Οι αήττητες ομάδες: Από την Οδηγήτρια, τον Πανσερραϊκό, τον ΑΟ Ιλίου, τον Φαληρικό ως τη Λίβερπουλ

Το «ΦΩΣ» έψαξε και βρήκε όλες τις αήττητες ομάδες των ποδοσφαιρικών κατηγοριών της Ελλάδας και των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Οι αήττητες ομάδες: Από την Οδηγήτρια, τον Πανσερραϊκό, τον ΑΟ Ιλίου, τον Φαληρικό ως τη Λίβερπουλ

Έγραψαν οι Στράτος Διακουμόπουλος, Ευτύχης Μαθιουδάκης, Ηλίας Κόκκαλης, Γιάννης Κατσαρός

Το «ΦΩΣ» έψαξε όλα τα πρωταθλήματα της Ευρώπης, τα εθνικά πρωταθλήματα στην Ελλάδα και όλες τις κατηγορίες σε Αθήνα και Πειραιά και βρήκε τις ομάδες που αλλάζουν τον χρόνο δίχως να έχουν ηττηθεί στη φετινή περίοδο.

Θεαματικά τα ευρήματα, που ξεκινούν από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Λίβερπουλ και καταλήγουν σε συλλόγους στα πιο χαμηλά στρώματα των τοπικών πρωταθλημάτων, που όμως έχουν τη δική τους όμορφη ποδοσφαιρική ιστορία να αναδείξουν. Ακολουθεί το κλαμπ των εκλεκτών που αρνούνται να χάσουν.

Το δίδυμο της Σούπερ Λιγκ

Ήταν αναμενόμενο εξαρχής πως στο ελληνικό πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ θα μονομαχούσαν και φέτος για τον τίτλο, μακράν του τρίτου. Όπως και συμβαίνει. Το γύρισμα του χρόνου βρίσκει και τις δύο ομάδες αήττητες στα πρώτα 16ματς της κανονικής περιόδου και η μεταξύ τους μονομαχία δεσπόζει στη Σούπερ Λίγκα. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» προηγείται με βραχεία κεφαλή, μετρώντας 12 νίκες και τέσσερις ισοπαλίες στο ενεργητικό του, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» έχουν μία ισοπαλία περισσότερη, αυτήν κόντρα στον Βόλο, που τους αφήνει δύο πόντους πίσω από τον βασικό ανταγωνιστή τους.

Οι Θεσσαλονικείς βέβαια, πέρα από τα φετινά 16 παιχνίδια, προσθέτουν στο ενεργητικό τους το περσινό αήττητο πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών και τέσσερα ακόμα παιχνίδια από την προπέρσινη σεζόν, διευρύνοντας το αήττητο σερί τους στον απίθανο αριθμό των 50 αγώνων. Τελευταία ήττα για τους «μαυρόασπρους» ήταν αυτή στα χαρτιά από την ΑΕΚ στις 11 Μαρτίου 2018 εξαιτίας της «μπούκας» του οπλοφόρου Ιβάν Σαββίδη στην Τούμπα και στο γήπεδο μία εβδομάδα νωρίτερα στην Τρίπολη με 3-2 από τον Αστέρα.

Ο Ολυμπιακός, εξάλλου, εξακολουθεί να κατέχει το ρεκόρ στο αήττητο σερί αγώνων στο πρωτάθλημα, με τον μαγικό αριθμό 58 να διαμορφώνεται από τον Οκτώβριο του 1972 έως τον Απρίλιο του 1974 και να κρατά ακόμα ως η απόλυτη αήττητη επίδοση όλων των εποχών στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μένει να διαπιστωθεί ποιος από τους δύο συλλόγους θα σπάσει το σερί του φέτος, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως ο νέος χρόνος θα ξεκινήσει με ντέρμπι «αιωνίων» για αμφότερους, καθώς ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί τον Παναθηναϊκό, ενώ ο ΠΑΟΚ θα δοκιμαστεί στο Χαριλάου κόντρα στον Άρη, που πολύ θα ήθελε να είναι αυτός που θα κάνει χαλάστρα στον συμπολίτη.

