Το κίνητρο της άμυνας του Ολυμπιακού(οι κορυφαίες της Ευρώπης)

Στις κορυφαίες άμυνες της Ευρώπης βρίσκεται αυτή του Ολυμπιακού με το παθητικό των 6 γκολ στο πρωτάθλημα.

Το κίνητρο της άμυνας του Ολυμπιακού(οι κορυφαίες της Ευρώπης)

Από το ξεκίνημα της φετινής περιόδου και τα προκριματικά του Champions League είχε φανεί ξεκάθαρα ότι για τον Ολυμπιακό ένα μεγάλο πλεονέκτημα για ολόκληρη τη σεζόν θα ήταν η αμυντική γραμμή του. Ή, καλύτερα, η ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς. Όλοι θυμόμαστε ότι στις έξι αναμετρήσεις που είχαν γίνει μέχρι να φτάσει ο Ολυμπιακός στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης, οι ερυθρόλευκοι είχαν δεχτεί μόλις ένα γκολ. Αυτό από την Κράσνονταρ στον επαναληπτικό των πλέι οφ, στην Ρωσία. Με «λευκή» την εστία του Ζοζέ Σα στο πρώτο ματς του Φαλήρου, αλλά και στους αγώνες που είχαν προηγηθεί, με την Βικτόρια Πλζεν και την Μπασακσεχίρ.

Η παρουσία του Ζοσέ Σα στην εστία ήταν καταλυτικός παράγοντας σε πολλά παιχνίδια, όπως φυσικά και η μεταγραφή του Ρούμπεν Σεμέδο που από την πρώτη στιγμή αποτέλεσε τον ηγέτη της αμυντικής γραμμής. Δίπλα του δεν είχε κάποιον σταθερό «παρτενέρ», καθώς έπαιξαν κατά διαστήματα οι Μεριά, Αβραάμ, Σισέ και Μπα. Με τους περισσότερους εξ΄αυτών να κάνουν καλά τη δουλειά τους, τουλάχιστον στους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος, καθώς στα παιχνίδια για το Champions League η αμυντική απόδοση του Ολυμπιακού δεν ήταν αντίστοιχα αποτελεσματική.


Πολύ μεγάλη ήταν η βελτίωση του Κώστα Τσιμίκα, ενώ ο Ομάρ Ελαμπντελαουί με την εμπειρία του, τουλάχιστον στο αμυντικό κομμάτι δεν αντιμετώπισε προβλήματα στην Ελλάδα. Καλή δουλειά, φυσικά, στη γενικότερη αμυντική λειτουργία της ομάδας έπαιξαν και οι χαφ της, οι οποίοι στα περισσότερα ματς είχαν τον απόλυτο έλεγχο στο χώρο τους και δεν άφηναν τους αντίπαλους να απειλούν ιδιαίτερα και να δημιουργούν τελικές προσπάθειες προς την εστία του Σα.

«Κυνηγάει» Μακάμπι και Σλάβια

Ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή και μετά από 18 αγωνιστικές στο εγχώριο πρωτάθλημα έχει την τρίτη καλύτερη άμυνα στην Ευρώπη! Μαζί του, με παθητικό 6 γκολ είναι η Μπενφίκα στην Πορτογαλία, ενώ καλύτερη επίδοση έχουν μόνο δύο ομάδες. Η Σλάβια Πράγας στην Τσεχία και η Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Ισραήλ. Αμφότερες οι ομάδες αυτές έχουν δεχτεί 4 τέρματα στις λίγκες τους, κάνοντας πορεία πρωταθλητισμού. Στην ισραηλινή ομάδα ένας εκ των γκολκίπερ είναι ο Ανδρέας Γιαννιώτης, αλλά δεν αγωνίζεται βασικός στο πρωτάθλημα, καθώς ο προπονητής του (και πρώην του ΠΑΟΚ) Βλάνταν Ίβιτς τον έχει στον πάγκο σε όλα τα παιχνίδια.

