Από τον Ολυμπιακό εξαρτάται

Ο ΠΑΟΚ έχει έμπειρους και ικανούς παίκτες, αλλά η έκβαση του ντέρμπι θα εξαρτηθεί από την απόδοση και τις διαθέσεις του Ολυμπιακού. 

Από τον Ολυμπιακό εξαρτάται

Δεν μπορεί κανείς στον Ολυμπιακό ούτε φυσικά να υποτιμήσει τον αήττητο εδώ και καιρό ΠΑΟΚ, αλλά ούτε και να θεωρήσει ότι η νίκη σε αυτό το ντέρμπι θα έρθει χωρίς πολύ κόπο. Σωματικά και πνευματικά. Σε προσπάθεια στο γήπεδο και σε εξυπνάδα στην τακτική και στην εφαρμογή της.

Ασφαλώς ο ΠΑΟΚ είναι μια πολύ δυνατή και οργανωμένη ομάδα, ικανή να προκαλέσει προβλήματα στον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκης». Και δικαιούται να πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει ξανά, όπως είχε συμβεί πέρυσι. Παρόλο που εκείνο το ματς ήταν, όπως όλοι θυμόμαστε, η απόλυτη έννοια της «μαγικής εικόνας».

Ο Ολυμπιακός, λένε πολλοί, θα πρέπει να είναι επιφυλακτικός, να έχει το νου του στη φόρμα και στην ταχύτητα του Λημνιού, στην εκτελεστική δεινότητα του Σφιντέρσκι, στην τεχνική του Μπίσεσβαρ, στις ικανότητες του Μίσιτς που έχει τον τρόπο εκτός από μπαλιές να σκοράρει κιόλας.

Σωστά όλα αυτά. Μόνο που ο Ολυμπιακός, ο οποίος κατάφερε να πιέσει και να προβληματίσει, έστω χωρίς να νικήσει, ομάδες όπως η Τότεναμ και η Μπάγερν στο γήπεδό του, δεν μπορεί πάρα να είναι εκείνος που θα πρέπει να γεμίζει σκέψεις και μπελάδες την αντίπαλη πλευρά. Τον Φερέιρα και τους παίκτες του. Για να νικήσει ο Ολυμπιακός τον ΠΑΟΚ χρειάζεται φυσικά προσοχή στην άμυνα, έλεγχο στο κέντρο και στο ρυθμό του ματς, αποτελεσματικότητα πολύ μεγαλύτερη απ' όση δεν είχε καν στο περσινό ματς των δύο ομάδων στο ίδιο γήπεδο που θα συναντηθούν ξανά την ερχόμενη Κυριακή (1/12).

Πάνω απ' όλα, όμως, ο Ολυμπιακός πρέπει να σεβαστεί τον ίδιο τον εαυτό του. Να μην αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού του. Να έχει την επιθετικότητα και την κυριαρχία που σε όλα τα φετινά παιχνίδια του έχει δείξει στο «Γ. Καραϊσκάκης». Όπως έκανε σε όλα τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, απέναντι σε Πλζεν, Μπασάκ και Κράσνονταρ. Όπως έκανε στη συνέχεια με τα μεγαθήρια. Όπως έκανε στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν στην έδρα του, κόντρα στην ΑΕΚ.

Αν αλλάξει τη φιλοσοφία του ο Ολυμπιακός για να προσαρμοστεί στις ικανότητες και τα προσόντα του ΠΑΟΚ, ο ίδιος είναι που θα έχει πρόβλημα. Στην περίπτωση που διατηρήσει τα δικά του χαρακτηριστικά και φυσικά βγάλει στο γήπεδο την ποιότητα που διαθέτει ατομικά και ως ομάδα, τότε όλα τα προβλήματα θα πάνε προς την πλευρά των φιλοξενούμενων.

Κι ο Πέδρο Μαρτίνς δεν έχει δείξει ότι αλλάζει τον σχεδιασμό και τη φιλοσοφία του, ακόμη και με ξένες ομάδες στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης, άρα δεν βλέπουμε κανένα λόγο να το κάνει τώρα.