Η τιμημένη επαρχία

Στις τρεις εθνικές κατηγορίες που ακολουθούν τη Σούπερ Λιγκ 1 όλοι κι όλοι τρεις είναι οι… επιζήσαντες εκπρόσωποι της περιφέρειας, που ο καθένας για διαφορετικούς λόγους έχει βρεθεί να αγωνίζεται μακριά από τα σαλόνια. Μία ομάδα στη Β’ Εθνική, ο ιστορικός ΠΑΣ Γιάννινα, και δύο στη Γ’ Εθνική, την τέταρτη τη τάξει κατηγορία, ο Πανσερραϊκός και η Επισκοπή.

ΠΑΣ για τα σαλόνια

Ο ΠΑΣ Γιάννινα ήταν ένα από τα θύματα της… διαβόητης αναδιάρθρωσης των κατηγοριών και υποχρεώθηκε να αγωνίζεται στη Β’ Εθνική. Πρόθεση των Ηπειρωτών είναι να μη μείνουν πάνω από μία σεζόν στη δεύτερη κατηγορία και η μέχρι τώρα πορεία τους είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» είναι η μοναδική αήττητη ομάδα στη λεγόμενη και Σούπερ Λιγκ 2 καθώς μετρά επτά νίκες και τρεις ισοπαλίες στα πρώτα δέκα ματς της κανονικής περιόδου. Πήρε ήδη μια μικρή απόσταση τεσσάρων βαθμών από τον δεύτερο Απόλλωνα Σμύρνης η ομάδα του Αργύρη Γιαννίκη και βαδίζει ολοταχώς ξανά για τα σαλόνια.

Τα «λιοντάρια» δείχνουν τα… δόντια τους!

Εντυπωσιακή πορεία στον 1ο όμιλο της Γ’ Εθνικής διαγράφει ο Πανσερραϊκός. Τα «λιοντάρια» συγκατοικούν με τον Νέστο Χρυσούπολης στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, ωστόσο αποτελούν τη μοναδική ομάδα του ομίλου που μέχρι στιγμής διατηρεί το αήττητο. Οι Σερραίοι έχουν καταφέρει σε 12 αγώνες να πάρουν 9 φορές τους τρεις βαθμούς της νίκης και 3 φορές αυτόν της ισοπαλίας με συγκομιδή 30 βαθμούς, έχοντας παράλληλα μακράν την καλύτερη γραμμή κρούσης με 35 γκολ.

Οι «κόκκινοι» κυριαρχούν και στα μετόπισθεν αφού η άμυνά τους τσακίζει… κόκαλα, με παθητικό μόλις 8 γκολ. Σημαντικό ρόλο στην αγωνιστική εικόνα που παρουσιάζει ο Πανσερραϊκός έπαιξε η έλευση του Άγγελου Διγκόζη στην τεχνική ηγεσία στα τέλη Οκτωβρίου, με τον 45χρονο τεχνικό να μετράει 6 τρίποντα και 1 ισοπαλία από τότε στον πάγκο του συλλόγου.

Το εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως η ομάδα έχει μέσον όρο ηλικίας 22,5 χρόνων και έχει φτάσει εδώ στηριζόμενη σε δικά της παιδιά. Ο Πανσερραϊκός αδιαμφισβήτητα αποτελεί το πιο βαρύ όνομα στον 1ο όμιλο και το μεγάλο φαβορί για την ανάληψη της πρώτης θέσης που θα οδηγήσει στα μπαράζ ανόδου, με τους Σερραίους να θέλουν βήμα βήμα να επιστρέψουν στις μεγάλες κατηγορίες.

Τα τρομερά κοπέλια της Επισκοπής!

