Δίκη των «28»: Μελισσανίδης: «Έντιμος, καλός, αλλά Φιλιππινέζα ο Σαρρής»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης εμφανίστηκε κανονικά στο δικαστήριο σήμερα Δευτέρα για να καταθέσει στη δική των «28».

Δίκη των «28»: Μελισσανίδης: «Έντιμος, καλός, αλλά Φιλιππινέζα ο Σαρρής»

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης εμφανίστηκε κανονικά σήμερα Δευτέρα στο δικαστήριο όπου και κατέθεσε ως μάρτυρας για τη δική των «28».

Δίκη των «28»: Βίαιη προσαγωγή Φύσσα ζήτησε ο εισαγγελέας, αλλά... H1N1

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ ΑΕΚ μεταξύ άλλων τόνισε:

«Στο ποδόσφαιρο πάντα υπήρχε και όλες οι ομάδες είχαν μια εύνοια. Γενικά, ίσως από διαιτησία, ίσως από αρχές, γενικά.

Από το 2010 τα πράγματα είχαν πάρει τέτοια τροπή και κανείς δεν μπορούσε να το ελέγξει. Η μόνη ομάδα που είχε εύνοια ήταν ο Ολυμπιακός.

Από μία ομάδα του Σαρρή με τους συνεργάτες του που ευνοούσαν τον Ολυμπιακό. Το 2010 το ήξερα ως φίλαθλος. Υπάρχουν κασέτες από την ΕΥΠ, τα διάβασα και πρέπει να τα ξέρετε και εσείς.

Από το 2013 που ήμουν στο ποδόσφαιρο υπήρξε ένα μπλογκ που βοηθούσε τα συμφέροντα μόνο μιας ομάδας του Ολυμπιακού. Έλεγχαν τους βασικούς πυλώνες, την διαιτησία και τα δικαιοδοτικά όργανα.

Όταν έρχεται πόρισμα του κυρίου Κορέα και η ΕΠΟ δεν έκανε τίποτα, πως το καταλαβαίνετε; Είναι έλεγχος.

Ο κύριος Ζωγράφος δεν ήταν τίποτα και έγινε αρχιδιαιτητής. Πριν ήταν άνεργος, ταξιτζής, δεν ξέρω. Από όσο ξέρω ήταν διαιτητής στην μεγάλη κατηγορία. Μόλις σταμάτησε τον χρησιμοποίησαν και τον έκαναν πρόεδρο της ΚΕΔ. Έγινε πρόεδρος επί Σαρρή ο Ζωγράφος όχι επί Πιλάβιου.

Την ημέρα που έγινε το ατύχημα δεν ειδοποίησε ούτε την αστυνομία, ούτε την εισαγγελία, αλλά τον μόνο τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και τον Σαρρή και αυτοί οι δύο ήταν που πήγαν στο νοσοκομείο».

Γιατί αναφέρεστε στον Ζωγράφο;

«Γιατί αυτός έκανε τα πάντα»

Το ότι πήγαν οι κύριοι Μαρινάκης και Σαρρής στο νοσοκομείο είναι σημαντικός λόγος;

«Εκτός από αυτό είναι και οι διαιτησίες που έβλεπα. Είμαι 40 χρόνια στον χώρο. Τον Νοέμβριο μήνα έβγαινε ο πρωταθλητής. Τι ψάχνουμε, το κόκκινο φασόλι;»

Τι σας έκανε να τα λέτε αυτά;

«Ένας ποδοσφαιριστής ο Γεωργέας. Έπαιζε στην ΑΕΚ και μετά πήγε στην Βέροια. Μόλις επέστρεψε τον είδα και μου είπε για τον αγώνα της Βέροιας με τον Ολυμπιακό: «Πρόεδρε ντρέπομαι που είμαι ποδοσφαιριστής. Μπήκα στα αποδυτήρια και μας είπαν να κάτσουμε να χάσουμε και είπα στον προπονητή να με αλλάξει. Μου τα είπε και ο Καλαϊτζίδης. Όλη η Ελλάδα τα ξέρει, υπάρχει ένα τσουβάλι της ΕΥΠ. Κι εγώ λέω τη γνώμη μου. Οι ερωτήσεις σας, δεν με αφήνουν να πω αυτό που θέλω. Με σκρινάρετε».

