα 70 εκατ. ευρώ.
Οι μεγαλύτερες αγορές
Εκτός από πανάκριβες πωλήσεις, ο Ολυμπιακός έκανε αυτά τα χρόνια και δυναμικές παρεμβάσεις στην αγγλική αγορά προκειμένου να φέρει παίκτες υψηλού επιπέδου στην ομάδα του. Έδωσε πολλά χρήματα και πέτυχε διάνα με την απόκτηση του Μπράουν Ιντέγε, καθώς ο Νιγηριανός σέντερ φορ προσέφερε επί 2,5 χρόνια πολλά σε αγωνιστικό επίπεδο και δικαίωσε την απόφαση να δοθούν κάπου 5 εκατ. ευρώ στη Γουέστ Μπρομ. Η πώλησή του στην Κίνα έφερε και σημαντικό οικονομικό κέρδος στην πειραϊκή ΠΑΕ, με τον ποδοσφαιριστή να επιστρέφει τελικά φέτος στο ελληνικό πρωτάθλημα με τη φανέλα του Άρη.
Η πιο ακριβή αγορά ήταν η πρώτη του Βαγγέλη Μαρινάκη από την Αγγλία. Ο Άλμπερτ Ριέρα ήρθε με σχεδόν 5,5 εκατ. ευρώ από τη Λίβερπουλ και είχε μια σεζόν καλής παρουσίας και προσαρμογής στο ελληνικό περιβάλλον. Πάνω που προσαρμόστηκε, όμως, δέχτηκε σούπερ πρόταση από την Τουρκία και έφυγε την επόμενη χρονιά για τη Γαλατά. Μαζί με τον Ριέρα είχε έρθει ακόμη ένας παίκτης της Λίβερπουλ, ο Ούγγρος Κρίστιαν Νέμεθ, που δεν κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στους «ερυθρόλευκους».
Ένας παίκτης στον οποίο ο Ολυμπιακός πίστεψε και επένδυσε μεγάλο ποσόν (4,5 εκατ. ευρώ), αλλά δεν είχε ανάλογο αποτέλεσμα, ήταν ο Παϊτίμ Κασάμι. Ο Ελβετός μέσος άρχισε πολύ καλά στο ελληνικό πρωτάθλημα και στο Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο δεν είχε ανάλογη συνέχεια, με συνέπεια ~μετά τον δανεισμό του στη Νότιγχαμ~ να φύγει από την ομάδα και να συνεχίζει τώρα στην πατρίδα του. Η παρουσία του στη Σιόν είναι πάρα πολύ καλή, ο Ολυμπιακός ενδιαφέρθηκε πολύ σοβαρά να τον επανεντάξει στο δυναμικό του στην πρόσφατη μεταγραφική περίοδο, αλλά για διάφορους λόγους οι επαφές δεν προχώρησαν. Δεν αποκλείεται να γίνουν ξανά το ερχόμενο καλοκαίρι.
Άλλη μια αγορά του Ολυμπιακού από την Πρέμιερ Λιγκ ήταν αυτή του Μάρκο Μάριν, που αποκτήθηκε από την Τσέλσι και έμεινε στην Ελλάδα για μια διετία, κατακτώντας ένα πρωτάθλημα και έχοντας 59 συμμετοχές με 12 γκολ και 10 ασίστ. Ο Γερμανός διεθνής είχε δοθεί δανεικός από τους Άγγλους στην Τραμπζονσπόρ και όταν επέστρεψε πουλήθηκε στον Ολυμπιακό με ένα ποσόν κοντά στα 3 εκατ. ευρώ. Μετά τον Ολυμπιακό αγωνίστηκε με επιτυχία στη Σερβία με τον Ερυθρό Αστέρα και πρόσφατα έκανε μεταγραφή στη Σαουδική Αραβία με ένα πολύ ισχυρό συμβόλαιο για τον ίδιο. Με τη φανέλα της Τσέλσι είχε 16 αγώνες, με 1 γκολ και 1 ασίστ.
Για αγορές ποδοσφαιριστών από την Αγγλία ο Ολυμπιακός έδωσε συνολικά λίγο πάνω από 20 εκατ. ευρώ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