Ο Ολυμπιακός με τα 6 γκολ είναι πάνω από τα τοπ κλαμπ της Ευρώπης, με κάποιες εκ των μεγάλων ομάδων να είναι κοντά του σε παθητικό τερμάτων (Ρεάλ, Ατλέτικο, Λίβερπουλ, Παρί), ενώ ο ανταγωνισμός υπάρχει κυρίως με συλλόγους πιο χαμηλών στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ πρωταθλημάτων. Σε μονό αριθμό τερμάτων είναι η Μπριζ στο Βέλγιο, η Ανόρθωση στην Κύπρο, η Λουντογκόρετς στην Βουλγαρία, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην Κροατία, η Ζενίτ στην Ρωσία, η Σέριφ στην Μολδαβία και η Σαχτάρ στην Ουκρανία.

Πέραν, λοιπόν, των πρώτιστων φιλοδοξιών που έχει για φέτος η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς, με κυριότερη την κατάκτηση του τίτλου και φυσικά επίσης πολύ σημαντική την υπέρβαση πρόκρισης εναντίον της Άρσεναλ στο Γιουρόπα Λιγκ, υπάρχουν και τα επιμέρους κίνητρα με τα οποία μια ομάδα μπορεί να γράψει ιστορία. Ένα από αυτά για τον Ολυμπιακό έχει να κάνει σαφώς με τις επιδόσεις της αμυντικής γραμμής του, η οποία εάν συνεχίσει και στο υπόλοιπο της σεζόν να είναι το ίδιο αποδοτική έχει μπροστά της το στόχο της κατάρριψης του ρεκόρ της μεγάλης ομάδας του Γουλανδρή, αλλά και να βρεθεί στην κορυφή αυτής της λίστας των ευρωπαϊκών συλλόγων με τις ισχυρότερες οπισθοφυλακές.

Οι κορυφαίες άμυνες ανά πρωτάθλημα

Αναλυτικά οι κορυφαίες άμυνες στις σημαντικότερες και εν εξελίξει ευρωπαϊκές λίγκες είναι οι εξής (σε παρένθεση ο αριθμός των αγώνων που έχουν δώσει έως τώρα).

ΑΓΓΛΙΑ: Λίβερπουλ 14 γκολ (21)
ΙΣΠΑΝΙΑ: Ρεάλ Μαδρίτης, Ατλέτικο Μαδρίτης 12 γκολ (19)
ΙΤΑΛΙΑ: Γιουβέντους 16 γκολ (19)
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Γκλάντμπαχ, Βόλφσμπουργκ 18 γκολ (17)
ΓΑΛΛΙΑ: Παρί Σεν Ζερμέν 13 γκολ (19)
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Άλκμααρ 11 γκολ (18)
ΒΕΛΓΙΟ: Μπριζ 8 γκολ (20)
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: 6 γκολ (16)
ΣΚΩΤΙΑ: Ρέιντζερς 11 γκολ (19)
ΑΥΣΤΡΙΑ: Λασκ Λίντσερ 16 γκολ (18)
ΚΥΠΡΟΣ: Ανόρθωση 9 γκολ (15)
ΔΑΝΙΑ: Μίντιλαντ 13 γκολ (20)
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Ίλβες 18 γκολ (22)
ΕΛΒΕΤΙΑ: Βασιλεία 17 γκολ (18)
ΤΟΥΡΚΙΑ: Γαλατά 15 γκολ (17)
ΒΟΣΝΙΑ: Ζρίνσκι Μόσταρ 11 γκολ (19)
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Λουντογκόρετς 8 γκολ (20)
ΚΡΟΑΤΙΑ: Ντιναμό Ζάγκρεμπ 8 γκολ (20)
ΤΣΕΧΙΑ: Σλάβια Πράγας 4 γκολ (20)
ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Φερεντσβάρος 14 γκολ (15)
ΙΣΡΑΗΛ: Μακάμπι Τελ Αβίβ 4 γκολ (18)
ΜΟΛΔΑΒΙΑ: Σέριφ 9 γκολ (28)
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: Ζέτα 14 γκολ (19)
ΠΟΛΩΝΙΑ: Κρακόβια, Πογκόν 16 γκολ (20)
ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Κλουζ 16 γκολ (22)
ΡΩΣΙΑ: Ζενίτ 9 γκολ (19)
ΣΕΡΒΙΑ: Ερυθρός Αστέρας 13 γκολ (20)
ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Σλόβαν Μπρατισλάβας 11 γκολ (18)
ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Αλουμίνιζ 19 γκολ (20)
ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Σαχτάρ 9 (18)