Ο πιο… ιδιαίτερος όμιλος στη φετινή Γ’ Εθνική είναι ο κρητικός (8ος όμιλος). Μόλις 9 ομάδες δίνουν το «παρών» σε αυτόν, οι οποίες με την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας θα δώσουν αγώνες πλέι οφ και πλέι άουτ για την ανάδειξη του πρωταθλητή και τον υποβιβασμό ενός σωματείου αντίστοιχα. Αυτή που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει με την παρουσία της είναι η Επισκοπή. Οι Ρεθυμνιώτες έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις τόσο με την πορεία τους όσο και με τη σταθερότητα που έχουν επιδείξει έως τώρα. Μετά το πέρας 14 αγωνιστικών (υπάρχει και ρεπό) η Επισκοπή φιγουράρει στο ρετιρέ και αποτελεί τη μοναδική αήττητη ομάδα του ομίλου, μετρώντας 9 νίκες και 3 ισοπαλίες έχοντας 30 βαθμούς και ενώ απομένουν 4 στροφές για το πέσιμο της «καρό» σημαίας στην κανονική διάρκεια. Η ομάδα του Γιάσμινκο Βέλιτς κατέχει επίσης την καλύτερη επίθεση (28 γκολ) και την καλύτερη άμυνα (8 τέρματα παθητικό) στον όμιλο. Οι προσδοκίες στις τάξεις της Επισκοπής από την αρχή της σεζόν ήταν υψηλές με στόχο την άνοδο και μέχρι στιγμής η ομάδα έχει καταφέρει να διαχειριστεί εξαιρετικά τον τίτλο του φαβορί.

Μάγκες Πειραιώτες

Στις γειτονιές και στα ξερά γήπεδα του Πειραιά μόνον οι σκληροί «επιζούν». Τρεις κατηγορίες, πέντε όμιλοι, 69 ομάδες στην ΕΠΣΠ, δύο κατηγορίες, 28 ομάδες στην ΕΠΣΔΑ και απ’ όλους αυτούς μόνον πέντε πορεύονται ως… μάγκες Πειραιώτες, αήττητοι στο νέο έτος. Ιδού οι εκλεκτοί:

Περαστική και μόνο!

Το μοναδικό πράγμα που σκέφτονται στον Κορυδαλλό είναι η επάνοδός τους στις εθνικές κατηγορίες. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται στο χορτάρι αλλά και στους αριθμούς. Η Προοδευτική έχει καταφέρει μετά το πέρας 11 αγωνιστικών να απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής του 1ου ομίλου της Α’ ΕΠΣΠ και μάλιστα χωρίς ήττα (9-2-0). Μάλιστα, οι «βυσσινί» διαθέτουν την καλύτερη επίθεση με 31 γκολ στο πρωτάθλημα, ενώ έχουν δεχθεί μόλις έξι, έχοντας παράλληλα και την καλύτερη άμυνα. Στατιστικά που τη χρίζουν – δικαίως- το απόλυτο φαβορί. Οι έξι βαθμοί διαφοράς από τους διώκτες της, τους οποίους έχει κερδίσει (Αμφιάλη και Ατρόμητο Πειραιά), της δίνουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα. Ο τεχνικός της Προοδευτικής, Αντώνης Καλαμάκης, δήλωσε για τα πεπραγμένα της ομάδας του: «Είμαστε στην καλύτερη κατάστασή μας. Πρέπει να διατηρήσουμε τον ρυθμό μας και να επιστρέψει η Προοδευτική εκεί όπου πραγματικά ανήκει».

Συνεχίζουν να ονειρεύονται στη Σαλαμίνα

Το καλοκαίρι όλα έμοιαζαν να χάνονται για τον Αίαντα Σαλαμίνας. Ομάδα χωρίς διοίκηση, με λιγότερο από μισό ρόστερ και με τον κόσμο να μην ξέρει τι θα φέρει η επόμενη μέρα. Μια παρέα όμως που αγαπάει πραγματικά τον σύλλογο κατάφερε σε διάστημα έξι μηνών να βάλει σε μια σειρά τα πράγματα. Η έλευση του τεχνικού Λεωνίδα Πανοηλία έφερε χαμόγελα και η δουλειά στη Σαλαμίνα τα αποτελέσματα. Έτσι, παιχνίδι με παιχνίδι ο Αίας δυνάμωσε και την τελευταία αγωνιστική του 2019 σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση του 2ου ομίλου, «γκρεμίζοντας» το φαβορί για την άνοδο Καραβά. Στο νησί ωστόσο ούτε στα σύννεφα πετάνε ούτε έχουν στήσει χορούς. Όντας αήττητος (9-2-0) και με την καλύτερη επίθεση (31 τέρματα) έχει κάθε δικαίωμα να ονειρεύεται. Ο αρχηγός των «κυανόλευκων» Κυριάκος Ράμφος τόνισε : «Η ομάδα έχει γίνει μια πολύ ωραία οικογένεια και γι’ αυτό βρίσκεται εκεί που είναι. Θα τα δώσουμε όλα για τον στόχο της ομάδας. Να βρεθεί εκεί όπου της αξίζει».