Εισαγελέας: Γνωρίζετε πράξεις του προέδρου του Ολυμπιακού ή και άλλων ανθρώπων πως έκαναν παρέμβαση στο ποδόσφαιρο;

«Όχι δεν γνωρίζω. Ό,τι άκουσα από τις κασέτες».

Εισαγγελέας: Γνωρίζετε πραγματικά περιστατικά που να δείχνουν πως ο Ολυμπιακός είτε δια του προέδρου, είτε δια άλλου προσώπου έλεγχε τα πάντα.

«Έβλεπα πως ο Ολυμπιακός είχε έναν έλεγχο της διαιτησίας και φαινόταν πως έβγαινε πρωταθλητής από τον Νοέμβριο. Προσωπικά δεν γνωρίζω κάτι. Το μόνο που είχα ακούσει είναι πως όποιες ενώσεις δεν ήταν προσκείμενες στην ΕΠΟ οι διαιτητές πήγαιναν στο ψυγείο. Υπήρξε πόρισμα του κυρίου Κορέα και η ΕΠΟ δεν κάλεσε κανέναν σε απολογία. Εγώ για μία δήλωσή μου είχα κλήση. Ελέγχαν την διαιτησία και τα δικαιοδοτικά όργανα. Αυτό τα λέει όλα».

Για την φάση με τον Αστέρα Τρίπολης στον τελικό που έχει καταθέσει και ο κύριος Αλαφούζος τι έχετε να πείτε;

«Καθαρά πέναλτι και το έπνιξαν οι διαιτητές στον τελικό με τον Αστέρα γιατί οι διαιτητές ήταν μιλημένοι».

Γιατί υποστηρίζετε πως ήταν μιλημένος ο Γιάχος;

«Δεν ξέρω αν η αρμοδιότητα ήταν του Γιάχου ή του διαιτητή που ήταν στην γραμμή. Αυτή την φάση την είδαμε όλοι. Πιστεύω πως ήταν μια δόλια ενέργεια».

Υπάρχει κάποιο άλλο παιχνίδι που είδατε κάτι τέτοιο;

«Ολυμπιακός-ΑΕΚ στο Κύπελλο, έπαιζε ένας διαιτητής από τον Πύργο που φαινόταν πως ήταν υπέρ της αντιπάλου ομάδας, του Ολυμπιακού. Και φαινόταν τόσο πολύ που ήταν εξοργιστικό. Πάντα θα υπάρχουν και σφάλματα διαιτητικά, άνθρωποι είναι, αλλά εκείνη την εποχή ήταν και άνθρωποι κατ' εντολή. Αγαπάω το ποδόσφαιρο, ούτε άγιος είμαι, ούτε ψάλτης σε εκκλησία, αλλά εκείνη την εποχή γινόντουσαν όργια. Όλο λόγια και από πράξεις δεν γίνεται τίποτα.

Μου είπαν να πάω να μιλήσω με τον Καλαϊτζίδη και μου είπε για το ματς αυτό πως ο “πρόεδρος μας είπε όσα μας είπε, εγώ του είπα πως δεν τα κάνω αυτά”, αντέδρασαν παίκτες και μετά μου είπε πως όντως έγινε αυτό που σας λέω, πως έκατσαν και έχασαν».

Για τα όσα είπε στον Μελισσανίδη ο Καλαϊτζίδης:

«Ο Καλαϊτζίδης μου είπε ότι φοβάμαι, με απειλούνε. Σε εκείνο το παιχνίδι έγινε αυτό, στο ημίχρονο βγήκα έξω, μπήκαν αυτοί και τελικά έγινε αυτό που είπαν, έκατσαν και έχασαν. Δεν τα έβγαλα από το κεφάλι μου, ο Καλαϊτζίδης μου τα είπε. Δεν μου είπε ποιος τον απείλησε, του είπα να πάει να τα πει στη δικαιοσύνη. Τον έπαιρνε τηλέφωνο ο πρόεδρος της Βέροιας, εκείνος με το σούπερ μάρκετ.