Υπόθεση για… δύο

Ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα στον Πειραιά είναι αυτό του 2ου ομίλου της Β’ κατηγορίας. Ο πρωτοπόρος Ήφαιστος (31 βαθμοί) καλείται να επιστρέψει στην Α’ κατηγορία. Για να το κάνει, θα πρέπει να διατηρήσει το αήττητό του (10 νίκες, 1 ισοπαλία) και στο ντέρμπι που έρχεται με το νέο έτος κόντρα στον Φαληρικό. Οι «ερυθροκρίτρινοι» του Νίκου Μαρωνίτη για εννέα ματς είχαν το απόλυτο, ωστόσο το 0-0 με τον Πειραϊκό τούς στέρησε ένα σπουδαίο ρεκόρ. Πάντως η επίθεση των 35 τερμάτων δείχνει πόσο επιθετική ομάδα είναι ο Ήφαιστος και μας προϊδεάζει για τη συνέχεια.

Από την άλλη, ο Φαληρικός που βρίσκεται δύο βαθμούς (29) πίσω από τον Ήφαιστο κάνει από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων χρόνων. Ένα ποιοτικό ρόστερ με καθοδηγητή τον Δημήτρη Γιαννούλη σε 11 ματς αριθμεί εννέα νίκες και 2 ισοπαλίες. Οι δυο τους θα λύσουν τις διαφορές τους σε ένα ματς που όλο το λιμάνι περιμένει. Για τον Ήφαιστο μίλησε στο «ΦΩΣ» ο Νίκος Μαρωνίτης τονίζοντας: «Ο πρωταθλητισμός είναι δύσκολος, χρειάζεται σοβαρότητα και συγκέντρωση. Εμείς έχουμε το υλικό, διαθέτουμε εμπειρία και έχουμε δείξει πως μπορούμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα».

Από την άλλη, ο γενικός αρχηγός του Φαληρικού, Σόλων Νουρτζανιάν, είπε: «Κοιτάζουμε να βελτιωνόμαστε έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ανόδου. Αυτός είναι ο προγραμματισμός μας και η πορεία της ομάδας το δείχνει περίτρανα».


Επέστρεψε με… πάταγο!

Τρία χρόνια απουσίας από τα γήπεδα του Πειραιά ήταν πολλά για την Οδηγήτρια. Οι «ερυθρόλευκοι» επέστρεψαν στα πρωταθλήματα, ξεκινώντας με -6 στη Γ’ κατηγορία. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πρόβλημα για εκείνους που έχουν… σπάσει όλα τα κοντέρ. Πρώτη και μάλιστα πανάξια με 27 βαθμούς έναντι 24 των ανταγωνιστών της. Και αν οι βαθμοί δεν λένε κάτι, τότε ας σημειώσουμε πως σε 11 ματς μετράει ισάριθμες νίκες. Δεύτερη καλύτερη επίθεση, αλλά το πραγματικό «όπλο» της Οδηγήτριας είναι η άμυνά της. Συγκεκριμένα, έχει δεχθεί μόλις 3 γκολ σε έντεκα αναμετρήσεις. Φαίνεται λοιπόν πως ο σύλλογος ήρθε για να κάνει… πάταγο και να επανέλθει στις επιτυχίες του παρελθόντος! Ο προπονητής των «ερυθρόλευκων», Χρήστος Μελανιφίδης, αναφέρθηκε στο απόλυτο σερί της ομάδας του: «Αυτό οφείλεται στα παιδιά και στη δουλειά της διοίκησης. Ο προηγούμενος προπονητής έκανε εξαιρετική δουλειά. Κάθε ματς ξεχωριστά. Ξεκάθαρος στόχος το καλό ποδόσφαιρο. Να δώσουμε θέαμα στον κόσμο».

Οι ωραίοι των Αθηνών!

Όλη η Αθήνα παίζει μπάλα. Τρεις κατηγορίες, οκτώ όμιλοι, 128 ομάδες στην ΕΠΣΑ, τρεις κατηγορίες, 46 ομάδες στην ΕΠΣΑΝΑ, γεμίζουν τα γήπεδα του Λεκανοπεδίου. Πόσοι από αυτούς συνεχίζουν αήττητοι προς το 2020; Τέσσερις όλες και όλες στην ΕΠΣΑ και δύο στην ΕΠΣΑΝΑ! Αξίζει η μνεία και η ανάλυση για το σπουδαίο τους επίτευγμα:

Δίνει βάρος στις ακαδημίες του…

Ο ΑΟ Ιλίου οδηγεί την κούρσα στον δεύτερο όμιλο της Β’ κατηγορίας και έχει στο ενεργητικό του 13 νίκες και 1 ισοπαλία (τέρματα 36-8). Μάλιστα οι Λιοσιώτες έχουν το απόλυτο στο γήπεδό τους μετρώντας οχτώ νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια. Οι «κιτρινόμαυροι» δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις ακαδημίες τους και είναι πολύ χαμηλός ο μέσος όρος ηλικίας των ποδοσφαιριστών. Στόχος του ΑΟ Ιλίου είναι η άμεση επιστροφή του στην Α’ κατηγορία, μετά τον περσινό υποβιβασμό του. Στον πάγκο της ομάδας τα τελευταία έξι χρόνια βρίσκεται ο Γιώργος Τζώτζης και σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής: «Δεν κάναμε σημαντικές αλλαγές μετά τον υποβιβασμό μας από την Α’ Αθηνών. Υπάρχει ομοιογένεια στην ομάδα και κάθε χρόνο προωθούμε παιδιά από τις ακαδημίες μας στην πρώτη ομάδα. Οφείλουμε να επιστρέψουμε στη μεγάλη κατηγορία του αθηναϊκού ποδοσφαίρου».

Ανέβηκε ψηλότερα ο πήχης

Στον δεύτερο όμιλο της Β’ κατηγορίας, άλλη μία ομάδα, η Ελπίδα Αγίων Αναργύρων, παραμένει αήττητη, καθώς μετράει 10 νίκες και 4 ισοπαλίες (τέρματα 18-6). Στο δημοτικό στάδιο Αγίων Αναργύρων έχει 3 νίκες και 3 ισοπαλίες, ενώ μακριά από το γήπεδό της 7 νίκες και 1 ισοπαλία. Το συγκρότημα της δυτικής όχθης έχει και την καλύτερη άμυνα σε όλη τη Β’ κατηγορία, καθώς έχει δεχτεί έξι τέρματα. Την τεχνική ηγεσία του συλλόγου έχει ο Θανάσης Βάλσαμος και για το αήττητο της ομάδας είπε τα ακόλουθα: «Στο ξεκίνημα της χρονιάς δεν θέσαμε ως στόχο μας το πρωτάθλημα. Παιχνίδι με παιχνίδι όμως η ομάδα έδειξε ότι έχει δυνατότητες και σίγουρα τώρα ανεβάσαμε ψηλότερα τον πήχη. Θα παλέψουμε μέχρι το τέλος ώστε η Ελπίδα να επιστρέψει στην Α’ κατηγορία Αθηνών».