Ο Καλαϊτζίδης αντέδρασε, δεν του έκανε το χατίρι. Ο Αρβανιτίδης ήταν. Του είπα ότι αν σε απειλήσουν ξανά να μου το πεις και θα κοιτάξω να σε προστατέψω. Μέσω κοινού φίλου και λόγω κοινής καταγωγής είχα γνωριστεί μαζί του. Από τη πρώτη στιγμή του είπα να πάει σε αστυνομία και εισαγγελέα. Νομίζω πήγε…

Κάποια στιγμή ο Γεωργέας μου είπε ότι φοβάται, του είπα να μη φοβάται και να πει την αλήθεια. Παιδί είναι, λογικό και ανθρώπινο είναι…

Όταν χτυπήθηκε ο Ζωγράφος, τα δικαιοδοτικά όργανα έστειλαν εμένα κατηγορούμενο ότι τον χτύπησα εγώ. Για να καταλάβετε πως ήταν οργανωμένο το σύστημα. Βέβαια, πήγα αλλά δεν υπήρχαν λόγοι για μένα».

Δικηγόρος: Σε κάθε εκλογές της ΕΠΟ οι μεγάλες ομάδες κάνουν ενέργειες; Και τι ακριβώς κάνουν;

«Μετά τα κακουργήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο ποδόσφαιρο ενδιαφερθήκαμε όλοι να φτιάξουμε το ποδόσφαιρο. Και εγώ και ο κύριος Αλαφούζος και ο κύριος Σαββίδης θέλαμε να φτιάξουμε το ποδόσφαιρο. Εκείνη την εποχή το 2015 είπαμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα του κυρίου Γραμμένου. Ήταν ένας δικηγόρος σοβαρός και άμεμπτος. Γι' αυτό θέλαμε να τον στηρίξουμε».

Ο Σαρρής θεωρούσατε πως δεν ήταν έντιμος δηλαδή;

«Ο Σαρρής ήταν ένας καλός άνθρωπος, έντιμος και ήταν και Φιλιππινέζα της ΕΠΟ. Έντιμος, καλός, αλλά Φιλιππινέζα. Δεν είναι κακό να είναι Φιλιππινέζα. Σε όλες τις δίκες που ήταν εναντίον του Μελισσανίδη ερχόταν με τους ίδιους δικηγόρους και μάρτυρες. Πως γίνεται αυτό»;

«Είδα ότι ήταν πέναλτι, δεν ξέρω αν ο Γιάχος είχε εικόνα ή όχι, Ήταν έντιμος και καθαρός άνθρωπος, μπορεί να ήταν και λάθος αλλά ήταν τόσο φανερό που έκανε κραχ. Ο Τριτσώνης είπε ότι δεν είδε, κανείς δεν είδε. Μην με ρωτάτε πως λειτουργεί η διαιτησία μέσα στο γήπεδο. Έχει ευθύνη ο διαιτητής της γραμμής αλλά τον πρώτο λόγο τον έχει ο διαιτητής. Το είπα ο Γιάχος και έντιμος άνθρωπος ήταν και καλός διαιτητής. Ήταν τόσο φανερό το λάθος, είπα για ένα σοβαρό λάθος από εκεί και πέρα να κρίνεται εσείς. Εσείς δικάζετε».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του δικηγόρου του κ. Αρβανιτίδη, πρώην μεγαλομετόχου της Βέροιας, είπε:

«Πρώτα μίλησα και μετά όταν κάλεσα τον Γεωργέα να έρθει πίσω, στην επιστροφή του, το παιδί μου τα είπε όλα. Άγιος άνθρωπος είναι ο πελάτης σας, το φωτοστέφανο του λείπει. Οι άνθρωποι μου είπαν «εμείς φοβόμαστε». Δεν είναι μόνο ο Γεωργέας και ο προπονητής αλλά και άλλοι δύο ποδοσφαιριστές, όλοι μιλημένοι είναι; Ο Γεωργέας λέει την αλήθεια… Δεν είχα δει το παιχνίδι Βέροια - Ολυμπιακός. Δεν ξέρω αν κάποιος παίκτης έχει μειωμένη απόδοση. Υπάρχει τρόπος να το μάθει κάποιος αν θέλει να έχει μειωμένη απόδοση;

Έχω δει αγώνα που έμαθα μετά ότι ήταν χειραγωγημένος».