Στόχος η άμεση επιστροφή στη Β’ Αθηνών

Η Άμιλλα Περιστερίου πέρσι υποβιβάστηκε από τη Β’ κατηγορία και φέτος οδηγεί την κούρσα στον πρώτο όμιλο της Γ’ Αθηνών. Το συγκρότημα των δυτικών προαστίων μέχρι τώρα έχει να επιδείξει 11 νίκες και 2 ισοπαλίες, με γενικό απολογισμό 47-12 τέρματα. Εντός έδρας οι Περιστεριώτες έχουν 6 νίκες και 1 ισοπαλία, ενώ εκτός 5 νίκες και 1 ισοπαλία. Για το επίτευγμα αυτό της ομάδας, ο τεχνικός Φώντας Καζακόπουλος είπε: «Μετά τον υποβιβασμό της ομάδας έγινε ριζική ανανέωση. Υπάρχουν στην πλειονότητά τους νεαροί ποδοσφαιριστές και έχουμε την καλύτερη επίθεση με 47 τέρματα. Φυσικά, στόχος μας είναι η άμεση επιστροφή στη Β’ κατηγορία».

Υπάρχει αξιόλογο ρόστερ

Τέλος, ο Ιπποκράτης Περιστερίου κλείνει τον κύκλο με τις αήττητες ομάδες, καθώς έχει 11 νίκες και 2 ισοπαλίες και τέρματα 33-13, στον δεύτερο όμιλο της Γ’ Αθηνών. Στην έδρα της η ομάδα έχει 5 νίκες και 1 ισοπαλία, ενώ εκτός έδρας έχει 6 νίκες και 1 ισοπαλία. Την περσινή σεζόν οι Περιστεριώτες έφτασαν μέχρι τη… βρύση αλλά δεν κατάφεραν να πιουν νερό, καθώς στα μπαράζ δεν μπόρεσαν να σφραγίσουν το εισιτήριο της ανόδου για τη Β’ Αθηνών. Προπονητής στον Ιπποκράτη είναι ο Βασίλης Βόγλης, ο οποίος επεσήμανε τα παρακάτω: «Θέλουμε να πετύχουμε την άνοδο στη Β’ κατηγορία, την οποία δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε την περσινή σεζόν. Υπάρχει αξιόλογο ρόστερ με ταλαντούχους και έμπειρους ποδοσφαιριστές. Εντός έδρας έχουμε μόνο μία ισοπαλία και αυτή είναι στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο Χαλανδρίου».

«Φέτος θα είναι η χρονιά μας»

Πέρσι ο Αστέρας Βάρης έχασε στο… παρά πέντε την άνοδο στη Δ’ Εθνική και φέτος φιλοδοξεί να ολοκληρώσει αυτό που άφησε στη μέση την προηγούμενη σεζόν. Φέτος οι «κυανόλευκοι» οδηγούν την κούρσα στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣΑΝΑ έχοντας 13 νίκες και 1 ισοπαλία και τέρματα 41 -11. Για τους στόχους της ομάδας, ο τεχνικός Μιχάλης Κάτσικας είπε: «Την περσινή σεζόν τερματίσαμε πρώτοι, αλλά με διαφορά γκολ χάσαμε την άνοδο από τη Μαρκό. Θέλω να πιστεύω ότι φέτος θα είναι η χρονιά μας και θα κόψουμε πρώτοι το νήμα του τερματισμού. Έχουμε μία διαφορά οχτώ βαθμών από την Τριγλία, αλλά ακόμη είναι νωρίς για συμπεράσματα. Θα χτυπήσουμε όλα τα ματς και στο τέλος θα κάνουμε τον γενικό απολογισμό μας».

«Είμαστε μία οικογένεια»

Στη Γ’ κατηγορία της ΕΠΣΑΝΑ αήττητος παραμένει ο ΑΟ Κερατέας, καθώς έχει στο ενεργητικό του 13 νίκες και 1 ισοπαλία και τέρματα 49-10. Το συγκρότημα των Μεσογείων διαθέτει την καλύτερη επίθεση και στις τρεις κατηγορίες της Ανατολικής Αττικής. Για τη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας, ο τεχνικός Σπύρος Κοντός είπε: «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους παίκτες μου γιατί δείχνουν ότι είμαστε μία οικογένεια και συμπεριφερόμαστε με την ίδια νοοτροπία. Για τις ομάδες που έχουν στόχο την άνοδο, ο πήχης ανεβαίνει κάθε βδομάδα. Κερδίσαμε τον Ολυμπιακό Βάρης και τερματίσαμε αήττητοι τον πρώτο γύρο. Εύχομαι καλή συνέχεια στον Ολυμπιακό Βάρης».

Και Πρέμιερ Λιγκ και… Γιβραλτάρ

Η αναζήτησή μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρώπης έβγαλε… λαβράκια. Από τη μία κορυφαία κλαμπ, με πρώτη και καλύτερη την πρωταθλήτρια Ευρώπης Λίβερπουλ. Από την άλλη, ημιεπαγγελματικές ομάδες από τα υποβαθμισμένα πρωταθλήματα του Γιβραλτάρ και της Μάλτας. Οκτώ όλοι κι όλοι γυρίζουν αήττητοι τον χρόνο και είναι οι παρακάτω:

«Κόκκινοι»… δαίμονες

Είχε καταντήσει για χρόνια το πικρό ανέκδοτο του αγγλικού ποδοσφαίρου, το πότε η Λίβερπουλ θα πάρει ξανά πρωτάθλημα. Πέρασαν τρεις δεκαετίες μέχρι να καταστούν ξανά οι «κόκκινοι» ομάδα υψηλότατου επιπέδου. Την περασμένη σεζόν άγγιξαν το φράγμα των 100 βαθμών και πάλι έμειναν δεύτεροι! Ε, φέτος ήρθε η στιγμή να τα σαρώσουν όλα προκειμένου να πάρουν στα χέρια τους το «Άγιο Δισκοπότηρο» του αγγλικού ποδοσφαίρου. Έκαναν… προθέρμανση με την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, συνέχισαν προ ημερών με τη μικρότερης αίγλης κούπα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και στο πρωτάθλημα δείχνουν πιο σοβαροί και αποφασισμένοι από ποτέ για να μην αφήσουν κανέναν να χαλάσει το πάρτι της επανόδου στον αγγλικό θρόνο.

Οι «ρεντς» του Γιούργκεν Κλοπ είναι η μοναδική αήττητη ομάδα από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης και αλλάζουν τον χρόνο μετρώντας 17 νίκες και μία ισοπαλία στην Πρέμιερ Λιγκ ! Συνολικά το αήττητο σερί που τρέχει από πέρσι έφτασε τους 35 αγώνες στο πρωτάθλημα, διατηρώντας σταθερά διψήφια διαφορά βαθμών από τους διώκτες της. Όσο και αν στην Αγγλία οι ανατροπές είναι μέσα στο πρόγραμμα και η ίδια η Λίβερπουλ το έχει αισθανθεί στο πετσί της την περασμένη σεζόν, όλα δείχνουν πως έφτασε η ώρα της μεγάλης επιστροφής έπειτα από ακριβώς 30 χρόνια, όταν και κατέκτησε τελευταία φορά τον τίτλο υπό την καθοδήγηση του θρυλικού Κένι Νταλγκλίς. Μένει να διαπιστωθεί, επιπλέον, μέχρι πού θα τραβήξει και το αήττητο σερί που τρέχουν οι «κόκκινοι» από τις 3 Ιανουαρίου του 2019 οπότε και ηττήθηκαν εκτός έδρας 2-1 από τη Μάντσεστερ Σίτι.

Κι όμως… πιέζεται

Η Σάλτσμπουργκ έχει καταστρέψει τον ανταγωνισμό τα τελευταία χρόνια στην Αυστρία. Έξι συνεχόμενες χρονιές πρωταθλήτρια, τη μία πιο εύκολα από τη άλλη, αφού οι παραδοσιακές δυνάμεις Ραπίντ και Αούστρια Βιέννης και η Στουρμ Γκρατς έχουν πετάξει λευκή πετσέτα. Κι όμως, η μόνιμη κυρίαρχος έχει φέτος αντίπαλο την ανερχόμενη δύναμη ΛΑΣΚ Λιντς, που βρίσκεται δύο πόντους πίσω της. Και αυτό παρά το γεγονός πως και φέτος η Σάλτσμπουργκ πορεύεται αήττητη μετρώντας 13 νίκες και πέντε ισοπαλίες στα πρώτα 18 παιχνίδια. Θα μιλήσουν η εμπειρία και η φανέλα ή η Λίντσερ, που διαπρέπει και στην Ευρώπη, θα ολοκληρώσει την επική εκθρόνιση στο δεύτερο μισό του αυστριακού πρωταθλήματος;

Απόλυτη κυρίαρχος!

Η Λουντογκόρετς είναι η απόλυτη κυρίαρχος στο ποδόσφαιρο της Βουλγαρίας. Η ομάδα από το Ράζγκραντ έχει διαλύσει τον ανταγωνισμό μετρώντας οκτώ συνεχόμενα πρωταθλήματα και φέτος οδεύει ολοταχώς για το ένατο. Και πώς να γίνει διαφορετικά, όταν παραμένει αήττητη έπειτα από 20 αγωνιστικές στις οποίες καταγράφονται 14 νίκες και έξι ισοπαλίες στο ενεργητικό της; Η Λέφσκι Σόφιας καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να ακολουθήσει, όμως, παρά τις δικές της υπερβάσεις, είναι ήδη πέντε βαθμούς πίσω από τους «πράσινους», που διαθέτουν και την ποιότητα και τη φανέλα πλέον για να επεκτείνουν την παντοκρατορία τους στη γειτονική χώρα.

Κάνει… πλάκα

Η Σλάβια Πράγας πέρασε μια δεκαετία «πέτρινων χρόνων», όμως από πρόπερσι έχει επανέλθει για τα καλά στην κορυφή της τσεχικής ποδοσφαιρικής ιεραρχίας. Νταμπλ πέρσι, ενώ φέτος κάνει πλάκα στον ανταγωνισμό. Αήττητη στις πρώτες 20 αγωνιστικές του πρωταθλήματος με 17 νίκες και τρεις ισοπαλίες και ενώ η πλησιέστερη διώκτριά της Βικτόρια Πλζεν έχει μείνει 16 πόντους πίσω! Στην Ευρώπη τελείωσε η πορεία της, αλλά ποιος να ζητήσει ευθύνες από τον Γίντρικμ Τριπιζόφκι και τους παίκτες του που έμειναν πίσω από Μπαρτσελόνα, Μπορούσια Ντόρτμουντ και ‘Ιντερ;

Πρώτοι στο… χωριό

Είπαμε, το τσεκάρισμα των αήττητων έγινε από την Πρέμιερ Λιγκ των δισεκατομμυρίων μέχρι το Γιβραλτάρ και τη Μάλτα, όπου στα χαμηλότατης δυναμικής πρωταθλήματα υπάρχουν ομάδες που ξεχωρίζουν από τον σωρό και ακόμα δεν έχουν χάσει. Δεν χρήζουν κάποιας ιδιαίτερης αναφοράς πέρα από τη στατιστική αποτύπωση των έως τώρα ρεκόρ τους.

Στο Γιβραλτάρ συναντάμε δύο αήττητους συλλόγους, την πρωτοπόρο Γιουρόπα με δέκα νίκες και μία ισοπαλία στο ενεργητικό της και τη δεύτερη Σεντ Τζόζεφς με εννιά νίκες και δύο ισοπαλίες.

Στη Μάλτα αήττητη πορεύεται η Φλοριάνα, με εννιά νίκες και τέσσερις ισοπαλίες. Όλες τους, λογικά, θα μας απασχολήσουν ξανά στους πρώιμους προκριματικούς γύρους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων τον επόμενο Ιούνιο.

Η συνήθης ύποπτη

Όταν μιλάμε για Ουκρανία, η σκέψη πηγαίνει αυτόματα στη Σαχτάρ. Η σύγχρονη κυρίαρχος του ποδοσφαίρου της χώρας, με τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα και οκτώ στα δέκα τελευταία, δεν έχει και φέτος αντίπαλο. Σε 18 αγωνιστικές η ομάδα από το Ντόνετσκ πορεύεται αήττητη με 16 νίκες και δύο ισοπαλίες στο ενεργητικό της, έχοντας πάρει απόσταση 14 πόντων από την Ντιναμό Κιέβου. Μοναδικό ερωτηματικό για τον Πορτογάλο κόουτς Λουίς Κάστρο και τους παίκτες του αν θα πάρουν αήττητοι το πρωτάθλημα.